Mangalia – politica locală

17 august 2016

Cei zece aleşi din opoziţie au decis: comisii de verificare a haosului din comerţul din sudul litoralului! Se vrea şi restaurarea normalităţii în Căminul C9 Neptun

Filed under: Consiliul Local — lucian visa @ 18:20

Doar zece aleşi din cei nouăsprezece pe care îi are Consiliul Local Mangalia s-au prezentat, astăzi, la şedinţa extraordinară, ce a avut, pe ordinea de zi, patru proiecte de hotărâre: formarea unei comisii speciale de analiză şi verificare a modului de organizare şi desfăşurare a activităţii de comerţ pe domeniul public şi privat, înfiinţarea unei a doua comisii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de amplasare şi desfăşurare a activităţii Circului Orlando din Saturn şi o a treia comisie pentru verificarea modului de administrare a spaţiilor din Căminul C9 şi Hotelului Egreta. Cel de al patrulea proiect a vizat schimbarea destinaţiei apartamentelor de la căminul C9 Neptun, dorindu-se transformarea acestora în locuinţe de serviciu pentru cadrele didactice şi cele medicale, care fac naveta la Mangalia.

O primă nemulţumire a consilierilor PSD, ALDE şi PMP, adică cei care au şi convocat şedinţa, a fost aceea că aleşii liberali, nouă la număr, au absentat de la şedinţă. Mai mult, chiar şi şefii instituţiilor primăriei, deşi li s-a cerut, în mod expres, prezenţa în cadrul întâlnirii, nu au dat curs acestei solicitări.

Prima comisie formată în cadrul şedinţei, din care fac parte Dragoş Bociog, Oprea Dop şi Ozghiun Menabit, va verifica, potrivit preşedintelui de şedinţă, Paul Foleanu,  câte din sutele de societăţi care au împânzit întreg litoralul sudic au autorizaţii de funcţionare în regulă. A fost dat exemplul societăţii care deţine utilaje de agrement – carturi – pe faleza din Mangalia, care, spun consilierii, nu ar avea autorizaţie valabilă de funcţionare ba, mai mult, zilnic pune în pericol vieţile şi sănătatea atât a utilizatorilor, cât şi pe cele ale trecătorilor. „Copiii umblă cu carturile printre pietoni şi le pun vieţile în pericol. Ca şi la Circul Orlando, putem avea, oricând, un al doilea Colectiv”, a declarat Ozghiun Menabit, care se va ocupa, în cadrul comisiei, de legalitatea funcţionării unor astfel de societăţi.

În privinţa Circului Orlando, care staţionează pe o halcă importantă din domeniul public al staţiunii Saturn, aleşii prezenţi la şedinţă spun că acesta nu plăteşte, către bugetul local, niciun leu din suma pe care ar fi trebuit să o achite pentru activitatea din această vară. Potrivit lui Leonard Tănase, circul ar fi trebuit să plătească 2 lei pe metrul pătrat, deci, la un calcul simplu, circa 250.000 de euro, bani ce ar fi putut fi direcţionaţi către instituţiile de învăţământ din Mangalia, vitregite în ultimii ani.

Nicolae Moroianu a făcut chiar o paralelă între prosperitatea Circului Orlando şi absenţa Liberty Parade, eveniment de tradiţie care, anul acesta, nu a mai putut fi organizat din cauza birocraţiei din primărie: “Este o situaţie similară, pe o suprafaţă de teren aproximativ egală. Liberty Parade nu a mai putut fi ţinută pentru că, aşa cum a declarat public şi organizatorul, nu au fost eliberate, de către primărie, documentele necesare derulării evenimentului, timp în care Circul Orlando nu a mai avut nevoie nici de avize, nici de autorizaţii”. Din comisia de verificare a legalităţii staţionării circului de la Saturn vor face parte Leonard Tănase, Ozghiun Menabit şi prof. Sorin Mihai.

Cel de al treilea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare convocate de consilierii de opoziţie a vizat înfiinţarea unei comisii care să verifice haosul creat în spaţiile de locuit din Căminul C9 din Neptun şi Hotel Egreta din Venus, ambele proprietăţi ale primăriei. „Domnul director al Serviciului Social, Claudiu Stamate, în administrarea căruia se află căminul C9, ne-a spus că doar o mică parte a celor ce locuiesc acolo deţin contracte legale. Ceilalţi, ne-a mai spus domnia sa, nu se ştie cum ocupă aceste locuinţe. Mai mult, ei nu plătesc chirie pentru acele spaţii, ci doar utilităţile ce le sunt afişate la avizier. De aceea era nevoie să verificăm, de urgenţă, cine sunt persoanele care locuiesc acolo, de ce nu plătesc chirie şi ce statut au aceste locuinţe”, a declarat preşedintele de şedinţă, Paul Foleanu.

Consilierii care vor face parte din această comisie sunt Alexandra Silistra, Nicolae Moroianu şi Bogdan Maganu.

Ultimul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi nu a putut fi aprobat de consilierii prezenţi, întruct necesita votul a două treimi dintre aleşii locali. Este vorba despre schimbarea destinaţiei locuinţelor de la C9 în locuinţe de serviciu şi de necesitate: “Termenul de locuinţă de urgenţă nu există în Legea Locuinţei. Aşa că, aceste locuinţe sunt, în prezent, undeva în afara legii. Ce ne-am propus noi prin acest proiect de hotărâre, iniţiat de consilierii PMP: să aducem în normalitate, în legalitate, aceste locuinţe, cărora să le dăm statutul de locuinţe de serviciu sau de necesitate şi pe care să le acordăm cadrelor didactice şi celor medicale ce fac naveta la Mangalia”, a spus prof. Mihai Sorin.

Tot pe ordinea de zi a mai figurat un proiect de hotărâre privind înlocuirea lui Iulian Drăgoi din Consiliul de Adminstraţie al GOLDTERM cu Valentin Apostol.

În plus, Paul Foleanu a ţinut să precizeze, încă o dată, pentru zecile de agenţi economici cărora nu le-au fost prelungite contractele cu ADPP-ul din decembrie 2015, că, în luna aprilie a acestui an, Consiliul Local a prelungit aceste contracte cu doi ani. Mai mult, potrivit unei decizii a aceluiaşi consiliu, adoptată în luna decembrie a anului trecut, agenţii respectivi sunt scutiţi de la plata celor doi lei/mp/zi.

editiadesud.ro 17.08.2016

21 Comments

 1. Pe cand o comisie care sa verifice situatia proiectelor europene si a departamentului de specialitate din primarie? Ar trebuie sa fie prioritate maxima!
  La fel si plata „pe merite deosebite” a salariatilor din primarie, adpp, social, evidenta persoanelor si alte directii in aceste proiecte dezastruoase….

  Comentariu by Anonim — 17 august 2016 @ 18:54

 2. Acum nu știu pana unde merge competenta consilierilor de verificare si control,bănuiesc ca este limitata si apoi de aceea exista curte de conturi,s.a.Cine face publice rezultatele???Am văzut că s-au format comisiile,dar la fiecare dintre ele trebuie sa fie un președinte.Cine,ce, cum?

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 17 august 2016 @ 19:05

 3. Sfidarea primarului si obedienta celor 9 consilieri PNL trebuie tinute minte si sanctionate cand se va ivi prilejul.
  Daca de la Andrei, Griguţă, Filip, Angelescu, Nichita si Linica Stan nu prea am pretentii, de la doamnele profesoare Sali si Ali ma asteptam la ceva verticalitate , chiar si de la Ciuraru, mare luptator pentru dreptate si adevar pe blogul sau si pe facebook. Se vede ca nu-si poate depasi conditia de „ordonati” si „am inteles”.

  Comentariu by Marian Vasile — 17 august 2016 @ 20:28

 4. Pt. 1:
  Comisia respectivă există. Se numeşte OLAF şi se ocupă cu investigarea fraudării banilor europeni.

  Comentariu by Vipera cu elice — 17 august 2016 @ 20:52

 5. Agentii neautorizati au facut plata. Nu unde trebuia , jumatate au dat la putere , jumatate la opzitie ( de asta s-a suparat seriful pe cei care au plecat ). Ba chiar unii au dat si colo si colo. Asa ca … ce sa mai faca comisia ?

  Comentariu by Fane — 17 august 2016 @ 22:00

 6. Nu mai exagera fane, la care opozitie au platit agentii?!?! Autorizatiile sunt matrasite de sleatca nesatula!

  Comentariu by Anna — 17 august 2016 @ 23:20

 7. Privitor la bataia de joc a functionarilor Primariei la Sedinta de Consiliu Local din 17 august

  Prima concluzie este ca R.C. vrea sa conduca atat Primaria cat si Consiliul Local, doua institutii complet separate din punct de vedere legal! Asta poate sa v-o spuna si madam Boita care, se pare, a revenit la sentimente mai bune fata de pitic!
  “Parlamentul” local, atat cat este el de bun sau rau, ca si Parlamentul Romaniei – oglinda comunitatii.

  Dar, in optica elevului intarziat care a fost Radu Cristian, consilierii, nu mai au dreptul de exprimare sau de dezbatere decat daca le da voie piticul? Unde am ajuns? In societatea autocratica de la Moscova? Asa i-ar placea? Viziunea altui pitic, pe numele lui Putin?
  Iar functionarii institutiei Primariei li se interzice prezentarea in fata forului suprem al Mangaliei, al Consiliului Local? O bataie de joc !
  Ce e asta? Autocratie impusa de R.C.?

  Unde ne trezim? Face cumva piticul vreun “puci” antidemocratic la Mangalia si nu mai permite functionarilor publici sa raspunda in fata angajatorului “de drept” adica in fata Consiliului Local? Mi se pare cea mai abject forma de dispret din partea unor directori (din Primarie) fata de oamenii pe care ar trebui sa-I (de)serveasca. Ei sun “slujitorii” nostril, nu noi ail or!

  Dar cine a mai pomenit asa ceva, doamnelor si domnilor?
  Repet, buni sau rai pe astia i-am votat! Acestia sunt consilierii locali! De ce nu li se permite functionarilor publici macar sa dea socoteala pentru faptele lor in fata comunitatii care, in marea ei marinimie, i-a angajat, fie ei de la Constanta, Bucuresti, Mamaia, Cernavoda, Siutghiol sau din alte zari?

  Raspunsul meu este clar: de frica! Frica de dezvaluiri il paralizeaza si pe Radu Cristian si pe Romulus Dumitrana si pe fratii Angelescu sip e manipulatorii lui Adrian Craciunescu etc! De aia comunicarea este interzisa la Mangalia! Dar, vorba romaneasca: de ce ti-e frica nu scapi!

  P.S.
  Oare ce mai face Andreea Cabuz? Nu se mai agata cu toate unghisoarele ei de vreun “viciu de procedura”, de vreo “non-urgenta” posibil de a invalida aceasta sedinta de Consiliu Local?
  Intreb si eu, nu dau cu parul! Si nu o sa ma mir daca o sa fie asa!

  Comentariu by veru — 17 august 2016 @ 23:25

 8. Plecand de la ideea doamnei Silistra care isi dorea apartamente pentru personalul medical din Mangalia, trag a doua concluzie:

  Se aplica si aici vorba lui R.C. din septembrie 2014: “de ce sa finantez institutii la care nu numesc eu directorii”? Cu alte cuvinte, de ce sa bugeteze el institutii de unde nu ia spaga? Nu mai bine le lasa subfinantate?

  Drept exemplu spitalele! Numeste el directorii? Nu! Sunt subfinantate? Da!

  Scolile! Are el vreun drept in numirea directorilor? Nu! Sunt subfinantate? Da!

  ADPP ! Are el vreun rol in numirea directorului? Da ! Este subfinantat? Nu!

  Serviciul Social ! Are piticul vreun rol in numirea directorului? Da ! Este subfinantat? Nu!

  Nu ma mira atitudinea celor doi maistri cu studii universitare “prin padure”, Sorin Andrei si Vali Ciuraru referitor la sanatate si educatie caci, vorba aia, “de unde nu e nici Dumnezeu nu cere”, dar ma mira atitudinea doamnei profesor Sali. Parca spunea ca vrea sa faca ceva pt educatia din Mangalia! Pai, daca nici acum? Atunci cand? Sau candidatura la functia de consilier local a fost doar un orgoliu personal al doamnei profesor?

  Doamna profesor Sali,
  De multe ori spatiul public romanesc se refera la marile valori reducand prin pastisare totul la ridicol: micul Platini (cu referire la vreu fotbalist) micul Van Gogh (cu referire la vreun pictor) micul Brancusi (cu referire la vreun sculptor) etc.
  Nu lasati sa fiti vrajita de acest mic Putin al Mangaliei (Cristian Radu) care nu-si afla rostul in viata decat daca se razbuna pe toti cei care nu-l considera frumos, destept, inalt si “devreme acasa” !
  Ori votati pentru educatie si sanatate ori inseamna ca sunteti acolo doar pentru decor !
  Ce o sa va faca? O sa va dea afara din PNL? O sa va dea afara din Consiliul Local? Si?
  V-ati dus acolo pentru binele Mangaliei, sau pentru binele “micului Putin” cu domiciliul pe malul lacului Siutghiol?
  Sau ma insel?

  Comentariu by veru — 18 august 2016 @ 0:01

 9. Am lucrat in Primarie,cuvintul lui RC trebuie sa fie litera de lege ,numai ce spune el este valabil,nu ai voie sa ai opinii ,sa te exprimi,decit sa executi toate aberatiile sale si a navetistilor.Ii place birfa si pune botul la orcine se da pe linga el.Am zis ca nu se merita sa stau in mocirla din aceasta institutie si am plecat .Sunt un om liber si fericit ,am un serviciu bun si tot in administratia publica unde sunt respectat.

  Comentariu by anonim — 18 august 2016 @ 0:03

 10. Bravo la tine nr. 9

  Sunt convinsa ca nu ti-a fost usor. Sa pleci dintr-o pozitie relativ stabila, cu un salariu mic dar constant. Sunt convinsa ca nici familiei tale nu i-a fost usor.

  Dar, nici asa sa mergi “terchea-berchea” prin legislatie si atributiuni nu mai mergea, asa cum am patit-o eu.
  Au mai plecat vreo 5 si din Politia Locala.

  Marea problema este ca mai raman vreo 194 de angajati “personali” ai lui Radu Cristian, oameni care, de frica “zilei de maine”, nici nu mai comenteaza!

  Asa a ajuns Romania? Asa a ajuns Mangalia? Pentru asta am facut o Revolutie in 1989?

  Pentru ca fiul soferului camionului care transporta carne la IHR sa-si bata joc de Mangalia pentru ca, el insusi, nu a fost in stare sa “ia treapta a doua” la Liceul Economic?

  Pentru asta a facut Mangalia Revolutia? Ca sa vina R.C., cu studii facute “aiurea prin padure”, “montat” prin spagi (de saracu taica-sau) la Garda Financiara, ca “potentat” local, iar comunitatea locala sa-i stea “sluj”?

  Sa stea toata Mangalia la ordinul unui mic “refulat” local, care nu doreste altceva decat sa-si exhibe potenta in fata Mangaliei?

  Asta e Mangalia?

  Comentariu by veru — 18 august 2016 @ 0:30

 11. Pt.9.
  Ai dreptate micul primar facea saptamanal sedinte cu sefii de directii si servicii din primarie,expunea ce avea de spus,ameninta ,urla ,zbiara la oameni si nimeni nu are voie la vreo parere contradictorie(de unde sa stie repetentul teza,, contradictia este legea-calea- succesului”).Mai este o persoana in primarie,inca,care ii mai da cate o replica dar corul de aplaudaci sare in apararea piticului si chiar daca argumenteaza cu legea, aplaudacii sar de cur in sus spunand,,hai domne ce este legea ,aici noi hotaram si asa fac.Intre oamenii piticului legea este un instrument care nu este obligatoriu sa fie respectat (unul dintre cei carora nu ii comvine prevederile legale este Marius Ilie care stie sa ceara spaga la toti ).Asa functioneaza MAFIA din primarie.

  Comentariu by Anonim — 18 august 2016 @ 0:39

 12. Mai asteptati putin cetateni ai Mangaliei pentru ca ce va urma in urmatoarele luni ii va alunga pe toti la Constanta ,pe unii chiar la Poarta Alba.

  Comentariu by fn — 18 august 2016 @ 0:42

 13. Un singur punct la ordinea de zi:

  Cum se face ca fostul colonel Nicolae Teodorescu ia, din 2013, 4000 de lei pe luna, pe PFA, pt o strategie locala?

  Intreb doar?

  http://www.mangalianews.ro/2016/08/opinii-despre-articolul-mangalia-o-strategie-de-dezvoltare-locala/#comment-40834

  Comentariu by veru — 18 august 2016 @ 2:13

 14. In Religia Crestina e o vorba: “treci si ia cuminecatura” Adica ceva de genul “ trupul Domnului”, la Paste, de obicei!

  Acum, doamna profesor Sali, “treci si ia cuminecatura” si “invatatura de minte” de la Primar, ca te critica si altii!

  http://www.mangalianews.ro/2016/08/ar-trebui-sa-le-spun-sa-le-fie-rusine-dar-mi-ar-lua-prea-mult-timp-sa-ii-fac-sa-inteleaga-ce-este-aia/

  Comentariu by veru — 18 august 2016 @ 2:58

 15. Are dreptate nr. 9.Nu le place legalitatea dar asta le va fi sfarsitul la un moment dat, nelegalitatea pe care o sustin si de care se bucura se va intoarce impotriva lor cat de curand. nu tine figura cu incalcarea si eludarea legilor.Deci pe mana lor vor pieri.

  Comentariu by dana — 18 august 2016 @ 6:55

 16. Va rog sa nu va mai luati de domnul director Marius Ilie! Nu va imaginati cat de greu ii este sa vina de dimineata la program. De abia reuseste sa ajunga la birou pe la 12….Sunt atatea spagi de luat si ziua atat de scurta! Nu reuseste sa faca fata si sezonul se termina peste 2 saptamani. Ca sa nu mai vorbesc de acesti mangalioti nesimtiti care vin cu tot felul de probleme la el . Sa astepte si ei sa se termine sezonul sau sa vina Angelescu din concediu. Inteleti odata, singura lui atributie este sa colecteze bani….fara chitanta!

  Comentariu by Dan — 18 august 2016 @ 7:03

 17. @16.Dar nu e prost cine cere,e prost cine da.Înseamnă ca unii din cetățenii acestui oraș,fie nu sunt in legalitate,fie sunt slugarnici,unii chiar fricosi,pentru „tot inainte”,dau in stânga și în dreapta zeciuiala.

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 18 august 2016 @ 8:44

 18. http://www.mangalianews.ro/2016/08/sofia-propune-ca-si-consilierii-si-primarul-sa-nu-fie-platiti-decat-dupa-ce-au-realizat-ceva-concret/

  Comentariu by nabuco — 18 august 2016 @ 13:47

 19. Nu lasati piticul sa-si bata joc de oras , curaj opozitiei!, nu se poate sa ne secatuiasca un om care nu este Om

  Comentariu by Anna — 18 august 2016 @ 17:10

 20. Pt 13.
  Are o singura strategie punctul 1-40 cum sa fure si sa devalizeze bugetul local
  Raspunde:Radu Cristian si Dumitra
  na Romulus ajutati de Boita Petrina

  Comentariu by Anonim — 19 august 2016 @ 10:21

 21. 10 in opozitie si 9 la putere.Sa va bagati in cur si articolul si matematica.

  Comentariu by Isoscel — 19 august 2016 @ 10:37

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress