Mangalia – politica locală

16 iunie 2016

Pietrele de moară de la gâtul PSD. Cum au fost pesediştii la un pas să piardă judeţul

Filed under: PSD — lucian visa @ 16:28

PSD a terminat umăr la umăr cu PNL alegerile în judeţul Constanţa. Un asemenea scor strâns era greu de anticipat, chiar şi de cei mai entuziaşti liberali. Un pas a mai lipsit ca bomba electorală să fie deto-nată exact acolo unde social-democraţii conduceau cu mână de fier în ultimii 15 ani. 

Judeţul Constanţa era un obişnuit fief al social-democraţilor, toate alegerile locale şi parlamentare, acolo unde componenta politică era primordială, fiind câştigate categoric. Tocmai de aceea, rezultatele alegerilor din 5 iunie au fost surprinzătoare, arătând un PSD redus la jumătatea forţei de acum patru ani, cu doar 156 de voturi mai multe decât PNL.

Este clar că ceva a declanşat o reacţie de respingere şi reorientare în rândul electoratului. Mulţi se întreabă care sunt cauzele acestei decăderi în judeţul Constanţa, tocmai acum când PSD spulberă capitala şi colorează în roşu toată harta României. Însă, răspunsurile sunt tot în curtea social-democraţilor din Constanţa, care nu au reuşit să scape de toţi scheleţii din dulapul partidului.

În primul rând, PSD a scăpat de sub controlul autoritar al lui Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Pur şi simplu, pesediştii nu au ştiut cum să abordeze noua situaţie, mai ales că Nicuşor Constanti-nescu nu a plecat de bună voie şi a nutrit mult timp gânduri de reîntoarcere. O repoziţionare clară a forţelor nu s-a putut face din cauza incertitudinilor la vârf. Abia după alegerea lui Felix Stroe în funcţia de preşedinte şi abordarea unor mesaje ferme de rupere de trecut, PSD a început să se restructureze. Însă nu suficient de mult şi deloc vizibil.

În al doilea rând, PSD a intrat în compe-tiţia electorală cu multe pietre atârnate de gât. Vorbim de scandalul legat de Spitalul Judeţean Constanţa, unde, sub girul PSD şi al Consiliului Judeţean Constanţa, managerul Dănuţ Căpăţână a transformat totul în afaceri private. Sub conducerea acestora, Spitalul Judeţean a ajuns un focar de infecţie, dar, şi mai grav, bolnavii de cancer au fost trimişi să se trateze în Bucureşti după ce s-a închis secţia de Radioterapie. Colac peste pupăză, exact în campania electorală, managerul Căpăţână, cel susţinut şi protejat cu putere de PSD Constanţa, a fost arestat pentru fapte de corupţie. Un scandal care a fost decontat, inevitabil, de social-democraţi. Tot la capitolul corupţie, trebuie precizat că decapitarea forţată a PSD de către DNA a avut un oarecare recul şi în opinia pu-blică, chiar dacă vedem municipii din ţară care şi-au ales primari aflaţi după gratii.

O altă mare greşeală a PSD a fost strategia electorală. Luând poziţia struţului, fără niciun lider de partid vizibil în judeţ, fără niciun vector de imagine credibil şi coerent, PSD şi-a asumat încă de la început daunele electorale. Încercând să îşi protejeze zestrea fără să facă nimic, de teama că ar putea greşi decisiv sau vor fi contraţi puternic, liderii partidului au preferat să nu comunice deloc. Era clar că după 12 ani de administraţie PSD în judeţ, realitatea din teritoriu şi argumentele nu erau de partea lor. Au fost total invizibili, sperând doar că pierderile nu vor fi suficient de mari pentru a-i detrona din fruntea judeţului. Şi au fost la un singur pas să piardă totul. Au mizat totodată pe istoricul şters al adversarilor politici tradiţionali, care niciodată nu au fost în stare să conteze la Constanţa. Şi aici au greşit. PNL a fost activ în judeţ şi a avut o campanie de comunicare foarte eficientă şi penetrantă: Facebook, presa scrisă, on-line, radio, TV, şi-au tipărit propriile ziare, campanii door to door. Au ajuns la electorat şi au transmis mesaje puternice anti-PSD.

O altă găselniţă social-democrată care pare să-i fi costat a fost „strategia” pentru Mangalia. Schimbarea candidatului Paul Foleanu pe ultima sută de metri şi înlocuirea lui cu Bogdan Maganu a fost o catastrofă asumată deliberat de conducerea judeţeană a PSD. Să schimbi un candidat de 30% cu unul de 10% a fost mană cerească pentru PNL, care a câştigat voturi semnificative la Mangalia în faţa PSD. De ce s-a optat pentru această variantă, nici până azi liderii pesedişti nu au vrut să lămurească.

Dincolo de aceste aspecte, cert este că PSD a ştiut să îşi maximizeze infima diferenţă cu care a câştigat alegerile. Prin alianţe şi înţelegeri, unele chiar nefireşti, pesediştii şi-au asigurat controlul Consiliului Judeţean Constanţa, cel puţin până la alegerile parlamentare din toamnă. Nu de alta, dar mizele electorale de atunci pot răsturna înţelegerile vremelnice în disperarea anumitor partide de a-şi salva ce se mai poate salva din electoratul altădată fidel.

Cosmun Zaporojan, Cuget Liber 16.06.2016

19 Comments

 1. Nu mai exagerati cu mangalia, de unde ati scos sondajul de 30 % pt foleanul? Niciun psd- ist adevarat n- ar fi votat un basist inrait ! La mangalia alegerile au fost furate!

  Comentariu by Anonim — 16 iunie 2016 @ 17:14

 2. demonstrati ca alegerile au fost furate.Toata lumea pe care i-am auzit au spus ca au votat Iorgus si a iesit Radu .Cum !

  Comentariu by anonim — 16 iunie 2016 @ 20:52

 3. Tot neptunul a fost cumparat de radu cu ajutorul lui ungureanu care se vrea vice,tiganii lui soare iar contra cost , pe cei cu pachete i- a pacalit ca daca nu- l voteaza nu vor mai primi pomana , plus presedintii de sectii de votare cumparati de radu , cum explicati diferenta de 3000 de voturi dintre consiliul local si judetean psd ? Cum explicati faptul ca pe listele de votare sunt mai multe persoane decat nr de locuitori ai orasului mangalia? Sunt muncitori din santier care declara clar ca au primit resedinta in oras pt a vota cu radu, sunt tigani care declara ca au primit bani pt vot

  Comentariu by Anonim — 16 iunie 2016 @ 21:14

 4. @anonim 3
  Citește tabelul.
  https://bazel09.files.wordpress.com/2016/06/voturi-5-iunie.jpg

  Comentariu by valentin ciuraru — 16 iunie 2016 @ 23:48

 5. ei si…atat ai inteles ?

  Comentariu by Mitica — 17 iunie 2016 @ 0:04

 6. Este clar ca s-au furat alegerile.Ca si in mandatul trecut.Eu sper ,consiliul local sa apere orasul de pradatori.Sa faca majoritate contra PNL si daca nu se face ceva concret pentru Mangalia nu ii mai rabdam 4 ani.Avem la indemana REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRIMARULUI. Ne trebuie un lider sa ne mobilizeze.

  Comentariu by dana — 17 iunie 2016 @ 6:32

 7. Nu e nevoie de nici un lider ! Noi trebuie sa ne mobilizam! Noi cetatenii Mangaliei suntem de vina ca ne conduc o mana de navetisti ! Nu am fost in stare sa punem la conducerea orasului unul din oras care sa conduca pentru noi, pentru Mangalia !

  Comentariu by ak-47 — 17 iunie 2016 @ 8:50

 8. La știrile PROtv de ieri de la ora 19 se anunță deschiderea sezonului estival cu acest weekend prelungit datorita zilei de luni libere, fiind Rusaliile.Bucovala comenta asupra acestui aspect datorita faptului ca anul școlar se încheie anul acesta mai tarziu si deci si fluxul de turiști este condiționat de vacanta copiilor.Se trezește si RC sa spuna(dupa ce a lucrat la garda si a fost primar la Mangalia 4 ani!)ca sezonul tine o luna si jumătate(abia acum o fi aflat?).De ce trebuia el sa -si dea cu părerea și nu un lucrător in turism?!Sau se justifica cum ca pentru o luna si jumătate nu mai are rost sa faca ceva si in stațiuni.L-as ca merge si așa!

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 17 iunie 2016 @ 9:33

 9. trebuie sa ne pregatim ca in urmatorii 4 ani sa inghitim aceleasi vesnice minciuni din partea navetistilor. Pacat de orasul nostru, au furat din nou alegerile.

  Comentariu by Anonim — 17 iunie 2016 @ 11:36

 10. Au profitat de ocazie că prostimea nu iese masiv la vot şi au aranjat apele după cum le-a trebuit. Dacă prezenţa era 70-75% nu mai pupau navetă gratuită. Prostimea îşi merită soarta. Cei cu oarece minte se descurcă şi cu împiedicaţii ăştia. Cred că mai greu e cu coana Boiţica. Aia îi mai strânge de ouă şi le cam pune beţe-n spiţe. Dacă micul navetist scapă de coţohârla cu coc treburile se mai aşează pe găgaş.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 17 iunie 2016 @ 14:08

 11. Hai postacilor bagati mare.Stiti doar a manca cacatel.Nu erati voi aia atotstiutori cu Iorgus pe buze,cu AMR x zile,cu pnl la 15%?
  Acum cand vo futut miau miau pisoiasi.

  Comentariu by Anonim — 17 iunie 2016 @ 15:28

 12. Mah 11, mananci tu cu gura plina.S-a reusit teapa, inca mai este controlata Mangalia de la centru, dar nu va dura la nesfarsit.Roata se intoarce iar Iorgus fara nici o sustinere a avut voturi, daca scadem pe cele obtinute de la flotanti Iorgus este adevaratul castigator.Janghinosule.

  Comentariu by dana — 17 iunie 2016 @ 23:49

 13. Mai dana ia- l tu pe iorgus si- l du la tine acasa ca ti- a intunecat mintea , nu esti in stare sa realizezi cat rau a facut mangaliei, a devanit stapanul tuturor prostilor,si vecinul tuturor! Cum? Ia spune tu cum poate un om sa devina proprietarul a jumatate din mangalia ! Tu cred ca esti din neam de sluga!

  Comentariu by Anonim — 18 iunie 2016 @ 9:28

 14. O fi „Dana” parasuta de la sediu?Umbla vorba ca doamna Mariana stie de amantlacul sotului Zanfir.

  Comentariu by Anonim — 18 iunie 2016 @ 9:51

 15. Da, ce rau a facut Mangaliei, a ridicat-o la rangul de cel mai frumos si curat oras din tara.A construit si a inflorit orasul.Nu vreti sa ii recunoasteti meritele dar la votare s-a vazut, el nesustinut si fara flotanti a fost votat de aproape 6000 de oameni fara viza de flotant.Acei oameni recunosc si vor recunoaste mereu meritele lui.Va bucurati voi ca ati reusit frauda si de data asta dar prevad ca veti cadea din propria prostia si lacomie.Va ia DNA-ul.

  Comentariu by dana — 18 iunie 2016 @ 10:41

 16. Dana,sluga lui iorgus ,tu esti o molusca ce nu stie ce este ala progres,o maimuta fara creier care crede ca iorgus e zeu, da este zeul tiganilor,si a celor prosti, din pacate cam multi!

  Comentariu by Anonim — 18 iunie 2016 @ 13:05

 17. ptr 16, esti dus cu pluta rau…va „guverna „dupa bunul plac..stii de ce????surpriza va veni curind, cind va fi numit viceprimaru…si pnl va avea majoritate in cl.
  domn vali ciuraru la cit lai criticat cind erai la pdl,nu ma asteptam sa saruti dreapta ptr un loc dulce…dar asta e politica in Romania. succes…

  Comentariu by zek — 18 iunie 2016 @ 14:07

 18. 16 JANGHINOS, despre ce progres vorbesti? ERA pe timpul lui Iorgus.De cand nu mai este el avem doar regres din pacate.Municiuciul Mangalia.Si nu sunt sluga lui sunt doar simplu cetatean.Tu si altii ca tine din cauza asta il urati, ca a facut ceva ce voi niciodata nu veti fi in stare.

  Comentariu by dana — 19 iunie 2016 @ 0:48

 19. De toate acestea este de vina Felix Stroe care vad ca nu si-a prezentat demisia.

  Comentariu by Anonim — 19 iunie 2016 @ 11:29

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress