Mangalia – politica locală

30 mai 2016

Transparență… opacă. Cheltuirea banului public, un secret bine păzit de primarul Radu

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:07

DSC_6607După o activitate destul de îndelungată la Garda Financiară, care avea ca obiecte de activitate verificarea și sancționarea agenților economici care făceau greșeli, în care timp de 7 ani a deținut funcția supremă, este, oarecum, firesc să ai o atitudine severă, dură, lipsită de compasiune. Venit în 2012 la Primăria Mangalia, edilul Cristian Radu nu a vrut să renunțe la aceste comportamente, nedorind să înțeleagă și să învețe că administrația publică nu înseamnă controale, amenzi, intimidare, ci compasiune, diplomație, inițiativă constructivă și mult calm.

În cei 4 ani de mandat, edilul s-a purtat cu cetățenii, consilierii locali, agenții economici, dar și reprezentanții instituțiilor publice ca și cum ar fi într-o continuă campanie de urmărire, verificare, amendare și apostrofare. Mai mult decât atât, pe durata întregului mandat a păstrat cu îndârjire doar pentru domnia sa și echipa din dotare secretul cheltuirii banului public și gestionării fondurilor europene.

Deși s-a lăudat în campania 2012 că va fi transparent, a demonstrat după ce s-a văzut pe scaunul de primar, că poate duce discreția până la paroxism.

În cei patru ani de mandat, primarul nu a organizat nicio DSC_6719conferință de presă și nici nu a furnizat jurnaliștilor multe dintre informațiile solicitate. În plus, deși potrivit legii reprezintă Executivul, a refuzat să recunoască autoritatea Consiliului Local, structură deliberativă. Prin urmare, a refuzat să pună la dispoziția consilierilor locali date despre contractele încheiate, pentru care s-au cheltuit sume mari din bugetul local, despre execuția bugetară, despre destinația pe care au avut-o banii proveniți din încasarea taxelor speciale.

În schimb, nu a ezitat să sară la gâtul consilierilor, să-i învinovățească pentru orice, să-i jignească, amenințe și chiar șantajeze public în timpul ședințelor filmate cu scoaterea unor dosare despre investițiile sau achizițiile acestora dacă nu îi sunt votate proiectele!

 

Decizii haotice, costuri uriașe, rezultate (0) zero!

 

Să recapitulăm ce nu a dorit, printre altele, primarul Radu ca cetățenii Mangaliei să afle, pe modelul: alesul nostru, stăpânul nostru:

– Ce valoare au avut onorariile avocaților care au reprezentat Primăria Mangalia în mai multe litigii? Deși Primăria are destui juriști, s-au preferat serviciile unei case de avocatură, ale cărei onorarii nu au fost deloc ieftine. Consilierii locali au solicitat primarului situația exactă a contractelor, însă nu s-au ales decât cu jigniri și acuzații aberante. Sursele noastre ne-au spus că valoarea tuturor contractelor ar fi de 1,7 milioane de euro, bani alocați de la bugetul local!

Cel mai răsunător este procesul pierdut la prima instanţă cu Primăria Limanu, pentru stabilirea graniței, care ne-ar fi costat, pe noi, cetățenii, 1. 290 000 de lei (250874/2014 DOS 9286/118/2013 Grăniţuire Limanu), asta în timp ce primarul din Limanu și-a plătit avocații cu mai puțin de 30.000 de lei! Un alt exemplu, dosarul pentru stabilirea graniţei cu 23 August, 250866/2014 DOS 1604/118/2014 a cărui valoare s-ar fi ridicat la 900 000 de lei.

– De ce a fost nevoie să fie schimbate de mai multe ori programele de calculator pentru Serviciul Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Mangalia? Cât au costat acestea și care a fost utilitatea lor, în condițiile în care mii de cetățeni și agenți economici bun-platnici s-au trezit victime ale erorilor de DSC_6679calculator care i-au scos restanțieri?! Culmea este că Primăria nu și-a recunoscut nicio secundă vina, dimpotrivă tot oamenii au fost nevoiți să dovedească că nu au datorii, cu chitanțe vechi și de 3 ani! Cei care nu au găsit chitanțele, au plătit aceleași taxe, impozite ori amenzi de 2 ori!

– Câți bani s-au strâns din taxele speciale de promovare turistică, verde și de liniște și cum au fost folosiți pentru turismul din sudul litoralului, aflat, în prezent,  în colaps?

– De ce a fost nevoie ca numărul de angajați din Primărie, să fie mărit exagerat, măsură ce a presupus, evident, cheltuieli mai mari cu salariile?

– Cât au costat săpăturile făcute în cadrul proiectului abandonat, în prezent, ”Istorie la malul mării” ce avea în vedere conservarea și punerea în valoare a Cetății Callatis?

– De ce a fost începută cu întârziere reabilitarea Aleii Teilor, proiect în cazul căruia termenul a expirat de 2 ori, iar, în prezent, se derulează cu pași de melc din banul public, stuație pe care edilul nu a recunoscut-o niciodată, nici chiar în intervențiile televizate?

– De ce a fost început tot cu întârziere proiectul de amenajare a Parcului Ever Gren, care trebuia finalizat la sfârșitul anului trecut, pentru care s-a pierdut finanțarea europeană și care se face remarcat prin mult beton și o calitate a lucrărilor slabă?

–    De ce nu au fost acordate bursele sociale și de merit elevilor, cu toate că sumele necesare au fost alocate de Consiliul Local toamna trecută?

Având în vedere atitudinea sfidătoare a conducătorului urbei, cetățenii pot profita de puterea pe care o au o dată la 4 ani, și îi pot răsplăti sau sancționa prestația avută pe parcursul acestui mandat, după cum consideră.

Așa cum am mai precizat, Mangalia poate, vrea, cere, dar dacă va primi ceea ce își dorește, ar trebui să vină din partea cetățenilor săi neimplicați politic, nu din partea celor care vânează un interes personal, de moment, care, poate, nici nu va fi obținut, și nici din partea celor care o uită atât de rapid după alegeri. Cum spunea cineva, orice promisiune făcută în campanie, se transformă în minciună după alegeri.

Poate dacă ar realiza câtă putere stă într-un vot, oamenii ar fi mai hotărâți să-l ofere nu lor, pentru un cadou sau favoare, ci Mangaliei, care merită și așteaptă o înnoire și o ieșire din umbră.

editiadesud.ro 30.05.2016

18 Comments

 1. http://www.stareanatiei.ro/2016/05/ridica-te-gheorghe-ridica-te-ghinioane/

  Comentariu by nabuco — 30 mai 2016 @ 16:49

 2. Eu întreb punctual, bazat pe ce circulă prin oraş. Se poate răspunde cu „da” sau „nu”.

  1. Este adevărat că doamna Boiţă a ocupat aceeaşi poziţie de Secretar al primăriei şi la Limanu, de unde a „venit” direct la Mangaia?

  2. Este adevărat că d-na Boiţă a avut un rol determinant în pierderea procesului cu Limanu?

  3. Este adevărat că Maganu are firmă de transport public urban plătită de la bugetul local?

  4. Este adevărat că Paul Enache, cel care este angajat pe funcţie de arhitect-şef, nu este titularizat pe post pentru că a luat nota 3 (TREI) la examenul de tituarizare de la Bucureşti?

  5. Este adevărat că Paul Enache este fiul/ruda fostului şef de la Gardă al lui Radu Cristian, şi de aceea NU se poate renunţa la „serviciile” lui?

  6. Este adevărat că, de cînd semnează condica la primăria Mangalia, Paul Enache încă nu ştie care îi este fişa postului?

  7. Este adevărat că Paul Enache vine la servici la ora 8 fix în fiecare zi?

  8. Este adevărat că, de proiectele Mangaliei se „ocupă” o firmă de casă de-a primarului?

  Comentariu by Vipera cu elice — 30 mai 2016 @ 17:23

 3. Nr. 1 Da, este adevărat. 2. Da. 3. Da. 4. Da. 8. Da. Printre altele DAF Trans Constanța, ABC Val Constanța.

  Comentariu by Anonim — 30 mai 2016 @ 17:57

 4. …locuri de muncă bine plătite pentru tinerii din…Constanţa.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 30 mai 2016 @ 18:25

 5. 1 nu. dna boita a fost secretara la limanu, apoi avocat si din 2012 din nou secretar, dar la mangalia
  2. da 3. da 4. da. 5 da. 6 nu stiu 7. da 8. da si nu. impreuna

  Comentariu by Anonim — 30 mai 2016 @ 18:40

 6. Din ce bani s-au reparat hornurile centralei nr. 7 din Mangalia in 2015 ?
  A supravegheat cineva lucrarea ? Dupa un an ele arata asa :
  http://www.trilulilu.ro/horn-avariat#ref=profil

  Comentariu by Nemo — 30 mai 2016 @ 18:58

 7. la pct. 1 si eu stiam la fel, ca a venit direct, la pct. 7 e nu, ca-i drum lungul de la Constanta la Mangalia, si uneori ramane sa rezolve treburile orasului in Constanta. Chiar azi am avut o disputa prin mesaje, deoarece e om ocupat si nu raspunde la telefoane. La cererea mea de a-mi specifica conform carei Legi, normativ etc. doreste sa fac modificari in planul de situatie al unei lucrari, nu a fost in stare sa dea un raspuns concret, iar la insistentele mele a raspuns cu urmatoarele: „Daca beneficiarul se considera nedreptatit sa faca plangere”. Astept s-o formuleze si in scris ca sa pot face eu plangere pentru abuz in serviciu.

  Comentariu by Alina Balea — 30 mai 2016 @ 19:49

 8. Pt 7:
  S-a ajuns ca o nulitate să îţi explice că e şef şi că „el e legea” pentru că, ani la rînd, nu a protestat nimeni suficient de vizibil. Iar Enache ştie de această slăbiciune a cetăţeanului românesc.

  Pe alte meleaguri, deja ai fi văzut primăria pichetată pentru demisia lui Enache, pentru că, aşa cum ai păţit-o tu, la fel vor păţi şi alţii şi „la ei” nu se lasă lucrurile să degenereze, ca la noi.

  PS: mai nou, primăria răspunde prin SMS la solicitările de la registratură?

  Comentariu by Vipera cu elice — 30 mai 2016 @ 21:03

 9. pe alte melegeaguri, acest tip de oameni nici nu au ce sa caute in administratie, iar cand apare un astfel de caz izolat, nu pleaca numai ala vinovat ci si seful/sefii lui.
  pe alte meleaguri nici nu exista atata fragmentare. vrei sa iti faci o casa, foarte bine. te duci la o firma, iti alegi cum vrei sa arate la final si se ocupa ei de tot, de proiectare, de autorizatii, de executie, de tot. am vazut ca in germania ca se pune mesa, sa nu cada mizerie pe trotuar si ca are pe o placuta chiar si program de lucru, ceva gen 8.00-16.00, dupa care nu se mai lucreaza. chiar imi spunea un nene ca nu trebuie sa deranzezi toti vecinii, sau chiar tot cartierul pentru ca iti faci tu casa.

  Comentariu by Anonim — 30 mai 2016 @ 21:17

 10. Transparenţa lui Radu Cristian a fost cam aşa: „Dragi cetăţeni, ia uitaţi cît de naşpa sînt consilierii! Nu vor să aprobe proiectele mele pentru că nu le arăt bugetul acelor lucrări şi pe ce se duc banii”…

  Comentariu by Vipera cu elice — 30 mai 2016 @ 21:28

 11. haideti cu totii sa-i votam din nou pe Filip si Linica, poate ca in urmatorii 4 ani ne vor dezvalui si noua cati bani au incasat din taxele speciale! 4 ani pierduti+4 ani urmatori= 8 ani de pierdere pentru oras! hai ca nu sunt chiar o vesnicie, cu putin masochism cred ca-i vom vota…

  Comentariu by Anonim — 31 mai 2016 @ 1:52

 12. Daca iti platesti taxele si impozitele iar dupa o perioada solicitand un certificat fiscal de exemplu ,ti se comunica ca nu ai platit si nu poti dovedi ca ai pierdut chitantele , nu ai incotro si platesti din nou ca ai nevoie de certificat !
  Inselatoria se pedepseste in acest caz?

  Comentariu by Jimbu Radu — 31 mai 2016 @ 10:11

 13. Pt 12:
  Cînd o face Statul, nu se numeşte înşelătorie. Se numeşte „activitate de colectare”.

  Comentariu by Vipera cu elice — 31 mai 2016 @ 15:14

 14. Mangalia 2004-2016 !!!
  http://www.cotidianul.ro//upload/images/original/ando.vklrb70zoa.jpg

  Comentariu by nabuco — 1 iunie 2016 @ 11:32

 15. I’ve been browsing online greater than three hours these days, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.

  It is lovely worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you
  did, the net shall be a lot more helpful than ever before.

  Comentariu by Kiersten — 1 iunie 2016 @ 15:32

 16. I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its really really good piece of writing on building up new webpage.

  Comentariu by Jimmy — 3 iunie 2016 @ 7:43

 17. Thank you!!! It is just as described and fast shipment!

  Comentariu by clay tempered katana sword — 5 iunie 2016 @ 22:06

 18. Prix abordable mais sur la notice exact programme riz mais il doit y avoir un bac exceptional (1 ou 2 ou 3).
  Mode d’emploi MAGIMIX Cuiseur vapeur : Recherche de notices en francais gratuite, manuel d’utilisation PDF et mode d’emploi Cuisson vapeur cuiseur vapeur MAGIMIX.

  Comentariu by recette cuiseur vapeur seb vitasaveur — 5 iunie 2016 @ 23:03

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress