Politica locală în Mangalia

24 septembrie 2016

SC RAJA SA NU mărește prețul la apă nici în 2017! Iată răspunsul societăţii vizavi de afirmaţiile primarului Cristian Radu

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 19:00

Urmare a postărilor și declarațiilor publice făcute de primarul Mangaliei, d-nul Cristian Radu, cu respect, vrem să vă aducem la cunoștință următoarele:

– În ședinta Consiliului Local Mangalia a fost votată “Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2021-2029”, și nu o creștere de tarif imediată așa cum susține Primarul în postările sale.  Prin această strategie, SC RAJA SA își asumă pentru o perioadă de nouă ani o creștere a tarifelor de doar 22%, în condițiile în care prețurile percepute de furnizori se pot dubla de la o zi la alta. Evident, nu putem să nu ne întrebăm dacă și ceilalți furnizori de utilități (energie, gaze, căldură, etc.) pot asigura abonații că în aproape un deceniu vor crește tarifele cu doar 22%. Mai mult, în mandatul trecut al domnului Primar, Consiliul Local Mangalia a votat “Strategia Tarifară pe Apă-Canal pentru perioada 2014-2020”.

Suntem convinși că în necunoștință de cauză, în ceea ce privește proiectele și finanțările europene, primarul Cristian Radu face asemenea comentarii, ci nu pentru că este anti-european, așa cum ar putea crede cei care cunosc implicațiile afirmațiilor sale.

Tocmai de aceea, cu permisiunea Domniei Sale, vom încerca să-i explicăm pe scurt și “băbește” ce reprezintă această strategie tarifară în contextul implementării proiectelor europene și a cofinanțării asigurate de SC RAJA SA printr-un împrumut BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

– Finanțarea internațională a proiectelor POS Mediu se bazează, în principal, pe politica de regionalizare promovată de autoritățile din România. În acest context, posibilele derapaje de la cadrul legal și instituțional aferent regionalizării serviciilor de apă, reprezintă un semnal negativ pentru finanțatorii sectorului de apă, în special pentru Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fără a cărei implicare și susținere activă multe dintre programele investiționale europene nu ar fi fost implementate. Mai mult, finanțarea UE/BERD pe proiectele implementate de operatorii de apă s-a acordat cu respectarea cumulativă a două condiții esențiale:

  1. respectarea legislației privind regionalizarea serviciilor de apă;
  2. implementarea planului de tarife aprobat de către autoritățile locale, mai exact aprobarea Strategiilor de Tarifare de către toate Consiliile Locale membre ale Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din sectorul de apă.

Având în vedere obligativitatea respectării cumulativ a celor două condiții, orice modificări apărute sau întârzieri în aprobarea Strategiei de Tarifare sunt considerate abateri serioase de la condițiile de finanțare și pot avea efecte nedorite pentru sectorul de apă.

Uniunea Europeană a acordat un nivel mare de grant sectorului de apă din România (până la 85% din valoarea investițiilor) cu condiția respectării regulilor menționate mai sus. În mod similar, împrumuturile convenabile acordate de BERD, în mare parte fără garanție, au avut la bază încrederea în cadrul legal /instituțional existent. Mai mult, în toate contractele de finanțare, BERD subliniază importanța respectării planului și politicii tarifare aprobate în cadrul POS Mediu.

În contextul celor arătate mai sus, trebuie precizat ferm că doar prin votarea strategiei de tarifare pentru perioada 2021 – 2029 se asigură finanțarea europeană nerambursabilă, atât de necesară, inclusiv orașului Mangalia, pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare. Este obligatoriu să subliniem că prin neaprobarea strategiei de tarifare, orașul Mangalia și cetățenii săi ar fi fost văduviți de investițiile europene vitale în infrastructura de apă și canal. Să nu uităm că și astăzi Mangalia are cartiere întregi fără sistem de canalizare. Dacă d-nul Primar are alte soluții de finanțare, de ce nu le aplică?

Asigurăm toți cetățenii municipiului Mangalia, și nu numai, că SC RAJA SA nu va practica nicio majorare de tarif până la sfârșitul anului 2017.

Ne-am dori ca și ceilalți furnizori de utilități să aibă aceeași politică tarifară responsabilă față de cetățenii cărora le furnizează servicii.

editiadesud.ro 24.09.2016

10 Comments

  1. membrii comunității pot avea opinii diferite față de trompetele unei regii sau ale unei grupări politice
    https://bazel09.wordpress.com/2016/09/24/pretul-politic/

    Comentariu by valentin ciuraru — 24 septembrie 2016 @ 22:48

  2. Hai sictir, fascistule!
    Și aia nu aveau minte si erau fanatici, dar tu ii întreci.,

    Comentariu by Mentalistul — 25 septembrie 2016 @ 10:49

  3. Măi, Ciurarule…. Ce prețios te crezi! Ce mic și ciuruit ești! Șosetă fără pereche bună să-și sufle nasul piticul.

    Comentariu by Zoga — 25 septembrie 2016 @ 14:14

  4. Ozzy, te-au copleșit ”fasciștii” 😉

    Pentru nişte consilieri: Mai minte omul, dar voi sunteţi de-a dreptul nesimţiţi!
    Sep 23, 2016 @ 12:18 0 OPINII CIVICE, opinia-mea

    „Au sărit ca arşi consilierii PSD de la Mangalia, başca ALDE, să explice ce anume au votat la şedinţa de consiliu de joi. Ei susţin că au votat pentru scăderea preţului la apă.

    Eu le spun scurt şi cuprinzător: manipulaţi cu o neruşinare care mă revoltă! Eu înţeleg care este strategia de tarifare la apă, înţeleg că la mijloc este un împrumut al regiei pentru a moderniza reţele etc., dar nu pricep de ce consilierii la care mă refer, în loc să explice cum stau lucrurile în realitate, preferă să mintă! Preferă să anunţe că scade preţul la apă.

    Băi, voi sunteţi nebuni sau nesimţiţi din cale-afară? Ce preţ scade dacă, pentru a menţine un anumit preţ, subvenţionaţi de la buget?

    Dacă e subvenţie de la buget…, ce înseamnă asta? Banii cui sunt cei de la buget? Păi nu sunt tot banii cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite? Deci, e „scăderea preţului tot din buzunarul cetăţeanului” – asta dacă tot ne place să manipulăm, dragi consilieri, iată, pot lansa şi eu „fitile”.

    Deci, fiţi bărbaţi şi nu mai aruncaţi fumigene pe piaţă, să vă creadă poporul cei sfinţi şi drepţi, că nu sunteţi. La faza asta sunteţi nesimţiţi! Varianta că poate vorbiţi în necunoştinţă de cauză… mi-e greu să o cred, deşi, uneori, citind anumite postări de-ale voastre pe facebook, înclin să cred că nu aveţi chiar atât de multă şcoală cum pretindeţi.

    De ce scriu atât de urât la adresa voastră? Pentru că aţi întrecut măsura la capitolul manipulare. E urât, domnilor.

    Şi încă ceva, care poate vă alină: nici primarul nu e mai breaz. Şi în cazul lui sesizez că, în loc de explicaţii normale şi înţelegerea unei situaţii, preferă să dea cu barda în voi.

    Opinia mea: explicaţi situaţia aşa cum e ea, puneţi pe tapet realitatea, că nu e o dramă. Ce se întâmplă e o chestiune de normalitate. Faptul că încercaţi să prezentaţi ceva normal altfel decât e… deja începe să ridice semne de întrebare: şi dacă la mijloc e ceva putred?

    Vedeţi voi, posibil să nu ajutaţi prin explicaţiile voastre mincinoase, posibil să stricaţi.

    Nu am pretenţia că veţi vrea să pricepeţi/plecaţi urechea la un sfat sau că mai e loc să vă întoarceţi de pe drumul minciunii, aşa că mă aştept la ploaia de înjurături”.

    Sursa: alexandraa.ro, 23.09.2016.

    Comentariu by valentin ciuraru — 25 septembrie 2016 @ 14:19

  5. … „Ce se întâmplă e o chestiune de normalitate. Faptul că încercaţi să prezentaţi ceva normal altfel decât e… deja începe să ridice semne de întrebare: şi dacă la mijloc e ceva putred?
    Vedeţi voi, posibil să nu ajutaţi prin explicaţiile voastre mincinoase, posibil să stricaţi.”…Da asa este ! A devenit „o normalitate” ca tugulanul sa asiste la incrucisari de sabii politice-„hotii si vardistii!”…”fascistii si bolsevicii”-pentru ce ? Pai pentru o subventie pe consum ! Subventie in economie de piata…si mai ales pe consum ! Nenea Sucuri-membru vechi al psd-ului local stie-pentru ca asa a fost asigurat…ca i se subventioneaza pretul la apa la jumatate-restul plateste primaria-in conceptia lui: statul ! Ceilalti nu scot o vorba despre modalitatea echitabila de subventionare pentru cei care consuma mai mult ! Pentru ca…de! Ei isi permit sa consume mai mult…mai ales daca pentru diferenta de consum plateste nenea Sucuri si noli ceilalti ! Deci exista posibilitatea ca pretul pe consumatorul personal sa creasca…iar cel pe persoana juridica sa scada !(Tineti cont ca in cadrul asociatiilor sunt si patiserii,restaurante,etc ,cu consumuri de 15-20 mc lunar.Spune cineva de modalitate de plata…de peste 7mc ?(sau de modificari de taxe si impozite in aceste cazuri!) Sunt diferentiati consumatorii prin aceasta hotarare ? Si apropo de hotarare -Pentru aprobare la Agentie a pretului RAJA era necesara specificarea SUMEI-totale subventionata de bugetul local si din care CONT se muta ! Asta ca si garantie pentru acel imprumut al regiei.Daca s-a facut asta printro adresa separata de hotarare…atunci primarele face si el cu noi populisme,,, si joc politic cu cealalta „tabara” ! Un fel de „hai sa-i mai atatam cu ceva-poate vin mai multi la vot!”

    Comentariu by I.S — 25 septembrie 2016 @ 18:17

  6. PS Si la apa calda se consuma …apa rece ! Si la caldura ! Cum ramane cu calculul gigacaloriei ?

    Comentariu by I.S — 25 septembrie 2016 @ 18:29

  7. TOT DESPRE MINCINOȘI

    Dl consilier Ciuraru nu stie ce s-a aprobat in sedinta sau minte cu nerușinare.

    HCL se numeste aprobarea Strategiei/Mecanismului de Tarifare pentru 2021-2029.

    Repet 2021-2029.
    2021 – 0%
    2022 – 0%
    2023 – 0%
    ……………..
    (vezi tabel)

    In schimb, Strategia/Mecanismul de Tarifare pentru 2014-2020 promovată si aprobată de primarul Radu Cristian (avea majoritate in consiliu atunci) este asa:
    2014 – 8,5%
    2015 – 12 %
    2016 – 0%
    2017 – 10%
    2018 – 5%
    2019 – 5%
    2020 – 5%

    Dar este o Strategie, un document protectiv care spune: indiferent de situatie, de inflație, sau caz de criza, RAJA nu are voie sa mărească mai mult decat atat…

    Chiar urmând si raționamentul dlui Ciuraru care nu a inteles nimic:
    RAJA in 2015 nu a mărit 12%, conform tabelului aprobat de primarul Radu Cristian, ci 0%. (ZERO)
    In 2017 in tabel este 10%, dar RAJA declara oficial ca nu mărește prețul, deci 0%

    Tabelul acela nu este o mărire de prețuri, ci o strategie ca RAJA sa nu mărească prețul mai mult decat X%.
    Chiar comparând 2014-2020, aprobata de catre primarul Radu Cristian, cu perioada 2021-2029 aprobata de catre Opoziție, noi am fost foarte protectivi. Știm ce votăm, chiar daca dna Griguță ne numeste golani.

    Aceasta Strategie de protecție asupra populației este un document cerut de catre UE/BERD, de catre Guvern, de catre Prefectura, de catre însuși Radu Cristian prin adresele pe care le-a trimis consilierilor. Pentru ca acest document de protecție a populației fata de creșterile prețurilor este necesar pentru accesarea fondurilor europene, pentru a se face investitiile.

    Dl Ciuraru a primit pe e-mail de la primarul Radu Cristian o adresa a guvernului prin care se explica clar ca daca Mangalia se retrage din ADI, tot proiectul pentru investitii in 60 UAT nu mai este posibil, iar Romania plateste penalități pana 35 miliarde eur.
    Dl Primar ne scrie sa aprobam cu CELERITATE. (Adică mai mult decat urgent.)

    Un nebun arunca o piatra in lac, apoi trebuie sa explici cateva pagini ca sa priceapă cetățenii despre ce este vorba.
    Dle Ciuraru, te acuz de instigare si de sabotare a programului POIM si POS al statului român!!

    RAJA nu este un SRL, ci o instituție in subordinea Consiliului Judetean. Si are acționariat din 34 consilii locale si județene.

    Nu inteleg de ce primarul Mangaliei nu a băgat acest proiect HCL in ordinea de zi, fiind atat de urgent dupa cum ne scrie intr-o adresa catre Comisiile de Specialitate.

    Domnia Sa știa si de urgenta aprobării proiectului „Incluziune Socială si Combaterea Sărăciei”, pe fonduri europene in valoare de 4,5 milioane eur, investiție in Mangalia, dar pentru ca a tergiversat convocarea ședinței cu 2 saptamâni am pierdut proiectul.

    Comentariu by Mentalistul — 26 septembrie 2016 @ 6:32

  8. „RAJA nu este un SRL, ci o instituție in subordinea Consiliului Judetean. Si are acționariat din 34 consilii locale si județene”….RAJA administreaza prost un MONOPOL ! Este si acoperita de o lege proasta ! De fapt este acoperita o nedreptate : vSe fac investitii pe banii cetateanului ! In facturi este inclus si profitul ! Da cineva socoteala? Conform legii ar trebui sa fie maxim 5% si administrat separat numai in investitii ! RAJA este S A ! S-a purtat in public discutii despre actionariat ? Primarii din o seama de localitati fac parte din C A al S A-ului. Tusac a avut probleme in justitie pe chestia asta si pus pe de laturi o perioada ! E drept, va creste calitatea serviciilor si gradul de conectare, dar si tarifele, sigur, cu aprobarea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, pentru ca la noi totul se face „legal si in interesul cetateanului”. Iar cetateanul? Poate face el ceva, atunci cand autoritatile nu fac? Aflam ca poate.

    „Oficiul pentru Protectia Consumatorilor este un serviciu care poate sa intervina in acest proces de majorare a tarifelor la servicii publice, insa noua ne place mai mult sa povestim in loc sa intervenim. Daca pe mine, cetateanul, ma lezeaza o dispozitie a primarului sau o hotarare a Consiliului Local, mai pot sa intervin in instanta. Intru in contencios si pornesc o actiune prin care modificarea hotararii. Dar noi nu folosim aceste instrumente, mai bine ne plangem, cerem ajutorul lui Dumnezeu… Toata lumea trebuie sa lupte impotriva oricarei situatii de monopol, este singura sansa de reducere a preturilor”

    Comentariu by I.S — 26 septembrie 2016 @ 10:16

  9. Sunt de acord cu tine, nu accept monopolul.
    La mine pe scara este un singur furnizor de energie termică: Goldterm. Ca sa iau apa calda de la un altul ma costa foarte mult, trebuie sa trag țeava de la el pana la mine. Apoi depinde de prețul său.

    As putea sa-mi cumpăr o centrală de casa. Si sa-mi fac singur caldura. Dar costul lui Goldterm este subventionat mai mult de jumatate din bugetul local. Costul meu pe gigacalorie este mai mare decat al Goldtermului si fara subvenție, dar cu subvenția aplicată deja nu mai este rentabil economic sa am centrală termică in apartament.
    Are Goldterm monopol? Nu, pentru ca imi pot pune centrală termică.

    Are RAJA monopol? Oricând te poti duce la primarie si sa ceri sa te lase sa tragi canalizare, pana la o stație de deversare, ori sa bagi țevile tale in pământ pana la un put de apa cu motopompa si sa o bei pe riscul tai, fara tratare, fara verificări multiple zilnice de laborator.
    Nu te lasă primăria sa tragi țevi prin tot orasul? Cred ca din alte motive decat pentru a proteja vreun monopol.

    Regiile acelea de apa locale au serviciile de deservire a apei subvenționate de la bugetul local, asa cum subvenționam noi costul gigacaloriei de la bugetul local, in valoare de 1,5 – 2 milioane eur pe an.
    Nu este acelasi principiu? Dam din buget oamenilor. Costul de producție al gigacaloriei se calculează dupa celelalte costuri, mai ales ca Goldterm nu are profit. Deci cei 230 lei ii dam celor care dau combustibil, gaze, electricitate. De ce din bugetul local dam firmei din Ialomița care ne furnizează combustibil? Nu este acelasi principiu?
    De ce pușculița PSD la apa, si de ce nu pușculița PNL la combustibili, energie electrica, gaze, furnizori de pui pentru ajutorul pentru alimente, etc?
    Firmei din Ialomița plătim penalizări aiurea, care se întorc parandărăt. Cine furnizează pachetele socialului?
    Pentru ca toti știm in buzunarele cui se duc aceste subvenții de pana acum, aveți prejudecata ca un SA din subordinea CJ si controlată de catre Guvern face acelasi lucru.
    Nu cred ca a visat RAJA vreodată ca subvenționam apa. Pentru ca nu-i pasă, aceeasi factura o emite. Nu se va mari consumul.

    Subiectul este deturnat aiurea, cand de fapt este vorba despre bugetul local si despre cetățeni. Nimeni nu a intrebat despre logica subvenției la apa, cum nu a intrebat nimeni nici despre logica subvenției la caldura, alimente, transport.
    In loc sa va concentrați pe administrarea orasului, va concentrați pe prețul furnizorului care nu s-a schimbat din 2014 si nici nu se va schimba cu siguranța pana la sfârșitul lui 2017. Poate nu se va schimba nici dupa aceea, dar nu stie nimeni ce se va întâmpla in lume cu economia.

    Tot va plângeți (si am reproșat si eu conducerii RAJA) ca nu se fac investitii in Mangalia. Uite ca a venit momentul ca de banii aceia plătiți din 2014 pana in prezent sa se faca investitii de milioane eur in oras, atat de necesare. Mai mult decat s-a încasat. Eu il vad ca pe un succes.
    De aici si subvenția, am recuperat banii care trebuiau investiți de catre primarie.

    Comentariu by Mentalistul — 26 septembrie 2016 @ 16:38

  10. https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/717461561735127/

    Comentariu by Mentalistul — 26 septembrie 2016 @ 18:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress