Mangalia – politica locală

2 iunie 2016

Intimidarea și amenințarea, instrumentele folosite de primarul Radu pentru a stăpâni Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:31

Mangalia, a ajuns, din păcate, să înregistreze cele mai aberante premiere naționale. Una dintre acestea, să fie condusă timp de 4 ani de către un primar iute la mânie, sâcâit, iritat, care s-a folosit de intimidări și amenințări pentru ca lucrurile să iasă, întotdeauna, după voia sa.

La început de mandat, primii luați în vizor au fost jurnaliștii cărora le-a strigat un ”amabil”: ”O să dispăreți!”, după publicarea unui articol despre retezarea a zeci de copaci din oraș. Nu am dispărut, și vă asigurăm că nu vom dispărea, indiferent de rezultatul alegerilor din 5 iunie!

Au urmat medicii de familie și cei specialiști ce dețin cabinete în incinta Policlinicii. La o întâlnire ce a avut loc la Casa de Cultură, edilul i-a jignit pe medici, i-a amenințat că îi va da afară din cabinete, transformând un dialog ce se dorea constructiv într-un bâlci. Supărați din cauza modului în care au fost tratați și mai ales din cauza faptului că după o viață de studii, nu merită să fie urecheați de către un primar, mai multe cadre medicale au părăsit sala. Din păcate, unii medici chiar și-au pierdut cabinetele, iar altora li s-a pus bețe în roate în momentul în care și-au dorit să-și extindă activitatea.

Discuții în contradictoriu au avut loc tot între edil și părinții copiilor cu afecțiuni cronice, cărora li s-a promis un centru la Mangalia pentru a nu mai fi nevoiți să se deplaseze la Constanța, însă bieții oamenii au rămas doar cu ieșirile necontrolate ale conducătorului municipiului.

Tonul răstit a fost folosit și la întâlnirea cu chiriașii ANL-urilor, dar nu numai, care veniseră în audiență pentru a-i transmite edilul că nu consideră normal să achite impozite pentru locuințele care nu le aparțin.

Despre nervii etalați în ședințele Consiliului Local, nu are rost să spunem foarte multe, pentru că au fost filmate. Cert este că i-a tratat de multe ori pe consilieri ca și cum aceștia i-ar fi fost doar niște subordonați leneși, când de fapt, obligația primarului este aceea de a pune în aplicare hotărârile aprobate în ședințe.

Deși nu excelează profesional, unii funcționari s-au făcut remarcați prin manifestări grosolane

Elanul cu care și-a expus calitatea de stăpân absolut i-a molipsit și pe cei care îi sunt cu adevărat subordonați, adică funcționarii din Primărie și celelalte servicii publice. Așa se face că nu de puține ori, angajații cu funcții de conducere sau de execuție au urlat la consilieri, s-au dat în spectacol, s-au purtat ca și cum s-ar fi aflat pe un stadion, nu într-o sală de ședințe. Prin intermediul recitalurilor lor, au cerut bani pentru protocol, și nu oricum, ci pe un ton vecin cu isteria, pentru salarii și alte cheltuieli care trebuiau prevăzute în momentul prezentării bugetului local în vederea aprobării.

Oricine lucrează în administrație știe că salariile trebuie prevăzute în buget la începutul anului pentru 12 luni, nu pentru 3, cum s-a procedat la Mangalia. Când banii s-au epuizat, au început țipetele funcționarilor că nu pot da salarii sau hrană pentru cantina socială, ori pentru alte lucruri urgente. De fapt, se preferau rectificările de buget în care pe lângă banii necesari pentru salarii și hrană, erau introduse la pachet și alte cheltuieli păguboase.

Să sperăm însă că astfel de practici nu vor fi permise și nici tolerate de noul Consiliu Local. Să sperăm că aleșii își vor cunoaște și respecta drepturile, astfel să nu mai fie umiliți și jigniți, și că nu vor mai permite funcționarilor, care doresc să dea bine în ochii șefului, să mai aibă comportamente grobiene.

În ședințele de Consiliu, intervențiile trebuie făcute organizat, cu acordul președintelui, nu haotic, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. În același timp, consilierii trebuie să apere drepturile cetățenilor care le prezintă problemele pe care le au ori abuzurile făcute de către unii funcționari. Care abuzuri? Neeliberarea avizelor, a autorizațiilor, sfidarea, tonul plictisit sau iritat al unor funcționari care se cred patroni, când de fapt, sunt plătiți de către contribuabili, și altele asemenea.

Lista lui Radu

Tocmai aceste atitudini sfidătoare au creat legende și zvonuri, împrăștiate prin oraș, potrivit cărora dacă actualul primar va mai câștiga un mandat, ar avea de gând să-i urechească pe cei care i s-au împotrivit. Se aude că nu vor scăpa de furia edilului agenții economici (probabil mai multe amenzi), locatarii barăcilor (probabil evacuați) și celorlalte cartiere nevoiașe, adversarii politici (probabil mai multe reclamații)  și în general cei care i-au făcut opoziție. Mai mult decât atât, anumite persoane din apropierea edilului s-ar fi lăudat prin oraș că dacă vor obține victoria ”vor intra cu buldozerul!”. Nu au precizat și unde vor intra cu buldozerul, dar suntem siguri că s-au referit la Parcul Ever Gren, un veșnic șantier în lucru…

Evident, acestea nu sunt decât artificii aruncate pentru a da puțină culoare și strălucire campaniei plină de restricții.

Este greu de crezut că, indiferent de rezultatul alegerilor, se va reinstala atmosfera de frică pe care o semănase un fost primar a cărui carieră de edil s-a încheiat după doar un mandat.

Oamenii știu că frica dezumanizează, îngenunchează și paralizează, tocmai de aceea nu va exista riscul de a cădea victime ale unui eventual asalt.

Mangalia nu mai trebuie să fie timorată, trebuie să lupte pentru binele ei, trebuie să-și apere drepturile, să nu-și piardă identitatea, evident, cu ajutorul oamenilor care doresc să se implice mai mult în viața comunității. În caz contrar, riscul de a fi dirijați de alții, va spori  incertitudinea viitorului.

editiadesud.ro 02.06.2016

4 Comments

 1. buldozerul il foloseste de mult pentru distrugere morala ,dar bunul Dumnezeu nu doarme si-si va primi pedeapsa cind nu se asteapta

  Comentariu by anonim — 2 iunie 2016 @ 16:11

 2. Eu zic să nu mai aşteptăm pînă la viaţa de apoi…

  Comentariu by Vipera cu elice — 2 iunie 2016 @ 16:23

 3. Felicitari Anca si Mihaela pentru acest articol. Asa se face jurnalism adevarat, spunand lucrurilor pe nume, oricat ar fi de dureros.
  Primaria s-a transformat in ultimii ani intr-o inchisoare in care se practica calvarul psihologic.
  Evident, consecintele se vad si in afara, imaginea actuala a orasului vorbeste de la sine.
  Sa ne ajute Dumnezeu ca de luni lucrurile sa se schimbe. Macar sa mai avem speranta.

  Comentariu by Anonim — 2 iunie 2016 @ 18:33

 4. Vrea sa fie iar primar iar. Il cheama Radu Cristian si promite ca face, ca drege cu toti jegosii lui din campanie, cu unul din lingaii precum Marius Ilie poreclit ”Prostul” sau ”Balbaitul”. Lumea e naiva si crede ca face pe dracu in patru si in final iar fura banul public, ca doar Mangalia e un oras locuit de pensionari, pachetari, tichetari si lingai.

  Comentariu by Dan — 2 iunie 2016 @ 18:43

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress