Politica locală

23 august 2016

Salvatori pe stomacul gol. Salvamarii părăsesc plajele după ce primăriile „au uitat” să le achite salariile

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:31

Alt sezon estival, aceleaşi probleme pentru salvamari, care încă aşteaptă să primească primii bani, deşi ne aflăm aproape de sfârşitul verii. Câţiva salvamari au decis să-şi rezilieze contractele şi să plece acasă, cu toate că unii au venit de la sute de kilometri depărtare. Spre deosebire de anul trecut, Guvernul nu a mai aşteptat până-n ultimul moment pentru a trimite banii, care au fost primiţi de administraţiile locale încă din luna februarie a acestui an. Doar că, unele primării „au uitat” să transmită banii societăţilor de salvamari.

Situaţia din nordul litoralului diferă faţă de cea din sud. Dacă salvamarii din staţiunea Mamaia şi Năvodari şi-au primit banii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre sud. Şeful a peste 100 de salvamari din sudul litoralului a scos bani din propriul buzunar pentru a acoperi salariile, neplătite de administraţiile locale.

„Spre deosebire de anii trecuţi, acum Guvernul a trimis banii către autorităţile locale care au plaje pe raza lor teritorială, încă din luna februarie. S-au mişcat atât de greoi, au fost nepricepuţi sau rău intenţionaţi, încât în luna iunie s-a reuşit semnarea contractelor. Nici până în prezent, în anumite zone, nu au fost achitaţi banii de către primării. Pe toată zona pe care o am, am achitat din banii mei salariile a 110 salvamari. Eu nu înţeleg, aceşti bani sunt special rezervaţi salvamarilor şi nu pot fi folosiţi în altă parte”, a declarat George Lipoveanu, administrator „SC Callatis Club Nautic SRL”

Până acum, administraţiile locale din Constanţa şi Limanu s-au achitat în totalitate de sarcini, iar primarul din Costineşti a achitat prima factură către societăţile de salvamari. De cealaltă parte, administraţiile locale din Eforie şi Mangalia nu au plătit niciun leu către salvamari. Robert Şerban şi Cristian Radu, edilii din Eforie şi Mangalia, nu au putut fi contactaţi de Cuget Liber pentru a oferi un punct de vedere.

Între timp, după ce că sunt neplătiţi, salvamarii sunt şi huliţi şi acuzaţi că nu-şi fac meseria cum trebuie. Turiştii ignoră adeseori avertizările celor care ar trebui să le salveze viaţa şi se aventurează în apă chiar dacă este arborat steagul galben sau roşu.

„Eram la Jupiter şi mă uitam cum un părinte îşi lua copilul şi-l arunca în mare, pe un colac, să vină înapoi. M-am dus la el şi i-am explicat că valul nu-l aduce înapoi, ci-l duce în larg. Dacă el este inconştient e una, dar este vorba de viaţa copilului. Nu mi-a venit să cred când am văzut că turiştii sunt deranjaţi că salvamarii fluieră la ei, să-i avertizeze”, a mai adăugat George Lipoveanu.

Sorin Hulubei, Cuget Liber 23.08.2016

17 Comments

 1. Da’ de cînd are Mangalia plajă cu ieşire la mare, ca să aibă nevoie de salvamari? Salvamarii sînt ăia din „Baywatch”, din filmele de acţiune americane!…

  Comentariu by Vipera cu elice — 23 august 2016 @ 18:12

 2. Parerea mea…..si as dori si lamuriri , daca gresesc:
  – de ce sa plateasca primaria o societatea care sa asigure salvamari??? Are primaria , cumva in administrare plaje ??? DE CE NU SINT OBLIGATI CEI CE AU INCHIRIAT PLAJELE SI INCASEAZA SUME COLOSALE de la sezlonguri, chioscuri, etc…
  -din cite inteleg, salvamarii sint angajatii unei soc. com. CUM ISI PERMITE acest „patron” sa nu-si plateasca angajatii??? E OBLIGATIA LUI SA-SI PLATEASCA OAMENII si e treaba lui cind isi incaseaza banii de la primarie.

  Comentariu by zek — 23 august 2016 @ 20:45

 3. @2
  Banii nu vin din bugetul primariei ci de la bugetul de stat acolu unde ajung si banii incasati de apele romane din concesionarea plajelor. Guvernul aloca si trimite acesti bani consiliilor judetene de unde ajung la primariile pe raza carora sunt plaje si servicii de salvamar.

  Comentariu by Marian Vasile — 23 august 2016 @ 22:06

 4. „…Eram la Jupiter …” 🙂 🙂 🙂

  Buna poanta domnule maistru George Lipoveanu ….

  Comentariu by Big Brother — 24 august 2016 @ 14:57

 5. Fost maistru, Gabriel Oprea l-a avansat la gradul de colonel !

  Comentariu by Marian Vasile — 24 august 2016 @ 17:26

 6. Ce bani , de unde bani prostilor? Nici un ban nicaieri, nici la drumuri, nici la scoli, nici la spitale, toti banii la parc si faleza, pana cand? pana la sfantul asteapta!

  Comentariu by Anna — 25 august 2016 @ 8:36

 7. Când frustrarea e mare te legi de profesie. Atitudine de meltean. Iata ca foarte multi maistri au afaceri de succes si dau de munca in localitate. Pe cand tu toata ziua tastezi si astepti sa-ti cada de pomana.

  Comentariu by Anonim — 25 august 2016 @ 9:05

 8. Măcar de si-ar profesa fiecare meseria pe care o are,dar când vezi cizmar care face turism, te duci cu gândul la vremurile trecute.Si atunci unde e progresul,calitatea,eficienta?Si dau si raspunsul:nicăieri,banul sa iasă.Trăim vremuri in care banul e rege.

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 25 august 2016 @ 10:57

 9. @7: esti si tu in UNPR? 🙂

  Pe mine ma amuza niste chestii:
  – dintr-un salariu / pensie de maistru militar a „reusit” in afaceri
  – Crasma Hercules este fix in Jupiter asa ca declaratia cu „eram in Jupiter” ma amuza copios. Ultima oara cand m-am intalnit cu George Lipoveanu era in chiloti, cu burta la soare, pe terasa crasmei.

  Mai lasati-ma cu „oamenii de afaceri” de carton.

  🙂

  Comentariu by Big Brother — 25 august 2016 @ 12:10

 10. Tipul in tricou verde e reprezentantu’ Mangaliei?
  http://www.cugetliber.ro/stiri-social-la-mare-cu-avionul-turistii-romani-vor-ajunge-mai-repede-pe-litoral-297550?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Social&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Social

  Comentariu by nabuco — 25 august 2016 @ 12:35

 11. Cine castiga de pe urma plajei trebuie sa asigure si serviciul de salvamar. Sau lasati plajele libere cum era candva si sunt de acord ca Primaria sa raspunda de salvamari.

  Comentariu by Nemo — 25 august 2016 @ 15:13

 12. Cine castiga ? Radu Cristian si lingaii lui.

  Comentariu by xyz — 25 august 2016 @ 18:24

 13. DA domnule Nemo, asta vreau. Cine are plaja, din care SUGE SUME FRUMOASE, sa asigure totul: curatenie, salvamari, etc…
  Ptr 2– da, sint de acord cu tine, DAR E INCORECT. Eu folosesc ceva ce imi aduce profit si tu imi platesti datoriile. Cam asta face Lipovanu.
  Ptr 7–-ma faci sa rid….oameni de succes…da, ai dreptate. Stii cum le spuneau soldatii la unii maistri????? „MICIMANI”. De unde or fi scos expresia , nu stiu. Stiu doar ca unii dadeau bani cu camata, in unitati… Au facut bani frumosi…si acum sint oameni politici si oameni de afaceri…crezi ce vrei….

  Comentariu by zek — 25 august 2016 @ 20:21

 14. http://www.replicaonline.ro/un-barbat-gol-pusca-a-navalit-pe-scena-casei-de-cultura-de-la-mangalia-s-a-luat-de-juriu-si-a-spart-un-geam-288332/
  era dintre navetisti ?

  Comentariu by nabuco — 26 august 2016 @ 10:45

 15. Luminița, uite ca nu ti-au luat postul colegii de la Callatis, ci Corina Mihalache. (bețivul si-a aranjat consoarta)

  Comentariu by Anonim — 27 august 2016 @ 15:20

 16. Trebuie sa lamurim situatia din punct de vedere legal.Serviciile de SALVAMAR sunt platite de Guvernul Romaniei ,propietarul plajelor prin Administratia Nationala Apele Romane. Acesti bani provin din taxele de concesionare a plajelor .De aceea Guvernul trimetea acesti bani Consiliilor Judetene iar acum mai nou primariilor care au plaje pe teritoriu administrativ si acestea (primariile sun obligate sa plateasca serviciul salvamar).Banii se vireaza de Guvern dar primaria nu plateste pentru ca nu are bani sa-si plateasca Parcul Evergreen(constructia sa a costat de 5 ori mai mult decat orice edificiu de acest gen),Aleea teilor( a carei constructie este egala cu a unui KM. de autostrada)si a mai multor gaurii din primarie.
  Deci sa fie clar pentru toata lumea Guvernul PLATESTE SERVICIUL SALVAMAR si nu primariile cum gesit s-a inteles s-au s-a lasat sa se inteleaga de catre postacii lui Radu Cristian si Colgiu. Apropo ,CL Mangalia cat mai acceptati ca acest slugoi nenorocit(COLGIU,amantul stii eu cui si nu o spun ,deocamdata din respect pentru sotul d-nei)sa incaseze de la Goldterm 2500-3000 euro lunar.

  Comentariu by Anonim — 28 august 2016 @ 10:42

 17. Cu pensii nesimtite si furaciuni din unitati … e mai usor sa reusesti in afaceri decat daca lucrezi in santier si faci un imprumut. Mai ales daca ai avut drumuri pe la CI.

  Comentariu by Dana — 28 august 2016 @ 19:19

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress