Politica locală

26 mai 2016

Primarul Radu a transformat un oraș plin cu flori într-un maidan ticsit cu bolovani, buruieni și gazon uscat

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:03

bancaLa câteva luni după ce și-a început mandatul controversat (de ce controversat? Pentru că nu a fost câștigat cu forțele proprii, ci cu ajutorul dat de BEC, ce a dispus reluarea alegerilor, dar și cu ajutorul fostului edil Tusac, ce s-a retras din cursa electorală înaintea celui de al doilea tur de scutin. Din păcate, procesul prin care s-a contestat decizia de reluare a alegerilor, pentru care ne-a râs o țară întreagă, nu a scos la iveală dacă acele contestații formulate de către PNL, ce au vizat votarea după expirarea intervalului orar stabilit de lege, au fost întemeiate, întrucât nu s-a judecat pe fond, ci pe excepții, competențe etc.), edilul Radu s-a gândit că trebuie să se apuce de treabă. Ce să facă, de unde să înceapă? Să demareze programul de asfaltare a străzilor? Nu, este prea devreme în 2012, iar oamenii au memoria scurtă. Să reabiliteze și modernizeze Casa de Cultură, ca să nu ajungă în situația actuală în care plouă pe scenă, iar zidurile clădirii sunt serios avariate? Nu, cultura nu este atât de interesantă. Să doteze unitățile de învățământ, să construiască săli de sport, să nu se închidă şcoala de la Neptun, să ridice un after-school,  să mansardeze Școala nr. 5? Nu, pentru că directorii fac politică.

Și atunci, i-a venit ideea să mutileze fața Mangaliei, prin smulgerea trandafirilor și lalelor, distrugerea aranjamentelor florale făcute de locatari în fața blocurilor, să schilodească sau să taie de tot copacii, și să planteze gazon pe care nu l-a mai îngrijit nimeni. Să le luăm pe rând.

Toaletarea haotică și retezarea copacilor s-au făcut în mai multe etape de către o societate despre care s-a scris aproape un roman. Singurele mențiuni ar fi acelea că își are sediul în Eforie și că a început să funcționeze fix atunci când trebuia, adică la începutul anului 2013. Zeci de copaci sănătoși au fost culcați la pământ, iar în locul lor nu s-a mai plantat nimic. Au dispărut tei, castani, nuci sănătoși care au avut nevoie de zeci de ani să crească, dar care nu au impresionat echipele trimise să-i radă de pe fața pământului, fiind doborâți în câteva minute. Alte câteva zeci s-au uscat în urma ciuntirii exagerate, mai precis după ce li s-a dat forma unor praștii.

Imagine058Echipele societății s-au mutat ulterior în cartierele de blocuri, unde au distrus toate grădinile pe care cetățenii le-au amenajat și îngrijit zilnic. La vederea muncitorilor, unii locatari mai curajoși au putut să se impună și au rămas cu florile și arbuștii neatinși, alții au cedat de teamă să nu fie amendați de polițiștii locali, trimiși în zonă tocmai pentru a nu exista rebeli care să le strice planurile celor de la Perfect Tree. Așa se face că pentru aceaastă societate, copacul perfect (Perfect Tree) este cel care nu există, tocmai de aceea ne-a lăsat fără arbori, gard viu care oprea noxele autoturismelor, și fără multitudinea de flori ce înfrumusețau Mangalia. Ulterior, acțiunea de decimare a spațiilor verzi s-a mutat în sensul giratoriu. Aici, au fost scoase fără milă și fără vreun regret lalelele și trandafirii care ofereau zonei un aspect civilizat, firesc până la urmă. Locul acestora a fost luat de o construcție curioasă, pentru care s-au cheltuit bani grei și de care nimeni nu avea nevoie, pentru că nu era o urgență pentru oraș.

 

Bălăriile, raiul căpușelor, gunoaiele, raiul șobolanilor 

 

În locul florilor și al copacilor a fost plantat gazon, ce nu a fost udat periodic, motiv pentru care în timpul verii a fost uscat. Au apărut și justificările edilului. Ba că nu există un sistem de irigații, dar că va face unul ultraperformant, ba că nu există presiune la apă. Mai rămânea să dea vina pe Doamne-Doamne că nu trimite din cer ploi mai des…DSC08716

Criticile ce i-au fost aduse pe tema spațiilor verzi l-au înfuriat teribil pe primarul Radu care a ripostat folosindu-se de acuze și amenințări, după cum îi este obiceiul. Apoi ne-a tot cântat refrenul cu pisicile moarte și șerpii care se aflau în gardul viu. Este adevărat, în zonele unde acesta era inestetic se impunea scoaterea lui, dar, în același timp, trebuia plantat altul în loc. Lucru care nu s-a întâmplat, astfel că fostele grădini din fața blocurilor au devenit locuri dezolante cu pământ în loc de flori sau gazon uscat și netăiat.

Aceeași societate nu s-a sinchisit din 2013 până în prezent să tundă iarba din oraș și stațiuni, fiind lăsată să ajungă la înălțimi considerabile ce pot ascunde cu succes și un urs (în unele zone stând în două labe), nu doar o pisică sau un șarpe. S-a ajuns ca stațiunile și multe străzi din oraș să fie sufocate de bălării, iar leagănele și toboganele dintre blocuri să fie aproape acoperite de acestea.

Pe lângă aspectul inestetic, de cătun abandonat, bălăriile mai aduc Mangaliei și alte neplăceri atât cetățenilor, cât și animalelor de companie. Asistăm, în prezent, la o invazie de căpușe pe care nimeni nu le-a stârpit, deoarece nu s-a făcut dezinsecție, probabil, ar spune, edilul, fiindcă nu i-au aprobat consilierii cei răi banii necesari. Mai grav este că în unele cartiere, unde există depozite de gunoaie dezorganizate, au apărut șobolanii care își mai fac veacul și în apropierea ghenelor de gunoi, cum ar fi, de exemplu, zona blocurilor situate pe strada Portului.

Pe lângă gazon și buruieni, există o preferință pentru bolovani. Aceștia pot fi admirați în parcul betonat Ever Green, dar și în cel din fața Sanatoriului Balnear. În schimb, florile și copacii produc alergie, iritare și mulți nervi autorităților.

copaci2Tocmai din cauza acestei situații, auzim tot mai des de la turiști, dar și de la oamenii care revin acasă din alte țări unde muncesc faptul că în ultimii ani Mangalia arată din ce ce în ce mai urât, că nu mai are acel aer primitor și nici acea culoare de odinioară.

Uluitor este faptul că cei care au adus-o în această stare, își doresc să o mai strângă în chingi încă patru ani de-acum înainte, ca o ambiție sadică de a o vedea sluțită complet.

editiadesud.ro 26.05.2016

15 Comments

 1. bolovanul cel mai mare trebuie sa plece acasa cat mai repede.

  Comentariu by anonim — 26 mai 2016 @ 15:29

 2. ‘Oda’ bucuriei pentru Iorgus. Slava si marire tatalui care ne-a hranit, transmit cucoanele. Din preambul dezinformeaza. Tusac NU s-a retras. El a fost calificat cu rezultat. Constat ca se pricep la politica si justiție. Vai mama ei cu presa noastra locala deontoloaga. La covrigi, papuselor.

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 15:50

 3. http://www.replicaonline.ro/tusac-nu-voi-mai-candida-il-sustin-pe-cristian-radu-69098/

  ce inseamna sa musti mana care te-a facut primar.asa neagra cum era ea.

  Comentariu by anonim — 26 mai 2016 @ 16:00

 4. deci, daca presa il in injura pe iorgus e impartiala, iar daca il injura pe radu e deontoloaga?

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 16:02

 5. http://www.ordinea.ro/cine-ia-banii-din-proiectele-europene-ale-mangaliei-gradinaru-din-eforie-costea-din-constanta-si-turcu-de-la-dinamo/

  Comentariu by anonim — 26 mai 2016 @ 16:07

 6. După ce că ați pus mâna pe Mangalia prin șmenuri și aranjamente, tot voi vă victimizați. La revedere navetiști incompetenți!

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 17:09

 7. http://www.telegrafonline.ro/1339794000/articol/202526/claudiu_tusac_sa_retras_din_cursa_electorala.html

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 17:11

 8. Hoții strigă hoții, nu-i așa navetiștilor?

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 17:11

 9. Nici un politist local nu a fost pe teren pentru a proteja ” interesele ” Perfect Tree. Amintesc ca aceasta societate a fost sanctionata de catre Directia Politia Locala , compartimentul protectia mediului.
  Deratizarea si punerea custilor capcana pentru sobolani s-a efectuat acum 3 saptamani. Asociatiile de proprietari sunt martore. Avem poze martor.
  Dezinsectia terestra s-a efectuat saptamana trecuta. Nu s-a putut face mai devreme datorita vremii nefavorabile. Avem filmulete si poze martor.
  Urmeaza delarvizarea ( dezinsectie ) atunci cand se indreapta vremea. Apoi dezinsectia aeriana.
  Te informezi inainte sa publici un articol. Altfel este considerata dezinformare electorala…

  Comentariu by angelescu mihai — 26 mai 2016 @ 17:17

 10. Săracii polițiști locali. Fac atâta treabă de nu-și văd capul. Probabil noaptea că ziua nu se văd decât dând amenzi pe străzi. La mine la asociație nu s-a făcut nici dezisnsecție nici deratizare. Mai tăiați din ele.

  Comentariu by Anonim — 26 mai 2016 @ 17:54

 11. Pt 9
  Vă rog respectos sa informați politia locala sa amendeze firma Perfect Tree
  pentru buruianul ajuns la 120 cm inaltime pe coridorul pietonal Saturn-Venus-Neptun.
  Mulțumesc frumos.

  Comentariu by Cetățean prostit — 26 mai 2016 @ 18:08

 12. Chiar bre nea Primarule, da si mata o mâna de stropeală ca ne mănâncă gândacii.Frate sunt si pe scara, nu la subsol, dormim cu Aroxolul sub perna.Si locuim in zona A a orașului…Mangalia desigur.Nu știi mata care e, dar poți întreba un competent d’ala de ti-o tine cand te plictisești.La voi la Constanta sunt? Gândaci?In afara de astia pe care i-ai adus prin 2013 ca ai venit cu Romu Colorado si lighioanele le-ai găsit mai greu.Acuma pe bune, ne mănâncă gândacii.Si încă ceva pentru domnu responsabil cu campania de ieșire din primărie:Frățică nu mai trimite mesaje la neste oameni la care le stai in gât, ca mai rau îți faci drum sa pleci la palat.Sterge si tu numerele ălora la care le-ai dat la gioale, nu ne aminti de premar, ca nu l-am uitat, este zilnic in rugăciunile noastre!

  Comentariu by Harbooz — 26 mai 2016 @ 18:30

 13. Tot pt 9
  Din pura curiozitate spuneți mi va rog cu ce suma au amendat cei de la pol.locala firma Perfect Tree?

  Comentariu by Cetățean prostit — 26 mai 2016 @ 18:37

 14. de fapt nu era amenda.le-a dat un bonus pentru zecile de tone de gunoi acumulate si ridicate pe bani multi de pe ceea ce acum se vrea parcul Everconcrete.

  Comentariu by anonim — 26 mai 2016 @ 20:12

 15. Domnule angelescu faza cu pozele și filmul e veche după vremea lui tusac problema e cu unghiul din care faci poza și durata filmului!
  Ex Vis a vis de spălătoria Octava într o seara a venit unu cu o motopompa pentru stropit a stropit un copac și vreo patru au filmat!
  Aici sunt banii dvs.!

  Comentariu by Jimbu Radu — 27 mai 2016 @ 19:21

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress