Mangalia – politica locală

8 martie 2017

PSD se pregăteşte să-şi instaleze prefecţii. La Constanţa, Nicolaescu rezistă

Filed under: PSD — lucian visa @ 16:19

Social-democraţii şi colegii lor de la ALDE au ajuns la guvernare, dar, deşi au trecut câteva luni de când au preluat puterea, nu şi-au putut impune oamenii şi pe funcţiile de prefect sau subprefect în teritoriu. 

Cel mai elocvent exemplu este cel de la Constanţa, unde, cu toate că unii au tot dat din coate pentru a-l îndepărta din funcţie pe actualul prefect Adrian Viorel Nicolaescu, nu s-a reuşit acest lucru. Mai mult, la un moment dat au fost vehiculate în spaţiul public chiar şi diverse nume ale celor preferaţi să preia conducerea Prefecturii Constanţa.

Numele fostului primar din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, sau al lui Lucian Lungoci, administratorul RAJDP Constanţa, ambii cu carnete de partid, au fost variantele „de lucru” ale celor de la PSD Constanţa. Numai că actualul prefect, care are calitatea de înalt funcţionar public, nu este uşor de scos din joc, aşa cum s-a întâmplat deja prin alte judeţe unde prefecţii sau subprefecţii erau numiţi pe funcţii pe perioadă determinată.

Dacă în cazul acelora, la expirarea perioadei pentru care au fost numiţi, Guvernul Grindeanu a reuşit să-şi desemneze proprii oa-meni, la Constanţa, situaţia este mai complicată, deoarece prefectul Nicolaescu, numit pe funcţie în urmă cu un an, a fost desemnat pe perioadă nedeterminată. Iar ca el mai sunt aproximativ cinci cazuri la nivel naţional.

Pentru ca situaţia să fie clarificată şi ca orice guvern care ar veni la conducere să-şi poată impună proprii oameni, social-democraţii intenţionează să modifice Statutul funcţionarilor publici şi să scoată prefecţii, subprefecţii şi inspectorii guvernamentali din categoria înalţilor funcţionari publici, urmând ca aceştia să fie asumaţi politic.

De altfel, până în 2004, atunci când un guvern venea la conducere, partidul care guverna îşi desemna prefectul şi subprefectul în fiecare judeţ, urmând ca aceştia să pună în practică programul de guvernare în teritoriu.

Ulterior, lucrurile s-au schimbat, în sensul că prefectul şi subprefectul trebuia să fie apolitici şi să facă parte din categoria înalţilor funcţionari publici. Cu toate acestea, chiar dacă nu mai deţineau carnete de partid, cei desemnaţi să conducă prefecturile erau „recomandaţi” de partidul de guvernământ.

v v v

Legat de acest subiect, premierul Sorin Grindeanu a spus că trebuie ieşit dintr-o anumită ipocrizie în ceea ce priveşte numirea prefecţilor şi a subprefecţilor, arătând că schimbările de guverne au dus, în general, la schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor, reprezentanţi ai Executivului în teritoriu. El s-a referit la proiectul aflat în dezbatere publică prin care se doreşte eliminarea termenului apolitic în cazul reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, respectiv a prefecţilor şi a subprefecţilor.

„Nu spun că asta este soluţia, aşteptăm contraargumente. Dar măcar ieşim dintr-o anumită ipocrizie, pentru că toată lumea ştie că la schimbarea guvernelor se schimbă prefecţii şi subprefectii, doar că există o formă mascată, de apolitic”, a declarat premierul.

Mai mult, Sorin Grindeanu a spus că aşa cum un guvern este politic, vine prin votul cetăţenilor şi pleacă prin votul cetăţenilor, tot aşa să fie şi cu reprezentanţii guvernului în teritoriu.

Carmen Mocanu, Cuget Liber 08.03.2017

Un comentariu

  1. http://www.replicaonline.ro/programatorii-cu-liceu-vor-beneficia-de-scutirea-de-la-impozitul-pe-venit-din-2018-310677/
    vs.
    http://www.replicaonline.ro/elev-din-constanta-admis-la-una-din-cele-mai-prestigioase-tabere-de-vara-organizate-de-universitatea-stanford-310607/

    Comentariu by nabuco — 8 martie 2017 @ 16:29

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress