Politica locală

4 iunie 2016

Constănţeni, ieşiţi la vot!

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 16:13

Dreptul de a alege este un drept democratic, iar votul este o expresie formală a preferinţei cetăţeanului în privinţa unui candidat sau a unei formaţiuni politice. Drept urmare, dacă doriţi să schimbaţi ceva în localitatea dumneavoastră, ieşiţi, duminică, 5 iunie, la vot, deoarece acum este momentul ca cei care nu şi-au făcut datoria să fie sancţionaţi şi, invers, ca cei care şi-au îndeplinit promisiunile de acum patru ani să fie realeşi.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 5 mai 2016 este de 18.274.891. Din aceştia, 628.990 sunt înregistraţi în judeţul Constanţa.

Astfel, potrivit AEP, în municipiul Con-stanţa sunt înregistrate 268.722 persoane cu drept de vot, în Mangalia – 34.930 alegători, Medgidia – 37.522 alegători, oraşul Băneasa – 4.297 alegători, Cernavodă – 15.942 alegători, Eforie – 9.237 alegători, Hârşova – 8.808 alegători, Murfatlar – 9.321 alegători, Năvodari – 34.218 alegători, Negru Vodă – 4.565 ale-gători, Ovidiu – 12.533 alegători, Techir-ghiol – 6.674 alegători.

La fel ca şi acum patru ani, va exista un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, cei care candidează pentru funcţia de primar au doar o singură şansă, iar cetăţenii doar o singură opţiune. Mai exact, va fi declarat câştigător primul clasat care va avea cele mai multe voturi. Potrivit legii, un al doilea tur de scrutin ar putea exista doar în caz de balotaj, adică atunci când primii doi clasaţi ar avea acelaşi număr de voturi.

Vineri a fost ultima zi din campania electorală pentru localele din 2016. Timp de 30 de zile, candidaţii au avut timp să îşi promoveze platformele electorale şi să convingă cât mai mulţi locuitori din judeţul Constanţa să îi voteze.

Urnele se deschid la ora 7

În cursul zilei de duminică, 5 iunie, urnele se deschid la ora 7,00, iar votarea se încheie la ora 21,00. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul. La sosirea în secţiile de votare, cetăţenii vor primi trei buletine de vot. Mai exact, unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea Consiliului Local şi unul pentru alegerea Consiliului Judeţean Constanţa. Alegătorii trebuie să fie singuri în cabina de vot. Pentru ca buletinul de vot să fie considerat valabil, alegătorul trebuie să aplice ştampila într-o singură căsuţă. Dacă ştampila figurează pe două sau mai multe pătrate, deci pe mai mulţi candidaţi sau mai multe formaţiuni politice, buletinul de vot se anulează.

Pentru alegerile locale din 5 iunie, autorităţile promit că nu va mai exista fraudă. În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus bazele unui soft destinat pentru scrutinul din 5 iunie. Programul va arăta imediat dacă se încearcă un vot multiplu.

„La intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenţia informaţii preţioase. De exemplu, vom afla dacă alegătorul are drept de vot sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale programului. Datorită acestui soft, timpul petrecut în secţia de votare se va reduce cu 30 de procente. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenţei la urne”, a declarat Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

„Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sis-temului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat – prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul că ar mai fi votat – respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.

El a mai spus că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.

Carmen Mocanu, Cuget liber 04.06.2016

17 Comments

 1. Pentru Mangalia, aceste alegeri sunt cruciale. Dacă rămânem cu actuala conducere a primăriei, scufundarea și înrobirea orașului va fi mai adâncă. Dacă vreți să mai avem un oraș cu faleze, verdeață și oameni normali, ieșiți la vot.

  Ieșind în număr mare la vot, rezultatul alegerilor va fi cel corect. Ei își vor mobiliza telefonic votanții pe care se bazează și își vor maximiza rezultatul. Noi trebuie să votăm fără să ne sune nimeni. Doar așa vom câștiga.

  Avem 6 candidați din Mangalia și unul din Constanța. Nu e nevoie să mă mai spun de fiecare din ei, ce joacă și cu cine.

  Votați pentru Mangalia, nu pentru Constanța !

  Comentariu by lucian visa — 4 iunie 2016 @ 16:26

 2. La recensamantul din 2011 populatia stabila a Mangaliei era de 36.364 locuitori. Ca sa ai in iunie 2016 un numar de 34.930 de alegatori, in conditiile in care un procent de minim 17 % sunt persoane sub 18 ani presupune ca Mangalia sa aiba acum o populatie totala de mai bine de 40 de mii de locuitori. O crestere care nu se justifica in conditiile in care Romania inregistreaza de ani buni deficit demografic.
  Este clar ca datele de la evidenta populatiei pe baza carora se intocmesc listele electorale sunt neactualizate si umflate cu circa 4-5 mii de alegatori in plus.
  De o buna parte din acesti votanti fictivi se poate folosi actualul primar. Singurul mod de contracarare este o prezanta masiva la vot, undeva la peste 80%. In caz contrar vom avea in continuare acelasi primar care minte de patru ani la fel cum respira.

  Comentariu by Marian Vasile — 4 iunie 2016 @ 17:09

 3. Mîine va vi o zi superbă pentru ieşit la vot. Noros şi răcoros, poate şi un mic duşuleţ, pe ici, pe colo, dar în nici un caz nu va fi zi bună de grătare. Se poate aştepta afară, că nu stăm în soare.

  Comentariu by Vipera cu elice — 4 iunie 2016 @ 18:11

 4. Să le facem bagajele navetiștilor!

  Comentariu by Anonim — 4 iunie 2016 @ 19:51

 5. Hai Mangalia…
  Hooooo Constanta….
  Doar prin prezenta masiva la vot Mangalia se poate elibera de dominația,interesul marsav,furtul ,incompetenta celor din Constanța
  Votați orice candidat din Mangalia ,trebuie sa găsiți măcar unul care sa va reprezinte .

  Comentariu by Cetățean Neptun — 4 iunie 2016 @ 20:39

 6. Vipera cu elice 4 iunie 2016 11:43

  Gînd amar:
  Dacă se alege candidatul PSD la Limanu, combinata DMHI-PSD va face ca, în viitorul apropiat, Mangalia să devină a opta staţiune a municipiului Limanu… Brrrrr!

  e tare asta :))

  Comentariu by Anonim — 4 iunie 2016 @ 20:50

 7. Iesiti la vot!!
  Votul nu doare, nepasarea da …

  Comentariu by Big Brother — 4 iunie 2016 @ 23:12

 8. https://www.youtube.com/watch?v=5NTpvZPK_qE

  Comentariu by Spiridus — 5 iunie 2016 @ 0:05

 9. Haiedeti la vot.
  Nu mai vrem sa fim pasalac constănțean.

  Comentariu by Cetățean Neptun — 5 iunie 2016 @ 1:56

 10. La vot la vot , dar banii cine ii da ?

  Comentariu by Ghiunaidan — 5 iunie 2016 @ 3:57

 11. Pt.8 Asta sa fie imnul de azi!

  Comentariu by Anonim — 5 iunie 2016 @ 7:26

 12. NU STATI IN CASE,HAIDETI LA VOT,MANGALIA E A NOASTRA !

  Comentariu by anonim — 5 iunie 2016 @ 8:47

 13. Mersul sorilor e bun!

  Comentariu by Dr.Costin Podgoreanu — 5 iunie 2016 @ 9:07

 14. Prezenta la vot in timp real aici: http://prezenta.2016bec.ro/

  ora 9.36: Mangalia – > 9,4377 %

  Comentariu by Big Brother — 5 iunie 2016 @ 9:36

 15. Amazing website you’ve got in here

  Comentariu by CSGO — 7 iunie 2016 @ 3:09

 16. Cool web site you have right here

  Comentariu by NBA — 7 iunie 2016 @ 3:09

 17. Wow, attractive website. Thnx ..

  Comentariu by CSGO — 7 iunie 2016 @ 3:09

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress