Trecerea în neființă a lui Ioan Gyuri Pascu mi-a adus aminte de faptul că, cu ani în urmă, el a primit o stea pe Aleea Stelelor din Mangalia. În mod normal, dacă el a plecat dintre noi, acel simbol turnat în piatră ar fi trebuit să dăinuie foarte mulți ani. Mi-am dorit să-l văd, pentru ca măcar în acest mod să-mi pot lua ”la revedere” de la Gyuri. Dar nu l-am găsit – nu mai este la locul lui, în acel sanctuar pe care îmi imaginam că-l voi găsi la Mangalia. Acolo este un șantier din care nu poți înțelege aproape nimic.
Să le luăm, însă, pe rând
Totul a început cu ani în urmă, după ce a fost inaugurat Festivalul Callatis, în anul 1997. Un an mai târziu, ia naștere evenimentul ”7 zile și 7 nopți”, iar în anul 1999 a debutat sub numele de Callatis. Ani de zile, festivalul s-a desfășurat pe scena plutitoare, sub privirile a zeci de mii de localnici și turiști. Între timp însă a decăzut, și este foarte greu de spus din ce cauză. În anul 2013, s-a încercat relansarea festivalului și a fost un spectacol de zile mari. În ceea ce privește Aleea Stelelor, ea este relativ veche dacă ne gândim câte anume s-au întâmplat din 1990 încoace. A fost inaugurată în anul 2000, iar prima stea a artiștilor a fost făcută pentru Chris Norman, fostul lider vocal al trupei Smokie, care a concertat la Mangalia. De-a lungul timpului aleea s-a îmbăgățit cu peste o sută de dale care poartă numele multor vedete naționale și internaționale. La început au fost doar vedete din muzica ușoară dar ulterior au apărut și nume ale unor cunoscuți soliști de muzică populară, scriitori și poeți, actori. Printre ele se numără stelele lui: Dem Radulescu, Daniela Condurache, Angela Similea, Corina Chiriac, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ștefan Hrușcă, Mihaela Rădulescu, Florin Piersic, Holograf, ASIA, Mircea Baniciu, Ștefan Bănică Jr., Sofia Vicoveanca, Horia Moculescu, Mădălina Manole, Maria Ciobanu, Ștefan Popa Popa’s, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Păunescu, Monica Anghel, Loredana Groza, 3 Sud-Est, Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, Al Bano, Punjabi MC, Ingrid, Voltaj, Andra, Eruption, Culture Beat, Dan Bălan, East 17 etc. În timp au apărut și scriitori de renume mondial și alte nume locale importante: Evgheni Evtusenko, George Rotaru (primul român care a cântat la Las Vegas), Vaya con Dios, Florentina Satmari, Mioara Velicu, Laura Lavric, Cornelia si Lupu Rednic. Sunt foarte mulți, iar numele lor ar fi trebuit să rămână împietrite pe dalele de la Mangalia. Toate aceste stele au fost acordate artiștilot care au cântat la Festivalul Callatis și au avut o carieră de succes. Tocmai de aceea era greu de înțeles cum trecătorii călcau peste aceste dale și aruncau mucurile de țigară peste diferitele nume celebre. Ei, și ce?, au răspuns mulți trecători pe care i-am luat la întrebări.
Lucrări care nu se mai termină…
Așa cum bine vă amintiți, lucrările de refacere a falezei din Mangalia au început în toamna anului 2015 și ar fi trebuit să fie încheiate în primăvara anului următor, adică în 2016. Suntem deja la finele lunii septembrie iar lucrările nu dau semne că s-ar termina. Nici nu lucrează foarte multă lume pe acolo. Cu toate acestea, conducerea Primăriei Mangalia este optimistă. Am stat de vorbă cu viceprimarul Dragoș Angelescu, care ne-a declarat: ”La ora actuală sunt finalizate 95% din lucrări. În mod normal, în cursul săptămânii viitoare ar trebui să fie finalizate. Dar dacă mă gândesc că ele ar fi trebuit să fie predate din luna aprilie…. Vom aplica clauzele contractuale, penalitățile care se impun”, ne-a spus Angelescu. Cum era cât se poate de normal am dorit să aflăm și unde se află dalele pe care sunt încrustate numele artiștilor care au concertat pe scena festivalului de la Mangalia și ce se va întâmpla cu ele în viitor. ”Ideea amplasării stelelor la Mangalia este de lăudat și de aplaudat. Dalele inscripționate au fost recuperate și se află la ora actuală într-un depozit. Ele vor fi amplasate fie unde au fost și înainte sau vor fi relocate. Încă nu am stabilit acest detaliu. Așa cum știți, ele au fost amplasate pe faleza Teilor, dar aceasta nu mai fusese reabilitată de 25 de ani și se impuneau lucrările respective. Chiar ieri am avut o vizită în șantier și sperăm ca lucrările să fie gata săptămâna viitoare. Sperăm să mergem pe o faleză nouă. În ceea ce privește dalele, încercăm ca în această iarnă să le montăm. Dacă va fi o iarnă grea, credem că până la primăvara viitoare vor fi montate.”. I-am spus viceprimarului că unele dintre aceste stele care erau pe faleză aparțin unor celebrități care și-au pierdut viața între timp și este păcat să nu le putem celebra și la Mangalia, într-un loc care a însemnat ceva și pentru ele. ”Știu, aceste stele ar fi trebuit să se afle într-un loc care acum este un șantier. Dar după terminarea lucrărilor vom putea să comemorăm monștri sacri ai neamului românesc!”, ne-a spus viceprimarul Dragoș Angelescu.
Festivalul Callatis a dispărut dar a apărut altul
Anul acesta, la Mangalia nu s-a mai desfășurat festivalul Callatis. De fapt, el nu se mai desfășoară de ceva vreme. Acest festival a fost unul dintre cele mai importante din țara noastră și s-a derulat an de an, indiferent cine a fost la conducerea primăriei Mangalia. Și anul acesta a avut loc un festival dar – în mod ciudat – fără a fi implicată și primăria. El s-a desfășurat sub numele Festivalul Tineretii, în perioada 1-15 august și a fost gustat de foarte multă lume. De ce nu a mai participat primăria Mangalia este greu de spus și, chiar dacă am afla, ar fi zadarnic. Locuitorii municipiului Mangalia sunt disperați de încetineala cu care se desfășoară lucrările. Unii dintre ei cred chiar că dalele cu nume celebre au dispărut sau nu vor mai fi scoase multă vreme de acum încolo la iveală. ”Gyuri Pascu mi-a fost un bun prieten. Îmi pare și mie foarte rău că dalele oamenilor celebri nu mai sunt la suprafață. Este posibil să nu mai existe. Nu știu. Dar dacă le-au păstrat e foarte bine. Sper să fie scoase la lumină, să nu zacă tot într-un depozit în care zace de mai bine de doi ani statuia care a fost scoasă din sensul giratoriu.”, ne-a declarat consilierul Leonard Tănase.
Maria Ionescu, ordinea.ro 27.09.2016
Despre morți numai de bine..toți am fost prieteni Bun cu gyuri. .da nenea ăsta cred c a fost preten la catarama cu Charlie Chaplin ozzy Osborne și chiar și cu dalai lama..politica și mitomania fac casa buna
Comentariu by 2 — 27 septembrie 2016 @ 19:33
Ce pretențioși suntem. După cate s-au făcut în orașul acesta mai vrem și cultura , mai vrem și respect și prețuire pentru valorile acestei tari? Păstrând stelele de pe alee ar fi umbrit stelele din actuala administrație.
Comentariu by nedumerire — 27 septembrie 2016 @ 20:14
Bună idee „nedumerire”! Ce frumoase stele ar fi cu boiță varza, radu mincinosu, paulică repetentu’, lingăul ciorex, agronomul polițist, dumitrana romulanul, ciurul valentin, ciocatul cu trabuc andrei și tot așa….
Alooo! Ăia care i-ați votat! Hai să-i punem și pe alee că tare-s mâdrii și frumoși!
Comentariu by Zoga — 27 septembrie 2016 @ 21:27
Cat de nesimtit poti sa fii atunci cand esti consilier local din partidul primarului? Adica de la PNL?
In loc sa il “fortezi” tu, Bazele 09, Ciurarule, pe presedintele tau de partid (PNL), pe Cristian Radu sau pe Remulus sau pe Angelescu (oricare dintre ei, ca si asa se face o confuzie fraterna) sa tunda iarba din fata sediului PNL, in loc sa il fortezi tu, ca membru de partid sa aranjeze placile din fata de la IGAF, tu, consilierule local, tu, “mare om, dar mic la stat”, umbli cu vermorelul cu “ierbicid” printre pietricelele pe care le-a pus Iorgus?
Pai, nu ti-ar fi rusine?
Voi, astia liberali, nu reusiti sa tundeti nici macar iarba dintre pietrele pe care le-a asezat Iorgus la Monument?
E clar cum ai ajuns acolo: cu vermorelul !
Comentariu by mesaj direct catre Ciuraru — 27 septembrie 2016 @ 23:32
ptr 4
M.Ov, știam că m-ai văzut. Știam că vei scrie. Era doar o chestiune de timp când o vei face. Nu, nu mi-e rușine de muncă. Nu mi-e rușine că am erbicidat prin fața sediului PNL, Ov…ule! Fac aceeași operațiune și pe trotuarele din fața blocului ori de câte ori este nevoie. Nu trăiesc ca să stau cu o mână în buzunar și-n cealaltă țigara ori paharul. Funcția aleasă nu-mi interzice munca și mi-e drag să fac și să văd curat în locurile în care-mi desfășor activitatea. Să știi că nu mi-am lezat demnitatea. Până la urmă e o chestiune de educație.
Întreabă-l pe Cicero 😉 😉
Comentariu by valentin ciuraru — 28 septembrie 2016 @ 2:49
Doar ce am vorbit despre tine cu “Cicero”; a ras si si-a tras o palma peste frunte!
Si, deja, am ajuns la concluzia ca te-ai intins la vorba mai mult decat iti permite plapuma intelectuala.
Si, oricum, ca sa stii, de acum inainte, cu mine vorbesti cu “dumneavoastra”, oricate facultati vei fi facut tu prin “padure” , domnule maistru militar!
Si eu (personal) sper ca nu cu mine ai dorinta sa te certi. Chiar sper lucrul asta ! Si, chiar mi-as dori ca si tu sa speri lucrul asta! Ca, sincer, chiar nu e bine sa te certi cu mine ! E mai bine sa ma ai drept prieten sau, oricum, nu dusman!
P.S. Bai, Bazele 09, dar esti si fraier: in loc sa sesizezi ironia adresata lui Romulus care, in loc sa mature piata de la IGAF pe banii publici, te pune pe tine sa (i)erbicidezi…. Asta trebuie sa faca un consilier local? Asta e menirea lui? Asta o fi umilinţa lui?
Dar poate ca asa e mintea ta, de maistru militar ? “Curatenia la locul de munca”? Pai unde sunt sutele de mii de euro pe aceeasi platforma alocate de Romulus si incasate?
Chiar ca esti fraier !
Concluzia: ia toate detaliile, judeca si trage concluziile!
Sfat: Nu te certa cu mine ! Las-o asa…ca e mai bine!
Comentariu by pt 5 - strugurii sunt acri — 28 septembrie 2016 @ 4:15
M.Ov.
Un singur cuvânt la alegațiile tale – frustrat.
ps. pentru bogăția ta culturală; e fără ”i”, ”entelectualule” 😉
Comentariu by valentin ciuraru — 28 septembrie 2016 @ 9:05
https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/718345338313416/
Comentariu by Mentalistul — 28 septembrie 2016 @ 11:10
Pt. #6 & #7
merita actualizari:
http://lnr-mangalia.ro/wp-content/uploads/2011/03/s2.pdf
Comentariu by nabuco — 28 septembrie 2016 @ 15:17
Ia te uita , se cearta pensiile nesimtite intre ele…Nu le mai ajunge … In 2012 ala cu pensie mai mare nu il mai lauda pe Iorgus …
Comentariu by Cezar — 28 septembrie 2016 @ 21:07
Ii spuneam odata lui Ciuraru ,printe altele,ca este ,,rau sa fii prost”.Iata raspunsul sau,,MIE IMI SPUI”.Si avea dreptate saracu.
Comentariu by Anonim — 29 septembrie 2016 @ 9:06