Politica locală

20 martie 2017

Cum ne batem joc de fondurile europene. Primarii SCRIU PROIECTE DUPĂ URECHE. 75%, aruncate la GUNOI

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 19:32

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, le-a recomandat edililor să își ia specialiști când scriu proiecte care să fie finanţate pe fonduri europene.

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, le-a recomandat primarilor să își ia specialiști, atunci când scriu proiecte pe fonduri europene. Motivul: 75% din proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării privind infrastructa rutiera au fost respinse, pentru că nu au fost scrise cum trebuie.

Potrivit comisaului european, în România lipsesc ideile, iar edilii scriu proiecte prost, drept dovadă că Ministerul Dezvoltării a respins 75% din cele depuse pentru construirea de drumuri. Potrivit Corinei Crețu, UE poate ajuta, dar trebuie depuse proiecte, să se implementeze proiectele pe teren, că să nu se mai piardă bani. România a poerdut două miliarde de lei din ultimul exercițiu financiar al UE.

Câteva proiecte vechi vor fi realizate în Bucureşti până în 2020 cu bani europeni, a declarat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, după o discuţie cu edilul şef al Capitalei. Două miliarde de euro este suma pusă la bătaie pentru proiectele anunţate. Corina Creţu a vorbit despre absorbţia fondurilor europene de către România într-o Ediţie specială la TVR1.

„E o perioadă în care tragem linie pentru perioada 2007-2013 – mai primim facturi până la sfârşitul lunii martie – terminăm cu un grad de absorbţie neaşteptat pentru mine, mai ales că acum doi ani, când am venit în funcţie, acest procent, de peste 90 la sută, era de neconceput. Am făcut eforturi, împreună cu ambele guverne – Ponta şi Cioloş – pentru a mări rata de absorbţie, şi vreau să le mulţumesc, în primul rând celor de pe teren. Am făcut eforturi supraomeneşti pentru a mări rata de absorbţie pentru această perioadă. Ceea ce s-a pierdut din vedere era că, în paralel, trebuia pregătită şi noua perioadă de programare”, a declarat comisarul european Corina Creţu, în direct la TVR1.

Cele 2 miliarde de euro pierdute din exerciţiul financiar trecut provin de la începutul perioadei, a explicat oficialul european.Recomandarea mea este de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie. Pe lângă bugetul naţional,  avem aceste fonduri europene, care pot să fie ultima şansă istorică pentru noi, pentru că este evident că  politica de coeziune, nu este un secret, este atacată„, a mai afirmat Corina Creţu.

Antoaneta Etves, evz.ro 20.03.2017

3 Comments

  1. Guvernul nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene derulate de administratiile locale, vicepremierul Sevil Shhaideh a anuntat ca plafonul de imprumut de la nivel national pe 2017 a fost deja atins.

    Comentariu by I.S — 20 martie 2017 @ 23:04

  2. http://www.romaniacurata.ro/demos-europa-sociala-europa-noastra-10-prioritati-pentru-politica-europeana-a-romaniei/

    Comentariu by nabuco — 20 martie 2017 @ 23:26

  3. http://www.cotidianul.ro/corina-cretu-anunta-ce-asteapta-bruxelles-ul-de-la-guvernul-grindeanu-298003/

    Comentariu by nabuco — 20 martie 2017 @ 23:44

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress