2012. Început plin de speranță, avânt, nerăbdare și dorință de schimbare după un mandat presărat cu scandaluri (dizolvarea Consiliului Local, ședințe cu scântei, printre altele), delăsare (proiecte abandontate) și plătit polițe (amenzi, amenințări) model Tusac. Printre cei mai interesați de relansare și căpătare a unei doze vitale de Oxigen s-au aflat agenții economici locali, dar și cei din alte zone care sperau să pună bazele unor afaceri în sudul litoralului.
Tocmai de aceea, toate speranțele agenților economici au fost puse în brațele noii administrații, înfiripate în 2012, care s-a grăbit să le promită sprijin și liniște.
În acest sens, au fost organizate mai multe întâlniri cu oamenii de afaceri din oraș, cu investitorii din turism, s-au creat regulamente cu măsuri și sancțiuni stricte pentru cei care ar fi încercat să acționeze în defavoarea stațiunilor de interes național care aveau și încă au nevoie de reabilitare și șlefuire.
Optimismul plutea în aer, proiectele de modernizare a orașului și zonelor turistice erau așteptate cu nerăbdare, la fel realizarea unei agende de evenimente cultural-artistice menite să atragă un număr cât mai mare de turiști. De asemenea, se spera că activitățile de agrement, de creare a unor posibilități de destindere, altele decât plimbările pe faleză, băile de soare și spectacolele cu manele, vor apărea și vor fi promovate insistent.
Au urmat inspecțiile prin stațiuni, la care au participat edilul, unii consilieri locali, dar și o armată de funcționari publici care aveau misiunea de a nota problemele găsite pe teren, cu scopul logic de a fi rezolvate. Agendele funcționarilor s-au umplut, numai că, încet-încet, timpul a trecut, iar neregulile și necesitățile consemnate au rămas pe hârtie.
Visul ieșirii din impas părea și mai aproape de concretizare o dată cu venirea la Primăria Mangalia a unor funcționari și investitori din Israel, Cipru și Turcia. Mai mult, primarul ne-a dat asigurări că vor fi deschise făbricuțe la Mangalia, că vor fi create locuri de muncă, și că cei mai interesați sunt afaceriștii din orașul Karmiel. Potrivit declarației edilului, orașul Karmiel (Israel) ”are 50.000 de locuitori și 110 fabrici funcționale, iar în curând înfrățirea cu Mangalia va conduce la deschiderea unor microîntreprinderi în sudul litoralului”.
Timpul a trecut, dar nu și-a făcut apariția nicio fabrică, nu s-a creat niciun loc de muncă și n-a existat nicio preocupare pentru relansarea turismului din sudul litoralului.
Firmele mici, ”ajutate” să-și închidă porțile
Dimpotrivă, declinul s-a instalat cu repeziciune, astfel că în toate sezoanele estivale care au trecut le-am oferit turiștilor trotuare denivelate, buruieni cât hotelurile, șantiere în lucru inestetice și zgomotoase, praf în cantități industriale, evenimente artistice slabe sau neanunțate din timp, motiv pentru care au reunit un număr infim de spectatori.
Deoarece investesc în turismul din stațiuni, creează locuri de muncă, fie și temporar, hotelierii au semnalat, în fiecare an, primarului Mangaliei lipsa infrastructurii, prezența spațiilor verzi neîngrijite, iluminatului public precar, numai că în loc să primească înțelegere și sprijin, s-au trezit cu un potop de critici și acuze. Mai mult decât atât, agenții economici s-au trezit amendați, li s-au impus taxe mari și li s-au împărțit tot felul de avertismente.
La ședința de bilanț a sezonului estival 2015, discuțiile în contradictoriu dintre întreprinzători și autorități au atins apogeul. Deși venit în calitate de invitat al Bursei de Turism, edilul Cristian Radu a prezentat, cum altfel, decât pe un ton răstit, o situaţie a hotelurilor din staţiuni, dar şi a gradului de încasare a taxelor şi impozitelor de la agenţii economici. Agenții economici au fost apostrofați că nu-și plătesc datoriile, iar în privința problemelor semnalate s-a spus, senin, că Primăria nu le poate rezolva pe toate!
În replică, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) Mohamad Murad, președinte, Nicolae Bucovală, prim-preşedinte, Nicu Moroianu şi Virgil Stancu, vicepreşedinţi, i-au reamintit, ferm, edilului lipsa de implicare în revigorarea stațiunilor unde investesc milioane de euro pentru turismul din zonă, dar și promisiunile neîndeplinite care le-au fost împărțite cu generozitate în fiecare an.
Discuții aprinse între aceiași protagoniști au avut loc și la o recentă ședință a Consiliului Local, când, regretabil, investitorii au rămas tot cu revolta, dovadă că și acest sezon 2016 va sta sub semnul indiferenței autorităților.
Și mai grav, deși cerute de către investitori, situația banilor încasați din taxele speciale ( de liniște, promovare și cea verde), cât și situația privind modul în care aceștia au fost utilizați pentru stațiuni, nu au fost niciodată prezentate de către primar. Și întâmplarea face, că sumele încasate nu au fost deloc mici, numai că s-a preferat ca stațiunile să poarte în continuare haina ponosită a nepăsării.
Mai mult decât atât, taxele mari, amenzile usturătoare și lipsa infrastructurii au dus la închiderea multor societăți mici care asigurau traiul a sute de familii.
Este halucinantă strategia de sufocare a firmele din Mangalia, care contribuie, atât cât pot, la salvarea de la colaps a economiei municipiului, în condițiile în care numărul șomerilor este în creștere, posibilitățile de găsire a unui loc de muncă sunt aproape nule, iar șansa deschiderii unor făbricuțe este irealizabilă, în acest context de respingere a oricărui sprijin din partea autorităţilor locale.
Însă în timp ce firmele din Mangalia fie trag targa pe uscat, fie s-au ales cu punga pe cap, cele cu sedii în alte zone din județ sau din țară au obținut, și încă obțin, tot ajutorul necesar pentru a prospera.
Și atunci, nu putem să nu ne întrebăm de ce atâta dispreț la adresa acestui oraș, de ce atâta sfidare, de ce atâta răutate?! Și mai uluitoare este aparenta grijă față de urbe, concretizată prin dorința de a o mai conduce și în următorii ani, cu toate că timpul a demonstrat că cele care au dominat au fost blocajul, amenințarea, sancționarea și invocarea trecutului.
editiadesud.ro 24.05.2016
După vizită, israelienii despre care se pomenește în articol, nu au mai răspuns la corespondență. Motivul, Radu i-a tratat așa cum ne tratează pe noi locuitorii Mangaliei.
Problema e că n-a fost situație unică. O delegație din Liban, condusă de primarul celebrului oraș istoric Byblos, a vizitat Mangalia. În comunicate s-a scris că libanezii vor face un spital și o universitate. După vizită nici libanezii n-au mai răspuns la corespondența cu administrația locală din Mangalia.
Uite că nici măcar posibilii investitori nu vor să mai audă de mincinos.
Comentariu by lucian visa — 24 mai 2016 @ 16:29
Mai taie din ele dale dracu.
Comentariu by Andrei — 24 mai 2016 @ 17:22
Lupta pentru Primarie se va duce intre doi scorpioni, unul mare iar altul mic.
Va castiga cel mare.
Comentariu by Nemo — 24 mai 2016 @ 20:07
Reiau o postare de-a mea de zilele trecute, pentru că e mai la topic aici decît la rubrica unde a fost postată iniţial.
Cu îngăduinţa dumneavoastră,
Principiul competiţiei între oraşe este mai corect decît cel al deschiderii pieţelor oraşelor către firme din afară.
Aparent, nu e nimic în neregulă ca o firmă din Bucureşti sau Constanţa să cîştige o licitaţie publică pe SEAP pentru un proiect la Mangalia. Dacă e competitivă la o aşa mare distanţă de casa ei, bravo ei!
Problema, însă, nu e rezolvată.
În construcţii, competitivitatea vine din calitate, termene scurte (sau, măcar, respectarea lor) şi preţuri corecte.
Cînd ţii pe cazare şi masă echipa, de exemplu, cresc costurile de şantier. Plus alte cheltuieli logistice. Iar dacă nu respecţi nci termenele, şantierul se lungeşte şi cheltuielile aduc firma pe minus.
Cum poate, deci, o firmă din Slobozia sau Bucureşti să aibă preţ mai mic decît al unei firme locale? Dacă marja de negociere în jos la aprovizionare este limitată, nu e clar că trebuie să ne păcălească la calitate? Ca să nu mai vorbim de nerespectarea termenelor de execuţie…
În plus, se crează şi acel deficit comercial, în care Mangalia doar plăteşte lucrarea, iar banii firmei şi ai muncitorilor sînt cheltuiţi în oraşele lor de baştină.
Firmele din afara oraşului ar trebui, cel puţin, să angajeze forţa de muncă locală şi să se aprovizioneze de pe plan local, ca să stea în bugetul alocat. Cu cît e mai departe firma care are o ofertă atractivă, cu atît trebuie să fie mai dubioasă acea ofertă. Şi atunci, nu e clar că e mai atractiv să angajezi o firmă locală? Nu e clar că trebuie să atragem firme care să se stabilească la noi?
O afacere trebuie să fie profitabilă pentru toată lumea.
Prin urmare, ne întoarcem la nevoia de atrage activităţi care să se stabilească în ograda noastră, adică principiul competiţiei între oraşe pentru atragerea de activităţi stabile, cel pe baza căruia s-a ridicat Mangalia în anii din urmă.
Ceea ce s-a întîmplat rău în mandatele Tusac şi Radu Cristian a fost implementarea unor proiecte cu dedicaţie de la centru, pe linie de partid, iar efectele se văd şi sînt foarte scumpe.
…
Comentariu by Vipera cu elice — 24 mai 2016 @ 21:35
Un articol foarte obiectiv, lucrurile relatate sunt foarte adevarate, din pacate pentru noi… Cu toate amenintarile, razbunarile si blocajele lor, investitorii din turism sunt hotarati sa se impuna de data aceasta , sa-si impuna interesele si sa se implice in administrarea statiunilor. Si pentru ca ALDE si Zanfir Iorgus sustin infiintarea regiei de administrare a statiunilor, in cadrul careia investitorii isi vor promova prioritatile, vor vota in consecinta!
Nu putem ramane nepasatori la declinul statiunilor din ultimii ani, asa cum nu mai putem fi pacaliti prin faptul ca meritele investitorilor seriosi sunt confiscate, spre lauda de sine de catre actuala administratie.Am vorbit cu multi hotelieri care au recunoscut esecul acestei administratii (esec asumat dealtfel de catre primarie la ultima intalnire cu hotelierii) , care au lasat frica la o parte si au inceput sa ia atitudine pe fata, intelegand pericolul care ne paste pe toti prin continuarea acestei administratii dezastruoase!
Comentariu by Nicolae Moroianu — 24 mai 2016 @ 23:47
Turismul este unul din aspectele esentiale atunci cand vorbim de situatia economica a Mangaliei. Iar actuala administratie, nu a facut altceva decat sa sustina interesele zonei nordice a litoralului romanesc.
A fost vorba nu numai de incapacitate, dar si de rea intentie. Iar rezultatele se vad!
In acest sezon, Mangalia nu va avea faleza. Zona arata ca dupa bombardament. Toata ideea a fost extrem de grosolana. Pornind de la proiect si pana la executia grobiana, totul intr-o logica economica demna de gandirea unui troglodit! Lipsa de logica, de bun simt, de viziune.
S-a furat ca in codru iar orasul a fost indatorat pe multi ani de acum incolo. Eh, o sa trecem si peste asta, nu?
Au disparut circa 1200 de firme din oras. Mici. Dar, vorbim de minim 3000 de locuri de munca. Ceva in loc? Nimiiiic.
Santierul naval se simte cam rau. E lucru stiut si nu de azi de ieri. La cat s-a furat acolo, era normal. Statului nu i-a pasat si nici nu o sa-i pese. Are altele pe cap acum. Mare lucru! Paaaai….e mare, pentru Mangalia. Viitorul nu arata deloc roz. La anul pe vremea asta, s-ar putea sa cam vorbi singuri.
Dar e bine ca avem ce n-are nimeni: peste tot supermarket-uri in buricul targului! N-ai sa vezi nicaieri in lume asa ceva! De ce? Pai, aia scot banii din comunitate si ii duc unde vad cu ochii. Nici o administratie normala la cap nu ar fi permis asa ceva! Pentru ca ar fi avut interesul sa-si protejeze micul comert local, cel care mai crea locuri de munca si aducea taxe si impozite luna de luna la bugetul local. Nu la cuca macaii sau in alta tara… Dar, unde nu-i cap… Sau, poate nu s-a vrut.
Interesant e insa ce-or sa faca super-chestiile astea pline de e-uri, de la anul, daca se cam termina cu santierul? Cui, ce or sa vanda si pe ce? Ca, barter…n-am auzit sa accepte!
Si ce-i tare e ca se face si kaufland 😀 la intrarea in Saturn. Target? Pai, in principal, sezonul si turistii. Ca doar in Saturn, in mod normal, vara e plin. Dar e plin cu turisti mai…sa zicem, mai putin avuti. Aha! S-a terminat cu terase, restaurante si alte acareturi. O sa fie de mare folos celor din turism!
Una peste alta, o sa culegem ce ne-au semanat. Altii.
Comentariu by Bau! — 25 mai 2016 @ 0:08
Completare pt6
Mai marii noștri chiar nu înțeleg ca comercianții mici ajuta economia din zona doar prin simplu fapt ca accepta sa vândă produsele micilor producători locali care nu au nici o șansă să intre și sa își expună produsele într un supermarket străin datorita taxelor de raft…etc.
Comentariu by Cetățean prostit — 25 mai 2016 @ 9:07
like 6-7. si io cred ca trebuia sa protejam micii afaceristi. nu e timpul pierdut nici de acum in colo, dar trebuie sa ne stabilim proritatile, nu mai putem perge asa la intamplare. sa ne luam orasul inapoi, dar sa nu il dam la altii ca n-am facut nimic.
Comentariu by Anonim — 25 mai 2016 @ 16:47
Am avut 3 firme in Mangalia. Nu mari insa nici mici. Le-am inchis pe toate.
Las primaria sa se spele pe cap cu ele si cu cei 11 angajati ramasi pe drumuri. Eu ma descurc insa familiile celor 11 (in total vreo 25 de persoane) SIGUR au pe cine injura si vota.
Comentariu by Big Brother — 25 mai 2016 @ 18:04
sa nu exageram, ca nu numai vina primarului a condus la inchiderea afacerilor. si politica fiscala a gurvenului a contribuit foarte mult. ar trebui si la nivel national sa facem ceva.
Comentariu by Anonim — 25 mai 2016 @ 21:55
@Anonim da ar trebui la nivel national sa te duci si sa ne lasi in prostia ta penala.
Comentariu by Dan — 25 mai 2016 @ 22:08
It is appropriate time to make a few plans for the longer term and
it’s time to be happy. I’ve read this post and if I may just I desire to counsel
you some attention-grabbing issues or suggestions.
Maybe you could write subsequent articles regarding this
article. I desire to learn more issues about it!
Comentariu by Frank — 26 mai 2016 @ 10:40
It’s the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
I’ve read this put up and if I may just I wish to
counsel you some fascinating things or tips.
Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.
I want to read even more issues approximately it!
Comentariu by Amy — 26 mai 2016 @ 13:21
It is appropriate time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
I have learn this submit and if I may just I wish to recommend you some interesting issues
or tips. Maybe you can write next articles relating to this article.
I wish to read even more issues approximately it!
Comentariu by Jack — 27 mai 2016 @ 17:09
Hey there! I’ve been following your web site for some time now
and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx!
Just wanted to mention keep up the great job!
Comentariu by Kristen — 28 mai 2016 @ 22:13
free animal sex pics
Comentariu by porn videos — 30 mai 2016 @ 8:30
five hundredTraditionalrevolting disgustingtwofive hundred five
hundredleasingnuclear family twopresentstwofive
hundred twoa number oftwo benefits, five hundredtwoextended familyonetwofive hundred
twobeingrevolting disgustingextended family the ability to choose yolur personal revolting disgustingfurnishingsrevolting
disgustingfive hundred, office nuclear familyrevolting
disgustingdecornuclear familytwofive hundred twoandrevolting disgustingextended familyfive hundred office equipment.
my page office rental chicago
Comentariu by office rental chicago — 30 mai 2016 @ 21:18