Politica locală

15 iunie 2016

Bătuți, umiliți și uciși. Autoritățile au uitat să comemoreze mineriada din 13-15 iunie 1990

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 9:38

La 26 de ani de la masacrul din Piața Universității, doar urmașii victimelor minerilor și-au adus aminte de sângeroasele zile de 13, 14 și 15 iunie 1990. Nici președintele României, Klaus Iohannis, nici vreun alt oficial al statului nu a amintit de cel mai negru episod din istoria post-comunistă a țării noastre

A trecut mai bine de un sfert de secol de la cel mai sumbru episod din istoria recentă a României. În cei 26 de ani scurși de la căderea regimului comunist, este prima oară când demnitarii aflați la cârma țării uită să menționeze mineriada din 13-15 iunie 1990. Inventarul acelor evenimente, făcut de Asociația Victimelor Mineriadelor, arată următoarele: “1.024 arestări ilegale, 746 răniți, 3.500 oameni bătuți, 1.466 cartușe trase. Oficial, au existat 7 morți. Neoficial, 188 de morți”. În timpul Mineriadei din iunie 1990, minerii și forțele de ordine au intervenit pentru a înăbuși protestele din Piața Universității. Au lovit în tot ce au prins. Toți cei care semănau a intelectuali sau protestatari au fost împușcați, bătuți, arestați și transportați cu dubele Poliției la o unitate militară din Măgurele, unde au fost interogați.

Discursul de mulțumire al lui Ion Iliescu

Pe 15 iunie, minerii au fost retrași la Romexpo, unde îi aștepta Ion Iliescu cu un discurs de mulțumire: „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. (…) Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești.
Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile. (…) Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNȚ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piața Universității și armament. La clădirea Asociației „16-21 Decembrie”, depozite de bâte și de alte asemenea arme albe, lanțuri și așa mai departe. În subsolul clădirii Universității s-au descoperit arme: 22 de puști Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condițiuni, și saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă. Cum se poate motiva în sediul unui partid politic, în sediul unor asociații declarate apolitice, prezența unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniții, de droguri și arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva așa ceva? Noi considerăm că răspunderea morală o au și unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în aceasta perioadă. (…) Știm că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră”.

După discursul președintelui ales pe 20 mai 1990, minerii au fost conduși la Gara de Nord și trimiși înapoi în Valea Jiului, de unde au revenit în Capitală pentru Mineriada din septembrie 1991. La începutul anului 1999 au fost opriți la Stoenești.

Împușcați în spate din Ministerul de Interne

Valentin Mocanu, Marian Mitriță și Gheorghe Duncan au fost împușcați mortal din spate, în zona sediului Ministerului de Interne. Procurorii au făcut reconstituirea abia după zece ani. Aceștia au căzut în părculețul din spatele ministerului. Din rapoartele medico-legale ale celor trei a reieșit că au murit prin împușcare cu arma de calibrul 7,62 mm, pe 13 iunie 1990. Nici până azi nu s-a stabilit cine a apăsat pe trăgaci, dar la dosar există probe că s-a tras chiar din sediul Ministerului de Interne. Una dintre victime a primit asistență medicală chiar în sediul Ministerului de Interne, după care a fost dus la Spitalul MI, unde a decedat.

Ucis la doar 17 ani

Dragoș Drumea, un adolescent de 17 ani, a fost împușcat în spate, pe 14 iunie, la jumătatea distanței dintre Romarta Copiilor și Piata Universității. Glonțul a atins coloana vertebrală și a ricoșat în cap, pe unde a ieșit. Din datele existente la dosarul Mineriadei 13-15 iunie reiese că în zona Romarta Copiilor au acționat trei dispozitive militare care aveau drept scop curățirea perimetrului Poliția Capitalei – Cercul Militar Național de „golani”.

Redeschiderea dosarului Revoluției, confirmată de Instanța Supremă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, luni, decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Revoluţiei.

Judecătorii de la Instanţa Supremă au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General şi au confirmat redeschiderea anchetei în dosarul Revoluţiei.

Pe 5 aprilie, Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul în funcţia de procuror general, anunţa redeschiderea anchetei, pe motiv că soluţia de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică şi nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situaţii de fapt incomplete şi, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinţă, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”. Bogdan Licu mai arăta că, din modul de desfăşurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esenţiale referitoare la evenimentele din perioada 17 – 30 decembrie 1989.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situaţiei de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanţelor anterioare, concomitente şi ulterioare evenimentelor şi fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

Roland Cătălin Pena, evz.ro 14.06.2016

29 Comments

 1. http://www.patraru.ro/2016/06/13/fosta-securitate-avea-viitorul-fata/

  Comentariu by nabuco — 15 iunie 2016 @ 10:35

 2. Şobolanii roşii au reuşit să facă voia iliescului. Puii secretarilor PCR au adus mult dorita linişte.

  Pe acest fundal bucolic, vocile nicuşorilor, dragnilor, ponţilor, tăricenilor şi stroilor se aud mai bine la bobor.

  Garnitura actuală de politicieni PNL a reuşit să ducă în uitare vremurile în care şobolanii roşii îi fugăreau prin Bucureşti şi le devastau sediile. Au acceptat – şi chiar au dorit – linişte. Multă linişte.

  Oare cîţi dintre peneliştii actuali îşi mai aduc aminte de „droguri la peneţeu şi tipărit bani la peneleu”? S-au luptat pentru voturi ca să aibă ce negocia cu şobolanii roşii?

  Comentariu by Vipera cu elice — 15 iunie 2016 @ 10:49

 3. … iar Dragnea ne întreabă răspicat ce dracu’ vrem de la politicieni? Alimentare cu apă sau condamnarea hoţilor? (https://www.youtube.com/watch?v=O8gdOxIbJ64) … Va să zică, dacă justiţia îi tot răreşte pentru fapte de tîlhăraj, o să rămînem şi fără alimentare cu apă, şi fără şcoli.

  Discursul actual al politicienilor este cam aşa: noi nu ştim să rezolvăm problemele oraşului altfel decît prin şmenuri de clan, şpagă şi nepotisme. Dar avem proiecte mari pentru popor şi ambiţia de a demonstra că putem, ca să nu rîdă colegii noştri de noi că nu sîntem în stare să ne „descurcăm”. Legea din România, fir-ar a naibii, ne încurcă în două moduri: sîntem obligaţi să o respectăm, iar pe noi nu ne interesează.

  Cînd vă spun că ăştia trăiesc într-o realitate paralelă…

  Comentariu by Vipera cu elice — 15 iunie 2016 @ 11:35

 4. Din pacate ai dreptate(nr.2), am mai vorbit aici de acele zile traite personal si cu parere de rau PNL trece pe zi ce trece in derizoriu ajungand sa negocieze majoritati exact cu cei care atunci le-au devastat sediile mintind ca au gasit droguri chiar si alimente….arme,etc….sigur acum majoritatea pnl e formata din fosti …fsn pdsr pd psd….care poate habar nu au ce a fost atunci…dar ce e mai grav e ca nici nu-i intereseaza. Apropos..un episod din acele zile traite de mama mea care acum are 83 de ani si poate depune marturie oricind: In acea perioada muncea ca femeie de serviciu la o asociatie de locatari din cartierul Militari din Bucuresti iar pe o scara a unui bloc locuia un anume ofiter SRI(SECURITATE)Popescu Ion.In ziua de 14 iunie mama l-a vazut pe dl. Poescu imbracat in miner cu lampas si tot arsenalul unui miner si salutindu-l, l-a intrebat ce se intimpla ?iar acesta a ignorat-o cu toate ca zilnic se salutau si vorbeau de una de alta cind se intilneau pe scara. Dupa ce mama mi-a spus acest lucru am incercat sa i-au legatura cu cineva din presa si sa depun marturie dar mi s-a spus ca acest lucru se stia deja.

  Comentariu by MARIAN IORGA — 15 iunie 2016 @ 13:56

 5. Iar Ozzy incerca sa ne convinga sa votam PSD-ul …

  Comentariu by Big Brother — 15 iunie 2016 @ 14:26

 6. DA VOM VOTA CU PSD ! Sa crapi tu vipero, din toata coasa politica sunt cei mai buni!

  Comentariu by Anonim — 15 iunie 2016 @ 15:17

 7. ptr. 6:
  Nici măcar nu conştientizezi cât de mare e adevărul tău. Roşeaţa înspinată (PSD-ul) a dus tâlhăria, minciuna, hoţia, nepotismul, promovarea lichelismului pe cele mai înalte culmi de perfecţiune. A inoculat veninul roşu în toate organismele statului. Gaşca asta nesătulă a falimentat o economie închegată şi a vândut resursele ţării doar în beneficiul lor. Prin intermediul serviciilor de informaţii au dominat economia, justiţia şi au infiltrat toate organismele de putere ale statului. Lucrătura cea mai perfectă au realizat-o cu infiltrarea tuturor partidelor politice pentru a avea majoritate în legislativ şi uşurinţă în a da legi favorabile furtului cu acte în regulă. Asta este chintesenţa întregii clase politice actuale indiferent de sigla de pe uşă. Startul acestei acţiuni a fost dat mumia zâmbăreaţă şi a fost definitivată de împuşcatul în gât şi plagiatorul cu dosar de crimă.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 15 iunie 2016 @ 16:17

 8. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21081781-ultima-ora-curtea-constitutionala-abuzul-serviciu-partial-neconstitutional-trebuie-redefinit.htm?nomobile=

  Comentariu by nabuco — 15 iunie 2016 @ 16:40

 9. @6- Ati reusit o gluma buna : „din toata coasa politica sunt cei mai buni!” Apropo de „coasa politica” : https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/12963606_10154732907309746_2510405265251982264_n.jpg?oh=62752fce6e3dbba368b4d1556a525c9b&oe=57C4DAE4&__gda__=1477090945_02fa572c376527e1f3a7d02ffbb0ba7c

  Comentariu by I.S — 15 iunie 2016 @ 18:06

 10. http://www.academiacatavencu.info/imagine/2000×2000/14%2Biunie%2B1990%2B%25E2%2580%2593%2B14%2Biunie%2B2016%253A%2B%25C8%2599i%2Bb%25C4%2583tu%25C8%259Bi%252C%2B%25C8%2599i%2Bcu%2Banii%2Blua%25C8%259Bi%2521_47649.jpg

  Comentariu by I.S — 15 iunie 2016 @ 20:45

 11. „Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun sa le- ntelegi! ” vipero nu incerca sa arunci gunoiul numai in ograda psd- ului! Toti cei care au fost la putere s- au infruptat din averea noastra a tuturor, ba din contra cred ca mai mult a furat basescu cu gasca lui decat iliescu, iar guvernele lui nastase si ponta au fost cele mai bune guverne postdecembriste. Este mai bun presedintele actual cu ” guvernul mmmeu”? Sau liberala Alinuta?

  Comentariu by Anonim — 15 iunie 2016 @ 21:16

 12. Pt 9: Bună caricatura!

  Comentariu by Vipera cu elice — 16 iunie 2016 @ 0:10

 13. Pt 11:
  PNL a decăzut (a se citi „s-a pesedizat”) în urma concubinajului şi a „schimbului de fluide” cu PSD. Ereditatea comunisto-securisto-miliţiano-mafiotă a PSD a alterat structura PNL la nivel genetic. Întocmai ca un cancer.

  Valorile pesediste, care sînt fix cu curul în sus, au răsturnat perspectiva într-atît, încît – conform celor recomandate de Dragnea – românii sînt ameninţaţi că vor fi lăsaţi fără alimentare cu apă şi fără şcoli dacă tot insistă ca hoţii să fie prinşi!

  Ponta redefineşte substantivul „ticăloşie” prin sintagma „doar ticăloşii cred că corupţia ucide”.

  Jură-te că ăştia nu trăiesc într-o realitate paralelă!

  Comentariu by Vipera cu elice — 16 iunie 2016 @ 0:19

 14. Vipero, tare- ti mai place sa imptosti cu venin sau mai bine zis sa arati cu degetul catre altii , dar cine sunt acesti altii? Nu cumva noi toti, tu, eu,nu chiar tu zici ca liberali s- au pesedesizat?asa ca:”ori buni ori rai,tot un mormant, nu- i nimeni drac si nimeni sfant” ca sa poti schimba ceva incepe cu tine!

  Comentariu by Anna — 16 iunie 2016 @ 9:43

 15. Pt 14:
  Aşa e că ţi se pare incredibil?
  Dacă vrei să te convingi, pune mîna de citeşte şi matale niţică presă centrală, unde vei găsi „cuvîntările” tovarăşilor, şi o să vezi că nu am denaturat cu nimic declaraţiile lor.
  Ei se adresează românului definit de Ţuţea: celui criminal, cretin şi voios.

  Comentariu by Vipera cu elice — 16 iunie 2016 @ 12:16

 16. De aproape 3 ore becurile ard aiurea’n Mangalia …
  Ziua in amiaza mare.

  Comentariu by Big Brother — 16 iunie 2016 @ 15:22

 17. Pt 16. Să nu ne formalizăm! Cine gestionează banul public?

  Comentariu by Popa Nartea — 16 iunie 2016 @ 15:36

 18. Suntem f bine, ard becurile tot orasul ,ziua toata, pe banii nostri,tot pe banii nostri s-au furat alegerile,furati, mintiti, prostiti, de cine vipero? Tot de psd?

  Comentariu by Anna — 16 iunie 2016 @ 16:16

 19. Sa radem cu „Tata Puiu”:
  http://www.cotidianul.ro/dragnea-statutul-casei-regale-trebuie-mult-mai-bine-reglementat-283046/
  &
  http://www.cotidianul.ro/boyko-borisov-ii-da-o-lovitura-lui-iohannis-si-initiativei-pentru-flota-nato-283044/
  pacat ca nu-i de ras …

  Comentariu by nabuco — 16 iunie 2016 @ 16:28

 20. Pt 18:
  În Mangalia nu. În Mangalia avem aripa pesedistă a PNL-ului, aşa că, tehnic, ai dreptate.

  Comentariu by Vipera cu elice — 16 iunie 2016 @ 16:37

 21. Toti o apa si- un pamant!

  Comentariu by Anonim — 16 iunie 2016 @ 17:16

 22. Daca sti sa pupi curul care trebuie poti sa ai 4 servicii in aceleasi ore de program,sa ai pensie,sa lucrezi la adpp ,sa iei salariu de la o asociatie de locatari si sa mai lucrezi si de sezon in statiune.Hei cum suna,si nu are functie ,decit papagal.La pupat pe Tusac,acum pe Radu si miine pe cine urmeaza.Daca ghiciti personajul e bine,daca nu urmeaza sa-l aflati .Si sunt mai multi care stau pe acasa.

  Comentariu by anonim — 16 iunie 2016 @ 21:00

 23. Sunt o gramada de meduze scarboase fara pic de coloana vertebrala, de creier nici nu poate fi vorba si care, din pacate, contribuie prin numarul mare la luarea unor decizii importante prin vot.

  Comentariu by Anonim — 17 iunie 2016 @ 7:35

 24. Unde se ascunde Siminea ?

  Noi, salariaţi ai Institutului de Studii şi Proiectări pentru îmbunătăţiri Funciare, sos. Ol­teniţei, nr. 35—37, Bucureşti, luînd act de articolul „Agre­siune în plin Centrul Capita­lei”, publicat în ziarul „Drep­tatea” din 16 mai 1990, precum şi de declaraţiile delegaţiei manifestanţilor din Piaţa Universităţii, prezentate la Te­leviziunea Română în ziua de 15 mai 1990, sîntem în măsură să facem următoarele preci­zări în legătură cu actul de agresiune al numitului Simi­nea Gheorghe împotriva unui participant la greva foamei care protestează pentru înlă­turarea comunismului, însoţite de o declaraţie protest :

  — agresorul a fost recunos­cut atît din.fotografia prezen­tata la. televiziune, cît şi din cele publicate în. numărul mai sus amintit al ziarului „Drep­tatea”, în persoana numitului Siminea Gheorghe ;

  — pînă la data de 22 dec. 1989 maiorul Siminea Gheor­ghe a activat în cadrul insti­tutului nostru, ca „securist” şi s-a ocupat nemijlocit cu în­tocmirea dosarelor speciale ale celor care reprezentau „un pe­ricol potenţial”, pentru stabi­litatea aparatului dictatorial aflat la putere ;

  — după data de 22 dec. 1989, numitul Siminea Gheorghe a dispărut din institutul nostru şi toate demersurile noastre pe lingă Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de In­terne pentru a afla ce s-a întîmplat cu dosarele mai sus amintite şi cu persoana vizată au rămas fără răspuns ;

  — începînd de la data de 22 dec. 1989, numitul Siminea Gheorghe a fost văzut în mai multe locuri din Capitală, în momente nu tocmai limpezi, cum ar fi perioada 22—25 dec. 1989 şi manifestaţia din 12 ian. 1990;

  — institutul nostru depinde, din punct de vedere adminis­trativ, de Ministerul Agricul­turii, minister în clădirea că­ruia numitul Siminea Gheor­ghe s-a refugiat în ziua de 15 mai 1990, după ce a agre­sat persoana care participa la greva foamei.

  Avînd în vedere aspectele menţionate mai sus, noi, sala­riaţii I.S.P.I.F., ne exprimăm nedumerirea şi indignarea în legătură cu atitudinea acestui personaj şi adresăm Ministe­rului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne urmă­toarele întrebări, cu convinge­rea fermă că vom primi un răspuns care să corespundă realităţii :

  1. Dacă numitul Siminea Gheorghe a fost avansat la gradul de locotenent colonel, care sînt motivele acestei avansări, avînd în vedere acti­vitatea acestuia înainte de re­voluţie ?

  2. Unde lucrează în prezent şi cu ce se ocupă locotenentul colonel Siminea Gheorghe ?

  3. Ce s-a întîmplat cu dosa­rele speciale de care s-a ocu­pat şi care au dispărut; odată cu autorul lor, încă din 22 dec. 1989 ?

  4. Ce misiune îndeplinea în Piaţa Universităţii în ziua de 15 mai 1990, avînd în vedere că nu este un „simplu om al muncii indignat” ?

  În încheiere, protestăm pe lîngă Ministerul Apărării Na­ţionale şi Ministerul de Inter­ne, în legătură cu folosirea în continuare a acestor cadre în acţiuni care periclitează grav democraţia pe care o doriţi instaurată în tară şi care cocontrazic flagrant declaraţiile ce­lor două ministere, cu privire la dezactivarea aparatului de represiune în România.

  UN GRUP DE SALARIAŢI DIN I.S.P.I.F. BUCUREŞTI
  http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/cdandara/ziare/25mai90/docs/ascunde_siminea_drpt25mai90.htm

  http://www.replicaonline.ro/tiganii-din-cartierul-colonisti-fac-zile-fripte-unui-fost-spp-ist-45678/

  ,,,,,,,,,,,,,,,,unde credeti ca se ascunde tortionarul securist ?? in Mangalia, strada Garii,,,

  Comentariu by magda — 17 iunie 2016 @ 9:56

 25. TORTIONARUL SIMINEA CITESTE ,..http://www.preferatele.com/docs/istorie/1/mostenitorii-securit22.php

  Comentariu by magda — 17 iunie 2016 @ 10:02

 26. Mostenitorii Securitatii – in primii ani de democratie

  Filip Florian Marius Oprea
  13 iunie 1990, orele 14.30: printr-un comunicat televizat, Ion Iliescu chema „toate forTele fidele democraTiei sa apere obiectivele de stat” atacate de manifestanTii din PiaTa UniversitaTii. A doua zi, in 14 iunie, in discursul de primire a minerilor, presedintele Rom¹niei califica incidentele din ziua precedenta drept o incercare de lovitura de stat legionara, aratind ca printre manifestanTi au fost vazuTi legionari in uniforma. Este mai mult decit probabil ca aceste clisee securistice, care au excelat in calificarea opoziTiei anticomuniste, sa ii fi fost inoculate lui Ion Iliescu de catre ofiTerii DSS inregimentaTi in structurile informative nou create. Implicarea unor ofiTeri de informaTii in supravegherea manifestaTiei-maraton din PiaTa UniversitaTii a fost cunoscuta inca inainte de finalul ei tragic. Precedind cu o luna venirea minerilor, un fost ofiTer de Securitate, maiorul Gheorghe Siminea, avansat dupa 22 decembrie 1989 la gradul de locotenent-colonel, i-a agresat pe grevistii foamei, dupa care s-a retras in sediul Institutului de studii si proiectari pentru imbunataTiri funciare (unde lucrase in trecut ca securist). Biroul de presa al SRI nu a raspuns acuzaTiilor aduse in presa.

  Implicarea acestui serviciu de informaTii in reprimarea violenta a manifestaTiei din PiaTa UniversitaTii este dovedita de citeva elemente. Ulterior evenimentelor, Virgil Magureanu a recunoscut ca l-a cunoscut pe Miron Cosma in dimineaTa de 14 iunie 1990 si ca a Tinut apoi legatura telefonic cu liderul minerilor, dar si ca ofiTeri SRI au predat la Procuratura Generala a Rom¹niei (prin adresa 2049/15.06.Õ90) un raport in legatura cu documentele gasite la domiciliul lui Marian Munteanu, unul dintre organizatorii mitingului-maraton. De altfel, in raportul de activitate pe care Virgil Magureanu l-a prezentat in iunie 1993 Comisiei parlamentare de control asupra activitaTii SRI, s-a recunoscut explicit ca in zilele primei mineriade acest serviciu a desfasurat vaste acTiuni informative.

  Comentariu by ANONIM — 17 iunie 2016 @ 10:07

 27. http://www.dntb.ro/sfera/arhiva/52/florian.htm

  Comentariu by ANONIM — 17 iunie 2016 @ 10:07

 28. http://www.cnsas.ro/documente/acte_normative/7398_009%20fila%20219-231.pdf

  Comentariu by 2anonim — 17 iunie 2016 @ 10:16

 29. cine spunea ca in mangalia nu sunt tortionari securisti, Siminea Gheorghe ofiter directia a 2a contrainformatii interne, care se ocupa de oamenii muncii si.i teroriza, vezi statele de plata arhiva cnsas

  Comentariu by 2anonim — 17 iunie 2016 @ 10:20

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress