Mangalia – politica locală

19 octombrie 2016

Mangalia a pierdut procesul privind grăniţuirea cu Limanu

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:02

Şantierul DMHI „rămâne la locul lui”. Mangalia a pierdut procesul privind grăniţuirea: Limanu ia 23 de hectare!

Primăria Mangalia a pierdut procesul de grăniţuire cu Primăria Limanu. Decizia este definitivă şi a fost pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti. Cele două administraţii locale nu au reuşit să ajungă la o înţelegere din 1998 cu privire la graniţa dintre localităţi, la un moment dat punându-se problema ca jumătate din Şantierul Naval Mangalia să ajungă la Limanu. În momentul de faţă, potrivit deciziei, şantierul nu se pierde, în schimb, Primăria Mangalia pierde terenul de dincolo de calea ferată, spre Limanu. Vorbim despre 23 de hectare de teren, mare parte din acesta fiind catalogat drept „doc uscat”, adică suprafaţă care nu poate fi impozitată.

„Nu avem încă soluţia completă, vedem doar ce s-a publicat pe portalul instanţei. Însă, vă putem spune clar că nu se pierde din şantier. Şantierul rămâne la locul lui, apaţine în continuare de Mangalia. Se pierd 23 de hectare care sunt dincolo de calea ferată, după şantier, spre comuna Limanu. Instanţa a respins această cerere a noastră cu privire la acest teren şi parcarea de acolo. Dar, nu este o pierdere aşa cum probabil vor specula unii, în sensul că pe acel teren nu se află şantierul. Este un teren care s-a format din ce s-a recuperat din mare. Din acest motiv, acest teren catalogat drept doc uscat nici nu se supune impozitării. Cu alte cuvinte, n-am fi avut de câştigat de pe urma lui. Nici Limanu nu va avea”, au precizat reprezentanţii Primăriei Mangalia, ca răspuns la întrebările cotidianului „Replica” pe acest subiect.

Soluţia pe scurt, conform portalului instanţei:

„Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului formulat de Consiliul Local Mangalia şi a lipsei de interes a acestuia în declararea recursului împotriva sentinţei civile nr. 237 din 16.02.2016, precum şi excepţia lipsei calităţii procesual active a Consiliului local Mangalia de a formula recurs împotriva aceleiaşi sentinţe, excepţii invocate de intimaţii Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar, ca neîntemeiate.

Respinge recursul declarat de Consiliul local Mangalia împotriva încheierii din 09.02.2016 şi a sentinţei nr. 237 din 16.02.2016 ca nefondat. Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului declarat de Municipiul Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia şi excepţia lipsei calităţii procesuale active a municipiului Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia de a declara recurs împotriva încheierii din 09.02.2016, excepţii invocate de intimaţii Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar, ca neîntemeiate.

Admite excepţia lipsei de interes a municipiului Mangalia prin Primar şi Primarul municipiului Mangalia de a declara recurs împotriva încheierii din 09.02.2016 invocată de Primarul comunei Limanu şi Comuna Limanu prin Primar şi respinge acest recurs ca lipsit de interes. Admite recursul declarat de municipiul Mangalia şi Primarul municipiului Mangalia. Casează în parte încheierea din 25.03.2014 în sensul că admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Primarului municipiului Mangalia invocată de Primarul municipiului Mangalia şi Municipiul Mangalia prin Primar şi respinge acţiunea formulată împotriva Primarului municipiului Mangalia ca fiind îndreptată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă. Menţine restul încheierilor şi sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.10.2016”.

Alexandra ANTON, Replica 19.10.2016

COMUNICAT DE PRESA

“Mangalia a pierdut definitiv o parte din Santierul Naval DMHI”

Din pacate pentru Mangalia, actuala conducere executiva a pierdut procesul de granituire cu localitatea Limanu. Astfel 23 de hectare teren intravilan, pe care este amplasat o parte din Santierul Naval DMHI SA, trec in raza teritorial-administrativa a localitatii Limanu. Pierderea este pentru bugetul Mangaliei de circa 500 000 de euro anual. Cu acesti bani Mangalia putea construi in fiecare an: o scoala, o gradinita, un bloc sau putea asfalta cate o statiune.

Am tras semnale de alarma inca din primavara acestui an referitor la faptul ca gestionarea acestui proces nu este facuta in mod responsabil, ca au fost platite onorarii imense unui avocat care va pierde acest dosar, insa am fost acuzat ca inventez teme de campanie electorala. Din nefericire pentru generatiile viitoare ale Mangaliei – am avut dreptate – .

Cer public demisiile persoanelor care au gestionat aceasta situatie prin care Mangalia ramane definitiv fara o parte importanta din Santierul Naval, pentru a evita viitoare pierderi la fel de grave.

Nu vreau sa numesc persoanele a caror demisie o cer deoarece nu doresc sa se creada ca politizez acesta pierdere deosebit de grava.

Am speranta ca mai exista in lumea in care traim onoare, asumarea raspunderii actului de administrare a orasului impune in astfel de situatii este DEMISIA.

Consilier Local  al Municipiului Mangalia

                                                                      Foleanu Paul Florin

Declarația primarului comunei Limanu

„Este o mare bucurie pentru comunitatea noastră! S-a corectat o mare nedreptate pentru localitatea noastră. Ținând cont că de 30 de ani această zonă era trecută la Mangalia pe nedrept. Cred că ar trebui să ne gândim să le solicităm și taxele și impozitele încasate în cursul acestor ani. Deși cred că nu va fi posibil, așa va fi drept. Ca suprafață ne referim la jumătate din suprafața șantierului și la tot digul care pornește dinspre Portul Mangalia până la Calatis Gaz inclusiv. Am avut două avocate extraordinare – Cristiana Anghel cu Dumitra Daon. Nu are rost să discutăm pe ce sume ne-au apărat dânsele și pe ce sumă a fost apărat Mangalia. Din câte știu, Mangalia a avut un avocat de 1 milion 400 de lei fără TVA, noi am avut avocate de 6.000 de lei. Au fost două fete extraordinare care ne-au susținut cauza impecabil la Ploiești”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, primarul din Limanu, Daniel Gheorghe Georgescu.

Primarul din Limanu dă de ciment cu administrația din Mangalia: Degeaba încearcă să minimalizeze situația, am câștigat jumătate din șantier!

Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, susține că, în ciuda celor declarate de reprezentanții Primăriei municipiului Mangalia, situația litigiului privind grănițuirea stă cu totul altfel! Astfel, susține Georgescu, câștigarea procesului privind grănițuirea aduce pe teritoriul comunei Limanu jumătate din suprafața Șantierului naval DMHI și, implicit, taxele aferente acestei suprafețe. „Degeaba încearcă ei să minimalizeze situația, am câștigat jumătate din șantier, nu doare doc uscat, așa cum am văzut că declară ei”, a precizat, pentru „Replica”, Georgescu.

Amintim că ieri, la aflarea verdictului, reprezentanții Primăriei Mangalia au dat asigurări că nu s-a pierdut din suprafața pe care funcționează șantierul. În schimb, consilierii care îi fac opoziție primarului Mangaliei, Cristian Radu, spun același lucru ca și din primarul Limanu, solicitând, cu bucurie (!?!) la aflarea veștii, demisia responsabililor.

Vom reveni.

Alexandra ANTON, Replica 19.10.2016

Cristian Radu: Şantierul Naval DMHI rămâne pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia

Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a declarat, miercuri, că Şantierul Naval DMHI rămâne pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia şi va plăti, în continuare, taxele şi impozitele la bugetul local al municipalităţii, chiar dacă instanţa a dat câştig de cauză comunei Limanu, într-un proces privind graniţa dintre cele două localităţi. „Iniţial, comuna Limanu a cerut în instanţă toată suprafaţa de teren pe care este amplasat Şantierul Naval, însă noi ne-am apărat, încercând să dovedim că întreaga incintă a DMHI aparţine municipiului Mangalia”, a explicat Radu Cristian. În baza apărărilor celor două Unităţi Administrativ-Teritoriale (UAT), instanţele de judecată au atribuit, irevocabil, comunei Limanu, 23,5 ha pe care se află o hală şi un doc reparaţii nave, precum şi 9,5 ha de teren aparţinând domeniului public al statului. „Restul suprafeţei în litigiu, pe care se află Şantierul Naval, dar şi docurile, a rămas, ca şi până acum, pe teritoriul Mangaliei”, a mai spus edilul. Potrivit documentelor municipalităţii, sumele care ar urma să fie încasate de comuna Limanu, în urma acestui proces, sunt compuse din: 55.596 lei/an- impozit pe clădiri (hală reparaţii), conform HCL 220/215;zero lei – impozit pe construcţii (doc reparaţii nave), conform art.456, alin. 1, lit. j, din Legea 227/2015;78.372,5 lei/an- impozit pe terenul în suprafaţă de 23,5 ha;zero lei – impozitul pe terenul în suprafaţă de 9,5 hectare, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea CNAPMC SA, conf. art. 456, alin. 1, lit.a, din Legea 227/2015. În urma procesului cu Limanu, UAT Mangalia obţine beneficii fiscale, după cum urmează: 264.557 lei/an, reprezentând impozit pe 79,33 ha de teren, de la SN 2 Mai SA;1.354.332 lei/an, reprezentând impozitul total de la Şantierul Naval. Scăderea înregistrată de bugetul Mangaliei, în urma deciziei Curţii de Apel Ploieşti, este de aproximativ 130 mii lei/an, conform legislaţiei în vigoare.

Replica 19.10.2016

17 Comments

 1. Problema este veche si a inceput pe vremea lui iorgus.terenul apartinea de drept comunei limanu dar iorgus era pe val si a refuzat sa predea ce nu ne apartine.

  Comentariu by Anonim — 19 octombrie 2016 @ 15:47

 2. apund C. Nistorescu
  „Asist, comentez şi sufăr, disperat că nu pot să iubesc nici un politician din nici o tabără şi trebuie să mă trezesc dimineaţa în faţa mormanului de prostii, şmecherii şi produse politice expirate.”

  Comentariu by nabuco — 19 octombrie 2016 @ 16:05

 3. Paul, daca te duceai tu la process , pierdeati totul pana la Olimp inclusiv. Stai cuminte cu gargara ieftina ….

  Comentariu by grigore — 19 octombrie 2016 @ 16:35

 4. Procesul de grantuire cu com.Limanu a fost si vremea lui Iorgus .Pe vreme aceea secratarul com.Limanu era Boita Petrina si procesul a fost castigat in favoarea primariei Mangalia.Astazi in 2016 ,secretarul primariei Mangalia este Boita Petrina(a tot stiitoarea)si acelasi proces de grantuire este castigat in favoarea primariei Mangalia.Nu insinuez nimic dar trageti singurii concluzia.

  Comentariu by Anonim — 19 octombrie 2016 @ 16:54

 5. DEMISIIIAA, PLECATI CA SUNTETI INCOMPETENTI!

  Comentariu by dana — 19 octombrie 2016 @ 17:41

 6. Care a fost motivul pentru care acest proces a fost stramutat la Curtea de Apel Ploiesti?De ce nu s-a judecat la Curtea de Apel Constanta???

  Comentariu by anonim — 19 octombrie 2016 @ 18:58

 7. Asa a vrut avocatul celebru

  Comentariu by Anonim — 19 octombrie 2016 @ 19:20

 8. Ce vă miră? Am pierdut florile și copacii, am pierdut festivalurile, am pierdut banii pe proiecte aberante, am pierdut identitatea orașului! Am câștigat o gașcă de hoțomani navetiști care fură pe rupte și put de lene și incompetență! Ce mai contează jumătate de șantier naval?

  Comentariu by Zoga — 19 octombrie 2016 @ 19:32

 9. Și asa cum spunea d-na Botta un avocat ieftin și slab te costa mai mult decât unul bun și scump. Avocatul primăriei Mangalia a fost doar scump ( 1,4 mil. Lei) ? Consilierii locali ar trebui sa facă ceva, dar în consiliu nu pe rețelele de socializare, pentru ca altfel devin complici la acțiunea de distrugere a orașului și devalizare a bugetului.

  Comentariu by nedumerire — 19 octombrie 2016 @ 19:34

 10. Domnule Foleanu, cu scuze, ce e aia ONOARE ???? In anul 2016 dumneavoastra vorbiti de ONOARE in Romania, in MANGALIA ????
  Poate aude si domnul primar,secretara primariei si toti navetistii—DEMISIA DE ONOARE—ADICA SA PLECATI, asta am inteles eu…
  Sper , ca intr-o zi sa vedem rezultatele unui audit la primaria Mangalia, indiferent de primar…

  Comentariu by zek — 19 octombrie 2016 @ 19:37

 11. Pt.10
  Aveti dreptate, DEMISIA este o chestiune de ONOARE.Dar daca nu ai ONOARE nu ai cum sa-ti dai demisia.Ce ONOARE (ce estea aia???? )sa aiba Radu ,fratii Angelescu,Romulus,Stamate,Enache,Ciocanel,Fotin,Marius Ilie(Ciorex),Calin,alea de la Turism,madam Marga sa. care sunt niste carpe pe care se sterge pe picioare Radu,niste meduze(fara coloana verticala)

  Comentariu by Anonim — 19 octombrie 2016 @ 20:24

 12. Meduzele acestea fara coloana vertebrala conduc Mangalia, fraudeaza tot incepand cu alegerile si noi privim fara sa facem nimic sa ii dam jos.Cat mai trebuie sa mai distruga pana sa luam atitudine?REFERENDUM!!!

  Comentariu by dana — 20 octombrie 2016 @ 6:38

 13. Votati Pnl . Ati votat Radu Cristian la locale acum votati PNL la parlamentare . Este obligatoriu

  Comentariu by Y6y — 20 octombrie 2016 @ 8:12

 14. Mătreața aia de boiță spunea la aterizarea în primărie că a venit să câștige procesul cu Limanu. A făcut fâââs. De ce mai scârbește locul pe aici?

  Comentariu by Popa Nartea — 20 octombrie 2016 @ 12:32

 15. Pentru asta era nevoie de oameni cu expertiza si cunostinte in domeniu ! In 2014 actuala administratie a pus in aceeasi oala de proasta gandire pe George Miliard cu Emil Hanganu ! Nu-mi dau seama daca din prostie sau deliberat l-au expulzat pe fostul meu coleg E.Hanganu ! Dealtfel va reamintesc tuturor ca si d-l Visa a expus aici un punct de vedere corect si in timp util ! Nu s-a cascat ochii si mai ales…mintea! Iata dovada :…”Romulus a semnat dispoziţia de suspendare a lui Hanganu.
  Văd că nimeni nu şi-a exprimat părerea la întrebarea mea, dacă are cineva din primărie interes să se piardă procesul de grăniţuire cu Limanu.
  Comentariu by lucian visa — decembrie 2, 2014 @ 3:30 pm „

  Comentariu by I.S — 20 octombrie 2016 @ 13:11

 16. Atentie ca nu a fost expulzat in 2012 cand au poposit pe meleagurile noastre,ci in 2014,cand buboiul a fost spart si era nevoie de pampalai care sa-si dea cu parerea intru apararea intereselor orasului !

  Comentariu by I.S — 20 octombrie 2016 @ 13:17

 17. Procesul a fost pierdut pentru ca nu i-a interesat pe nimeni sa-l castige.Procesul se putea castiga usor dar interesul primordial au fost banii ,cei 1,3 miloane lei(300.000 euro).Ce ii intereseaza pe acesti Boiti,Radu,Romulus,Angelesti et comp.din Constanta despre starea orasului,bunastarea lui ,frumusetea sau uratenia (mai degraba ii intereseaza).Pe acesti oamenii i-a interesat de la inceput numaii….BANI si ii intereseaza si in prezent.Orice sursa de adus bani ii intereseaza :vezi Aleea teilor,Parcul EverGrren,Sensul Giratoriu(mormantul platit dar ne receptionat ca dealtfel si multe altele),autorizatii de construire,inchiriei gratuite de spatii publice,contracte cu avocatii s.a care le-au bagat in buzunare milioane de euro.Radule,Romulus,Angelestilor,Boita atentie se strange latul cu toate pilele de la DNA,Parchete(toate),partid,presedentie s.a cu care va laudatiSi se lauda pe buna dreptate deoarece cate dosare au in niciunul nu s-a miscat ceva si in acest caz au dreptate.

  Comentariu by Anonim — 21 octombrie 2016 @ 10:20

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress