Politica locală în Mangalia

10 octombrie 2016

Gata! PSD a salvat-o a doua oară pe Codruța Kovesi! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 19:11

Motto: Cu 90 de voturi Pentru, 12 Contra și 6 Abțineri, Senatul a votat luni, 10 octombrie 2016, Raportul Comisiei de învățămînt conduse de lidera PSD Ecaterina Andronescu se respinge cererea de reexaminare trimisă de Klaus Iohannis astfel încît acuzațiile de plagiat în cazul tezelor de doctorat nu vor mai fi verificate de CNATDCU.

Aşa cum am mai scris, verdictul de neplagiat în cazul Codruţa Kovesi a fost urmarea unui miş-maş la nivel înalt în vara lui 2012.

Albirea şefei DNA, la vremea respectivă şefa Parchetului General, s-a făcut de către PSD, mai precis de manevrele prin care PSD a trecut, la verificarea plagiatelor,  de la un organism pe care nu-l controla – CNATDCU – la un organism – CNE, pe care-l controla în întregime.

Prin votul din Senat,  PSD  salvat-o  pe Codruţa Kovesi de la un verdict de plagiat.

Şi tot prin manevre ţinînd de trecerea verificării de la un organism la altul.

Cum a  fost scoasă Codruța Kovesi de către PSD din ghearele CNATDCU

Să mă explic:

În Evenimentul zilei am scris sub titlul O nouă enigmă postdecembristă. În 2012, CNE – un organism PSD-izat – o albeşte pe Codruţa Kovesi, omul lui Traian Băsescu că iniţial sesizarea privind plagiatul a ajuns la CNATDCU.

Pe 29 iunie 2012, sfidînd OM din 28 iunie 2012 prin care ministrul PSD-ist, Liviu Pop, ia dreptul CNATDCU de a judeca plagiatele la doctorat, membrii organismului se întrunesc în şedinţă publică pentru a discuta cazurile de plagiat în cazurile Codruţa Kovesi şi Victor Ponta. În cazul lui Victor Ponta, verdictul e Plagiat. În cazul Codruța Kovesi, verdictul se amînă pe motiv că n-au venit de la Timișoara documentele cerute.

Prin ordinul din 28 iunie 2012, verificările trec la CNE.

Aşadar, CNE urmează s-o verifice pe Codruţa Kovesi.

Prin manevrele PSD, Codruţa Kovesi e salvată.

Organismul, cu o componenţă complet PSD-izată prin O. M. din 8 iunie 2012, o albeşte pe Codruţa Kovesi, conform Hotărîrii  din 5 septembrie 2012.

Acelaşi CNE îl albeşte (parţial) şi pe Ioan Mang, prin Hotărîrea luată tot în 5 septembrie 2012 şi pe Gabriel Oprea, prin Hotărîrea din 8 iulie 2015, Raport final nr. 2164.

CNE, în componenţa stabilită prin O. M. din 8 iunie 2012 şi confirmată prin O. M.  din 26 iulie 2012, judecă toate cazurile de plagiat  din iunie 2012 pînă în decembrie 2016.

Lucrurile se vor schimba radical la finele lui 2016.

Miercuri, 25 noiembrie 2015, site-ul Pressone dezvăluie, sub semnătura Emiliei Șercan, că 250 de pagini din cele 390 ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, „sînt plagiate ad litteram”.

Reacţia Guvernului e rapidă.

Joi,  26 noiembrie 2015, Ministerul Educației anunță o măsură concretă:

„Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei va analiza cazul privind posibilul plagiat al lui Petre Tobă în şedinţa din 11 decembrie, indiferent dacă, pînă atunci va fi primită sau nu o sesizare în acest sens.”

Divizia Presă face pe dracu-n patru pentru a dovedi că Codruța Kovesi e fecioară

Părea că lucrurile îşi vor urma cursul normal, cel constatat din iunie 2012 pînă acum:

CNE se întruneşte pe 11 decembrie 2015 să discute cazul.

Vineri, 27 noiembrie 2015, site-ul Hotnews, condus de Dan Tapalagă, declanșează,  sub titlul Soarta ministrului Petre Tobă – decisă de acelaşi Consiliu de Etică ce i-a spălat de plagiat pe Ponta şi Oprea, o campanie de o rară violenţă pentru desființarea CNE.

Citez:

„Plagiatul lui Petre Toba intră săptămîna viitoare în analiza Consiliului Naţional de Etică. În verdictul acestuia, Guvernul Cioloş şi-a încredinţat decizia de a-l da sau nu pe ministrul de Interne afară din Executiv. Din cine este însă format Consiliul Naţional de Etică? Din aceiaşi membri care au spus că Victor Ponta şi Gabriel Oprea NU au plagiat (…)”.

Hotnews trece apoi la contestarea membrilor CNE, pe motiv că i-au albit pe Victor Ponta și pe Gabriel Oprea: Vergil Muraru, Constantin Ciutacu, Doru Vladimir Puşcaşu, Florin Ionescu, Petru Andea, Victor Stoica, Nicolae Burnete, Luca Iamandi.

Nimic despre albirea Codruţei Kovesi.

În cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea, CNE a  acționat ca un organism politizat,  alcătuit din terchea- berchea, în care nu trebuie să ai  încredere, în timp ce în cazul Codruței Kovesi, se înțelege, același organism e corectitudinea întruchipată.

Evident, un asemenea organism nu poate da un verdict corect în cazul Petre Tobă.

Campania capătă note spectaculoase.

I se alătură evident, şi Ziare.com, alt site al Diviziei Presă.

Se desființează CNE, reapare CNATDCU!

Joi, 3 decembrie 2015, Adrian Curaj anunţă în cadrul unei conferinţe de presă extraordinare desfiinţarea CNE:

„Am decis să revoc Consiliul Naţional de Etică. Azi vom semna ordinul în acest sens. Am în vedere crearea, în cel mai scurt timp, a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul în România. ”

Noul organism va fi înfiinţat prin Ordonanţa  de Urgenţă nr. 4 din 2 martie 2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în MO din 10 martie 2016.

Prin articolul 1, verificarea sesizărilor de plagiat trece la CNATDCU.

După apariţia OU în Monitorul oficial noul organism rediscută verdictele în cazul Victor Ponta şi Gabriel Oprea ca urmare a unor sesizări.

Verdictul în cazul Codruţa Kovesi nu e sesizat de nimeni.

Acelaşi organism decide că Petre Tobă a plagiat.

Potrivit procedurilor, OU ajunge la Parlament pentru a deveni Lege prin adoptare.

Pe 6 aprilie 2016, OG e adoptată de Camera Deputaţilor cu amendamente. Ele nu vizează însă scoaterea CNATDCU din joc în favoarea Universităţilor.

Pe 7 aprilie 2016 Proiectul ajunge la Senat.

Mersul Legii e rapid la Senat:

Pe 11 aprilie 2016 Proiectul e prezentat Biroului Permanent al Senatului. De aici e trimis la comisia de Învăţămînt condusă de Ecaterina Andronescu. Pe 26 aprilie 2016, Comisia de Învăţămînt depune Raportul. Acesta e Favorabil, dar cu amendamente. Cel mai important şi, evident, cel mai discutat, rămîne Amendamentul prin care sesizările de plagiat în cazul tezelor de doctorat nu vor mai fi verificate de CNATCDU, ca în O.U., ci de universităţile care au acordat titlurile.

Pe drept cuvînt, Presa de toate culorile se năpusteşte asupra acestui amendament  în care se vede clar intenţia de a curma Procesul de verificare a sutelor de diplome de doctori date demnitarilor şi funcţionarilor sub semnul Bolii numite Diplomania.

Pe 9 mai 2016, după ratarea dezbaterii de pe 3 mai 2016, Proiectul de Lege e aprobat de Senat, cu amendamente cu tot.

Trimis la promulgare pe 12 mai 2016, Proiectul e retrimis la reexaminare de Klaus Iohannis pe 31 mai 2016, sub presiunea unui Scandal public.

Printre altele, Cererea de reexaminare se referă la amendamentul privind verificarea plagiatelor. Președintele crede că e prea devreme să dăm universităților drept de a  judeca tezele de doctorat emise tocmai de ele:

„Intervenţiile legislative menţionate au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea şi retragerea titlului de doctor, precum şi acordarea calităţii de conducător de doctorat prin responsabilizarea universităţilor în procedura de acordare/retragere a titlului de doctor, precum şi în procedura de abilitare. (…) Soluţia legislativă propusă este greu de înţeles şi în contextul în care, pe de o parte, nu a fost  realizată pînă în prezent acreditarea şcolilor doctorale în condiţiile Legii nr. 1/2011, iar pe de altă parte este afectat semnificativ controlul public asupra calităţii şi transparenţei procedurilor utilizate de instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat. În lipsa certificării calităţii şcolilor doctorale existente în România, apreciem că această descentralizare simultană a deciziei privind acordarea şi retragerea titlurilor de doctor şi a procesului de abilitare nu conferă premise clare şi sigure pentru asigurarea performanţei şi recunoaşterii şcolilor doctorale la nivel naţional şi internaţional.”

Mult mai important, preşedintele observă o altă mare deficienţă a legii adoptate de Senat:

„Semnalăm că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificrea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei, motiv pentru care considerăm că se impune introducerea unor dispoziţii tranzitorii”.

De exemplu, dacă Legea va fi aprobată de Senat, se pune întrebarea
Ce se întîmplă cu verificarea sesizării de plagiat în cazul Codruţa Kovesi.

Dată fiind experienţa de pînă acum, acolo unde Legea tace, intervin aranjamentele:

Verificarea va fi trimisă la universitatea de Vest, la Şcoala doctorală condusă de Viorel Paşca.

Pe 20 septembrie 2016, Plenul Camerei Deputaţilor, Camera sesizată de Preşedinte, ia în dezbatere Cererea de reexaminare.

Nu se întruneşte majoritatea calificată pentru adoptări.

Cererea merge la Senat, Cameră Decizională.

Pe 6 octombrie 2016, Comisia pentru învăţămînt, condusă de Ecaterina Andronescu, depune Raportul cu numărul 171.

Raportul respinge Cererea de reexaminare. Legea e propusă spre votare în forma ieșită din Senat cu amendamentele în favoarea plagiatorilor.

Senatul e Camera decizională.

Plenul Senatului a dezbătut cererea de reexaminare.

Legea nr. 2017 a fost votată.

Preşedintele o poate trimite la CCR.

Greu de crezut.

N-are  nici un motiv de neconstituţionalitate.

Ea va fi publicată în Monitorul Oficial.

Şi în acel moment, Codruţa Kovesi e salvată.

Verificarea trebuie trimisă de CNATCDU la Şcoala doctorală de la Timişoara condusă de Viorel Vasca, conducătorul de doctorat al Codruţei Kovesi.

Care Școală a proclamat deja că Codruța Kovesi n-a plagiat.

Gata! PSD a salvat-o  a doua oară pe Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu, http://www.evz.ro/psd-a-salvat-o-a-doua-oara-pe-codruta-kovesi.html 10.10.2016

7 Comments

  1. qed
    http://www.greatcanadianjokebook.com/photo_jokes/24370524-joke%20photo%20Bird%20Poop.jpg

    Comentariu by nabuco — 11 octombrie 2016 @ 10:00

  2. http://www.agerpres.ro/cultura/2016/10/11/alerta-presedintele-cnatdcu-a-demisionat-14-35-17

    Comentariu by nabuco — 11 octombrie 2016 @ 14:54

  3. @1,2-Se „albesc”unii pe altii ! http://asset.soup.io/asset/0600/6720_c469.jpeg

    Comentariu by I.S — 11 octombrie 2016 @ 15:48

  4. Plesu se intreba deunazi : daca poate sa-i spuna cineva-cine-i Ghita ! Am un raspuns : https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1966783_750565838295663_1575727485_n.jpg?oh=08852f6d3723bbc09db880bc4d53424f&oe=58A18B3F&__gda__=1483458011_ba1163751869ca853ba033402fc45fb6

    Comentariu by I.S — 11 octombrie 2016 @ 15:52

  5. Pt. #4
    http://www.mpublic.ro/presa/2016/c_11_10_2016.htm

    Comentariu by nabuco — 11 octombrie 2016 @ 16:49

  6. poate nu vom sti niciodata ,pe cine a salvat androneasca+psd .
    votam in continuare aceleasi nume si figuri , ce-si bat joc de oameni, ca e psd sau pnl sau ….jigodiii sub blana de caprioara…
    Mergeti ,va rog, pe str N VODA si o sa va rupeti picioarele, dar nu conteaza, mangaliotii au votat radu cristian.
    atentie si la masini…

    Comentariu by zek — 11 octombrie 2016 @ 19:45

  7. http://www.telegrafonline.ro/pnl-a-votat-pentru-autonomia-universitara-adica-sa-opus-reexaminarii-legii-plagiatului

    Comentariu by lucian visa — 12 octombrie 2016 @ 9:44

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress