Mangalia – politica locală

26 septembrie 2016

Scandal la Mangalia! RAJA îl contrazice pe primarul Cristian Radu: „Nu se măreşte preţul la apă!“

Filed under: PSD — lucian visa @ 18:28

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că preţul apei în municipiu va creşte ca urmare a votului consilierilor locali, de care se dezice. Potrivit acestuia, „ca să mascheze majorarea, consilierii au introdus un nou proiect de subvenţionare a preţului apei“. 

Conducerea RAJA îl contrazice însă pe primarul Cristian Radu şi susţine că nu se măreşte preţul la apă.

„În şedinţa Consiliului Local Mangalia, a fost votată Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2021-2029 şi nu o creştere de tarif imediată, aşa cum susţine primarul în postările sale. Prin această strategie, SC RAJA SA îşi asumă pentru o perioadă de nouă ani o creştere a tarifelor de doar 22 la sută, în condiţiile în care preţurile percepute de furnizori se pot dubla de la o zi la alta. Evident, nu putem să nu ne întrebăm dacă şi ceilalţi furnizori de utilităţi (energie, gaze, căldură etc.) pot asigura abonaţii că în aproape un deceniu vor creşte tarifele cu doar 22 la sută”, explică directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Acesta este de părere că „primarul Cristian Radu face asemenea comentarii în necunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte proiectele şi finanţările europene, nu pentru că este anti-european, aşa cum ar putea crede cei care cunosc implicaţiile afirmaţiilor sale”.

Tocmai pentru a-l informa pe primar, conducerea RAJA îi explică „pe scurt şi «băbeşte»” ce reprezintă această strategie tarifară în contextul implementării proiectelor europene şi a cofinanţării asigurate de RAJA printr-un împrumut BERD.

„Finanţarea internaţională a proiectelor POS Mediu se bazează, în principal, pe politica de regionalizare promovată de autorităţile din România. În acest context, posibilele derapaje de la cadrul legal şi instituţional aferent regionalizării serviciilor de apă reprezintă un semnal negativ pentru finanţatorii sectorului de apă, în special BERD.

Finanţarea UE/BERD pe proiectele implementate de operatorii de apă s-a acordat cu respectarea legislaţiei pri-vind regionalizarea serviciilor de apă, cumulat cu condiţia implementării planului de tarife aprobat de către auto-rităţile locale, mai exact aprobarea Strategiilor de Tarifare de către toate Consiliile Locale membre ale Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară din sectorul de apă. Astfel, orice modificări apărute sau întârzieri în aprobarea Strategiei de Tarifare sunt considerate abateri serioase de la condiţiile de finanţare şi pot avea efecte nedorite pentru sectorul de apă”, explică directorul Felix Stroe.

„Dacă primarul are soluţii, de ce nu le aplică?“ 

Acesta mai spune că doar prin votarea Strategiei de Tarifare pentru perioada 2021 – 2029 se asigură finanţarea europeană nerambursabilă, atât de necesară, inclusiv oraşului Mangalia, pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.

„Este obligatoriu să subliniem că prin neaprobarea Strategiei de Tarifare, oraşul Mangalia şi cetăţenii săi ar fi fost văduviţi de investiţiile europene vitale în infrastructura de apă şi canal. Să nu uităm că şi astăzi Mangalia are cartiere întregi fără sistem de canalizare. Dacă domnul primar are alte soluţii de finanţare, de ce nu le aplică?”, întreabă directorul general al RAJA.

Acesta dă asigurări că „SC RAJA SA nu va practica nicio majorare de tarif până la sfârşitul anului 2017″. „Ne-am dori ca şi ceilalţi furnizori de utilităţi să aibă aceeaşi politică tarifară responsabilă faţă de cetăţenii cărora le furnizează servicii”, mai spune Felix Stroe.

Andreea Perhaiță, Cuget Liber 26.09.2016

12 Comments

 1. Ai perfectă dreptate domnu Stroe, Maganu candidat ca să iasă Radu. Strategie RAJA 2016-2020 fără nicio creștere la prețul apei.

  Comentariu by lucian visa — 26 septembrie 2016 @ 18:31

 2. https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/717461561735127/

  Comentariu by Mentalistul — 26 septembrie 2016 @ 18:48

 3. Off topic…eram înjurat când mă luam de cucoana sinistra.poate încă n ati aflat dar cucoana deja se vede deputat sau senator.de ăsta cw mai ziceți. Ăsta chiar e motiv de emigrare.și au bațut și își bat joc de noi și de orașul ăsta în ultimii 20 de ani.dar așa se face cariera iar modelul sinistrei e madam udrea.votați o ca pana acum.merita nu?palaz unchiul cu ghilimele sau sugar daddy cum spun americanii sa trăiască. La noi becali are un cuvânt mai frumos pentru asta

  Comentariu by 2 — 26 septembrie 2016 @ 19:21

 4. de fapt primarul a vrut doar sa il santajeze pe Felix Stroe pentru ca ii trebuie votul consilierilor PSD pentru organigrama si pentru un imprumut de 10 milioane de euro. A pus si el niste presiune pe PSD cu strategia tarifara. Deocamdata nu i-a iesit, vedem pe viitor.

  Comentariu by din culise — 27 septembrie 2016 @ 8:12

 5. Pt. 4:

  Dar a greșit-o cu asta, pt ca nu e vrerea lui RAJA, pe cat e vrerea lui Cioloș. Care îi scrie lui Radu ca-i imputa la buget pierderea fondurilor europene daca nu aproba Strategia de protecție a mecanismului de tarifare.

  Efectul „bumerang”.

  Comentariu by Mentalistul — 27 septembrie 2016 @ 12:15

 6. @5-Al dracu Ciolos ! Impune strategie de preturi…cu care sa se laude psd-ul ca nu se scumpeste apa ! Neica mentaliozi-nu te juca nene cu „bumerangul politicii”…sau macar nu ne jigni neuronii ramasi dupa atatea alegeri…de prisos !

  Comentariu by I.S — 27 septembrie 2016 @ 16:41

 7. PS-Ti-am mai spus ca e vorba de altceva :ACTIONARIAT in niste procente,dupa care ar fi trebuit sa se intoarca niste investitii ! Profit de maximum 5% la facturi-dupa lege-care profit trebuia reinvestit !

  Comentariu by I.S — 27 septembrie 2016 @ 16:44

 8. Primarele asta mic al nost’ trebuie ca impreuna cu voi consilierii sa aratati SUMA totala si sa indicati CONTUL din care se face subventia de la bugetul local ! Ori de unde nu e…nici mama lu’Ciolos nu poate da ! Deci,lasati politica si intrati in concret -e vorba de bani adunati si pentru care trebuie sa se dea socoteala actionarilor ! Chestie simpla:suma aritmetica !

  Comentariu by I.S — 27 septembrie 2016 @ 16:50

 9. Si daca e vorba de un santaj…pai atunci asta seamana cu ala,cand ai lui Iorgus si cu ai lui Tusac forta mana lui Boc sa dea alti bani pentru caldura si noi tremuram in case ! Nici Boc,al dracu’,N-A VRUT !

  Comentariu by I.S — 27 septembrie 2016 @ 16:57

 10. In paralel cu asta urmareste si faptul ca doctorul la Bucuresti a tinut,electoral,sprijinit de Ponta,gigacaloria la 170 lei (iar diferenta ai platit-o d-ta si cu noi toti !) iar acum urmeaza falimente in lant ! Si acolo e …tot santaj ! Trebuie sa scoata banii Ciolos ! Si ca sa leg chestia de costul apei locale-la sotul lui madam Firea e cea mai ieftina apa-tot electoral,fireste !

  Comentariu by I.S — 27 septembrie 2016 @ 17:12

 11. http://www.ordinea.ro/aleea-stelelor-din-mangalia-a-disparut-cand-si-unde-anume-va-aparea/

  Comentariu by Anonim — 27 septembrie 2016 @ 19:07

 12. Pt 7-8-9-10

  Confunzi o Strategie/Mecanism de tarifare de protecție a populației cu o scumpire de prețuri. Documentul acela spune ca orice Georgică furnizor de servicii nu are voie sa scumpească mai mult decat x%.
  Este o obligație pentru protecția populației, ca acea obligație impusă de UE pentru fondurile SAPARD cu care erai obligat sa nu mărești tariful mai mult de x% pentru ca ți-ai modernizat pensiunea, pentru ca nu ai facut-o pe banii tai.

  Subvenția la apă are identificată sursa de finanțare, este vorba despre o sumă reală de cca 300-400.000 eur pe an, mare parte recuperată prin recuperarea pierderilor si furturilor de la consumul public, al celor neracordati sau racordați ilegal. Exista „agenți economici”, restaurante, hoteluri, consumatori de apa gen circul „Orlando” al căror consum este suportat de bugetul local pentru ca racordarea lor la apa nu este contorizată. La fel si cu iluminatul public, pana si primarul Mangaliei declara ca 30% din consumul de energie electrica sunt furturi. De aceea i-am forțat si mâna cu iluminatul public, pentru ca nu avea de gând sa facă nimic. Am ajuns sa avem bezna pe străzi, in timp ce altii fura curent.
  O parte din subvenție este din economisire, iar alta parte vine tot din stațiuni, întrucât vor fi multe investitii externe in stațiuni aduse de catre oras, cu ocazia măririi plajelor, cu ocazia investițiilor in utilități, cu ocazia relansării turismului prin investitiile in cluster, etc. Orasul trebuie sa ajungă sa trăiască din statiunile sale.
  Vom avea multă acțiune in stațiuni, cu echipe de muncitori care trebuie sa mănânce, sa doarmă, practic un consum care mărește cotele defalcate de TVA.

  Comentariu by Mentalistul — 28 septembrie 2016 @ 8:35

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress