Politica locală

11 februarie 2017

Control de la Curtea de Conturi. Primăria Mangalia a dat ajutoare de urgență… morților? Ce spune edilul?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:24

Curtea de Conturi a României a publicat, recent, rapoartele de audit întocmite în urma controalelor ce au avut loc anul trecut și care vizează activitatea financiară de la nivelul autorităților locale. Nici Primăria Mangalia nu a scăpat de controale, raportul de audit indicând numeroase nereguli. Însă primarul spune că o parte dintre probleme au fost remediate, în timp ce, în cazul altora, au fost depuse contestații în instanță.

Curtea de Conturi (CC) a României a publicat, recent, rapoartele de audit întocmite în urma controalelor ce au avut loc anul trecut și care vizează activitatea financiară de la nivelul autorităților locale din toată țara. Până acum, cotidianul „Telegraf” a prezentat rapoartele CC în urma verificărilor efectuate la Primăria Constanța și la regiile subordonate (RATC și RADET). Probleme au fost găsite și la nivelul Primăriei Mangalia, unde au fost înregistrate prejudicii de peste un milion de lei.

CE NEREGULI AU FOST GĂSITE

Potrivit sintezei raportului de audit întocmit de către CC, una dintre neregulile găsite la Primăria Mangalia este legată de faptul că entitățile din subordinea instituției au închiriat sau concesionat bunuri aparținând domeniului public fără a vira la bugetul local cota minimă prevăzută de lege. O altă problemă identificată este aceea că nu au fost încasate impozite pe clădiri pentru imobilele proprietate publică închiriate agenților economici și pentru imobilele aflate în construcție, dar pentru care a fost efectuată recepția. De asemenea, inspectorii CC au constatat că Primăria Mangalia a plătit, nelegal, avocați care s-au ocupat de executări silite, în condițiile în care există un serviciu specializat pentru această activitate. Nu în ultimul rând, în urma controlului CC, inspectorii au semnalat faptul că Primăria a acordat ajutoare de urgență, constând în alimente și tichete de transport, unor persoane decedate sau care nu au dreptul la asemenea beneficii.

EXPLICAȚIILE PRIMARULUI

Despre neregulile consemnate în raportul CC, primarul din Mangalia, Cristian Radu, a explicat că s-au luat măsuri pentru remedierea deficiențelor, iar în cazul anumitor puncte din raport, a sesizat instanța. „Nu tot ce scrie CC în rapoarte este adevărat, așa că am și contestat unele puncte din raport”, a declarat, pentru „Telegraf”, primarul Cristian Radu.

AVALANȘĂ DE CONTESTAȚII LA RAPOARTE

De menționat este că, potrivit celor mai recente statistici legate de litigiile dintre CC și instituțiile verificate, în 2016 au fost înaintate 1.846 de litigii, dintre care 574 au fost soluționate definitiv, celelalte fiind în curs de soluționare. Dintre cauzele rezolvate definitiv în instanță, 477 au fost în favoarea CC, reprezentând 83% din numărul litigiilor soluționate.

Adelina Iancu, Telegraf 09.02.2017

40 Comments

 1. Daca aveau efectuata receptia inseamna ca trebuiau sa plateasca impozit. La aia care au inchiriat fara a vira cota e explicabil ca erau oameni pusi de opozitie si nu le au cu legea , iar aia care au luat ajutoarele pentru decedati ar trebui sa ii stim si noi , ca poate sunt oameni care cer respect. Odata la coada o smechera din asta tipa la angajati ca de ce nu ii da si pentru o matusa care nu se poate deplasa ca are imputernicire depusa. Pai normal ca nu se putea deplasa ca era sub pamant.

  Comentariu by Mircea — 11 februarie 2017 @ 18:19

 2. Daca ar fi numai mortii ar fi bine, dar din pacate sunt si vii.Foarte multe ,,pachete” ajung (mai bine zis nu ajung)la multe persoane .Din datele care circula, se spune ca sunt 7000 de pachetarii insa real se dau ,in jur de 4500 pachete.Numai asa poti face 2-3 concedii pe an in zone luxoase indepartate din Asia(Malaezia,Vietnam s.a)ca din salariile de la stat nu se poate.Este de vazut unde se duc,,pachetele”

  Comentariu by VUCEA DAN — 11 februarie 2017 @ 19:03

 3. Ești prost….informat.Pachete se dau de ani de zile in baza unei licitații adjudecate de una din cele mai mari firme din țara.Numarul de pachete nu a depășit niciodată 3800,dar ce sa știe un agramat ca Vucea?

  Comentariu by Anonim — 11 februarie 2017 @ 20:18

 4. Vucea, învață naibii să scrii în limba romană. Ție chiar nu-ți este rușine? Pe subiect bați câmpii, agramatule.

  Comentariu by Anonim — 12 februarie 2017 @ 0:02

 5. Ce iti bati capul cu unul ca Vucea?
  El stie atat : nu plati taxa de functionare in statiuni,nu plati autorizatia si vino la mine cu mai putin ca te rezolv

  Comentariu by 2 — 12 februarie 2017 @ 8:38

 6. Bine, deci penalilor din Primaria Mangalia le suna ceasul. Ce mai asteapta borfasii de nu -si dau demisiile? Rusine, hoti de cea mai joasa speta.Egal cu panacotarii.Gasca ordinara, DNA-ul va paste, la beci cu voi!

  Comentariu by dana — 12 februarie 2017 @ 9:30

 7. Deci, Dano esti praf ! Ai fumat lulueaua de la Vucea si aburiti impreuna auditoriul.Daca ala nu si-a gasit drumul in viata si este de un penibil infricosator chiar si pentru copiii lui care sunt niste cavaleri, tu esti pierduta definitiv.Agresivitatea si vulgaritatea nu sunt arme demne de o specie care se vrea a fi numita: femeie. Pacat de Vucea ca, pe fond nu este un om rau dar nu si-a depasit conditia de militian comunist nici dupa ce a avut sansa sa mai gaseasca prin librarii Dex-ul, carti de istorie reala a tarii si a lumii si, Codul Bunelor Maniere . Tare urat ii mai sta unui barbat sa fie tata ! Hai, sa aveti o duminica linistita !

  Comentariu by Dan — 12 februarie 2017 @ 9:58

 8. „Nu tot ce scrie CC în rapoarte este adevărat”… Adică e doar părerea Curţii de Conturi că sunt cheltuieli nelegale. De fapt, oraşul sclipeşte de curăţenie, e luminat, nu sunt gropi, nu mai avem drumuri de pământ, toate cartierele mărginaşe au canalizare, curent şi apă.
  Dacă ar fi să iasă lumea în stradă, ar fi pentru serbări, ar fi de bucurie…

  Comentariu by Părintele Taxaţie — 12 februarie 2017 @ 10:10

 9. ATENTIONARE !! Orasul se confrunta cu un „nou fenomen social” deplorabil,care este lasat de catre autoritati sa „curga” fara masuri de eradicare…tocmai pentru a se induce ca fiind ceva „impamantenit” in oras,asta pentru ca in ‘ORASUL EUROPEAN mANGALIA” urmeaza sa vina noul sezon estival de vara ! AVEM AUROLACI…”TRANSFERATI” ! Ei se plimba nestingheriti in zona centrala,iar la apelurile cetatenilor,echipaje ale jandarmeriei sosesc la fata locului,constata,raporteaza…si primesc ordin sa paraseasca zona,fara nicio masura ! Cetatenii vad …si vor renunta la apeluri ! Asta este POLITICA ! Asemenea „spalare pe maini” s-a mai produs… tot la o scara „inumana”,dar specifica politicienilor din tara atunci cand erau „transferati” cainii vagabonzi” dintrun oras in altul !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 12:54

 10. Atentie basarabeanule agricultor,facut politist,ca s-au aciuat p’aci altfel de moldoveni,adusi din capatul celalat de tara-Moldova Noua ! Pune-te pe treaba si trageti seful de maneca,ca nu-i de joaca ! Si pune-i si lui Vucea o punga atarnata la gat,acuza-l de sabotare…si plecati impreuna !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 13:09

 11. http://www.puterea.ro/bursa_zvonurilor/gafa-lui-firea-143364.html

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 13:41

 12. Și mai zic:
  Arde-i, Codruțooooo!!!
  Nația mamii lor de furi!!!…Îndreaptă-te, române! Voi mangalioti unde sunteti…diseara ?

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 14:05

 13. Ti-ai dracu’ sa fiti, acum va luati si de Vucea, ce v-a facut ma Vucea ? nu puteti sa traiti din cauza lu’ Vucea ?

  Comentariu by baal — 12 februarie 2017 @ 14:56

 14. Mergeti la Radu Cristian, ca el manevreaza orasul. Aveti probleme, sunati-l ca de aia e numit primar. Romulus Dumitrana, locotenentul mincinosului, mergeti ca va ajuta el sa va rezolvati problemele, nu Vucea.

  Comentariu by baal — 12 februarie 2017 @ 15:00

 15. @14-Asa,asa ! Porniti impotriva dusmanilor de clasa ! Adunati,ca si Tusac la 1 Decembrie pirandele cu maturoaiele in spate… in spatele sediului PSD si indreptati-le cu manie revolutionara,impotriva tuturor oamenilor cinstiti,care se impotrivesc hotilor din conducerea psd ! Daca n-ai inteles inca Radu Cristian e cel care a venit la „borcanul” cu miere sprijinit de psd ! Intreaba pe Doru Slavescu si tatele psd-iste ce bucurosi erau c-a venit „liberalul” care a venit sa le dea si lor o „ciosvarta”-sediu,baluri,revelioane…si ciolane cu fasole ! Intreaba-l pe „sobolanul roz” local (Botnaras) cum e cu liberalii astia noi !

  Comentariu by Anonim — 12 februarie 2017 @ 15:24

 16. In contextul actual e important cum limitam dezastru provocat de primar și gașca lui.

  Comentariu by Marian Vasile — 12 februarie 2017 @ 15:49

 17. @16- Ce inseamna „sa limitam” ? La cine va referiti ? Pai cu aceleasi vorbe a aiurit si Radu C. un C.L sa aprobe angajarea cu bani grei avocati sa recupereze…contra unui procent gras-tot din banii nostri,in castigarea unor procese in care dupa principiul ” cioara de pe gard” si indreptarea fatisa a „atentiei” numai inspre unul dintre predecesori,iar pe celalat,il acoperim cat putem si…suntem cu totii bagati in tomberonul POLARIS-ului si pe teava RAJEI ! Daca prin Curtea de Conturi nu s-a putut… numai ramane decat DNA ! Si daca tot plangeti,dupa cum sesizez dupa banii nostri,care s-au dus pe apa sambetei,nu stiu de ce nu va pronuntati clar ca singura noastra sansa de recuperare este tot DNA…nu cu avocati si politicieni care „negociaza „recuperarea” !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 16:36

 18. A spus f. bine d-l Visa la recuperare nu este meritul avocatilor…ci al procurorilor ! Pe cale de consecinta…iata cum PSD_-ul local trebuie sa tina cu DNA-ul Codrutei !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 16:47

 19. S-a constituit C.L parte vatamata in termenul prevazut de ordonanta hotilor? S-au ateapta ca …primarul sa se „autodenunte” conform cu aceeasi ordonanta a rusinii romanilor !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 16:54

 20. scuzati-sau asteapta

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 16:55

 21. Pt.3,4,5.
  Asa este, cand va spune Vucea de furturii este agramat .Curios cine sare in sus?Chiar unii care au nevestele angajate pe la Social si Primarie . De mai multe ori cand a vorbit de furturile din primarie Vucea a fost agramat.Nimeni nu l-a contrazis insa ,ca nu este adevarat.DLe.Vucea daca va duce-ti la DNA procurorii tot asa ar spune ca sunteti agramat?.Este o tema de reflectie.

  Comentariu by Anonim — 12 februarie 2017 @ 17:03

 22. PT.21

  Va rog sa nu ii bagati in seama .Asta este reactia prostilor nu stiu decat sa jigneasca nu sa discute pe fond.Cat despre DNA Va rog sa stati linistit , s-au facut plangeri si denunturii la DNA,la Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia,Tribunalul Constanta si la alte forurii .Asteptam sa inceapa urmarirea penala pentru fapte de abuz in serviciu(cu valorii de peste 200.000 lei),furt,luare de mita,prejudicierea bugetului local cu valorii imense de peste 2 mil.euro si multe alte ilegalitatii.Lantul incepe sa se stranga sau sa stranga.

  Comentariu by VUCEA DAN — 12 februarie 2017 @ 18:35

 23. @22- Asa nea Vucea ! Arde-l pe hot,indiferent de culoare politica ! A mai ramas de lamurit atitudinea „partinitoare” fata de secera si ciocan !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 18:46

 24. @22- Hai in piata s-o sustinem pe Codruta !

  Comentariu by I.S — 12 februarie 2017 @ 18:49

 25. pentru 5. Nu are cum sa zica asa pentru ca mai sunt cel putin 3 care mai trec pe acolo. Sau cel putin erau pana acum.

  Comentariu by Stan — 12 februarie 2017 @ 19:22

 26. Pachetele la morti , daca nu stiti , se dau in felul urmator : Tanti Leana se prezinta cu o imputernicire , sau cu cuvantul ei de ,,om intergru,, ( daca are 150 lei pensie va dati seama ce putoare este ) . Fata de la semnaturi ii da pachetul. Sau … nu i-l da. ,, Vreau sa vad si eu buletinul sa vad macar daca mai traieste ,, .Aici incepe circul ,, nu -ti e rusine domnisoara , esti platita din banii nostrii , cum vrei sa vina saraca daca nu poate sa mearga ? ( interesant ca ca faza asta cu nu poate sa se deplaseze o fac si la tichetele de microbuze ). ,,Te reclam eu la domnul primar sa te dea afara ! ,, Dupa care , primeste pachetul. De fapt , daca s-ar da si cifre s-ar vedea ca nu este vorba de mai mult de 5 sau 10 persoane ( nici nu mor asa multi ). ar trebui ca primaria sa le dea numele celor care au luat foloasele necuvenite si eventual ceva reclamatii. Dar si mai bine ar fi sa sisteze aceste ajutoare , ca doar s-au marit pensiile nu ?

  Comentariu by Gina — 12 februarie 2017 @ 19:34

 27. Pt.24
  Eu merg in piata ,am fost ,sunt si maine seara.Pe Codruta nu o pot sustine pentru ca schimb o javra cu alta.Nu sustin unelte.Cat despre secere si ciocan sa o lasam balta pentru ca nu stii despre ce este vorba.O sa vorbim alta data despre asta.

  Comentariu by VUCEA DAN — 12 februarie 2017 @ 22:08

 28. Pt.5
  Eu i-am invatat si ii invat pe toti agentii comerciali cum sa procedeze fata de abuzurile administratiei si cum sa-si obtina actele necesare pentru functionare.Iar despre cei ilegalii altii ii ,,taxeaza”pentru a inchide ochii.O sa le spun numele la timp dar acum este facut un denunt si o plangere penala pe numele lor.

  Pt .25
  Intradevar mai trec vreo trei pe acolo ,dar cei care ii ,,taxeaza ” sunt prea marii si le este frica.Cei marii fac ce fac in numele primarului si normal sa le fie frica.

  Comentariu by VUCEA DAN — 12 februarie 2017 @ 22:23

 29. http://www.replicaonline.ro/nereguli-majore-descoperite-de-curtea-de-conturi-in-portul-constanta-zeci-de-milioane-neincasate-si-plati-ilegale-catre-manageri-307942/
  vs.
  http://www.replicaonline.ro/ministrul-economiei-la-santierul-naval-dmhi-se-cauta-solutii-pentru-salvarea-de-la-dezastru-307961/

  Comentariu by nabuco — 13 februarie 2017 @ 11:10

 30. Ca sa compenseze faptul ca iluminatul public in oras este functional cam un sfert, primarul lasa luminile aprinse si ziua.

  Comentariu by Marian Vasile — 13 februarie 2017 @ 11:31

 31. le lasa aprinse ca sa contribuie la … „transparenta”:
  http://www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/2017/02/anunt-amanare-dezbatere-publica-buget.png

  Comentariu by nabuco — 13 februarie 2017 @ 12:42

 32. Am intrat pe site-ul primariei ca sa vad proiectul de buget. Bineinteles ca nu este, probabil ca lumea sa fie atenta la dezbaterea de miercuri.
  Cat o fi costat rebranduirea paginii de internet a primariei?
  E meserias facuta, nici inainte nu prea iti venea sa navigi pe acolo ca sa cauti ceva dar acum te lasi pagubas mult mai repede.

  Comentariu by Marian Vasile — 13 februarie 2017 @ 14:24

 33. Raspuns: Stie sigur Dumbrava Emilian, cumnatul primarului.

  Comentariu by Anonim — 13 februarie 2017 @ 16:35

 34. E proaspata !

  Primăria Municipiului Mangalia este exonerată de plata a încă un milion de euro

  Primăria Municipiului Mangalia a câştigat încă un proces prin care este exonerată de plata a 4,4 mil. de lei, fără TV.A. (un milion de euro), ca urmare a lipsei încheierii unui contract de prestări- servicii cu o societate comercială din Mangalia. Conform dosarului 8064/118/2012, Tribunalul Constanţa, Curtea de Apel Constanţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bucureşti au respins atât pe fond, cât şi în căile de control judiciar, acţiunea formulată de S.C. M.M. Company 2000 S.R.L. prin care autorităţile locale erau obligate la plata sumei de un mil. de euro. Suma solicitată de respectiva societate ar fi trebuit să constituie plata pentru anumite lucrări efectuate. În realitate, lucrările pretinse a fi realizate, fie nu au existat, fie nu au avut la bază un contract încheiat în urma unei licitaţii publice. Mai exact, începând cu anul 2007, societatea respectivă a participat la o licitaţie organizată de municipalitate şi a adjudecat un contract privind realizarea mai multor lucrări de investiţii publice, în cuantum de 800.000 de lei, fără T.V.A. Pe parcursul derulării contractului de achiziţii publice, părţile contractante au convenit la miodificarea preţului stipulat în contract, cu procentul permis de lege, suma rezultată fiind de aproximativ 1.300.000 de lei. Primarii Municipiului Mangalia de la vremea aceea, respectiv: Zanfir Iorguş şi Mihai Claudiu Tusac au solicitat în mod imperativ societăţii prestatoare realizarea şi autorizarea unor lucrări, altele decât cele licitate şi adjudecate, conform contractului. Deoarece aceste comenzi au fost doar la nivel verbal exprimate din partea celor doi edili, contractul de prestări servicii care să ateste lucrările cerute nu a fost niciodată încheiat, fiind în afara legii. În aceste condiţii, societatea menţionată a acţionat în Instanţă Primăria Mangalia, reprezentată prin primar Radu Cristian, solicitând instanţei să oblige autorităţile locale la încheierea contractului de prestări servicii şi implicit la plata lucrărilor realizate, semnate şi confirmate de funcţionarii publici din perioada respectivă. În lipsa unor contracte legal încheiate, juriştii şi avocaţii Primăriei Mangalia au făcut toate demersurile necesare şi au cerut Instanţei învestite cu soluţionarea cauzelor să dea eficienţă juridică textelor de lege aplicabile şi să afle în acest dosar valoarea de adevăr juridic şi nu cel factual. După ani de procese, ICCJ Bucureşti a stabilit că nimeni nu este mai presus de lege. Astfel, a respins irevocabil cererea de chemare în judecată a S.C. M.M. Company 2000 S.R.L. prin care se cerea achitarea de către autoritatea publică din bugetul local a fabuloasei sume de 4, 4 mil. de lei. În urma probelor administrate la dosar, instanţa a constatat că între părţi nu a fost încheiat niciodată un contract de prestări servicii, conform OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. Menţionăm că printre apărările formulate Municipiul Mangalia a invocat şi excepţia prescrierii dreptului la acţiune a societăţii reclamante în sensul că această societate putea să ceară drepturile solicitate prin cererea de chemare în judecată, într-un termen de maximum trei ani de la data realizării lucrărilor. Această excepţie invocată ca şi apărare de către municipalitate care ar fi dus la nejudecarea fondului a fost respinsă în toate căile de control judiciar, astfel încât Instanţa a soluţionat acţiunea reclamantei pe fond. Potrivit soluţiei din dosar, Primăria Municipiului Mangalia nu datorează suma de 4,4 mil. de lei, iar acţiunea reclamantei nu este prescrisă, motiv pentru care a fost respinsă excepţia formulată atât pe fond, cât şi în recurs de către autorităţile publice locale.
  13 februarie 2017 Biroul de presă

  Comentariu by baal — 13 februarie 2017 @ 17:55

 35. Rahat …..azi a fost ministrul economiei ,in DMHI, insotit de prefect si primarul…..primarul ….primarul com LIMANU….Dnul Georgescu, nu Radu Cristian…

  Comentariu by zek — 13 februarie 2017 @ 18:10

 36. Păi prima măsură ar fi ca şantierul să nu mai fie căpuşat. Şi s-ar putea ca să fie şi singura, pentru redresare.

  Comentariu by Părintele Ocupaţie — 13 februarie 2017 @ 18:37

 37. @34
  Sunt procese vechi pe care le-a preluat odata cu primaria. Le castiga cu avocati profesionisti platiti regeste desi primaria are juristi ”cacalau” in organigrama expandata.

  Comentariu by Marian Vasile — 13 februarie 2017 @ 18:51

 38. Pai si aia erau platiti regeste , dar de partea opusa. Sau erau platiti cu cate o scatoalca de Tusac. Parca-l si vad ,, ba , care nu kumva sa va luati de dom consilier Marean ka va ia draku !

  Comentariu by Dana — 13 februarie 2017 @ 19:01

 39. @38 Dana vorbesti fara stiinta.

  Comentariu by baal — 13 februarie 2017 @ 21:04

 40. Deci au pierdut ca nu au fost profesionisti. Alta varianta care ar fi ?

  Comentariu by Dana — 14 februarie 2017 @ 20:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress