Politica locală în Mangalia

21 februarie 2017

Taxele și impozitele

Filed under: ALDE,Mişcarea Populară — lucian visa @ 11:47

Sorin Mihai facebook. Tema de discuție nr. 2. Ce s-a hotărât: taxele și impozitele.

Puteam avea diferite variante de abordare: prima ar fi constat în stabilirea la valori minime, situație în care bugetul municipiului ar fi fost, evident, tot minim (ceea ce i-ar fi dat posibilitatea să arunce vina pe consilierii locali: nu au aprobat, așadar nu putem să rezolvăm problemele orașului: să investim, să asfaltăm, să reparăm etc). Nu ar fi fost ceva nou: anul 2016 a avut stabilite la minimum sau chiar eliminate taxe și impozite, pentru că era an electoral, iar logica fostului consiliu local a fost să nu îi dea bani primarului ca să-și facă din aceștia campanie. Poate așa s-ar fi întâmplat, n-am fost membru în acel consiliu local ca să pot vorbi în numele lor. Cert este că nu mai suntem în campanie electorală și de acum încolo trebuie să ne gândim dacă și cum reușim să punem pe picioare Mangalia. Nu îmi propun să vorbesc în numele primarului aflat la al doilea mandat. Pun în discuție cele două variante care țin de acțiunile mele în consiliul local: pot ori să creez premisele dezvoltării orașului, ori să blochez și ceea ce se mai face, cu chiu, cu vai (de ce nu se face mai nimic ori de ce se face cu greu ori tardiv este o altă discuție. „Vox populi, vox dei!” – Mangalia a hotărât să „mergem înainte”, așa că vânătoarea de vrăjitoare este irelevantă).
A doua variantă, referitor la deciziile pe taxe și impozite ar fi să aprobăm cu amendamente (apropo, acestea se fac, de obicei, în comisiile de specialitate, nu în ședința CL; o soluție elegantă, care să elimine circul, ar fi și o întâlnire prealabilă sau transmiterea acestora prin e-mail, anterior ședinței), astfel încât să putem la finalul anului bugetar să dovedim că noi, Consiliul Local, nu am creat nicio piedică în rezolvarea problemelor, orice disfuncționalitate fiind, din acest moment, imputabilă executivului, cu alte cuvinte – în curtea primarului.
Înțeleg opoziția, dar nu pe cea față de oraș și față de funcționarea administrativă. Opoziția poate fi și constructivă, poți să ai puncte de vedere exprimate prealabil, dacă nu ții neapărat să transformi în circ orice ședință. Aș fi apreciat intervențiile consilierilor locali ALDE dacă procedau constructiv. Dacă înaintea ședinței din 21 decembrie dumnealor ar fi trimis prin e-mail materialul pe care l-a citit domnul Bociog în ședință, toate greșelile puse pe seama executivului ar fi putut fi verificate, corectate. Însă dumnealor s-au folosit de materialul redactat doar pentru a apărea în fața camerelor de luat vederi și pentru a forța blocarea proiectului HCL. Nu și-au propus niciun moment să lucreze în beneficiul cetățeanului, deoarece demersurile lor au fost exclusiv de blocare a administrației și cam atât. Fiindcă nu au creat posibilitatea de a se verifica materialul lor în prealabil, acesta a rămas la nivelul punctelor de vedere exprimate populist în ședință, puncte de vedere pe care am înțeles că și le susțin acum în instanță. Fiecare înțelege implicarea cum poate. Zona populistă, arțăgoasă și lipsită de construcție din Consiliul Local a fost și este aglomerată până la ambuteiaj.
Când am propus în respectiva ședință a consiliului local (propunere în derizoriu, pentru a sublinia populismul deșănțat ce se manifesta în sală) ca toate taxele și impozitele să fie ZERO în acest an, cei care se reclamă a fi singura opoziție au făcut ochii mari și nici nu au luat în seamă, dovadă clară a faptului că până și ei consideră că există o limită în aberații. Dar să ducem mai departe aberația: ce-ar însemna să nu mai plătim niciun ban către bugetul local? Iată o temă de discuție interesantă, măcar de amorul artei.
Nu sunt avocatul executivului ori al primarului. Consider și eu că se fac prea multe greșeli în redactarea proiectelor HCL, iar cauzele pot să ne ducă mult și bine în domeniul supozițiilor. Pe de o parte, nu am experiența unui CL anterior sau a executivului cu state vechi ca să le descopăr, dar nici nu vreau să mă folosesc de această experiență: s-au făcut prea multe măgării, de-a lungul anilor, ca să mai acord credibilitate totală unora sau altora. Pe de altă parte, avizul de legalitate al juriștilor, referatele departamentelor din primărie sunt o asumare a corectitudinii redactării proiectelor. Rolul consiliului local este de a aprecia oportunitatea proiectelor pentru Mangalia, nu de a se substitui celor care se află în executiv.
Putem să consiliem expertiza în funcție de domeniul în care activăm (de exemplu, pentru învățământ mi-am expus punctul de vedere de fiecare dată când mi-a fost solicitat ori când am avut ocazia, fără să fac paradă sau circ în ședințe ori prin vreo „Poiană a lui Iocan”). Bine, aici ar fi loc de o altă observație: unii dau impresia că sunt experți în toate, deși CV-ul lor nu oferă justificări pentru „atotpricepere”. Dar în această situație discutăm de perdelele de fum ori de habarnismul cu accente docte al unora care folosesc populismul cu efecte maxime, din păcate.

Comunicat ALDE Mangalia: Domnule Mihai Sorin, tocmai v-ati dat cu părerea într-un domeniu în care ati dovedit că nu vă pricepeti deloc!

Domnule Mihai Sorin,

Ma vad nevoit sa dau un raspuns comunicatului pe care tocmai l-ati transmis: “Ce s-a hotărât: taxele și impozitele”, dat fiind ca abunda in afirmatii lipsite de orice suport si denota o inadmisibila lipsa de informare a celui care l-a scris, in calitatea sa de consilier local, precum si o incercare, infantila, as putea spune, de a dezinforma opinia publica.

O voi lua punctual:

“Puteam avea diferite variante de abordare” spuneti. Diferite in cadrul stabilit de lege, respectiv Codul Fiscal. Stabilirea unor taxe mai mari decat cele prevazute de lege sau fara a indeplini conditiile cerute de lege nu mai este “o varianta de abordare” sau o optiune, ci incalcarea legii. Fapt despre care ati fost informat si totusi ati votat. Prin ridicarea mainii, asa cum prevede legea.

Mai mult, in caz ca nu ati fost curios sa cititi legea pentru ca “avizul de legalitate al juriștilor, referatele departamentelor din primărie sunt o asumare a corectitudinii redactării proiectelor “minimul stabilit de lege in cazul impozitelor pe cladiri, caci acolo este marea problema, este de 0,2%. Deci povestea cu “anul 2016 a avut stabilite la minimum sau chiar eliminate taxe și impozite, pentru că era an electoral“, la care faceti referire este total neadevarata.

In anul 2016, impozitul pe cladiri a fost de 1%, adica de 5 ori mai mare decat minimul stabilit de lege. Asta a dus totusi la o mai buna colectare si la un buget mai generos fata de 2015, din care s-au putut plati avocati cu milioane de euro. Plati pe care le-ati votat de asemenea. Presupun ca le-ati considerat, asa cum spuneti, “în beneficiul cetățeanului “.

“Dacă înaintea ședinței din 21 decembrie, dumnealor ar fi trimis prin e-mail materialul pe care l-a citit domnul Bociog în ședință, toate greșelile puse pe seama executivului ar fi putut fi verificate, corectate”, spuneti dumneavoastra, cu referire la consilierii ALDE si neregulile semnalate de acestia.

Domnule Sorin Mihai, obligatia stabilita de lege este a executivului de a transmite materialele cu 7 zile inainte de sedinta si de a organiza o dezbatere publica pe marginea proiectului de taxe si impozite. Lucru pe care executivul nu l-a facut, dar asta nu v-a impiedicat sa votati acele taxe.

Proiectul de taxe ne-a fost transmis, daca va amintiti, cu doua zile inainte de sedinta. Era obligatia dumneavoastra sa-l cititi, sa-l analizati si sa-l confruntati cu legea. Precum era si obligatia noastra. Noi am facut-o. Dumneavoastra de ce nu? Singura neregula pe care ati gasit-o la acest proiect a fost ca nu s-au acordat scutiri de impozite masinilor hibride. Amendament pe care nici dumneavoastra nu l-ati transmis colegilor consilieri pe mail pentru a putea fi analizat, daca tot tineti atat de mult la comunicare.

Dar analiza de legalitate, oportunitate si moralitate pana la urma, trebuie sa si-o faca fiecare consilier local in parte, domnule Mihai Sorin, si sa voteze, in limitele legii, asa cum ii dicteaza constiinta si in asentimentul celor care l-au ales sa-i reprezinte.

“Putem să consiliem expertiza în funcție de domeniul în care activăm”, mai spuneti. Tocmai v-ati dat cu parerea prin acest comunicat intr-un domeniu in care ati dovedit ca nu va pricepeti deloc. Oricat de nepriceputi v-am parea noi, cei de la ALDE, raspunsul Consiliului Concurentei arata clar ca amendamentele pe care le-am facut noi au fost corecte, iar votul dumneavoastra, nu.

Cat despre populism, cred ca aceasta incercare a dumneavostra de a drege busuiocul cu un comunicat lipsit de onestitate spune tot ceea ce era de spus.

Leonard Tanase, presedinte ALDE Mangalia, consilier municipal.

24 Comments

  1. Va mancati intre voi precum cainii. Aruncati vina de la un partid la altul. Adevarul este ca si Sorin Mihai este un ”mare politician”. Adevarul fiind simplu: a trecut la PNL din motive de cumetrie cu mincinosul.

    Comentariu by baal — 21 februarie 2017 @ 13:07

  2. Mihai spune că Leo e populist.
    Leo spune că Mihai e incompetent.

    Eu sunt de acord cu amândoi, ca să-i împac.

    Comentariu by Părintele Făţarnie — 21 februarie 2017 @ 15:10

  3. Aici se sustine că este posibil să apuci o bucată de căcat de partea curată. D’aia s-a ajuns ca in romanica sa se voteze cu singurul partid de dreapta -PSD ! „ALDE” pulimea taichii,de-si zic liberali,tin locul pe stanga psd-eilor !

    Comentariu by I.S — 21 februarie 2017 @ 15:25

  4. http://www.stareanatiei.ro/2017/02/alta-marire-cu-alta-primarie/

    Comentariu by nabuco — 21 februarie 2017 @ 15:32

  5. …iar liberalii care sunt într-o mare unanimitate, cu excepţia unor mici grupuri gălăgioase de pe la Constanţa şi Braşov, dar care sunt contrazise de restul partidului… 😉

    Comentariu by Părintele Făţarnie — 21 februarie 2017 @ 16:16

  6. Problema este ca noi nu reusim sa vedem adevarata problema! Peste disputa politica a celor doi, pe mine ma intereseaza daca voi plati taxe mai mari sau mai mici anul acesta, fata de anul trecut! Si inteleg ca Sorin Mihai le vrea marite, ca va face cu acei bani lucruri marete, fara sa ma intrebe si pe mine , intr-o dezbatere publica corecta,daca am de unde plati. In plus voteaza( asa cum am vazut in filmarea ultimei sedinte) doar ca mentalistii, fara sa ridice mana, falsificand rezultatul votului! Tanase in schimb ii pune in fata o adresa de la Concurenta, care spune ca s-a cam incalcat legea! Pai si atunci?! Sa plateasca Sorin Mihai si taxele mele marite, daca se dovedeste ca Tanase are dreptate!

    Comentariu by Un biet agent economic — 22 februarie 2017 @ 1:44

  7. I join. All above told the truth. Let’s discuss this question. Here or in PM.
    rabbitot

    Comentariu by rabbitot — 22 februarie 2017 @ 6:06

  8. Nu-s marite chiar pentru toata lumea. Pentru Linica Stan sunt micsorate. E de cascadorii rasului. Mai ca as rade si eu daca n-ar fi pe banii mei. Cat despre cei de la ALDE- de la mine au un vot. Cu rezerve dar pana acum sunt singurii care fac ceva de-adevaratelea.

    Comentariu by Anonim — 22 februarie 2017 @ 10:06

  9. @ 6
    Deocamdată taxele sun aprobate si sunt mai mari ca anul trecut si pe persoane fizice si pe juridice.
    Pana cand se sesizeaza diferite structuri care pot avea un cuvant de spus ele se incaseaza, intra in bugetul local si se cheltuie intrand un anumit procent si in portofelele unora.

    Comentariu by Marian Vasile — 22 februarie 2017 @ 10:34

  10. Ce înţelege Dragnea prin OPORTUNITATE:
    „Oportunitatea e a celui ales în mod legitim într-un proces democratic, o dă legimitatea unui vot, obligaţiile asumate în campanie, libertatea de a lua decizii cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea, aşa cum crede acel Consiliu local”

    Ce spune DEX-ul despre OPORTUNITATE
    OPORTUNITÁTE s. f. 1. Caracterul a ceea ce este OPORTUN. 2. Situație prielnică, ocazie.

    OPORTÚN, -Ă, oportuni, -e, adj. Care se întâmplă, care se produce la momentul sau la locul potrivit; adecvat situației, împrejurărilor; indicat, nimerit,

    Ce ne spune, de fapt, condamnatul Dragnea:

    ARBITRÁR, -Ă, (1, 2) arbitrari, -e, adj., (3) arbitraruri, s. n. 1. Adj. Care pornește dintr-o hotărâre luată după propria apreciere, fără a ține seamă de părerea altuia, de adevăr etc.; abuziv; samavolnic. 2. Adj. Care este făcut, ales etc. la întâmplare. 3. S. n. Faptă, acțiune, situație arbitrară (1, 2).

    Adică exact „aşa cum crede acel Consiliu local”. ARBITRAR. Dacă am fost ales, pot să ud şi canapeaua!

    Comentariu by Părintele Lustraţie — 22 februarie 2017 @ 10:58

  11. @ 10- De legalitate si oportunitate ar trebui ca un „referent” din administratie sa puna pe hartie,inregistrata la secretariat,incadrarea juridica,pentru care este platit si pentru care ar trebui ,normal ,sa fie tras la raspundere. Mafia parlamentara,prin modificarea legii de functionare,l-a indepartat de la decizia asta ! Primarele,poate fi „un tractorist”…dar cu putere de decizie ! Asta pana cand DNA scormoneste abuzul in serviciu…si se intampla ca la Timisoara unde primarul se considera 1000% nevinovat…pen’ca el „a solicitat parerea aparatului propriu” si s-a spalat pe maini ! Si la noi-la fel ! Adaugati secretarul primariei,juristi,dar si CL !

    Comentariu by I.S — 22 februarie 2017 @ 11:49

  12. @10-Umbla zvonul ca vor desfiinta parchetele ! Da’ da-le dracu,ca mai trebuie si ceara,de faci si spagat pe ele !La moda,pentru ei,in vilele palat,este gresia mare,scumpa si cu incalzire sub pardoseala ! Fiecare cu norocul lui…cu partidul lui ! https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16864600_1169561226494006_2507610907880219980_n.jpg?oh=d99d976e743ecbfb41c8c6a8bb331cd0&oe=59318A0A

    Comentariu by I.S — 22 februarie 2017 @ 12:24

  13. „Democracy Dies in Darkness” o spune in antet chiar WP:
    https://www.washingtonpost.com/

    Comentariu by nabuco — 22 februarie 2017 @ 15:27

  14. Cei de la Alde au clar dreptate, dom’ profesor e vandut si ne-a vandut si pe noi mangaliotii, pe niste amarati de
    arginti! Nu cred ca se va folosi de ei cu spor!

    Comentariu by Anonim — 22 februarie 2017 @ 20:48

  15. Acest consiliu local lucrează precum FNI acum douăj de ani: dormi liniștit, CL lucrează pentru tine!

    Comentariu by Gigi Duru — 22 februarie 2017 @ 21:17

  16. Conu iorgus a renunțat la trâmbița foleanu și acu și a găsit alta.din păcate e doar zgomot fără nimic concret.sa nu uitam ca alde e psd vopsit în galben pal. Suntem doar spectatorii unui show penibil care are ca scop doar prostimea noastră. Din ciclul mircea fa te ca lucrzi.

    Comentariu by 2 — 23 februarie 2017 @ 7:28

  17. Domnul Profesor nu are coloana vertebrala,asa ca…. .

    Comentariu by anonim — 23 februarie 2017 @ 8:54

  18. Iorgus a fost un primar excelent,va place sau nu va place ,asta-i adevarul. Sunteti marcati pe viata,pt ca nu-i puteti ajunge nici la degetul mic.

    Comentariu by anonim — 23 februarie 2017 @ 8:58

  19. Interesul poarta fesul in cazul tau, Leonard! Iorgus a gasit trompeta adecvata prin tine si Bociog. V-a aburit mintile, dragilor! Astept ziua in care va veti constitui trupe pentru a distruge activele publice care sunt in picioare.

    Comentariu by Anonim — 23 februarie 2017 @ 9:00

  20. Iorguș a orbit cumva și Consiliul Concurenței ?

    Reclamația la Consiliul Concurenței nu a fost una politică, ci una tehnică. Adică nu s-a respectat Codul Fiscal. Ce legătură au trompetele în acest caz ? Trebuie reparate greșelile într-o ședință a CL și gata. Simplu.

    Într-o democrație, unul din rolurile opoziției este de a semnala public greșelile puterii. Numai idioții nu înțeleg asta.

    Comentariu by lucian visa — 23 februarie 2017 @ 15:35

  21. @20 Leo face acolo o intreaga poliloghie,pe care nu stiu cati au avut rabdare s-o parcurga pana la capat.La obiect a facut-o Bociog : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=349521572090587&set=a.206824049693674.1073741828.100010982403734&type=3&theater pe care si-a insusit-o si Iorgus in contul sau de facebook…si de aici inflamarea unora !

    Comentariu by I.S — 23 februarie 2017 @ 16:39

  22. oare cand ne vom da seamaca tot ce fac politicienii sau majoritatea lor e doar politica…..la ei nu exista tehnica sau interesul cetateanului.doar ei..sincer l as fi laudat pe fostul primar daca avea bunul simt sa se retraga in glorie.dar n a facut o

    Comentariu by 2 — 24 februarie 2017 @ 12:59

  23. http://www.cotidianul.ro/buturuga-alde-si-carul-guvernarii-296652/

    Comentariu by nabuco — 24 februarie 2017 @ 13:10

  24. Am fost ieri la serv.taxe si impozite sa cer o explicatie intr-o problema d-nei Simona Ciocanel. Aceasta intr-o maniera de mare sefa pe mosie ma flituit de zici ca lucreaza pe mosia proprie ,nu in slujba cetateanului.Urit f urit din partea dumneaei,nimeni nu o trage la raspundere pentru comportament neadegvat.Se poarta urit si cu subalterni si cine nu ii intra in gratii este pus pe tusa.

    Comentariu by anonim — 28 februarie 2017 @ 6:44

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress