Politica locală

9 martie 2017

Turismul la negru este în floare. Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, propune impozitarea exponenţială a proprietarilor de vile

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 16:36

Regiunile turistice s-au umplut de căsuţe şi pensiuni unde oaspeţii sunt primiţi mai bine ca la hotel, au condiţii mai bune şi plătesc mai puţin. Însă o mare parte din aceste structuri aşa-zis turistice nu sunt deloc înregistrate la Ministerul Turismului sau, chiar dacă au clasificare, lucrează la negru, neînregistrând nici turiştii, nici veniturile.

Cu toţii îi vedem vara, pe marginea drumului sau în gară, pe cei care stau cu cheile în mână şi le oferă turişti-lor preţuri imbatabile faţă de cele din hoteluri. Turistul este mulţumit, proprietarul este mulţumit, iar statul rămâne cu buza umflată. „Vedem ce se întâmplă iarna pe Valea Prahovei, vara pe litoral. Poliţia numără maşinile şi raportează 250.000 de persoane, în timp ce INS spune că sunt 84.625, iar Ministerul Turismului spune că sunt 107.239. Unde sunt restul? Nu ne ies nişte cifre”, este de părere preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

Prezent la Constanţa, la simpozionul „Turismul de litoral – sezonul 2017”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agicultură Constanţa, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte turismul la negru. „Din păcate, este o realitate şi, după părerea mea, poate fi eliminat numai prin taxe şi impozite impuse de autorităţile locale. Cred că, în mod real, dacă s-ar impozita şi turismul la negru, am avea cel puţin 5 la sută din PIB provenit din turism”, consideră Mihai Daraban.

Mai multe camere, impozit mai mare

Preşedintele CCIR vine chiar şi cu o propunere, ca proprietarii de vile să plătească impozite în funcţie de numărul de camere. „De exemplu, proprietarii de case cu mai multe camere decât membrii familiei pot fi impozitaţi exponenţial. Să presupunem că avem o familie cu patru membri, că sunt toţi certaţi între ei şi fiecare are camera lui, că mai au o cameră pentru oaspeţi, dar restul pot fi impozitate diferit”, propune Mihai Daraban. Ulterior, banii obţinuţi din impozite pot fi utilizaţi pentru dezvoltarea infrastructurii zonei, pentru atragerea de noi turişti.

Ministerul Turismului face lege nouă

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, consideră, la rândul său, că turismul la negru există, însă este mai optimist şi crede că se va ajunge astfel încât cetăţeanul să-şi dorească singur să intre în circuitul turistic. „Ministerul Turismului nu poate să intre pe proprietatea cuiva. Însă este simplu să identifici şi să afli dacă o structură de cazare este licenţiată. Dar cred că este normal să ajungem la o maturitate şi să reglementăm aceste chestiuni şi din punct de vedere al cetăţeanului. Va intra Legea Turismului şi va conţine prevederi astfel încât cetăţeanul să îşi dorească să intre în circuitul turistic şi să intre în legalitate”, spune ministrul Turismului.

Andreea PERHAIŢĂ, Cuget Liber 09.03.2017

18 Comments

 1. Impozitul trebuie să fie pe venituri, nu pe numărul de camere. Legea există deja, dar fiscul nu face controale în acest sens.
  Nu e numai evaziune fiscală, e și concurență neloială în raport cu cei corecți.

  Vezi și http://obiectivbr.ro/content/opt-luni-de-%C3%AEnchisoare-pentru-o-chirie-nedeclarat%C4%83

  Comentariu by lucian visa — 9 martie 2017 @ 16:39

 2. Amet vine la gara. Impreuna cu colegii de breasla. Agaseaza turistii. Prima bila neagra. Politia TF , Locala , Nationala , Economica , Jandarmeria , ANAF ul , OPC ul si asa mai departe nu vede. A doua bila neagra.Cei convinsi ca locatia este la 100 de metri de plaja accepta targul . (De fapt e la 2 km) . Agentiile imobiliare platesc impozite. Dar veniturile le fac altii. Pleaca cu masina lui Amet de TX . Unii platesc impozit pe masina. Dar veniturile le fac altii. Pretul transportului intra in comision. Microbuzistii si taximetristii platesc … aici sunt vreo 15 taxe nu e timp sa le scriu. Dar veniturile le fac altii. Ajung la locatie , achita cazarea . Hotelierii platesc impozite. Dar veniturile le fac altii. This is … Romania. Credeati ca se termina aici ? Nuuuu , Amet si gasca vin la primarie , iau pachete si altele gratuit. Iau si subventie ca … nu realizeaza venituri ( pe hartie ). Dar plata o fac … ALTII

  Comentariu by OBIEKTIV — 9 martie 2017 @ 20:22

 3. P.S. O bila albaaaaaa pentru Dl . Visa

  Comentariu by OBIEKTIV — 9 martie 2017 @ 20:23

 4. Bai nea OBIEKTIV tu esti de oprostie rar intalnita.
  Sa iti spun de ce. Amet nu are masina. Nimeni nu agaseaza turistii,turistii nu sunt ostatici, pot oricand pleca daca considera ca distanta,fata de ce o fi este prea mare. 2 km este toata Mangalia amice.
  Ai vrut tu sa pari istet repetand o fraza care ai crezut ca e isteata dar pe mine m-a obosit. Agentiile imobiliare? Cei mai mari japcari. Ce taxe platesc ei? sau poate zici ar trebui. Despre taximetristi,ai primit tu bon vreodata?
  Eu cred ca in Mangalia si in tara sunt marii evazionisti pe care nimeni nu ii vede ,nu babele din gara care dorm prin garaje sau pe la rude ca sa faca un ban de medicamente pt ca pensia este 400 lei. Fireste tu ca un rasist ce esti le-ai denumit Amet.

  Comentariu by eu — 10 martie 2017 @ 0:11

 5. http://www.telegrafonline.ro/o-femeie-a-fost-talharita-si-lovita-cu-salbaticie-in-mangalia

  Mincinosule, sper sa faci cat mai multa pușcărie, orașul nostru e plin de gropi, hoți și săraci. Totul este din vina ta directă.

  Comentariu by tolo — 10 martie 2017 @ 6:53

 6. Important ca au inceput sa se miste treburile in oras. Bravo domnule primar. Din 2012 ati facut tot posibilul sa fie bine pentru acest oras. Dar multi nu stiu decat sa vorbeasca de rau. Cu siguranta vom avea si un turism de elita.

  Comentariu by abc — 10 martie 2017 @ 10:56

 7. Cui nu ii convine de realizarile si cum arata orasul, este liber sa se mute unde vrea. Radu Cristian stie ce face si o face bine. E locuitor al acestui oras, dar multi nu vor sa creada asta. Toti cei angajati de primar si apropiatii sai sunt oameni de munca, nu cum ii vedeti voi. Sunt profesionisti si stiu ce fac.

  Comentariu by abc — 10 martie 2017 @ 11:03

 8. Ca sa nu mai vorbim si de consilierii domnului primar din PNL: doamna Griguta, domnul Ciuraru, domnul L. Nichita, etc. Sunt oameni care vor binele orasului si fac orice sa fie bine pentru cetatenii acestui oras. Bravo.

  Comentariu by abc — 10 martie 2017 @ 11:09

 9. Pt. „abc”
  http://romaniasociala.ro/2017/02/11/romania-deleuziana-fragmentul-xii-despre-comediile-lui-caragiale-lumea-lui-ca-si-cum/

  Comentariu by nabuco — 10 martie 2017 @ 11:37

 10. http://editiadesud.ro/?p=25413

  Comentariu by Anonim — 10 martie 2017 @ 12:44

 11. @6,7,8:
  Corect! Şi, cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, aşteptăm răspunsul organului de anchetă.

  Comentariu by Părintele Taxaţie — 10 martie 2017 @ 17:17

 12. Bai EU eu cred ca si le ai ci japca la cazare si te simti cu musca pe caciula. Amet are DOUA masini. Amet aste pazit de a treia masina la posta veche , incriptionata instructor de karate sau cu cea de la firma de paza de fiul acestuia. Hai si mataluta la gara sa vezi ce este si dupa aia deschide pliscul. Agentiile si taximetristii platesc cat nu isi inchipuie capsorul ala al tau plin de inteligenta prin atestate autorizatii agreeri revizii la 6 luni chirii CAS CASS . Vezi tu mai democratule , pe Amet chiar il cheama Amet , mai este si Ghiunaidan si altul cu nume asemanator , si daca stau bine sa ma gandesc 90% din ei sunt de etnie … Babele alea degeaba le bagi la inaintare , sunt putine. Una din ele se lauda ca a facut 5000 de euro asta vara. Adevarul ca tu esti de o prostie des intalnita.

  Comentariu by OBIEKTIV — 11 martie 2017 @ 0:27

 13. Toata Mangalia stie ce face Amet. Nu mai poti sta linistit la posta veche in statie din cauza lui si a tiganilor proxeneti care locuiesc in casa nationalizata de langa scoala 5 geamie. Maina lui Amet parcata necorespunzator este pazita uneori de cea a firmei de paza sau chiar a jandarmeriei. Daca nu sti cine este Amet poti spune ca nu esti din Mangalia. Totusi nu inteleg de ce Amet este luat primul in colimator , cand vara ordine in acest domeniu fac altii : la cazare sunt copii lui Marcel tiganul iar la pietarie cu masina Adi tiganul de la baraci care intoarce pe linia continua mereu , agreseaza transportatorii cu acte in regula , incarca masina cu 7 insi si trece pe langa cea de la circulatie ca pe langa un morman de paie si asa mai departe.

  Comentariu by Vasile — 11 martie 2017 @ 11:09

 14. Păi cum dracu să nu danseze interlopii, când primarul a înţeles că EI sunt viitorul economic al Mangaliei?!…
  Mulţumim primarului tânăr şi ambiţios!

  O întrebare, totuşi: din ce bani se va mai realiza bugetul? Din cheta de la pensionari?

  Comentariu by Părintele Lustraţie — 11 martie 2017 @ 14:01

 15. test

  Comentariu by xxx — 11 martie 2017 @ 20:11

 16. ptr. 7:
  Nu cumva și tu ești navetist?
  Ne-au invadat veneticii moldoveni și își permit să ne expedieze din oraș de parcă le-ar fi dat mă-sa orașul de zestre când i-or fătat.
  Cât despre parașutele angajate…nu au habar pe ce lume se află, nu știu să redacteze un document, nu sunt în stare să-și asume vreo responsabilitate și toate astea din maxim profesionalism. Au fost angajate prin concurs …de frumusețe.

  Comentariu by Anonim — 12 martie 2017 @ 19:11

 17. Obiektivul e nimeni altul decat Serban Gigi… Un prost deosebit…

  Comentariu by anonim — 13 martie 2017 @ 21:59

 18. Pt 16: Concursul cu siguranță nu a constat în frumusețe,probabil probele le dau doar la ,,oral,,… că altceva nu sunt în stare. Mare prostituție mai e în primăria aia, nu le-ar fi rușine,femei cu copii acasă să decadă în halul ăla

  Comentariu by anonim — 13 martie 2017 @ 22:03

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress