Politica locală

10 august 2016

Culmea mizeriei morale în România condusă de Instituțiile de forță: Cultivarea Delatorului ca Model de urmat

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 19:01

Recentul Scandal cu denunţătorul Olguţei Vasilescu a făcut să apară în prim plan unul dintre cele mai ticăloase aspecte ale aşa-zisei Lupte împotriva corupţiei, în realitate, un Război politico-mafiot între instituţiile de forţă ale României cu democraţie de faţadă:
Cultivarea Delatorului ca Model de urmat.

Un tip, al cărui nume îmi scapă, pentru că nu pierd vremea pentru a afla cum îi spune, a denunţat-o pe Olguţa Vasilescu la DNA.
Respectivul a devenit peste noapte Eroul DNA și al Presei de acoperiți.
Urmare nemijlocită a sinistrelor Coduri întocmite de Alina Bica într-o vreme în care distinsa se credea sinteză unică între Cleopatra Egiptului şi Elisabeta a Angliei, procurorii nu mai au nevoie de alte documente decît denunțul, pentru a înhăţa pe cine vrea Codruța Kovesi în numele Luptei împotriva corupţiei.

Mai mult, pentru că procurorii DNA nu strălucesc nici moral şi nici profesional, activitatea lor – peste tot în lume presupunînd inteligență pusă la lucru, constă doar în a face rost de un denunț.
Astfel se explică o realitate despre care mulţi dintre cei convocaţi la DNA vorbesc, dacă nu făţiş, atunci măcar în culise:
Convocatul e întrebat de îndată dacă n-are de făcut un denunţ împotriva lui X.
X e, de regulă, un politician de notorietate, care face parte dintr-o formaţiune duşmănită de Poliţia Politică Prezidenţială sau pur şi simplu un politician a cărui înhăţare va deveni pentru Codruţa Kovesi prilej de fudulire la Digi Tv sau pe site-urile conduse de acoperiţii din presă.

Uneori cel convocat e un tip demn, care nu vrea să se coboare la nivelul unui păduche moral.
Prin urmare, respectivul refuză tîrgul propus de procuror, ba chiar uneori rezistă șantajului practicat de procuror.

Alteori cel convocat e un bandit care s-a îmbogăţit postdecembrist prin relaţii cu politicienii ajunşi demnitari.
Acesta acceptă bucuros tîrgul propus de procuror:
Denunțul făcut politicianului vînat de Poliția politică în schimbul dreptului de a se întoarce liniştit acasă, pentru a-şi putea cheltui mai departe averea dobîndită prin jaf.
E aici, desigur, un aspect de esenţă al falsului de proporţii reprezentat de aşa-zisa Luptă împotriva corupţiei.
DNA nu urmăreşte descoperirea şi sancţionarea unor mari afaceri de corupţie sau demontarea unor Reţele Mafiote, astfel încît banii publici de la stat să se întoarcă la stat.
DNA urmăreşte vînarea lui X şi a lui Y.
A liderilor politici de notorietate, din simplul motiv că anchetarea unui nume sonor, convocat chiar pentru un fleac, întreţine gloria DNA şi cultul personalităţii lui Codruţa Kovesi.

Un alt tip de denunţător e cel care se prezintă singur la DNA pentru a face o delaţiune.
Acesta e una dintre persoanele mînate de duşmănii violente faţă de un politician sau de frustrări că vecinul e mai pricopsit decît el.
În România de azi, li se spune denunţători la DNA.
În realitate ei sînt pur și simplu delatori.
Şi-n ipostaza de delatori denunţătorii la DNA sunt, ca toți delatorii din Istorie, niște păduchi morali.
Spre deosebire de păduche, omul a fost înzestrat cu capacitatea de a-și justifica tot ce face.
Din toate timpurile delatorul s-a justificat fie prin salvarea propriei pieli, fie prin asumarea unei datorii înalte.
Datoria de a fi patriot, datoria de a fi revoluționar, datoria de a lupta împotriva dușmanului în general, datoria de a lupta împotriva dușmanului de clasă, datoria de a lupta împotriva corupției.
Indiferent de motiv, delațiunea a fost și rămîne un act tipic de mizerie morală.
Mai ales că deseori, după trecerea timpului, delatorii unei anume perioade sunt considerați drept ceea ce sunt:
Niște ticăloși.
Că aşa e ne-o dovedeşte istoria.

Teroarea stalinistă, mai întîi în URSS, şi mai apoi în ţările colonizate de ruşi, printre care s-a numărat şi România, a avut drept pilon nu activistul de partid, nu securistul sau miliţianul cum s-ar putea crede, ci delatorul.
Fără o delaţiune, NKVD-ul sau Securitatea nu putea înhăţa pe cineva.
Ce-l mîna pe delator la Securitate?
Ca şi în cazul delatorului la DNA, existau trei motive:

 1. Preocuparea de a scăpa de arestare sau de a-şi mai îndulci zilele în puşcărie.
 2. Duşmănia faţă de cel denunţat. Nu de puţine ori, duşmănia era dublată de un interes personal.
  Delatorul pusese ochii pe casa, pe postul sau chiar pe nevasta victimei.
 3. Imbecilizarea propagandistică.
  Sistemul stalinist prezenta delaţiunea drept o datorie revoluţionară. Delatorul era un tovarăş model care se bucura de prețuirea regimului.

Denunţătorul Olguţei Vasilescu îmbină ultimele motive:
O duşmăneşte pe Olguţa Vasilescu.
E convins că a face denunţuri e o datorie de onoare a unui cetăţean.

Pînă la cazul Olguţa Vasilescu denunţătorii s-au păstrat într-o anume discreţie, conştienţi că delaţiunea e o cumplită mizerie morală, un act ruşinos, nedemn de cineva care se vrea om și nu gînganie.
Cazul Olguţei Vasilescu ne-a adus în prim-plan Denunţătorul care-și trîmbițează delațiunea, care se mîndrește cu ipostaza de delator, care vrea ca naţiunea să ştie că el toarnă și că la o adică va mai face delaţiuni.

Care e motivul acestei parveniri în prim-planul atenţiei publice?
Unul foarte simplu:
Prin aparatul său de propagandă din presă, DNA cultivă Denunţătorul ca model de urmat.
A face o delaţiune, a turna pe cineva la DNA e o datorie de onoare a oricărui cetăţean.
Brusc, denunţătorul Olguţei Vasilescu a devenit Eroul Diviziei Presă a Poliţiei Prezidenţiale.

Nici asta nu e o noutate din punct de vedere istoric.
În 1932, în timpul colectivizării forţate din URSS, Pavlik Morozov, un pionier imbecilizat de propaganda bolşevică, şi-a denunţat tatăl, fost preşedinte al Sovietului din sat, pe motiv că intrase sub influenţa chiaburilor.
Pe baza acestei delaţiuni, tatăl a fost arestat, judecat, condamnat la moarte şi executat.
Pe 3 septembrie 1932, mai mulți țărani din sat, conduși de unchiul băiatului, l-au omorît pe Pavlik Morozov.
Ţăranii au fost executaţi cu toţii.
Pavlik Morozov a devenit un Model de urmat de toți copiii, un Erou al Consomolului şi al Uniunii Sovietice.
Şi astfel, denunţarea tatălui, o crimă morală, a devenit în URSS-ul Luptei de clasă o faptă excepţională, o faptă glorioasă, iar delatorul, un păduche uman, Modelul de urmat.
Cît va mai dura pînă cînd România va cunoaşte un Pavlik Morozov al Luptei împotriva corupţiei?

N.B. Să fim bine înțeleși! Delațiunea e un act în sine de mizerie morală. Nici un ideal, nici măcar cel al Luptei împotriva corupției nu-l justifică. O societate care cultivă denunțătorul în loc să-l disprețuiască e o societate bolnavă din punct de vedere moral. Mai devreme sau mai tîrziu se va vedea acest lucru și în cazul României conduse de instituțiile de forță.

cristoiublog.ro 10.08.2016

11 Comments

 1. http://ponturifierbinti.com/nasa-avertizeaza-romania-imens-zacamant-de-prostie

  Comentariu by I.S — 10 august 2016 @ 22:48

 2. Moarte delatorilor ! Traiasca mafia ! (tov redactor de revista utecista-pentru ca asta a ramas pana la batranete,admira sa i se spuna „maestre”…dar confunda termeni clari din limba romana.Delator nu este tot una cu un denunt ! Tot occidentul stie asta,acolo unde populatia isi aduce aportul la starpirea coruptiei ! Pana si ultimul muncitor roman care pleaca in occident cu gandul la munca „la negru” stie asta !) Daca pe bloguri,la noi s-ar admite si ageamii si agramati,care de dragul „opozitiei” isi dau cu parerea (asa cum este mai jos la art.: Serviciu juridic….-confundand „fondul” cu „forma” juridica) aici este cu totul altceva…daca nu cumva se profita de prostie,manipuland in spatele unor „maestri” ! Cum e dle Visa…ia sa vedem la care dintre cele trei personaje de mai jos,ar trebui sa ne incadram ? http://ladysblog.ro/cele-trei-maimute-nu-vad-nu-aud-nu-vorbesc/

  Comentariu by I.S — 10 august 2016 @ 23:17

 3. Pentru cei mai tineri-sa stiti ca si securitatea nu trimitea la procuratura dosare in vederea trimiterii in judecata,pentru oricine ! Nu ! Si ei erau supervizati…iar daca un „tovaras era de nadejde” era pus in „discutia” organizatiei de partid (astia cum e maestru de mai sus) si erau scapati de puscarie…pana si cei care au omorat oameni (eu stiu cazuri din orasul nostru)! Dar „erau de nadejde”…Apropo-zice ceva maestru de Olguta ? Dar de toti cei care au jefuit tara asta ?

  Comentariu by I.S — 10 august 2016 @ 23:29

 4. Dl. Cristoiu vorbeşte despre delaţiune, nu despre denunţ. Deşi sînt considerate sinonime, între ele este o diferenţă de nuanţă.

  *DENÚNŢ, denunţuri, s.n. Informare adresată unui organ de jurisdicţie sau de urmărire penală cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană; denunţare. – Din denunţa (derivat regresiv). Sursa: DEX ’98

  *DELAŢIÚNE s.f. Denunţare (făcută în special cu rea intenţie, pentru profituri personale); Sursa: DN (1986)

  Astfel că, o persoană care are cunoştinţă despre fapte de corupţie la locul de muncă are obligaţia de a urma o procedură destul de strictă, de regulă derulată în scris, prin care aduce la cunoştinţa superiorilor – şi, în final, autorităţilor – acele aspecte. Nu de alta, dar dacă se dovedeşte că respectivul ştia dar a tăcut, poate ieşi foarte prost pentru el… Iar a trage de mînecă pe superiori sau a înştiinţa autorităţile despre o hoţie reală nu este delaţiune.

  Dacă Olguţa are duşmani, „să să spală pă cap” cu ei. Nu a auzit de maneaua aia cu „duşmanii îmi dă valoare”?… La aşa valoare, aşa duşmani!

  Comentariu by Vipera cu elice — 11 august 2016 @ 0:01

 5. QED (12/1989-08/2016)
  http://www.cotidianul.ro//upload/images/original/ando.axwj8t1hk7.jpg
  vs.
  http://www.cotidianul.ro//upload/gallery/h3ajiduwxr.jpg

  Comentariu by nabuco — 11 august 2016 @ 14:27

 6. Din blogurile altora : „Să se termine odată cu derbedeii care, cînd te văd furînd găina vecinului, strigă în gura mare că eşti hoţ! Nu eşti hoţ. Pe vremea „formaţiei“ tale, furtul găinii din ograda de-alături era îngăduit. Nu se inventase găina proprie. Doar comuniştii şi securiştii şi mafioţii nu ştiu asta.” http://adevarul.ro/news/politica/noi-victime-persecutiei-politice-1_57a82eb35ab6550cb891999d/index.html

  Comentariu by I.S — 12 august 2016 @ 11:03

 7. http://www.ziaristionline.ro/2012/03/05/catrinel-plesu-a-fost-recrutata-de-securitate-cu-29-de-lei-documentele-directiei-de-investigatii-a-cnsas-exclusiv/
  vs.
  https://66.media.tumblr.com/7fb18b9f4f5e08a053579ea7465e6a16/tumblr_o21gw4dTYK1u9y47ao1_500.png

  Comentariu by nabuco — 12 august 2016 @ 13:01

 8. @7-Pen’ca tot ne-am dat la „barfa” si suntem atenti la copacii care otravesc padurea…pe care unii ii marcheaza acum,pentru a nu fi taiati…iar restul padurii-jos si la vanzare …pot aprecia ca interesanta lectura postata acolo ! Dar tot de acolo mi se pare ceva mai interesant pentru dvs : http://www.ziaristionline.ro/2016/07/16/misiunea-profesorului-universitar/

  Comentariu by I.S — 12 august 2016 @ 13:16

 9. http://www.ziaristionline.ro/2016/05/28/aripi-monumentul-rezistentei-anticomuniste-inaugurat-dupa-o-intarziere-de-26-de-ani-afdpr-mihai-buculei-si-emil-constantinescu-va-invita-luni-30-mai-2016-la-ora-17-00-piata-presei-libere/
  dar de ce nu e numara anii din 1996-2000 ?
  A fost perioada cand Romania putea „sa se desparta pe cale amiabila” de trecutul postbelic cu TOATE metehnele, dar …

  Comentariu by nabuco — 12 august 2016 @ 14:29

 10. http://roncea.ro/2014/08/25/premiera-congresul-fostilor-detinuti-politici-si-secretari-ai-partidului-comunist-roman-in-frunte-cu-tovarasa-colonel-zoe-petre-a-fost-prezidat-de-secretarul-pcr-pe-universitate-emil-constantines/

  Comentariu by nabuco — 12 august 2016 @ 15:10

 11. http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-pntcd-se-aliaza-pentru-alegerile-parlamentare-cu-alianta-noastra-romania-296841?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Politic%E3&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Politic%E3
  vs.
  http://radu-tudor.ro/wp-content/uploads/2016/04/magureanu-munteanu.jpg

  Comentariu by nabuco — 17 august 2016 @ 14:12

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress