Mangalia – politica locală

10 martie 2017

În timp ce la Mangalia se preferă ”batista pe țambal” , la Techirghiol, cetățenii au primit, acasă, raportul activității primarului pe 2016!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 14:08

Primăria Mangalia continuă și în acest al doilea mandat al administrației Radu să fie o instituție închisă, cu geamuri fumurii și lacăte la uși. Actele se obțin greu, taxele s-au mărit simțitor, iar transparența a rămas cum o știam… opacă.

Deși solicitate, informațiile nu sunt furnizate, deoarece funcționarii sunt fie plecați, fie ocupați. Ocupați nu se știe cu ce, întrucât în Mangalia nu se mișcă nimic. Gropile au răsărit din nou, deși toamna trecută s-au aplicat câteva petice, iluminatul public s-a stins de tot, iar infracționalitatea este în plin avânt, săvârșindu-se furturi și tâlhării chiar și în plină zi.

Prin urmare, transparența cu care se lăuda Executivul, a rămas la același stadiu de ”O să” care l-a consacrat din 2012 până în prezent.

Mai grav este că deși Executivul are totul la dispoziție, respectiv fonduri imense, majoritate în Consiliul Local și proiecte de interes, anunțate cu ani în urmă, lucrurile stagnează la Mangalia. Nu se face nimic, singurele activităţi vizibile fiind doar festivitățile de premiere a pensionarilor, cadorisiți cu bani și flori, nu din partea primarului, așa cum se promovează, ci din partea Consiliului Local, din fonduri publice!

Așa cum am mai prezentat, comunele și orașele din vecinătate ne dau lecții în privința interesului primarilor pentru zonele și oamenii pe care îi reprezintă. Zonele apropiate municipiului Mangalia au instituții de cultură noi, obiective turistice realizate cu bani europeni, programe social-educative, infrastructură net superioară nouă și exemplele ar putea continua.

În ceea ce privește transparența în administrația publică, edilul din Techirghiol,

Iulian Soceanu reprezintă un model pentru dialogul deschis și sincer cu cetățenii. Astfel, aceștia nu sunt nevoiți să întrebe cum a fost cheltuit bugetul local, deoarece primesc răspunsul acasă, în cutiile poștale din inițiativa edilului.

Intitulat ”Raport al primarului privind starea economică, socială și de mediu a orașului Techirghiol pentru anul 2016, precum și obiectivele propuse pentru 2017”, documentul prezintă, pe capitole, aspecte legate de buget, dispoziții, hotărâri de Consiliu, Urbanism, Gospodărire Comunală, Poliția Locală, Serviciul pentru Situații de Urgență, Achiziții publice, Serviciul de Evidență a Persoanelor, Investiții, Cultură-Sport, proiecte viitoare.

Informațiile sunt oferite în amănunt, până la cele mai mici detalii, nefiind vorba despre statistici seci. Astfel, raportul se întinde pe 15 pagini, cetățenii făcându-și cu ușurință o imagine asupra activității autorităților publice locale.

Iată, câteva date extrase din acest raport:

Serviciul Urbanism a eliberat în 2016 350 de certificate, 129 autorizații de construire, 12 bilete de proprietate, și peste 1.000 de adeverințe.

Compartimentul Achiziții publice a realizat 2 proceduri, a încheiat 3 contracte în valoare de 208.497,2 lei și 41 contracte de achiziție directă.

La Serviciul Public de Evidență a Persoanelor, au fost puse în legalitate 2134 de persoane,

s-au înregistrat 13 acte de naștere, 53 de căsătorie, 74 de deces, s-au eliberat 24 certificate de naștere, s-au înregistrat 27 de divorțuri și s-a soluționat un dosar de schimbare a numelui pe cale administrativă.

La capitolul Obiective propuse pentru anul acesta, se regăsesc: pietruirea mai multor străzi, reabilitarea iluminatului public, modrnizarea mai multor cartiere prin dotarea cu mobilier urban nou etc.

Interesant este și mesajul de final al edilului: ”Deși am fost tot timpul în teren, în mijlocul cetățenilor, pe care i-am informat și cu care m-am consultat la fiecare activitate desfășurată, sper ca prin intermediul acestui raport să-mi fac cunoscută activitatea și intențiile”.

Comparația cu Mangalia nici măcar nu poate fi făcută, deoarece, aici, în sudul litoralului, batistuța se odihnește consecventă pe țambal, așa cum a fost învățată din 2012 până în prezent. Prin urmare, orice întrebare, orice nelămurire cerută reprezintă un afront pentru Executiv, care nu declară decât ceea ce dorește, când dorește și mai ales cui dorește… În schimb, nu se face economie de victimizare, deși Executivul are în mânecă toate atuu-rile posibile pentru a demonstra că vrea să dezvolte cu adevărat un municipiu cu potențial uriaș, dar lăsat, nu se știe din ce motiv, în agonie.

editiadesud.ro 10.03.2017

15 Comments

 1. Domnul primar Radu Cristian stie ce are de facut si ce este mai bine pentru cetatenii orasului. Nu trebuie sa dea nici un raport, atata timp cat orasul arata bine, si se poate vedea de la sine.

  Comentariu by abc — 10 martie 2017 @ 17:16

 2. Nu trebuie sa dea socoteala nimanui, atata timp cat cetatenii sunt multumiti.

  Comentariu by abc — 10 martie 2017 @ 17:19

 3. Asta este și părerea lui că orașul arată bine! De-aia nu face nimic!

  Comentariu by Anonim — 10 martie 2017 @ 17:20

 4. @1:
  Ar fi bine, zic eu, să spună şi publicului ce dracu’ are de gând, că nu prea ne place să ne trezim şi în faţa faptului împlinit, şi datori, pe deasupra!

  Apropo de „ştie el ce e mai bine pentru pulime”: ia întreabă-l, e de acord să îşi asume întreaga responsabilitate şi să plătească toate daunele, deturnările şi banii cheltuiţi aiurea? Că doar e boier, nu?

  Comentariu by Părintele Erecţie — 10 martie 2017 @ 17:27

 5. Cand s-o termina si mandatul asta nu o sa mai avem nevoie de alt primar caci urmatorul mandat nu vom face altceva decat sa platim datoriile din astea doua. Bugetul de venituri pe plan local pe anul asta este de cam 56 milioane lei. Cheltuielile restante ce au avut scadenta anul trecut si nu s-au platit si cele scadente anul acesta sunt de 41 milioane lei. Este clar ca din ce ramane de-abia se asigura salarii, ceva pachete si parandarat. Si mai sunt datorii de platit de inca vre-o 40 milioane in anii urmatori.
  Se vor diminua bugetele scolilor (deja gradinitele si cresele sant arondate la scoli pentru a diminua personalul de conducere), spitalului, asistenta sociala si vor urma spre finalul anului si anul urmator reduceri si la personalul primariei pe langa cele facute cu ocazia desfiintarii ADPP si social.

  Comentariu by Marian Vasile — 10 martie 2017 @ 17:48

 6. http://www.cotidianul.ro/cand-stii-ca-esti-manipulat-297432/

  Comentariu by nabuco — 10 martie 2017 @ 21:19

 7. @ 6
  Aia care stiu sau au o vaga banuiala sunt prea putini pentru a se opune valului majoritar care nici nu stie nici nu crede asa ceva, iar argumentul suprem ”de aia” bate tot, inclusiv Biblia.

  Comentariu by Marian Vasile — 10 martie 2017 @ 22:13

 8. in viata asta, fiecare primeste ce merita! probabil, noi l-am meritat pe Radu Cristian…

  Comentariu by Anonim — 11 martie 2017 @ 0:48

 9. https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT1l5EmCyQIVNeYuNBxil-ECPXIwlSSdiztavYf3Mehgpxg7xgdHg

  Comentariu by nabuco — 11 martie 2017 @ 17:26

 10. CE DRACU SA RAPORTEZI DACA N AI FACUT NIMIC!

  Comentariu by IPSI — 13 martie 2017 @ 11:28

 11. Poate sa raporteze… Exemple:
  – Angelescu Mihai – mare hartuitor sexual, are un card pt combustibil cadou de la POLARIS
  – Secretarele – nici nu are rost sa le enumeram, le stie un oras din cauza prostiei de care au dat dovada
  – Ciocanel Simona – un om care are alt cod fiscal decat cel existent la nivel national (au mai prins-o si cu spaga)
  – Didi Calin George – mare director, multitalentat in absolut toate domeniile
  – Calin (Andrei Mihsela) – mare directoare, atotstiutoare, mai are putin si termina gasca navetistilor la suptul p….
  – Marga Toader – soacra de interlop si dovada incompetentei
  – Stamate Claudiu – fura din pachetele batranilor ca sa poata vizita tarile exotice
  Si lista poate continua
  Sincere felicitari primare, la asa echipa se vad clar realizarile

  Comentariu by anonim — 13 martie 2017 @ 22:11

 12. Bordel in toata regula!

  Comentariu by IPSI — 14 martie 2017 @ 11:33

 13. 11 prost in toată regula

  Comentariu by Anonim — 14 martie 2017 @ 21:51

 14. Când nu ajungi la struguri zici ca sunt acri!
  Nu e așa mai invidiosule?Le știi tu pe toate parca ai fi Vucea

  Comentariu by Pentru 11 — 14 martie 2017 @ 21:53

 15. Pt.14.

  Nu am vrut sa ajung la stugurii vostrii.Daca imi placea strugurii acrii eram si acum omul lor.Vucea sunt eu, cel pe care il banuiesti nu stiu cine este, o fii ma-ta care te-a nascut un prost.Legat de ce stiu sa nu iti faci probleme ca le-am spus la toate forurile(parchete,DNA,politie,etc.)inclusiv cum s-a cumparat alegerile din 2012.Tavalugul incepe sa se rostogoleasca.Mai sunt cativa factori decidentii din institutiile de mai sus care mai plimba dosarele dar nu stiu pana cand.

  Comentariu by VUCEA DAN — 16 martie 2017 @ 20:03

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress