Mangalia – politica locală

17 mai 2016

Radu Cristian, Program electoral 2012 – 2016

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 8:17

 

Înainte de a citi programul candidatului Radu Cristian pentru funcția de primar al municipiului Mangalia, ar fi util să recitim programul electoral al primarului în funcție de la alegerile anterioare din 2012. În anul 2012 Radu Cristian a venit cu un program electoral bazat pe 10 puncte. Programul electoral s-a numit “Mangalia, oraș european”, denumire păstrată și pentru programul electoral 2016 – 2020, probabil dorindu-se o continuitate, neinspirată alegere (punct de vedere personal).

Obiective ale programului “Mangalia, oraș european”

 

1. Rezolvarea problemei căldurii şi apei calde

Primar Radu Cristian, Director Dan Georgescu, Senator Nicolae Moga
Una din problemele cele mai mari ale Mangaliei, din cauza căreia a pierdut primăria și fostul primar Tusac. Pentru rezolvarea problemei căldurii în oraș primarul Radu Cristian, a instalat la Goldterm ca director pe Dan Georgescu, un fost om din echipa lui Tusac. Și-a propus modernizarea tuturor centralelor prin branșarea acestora la gazele naturale, obiectiv realizat. Cu toate acestea în iarna anului 2012, a fost achiziționat combustibil de proastă calitate, printr-o firmă din Slobozia, care a avut ca rezultat efectuarea unor reparații la injectoarele centralelor și oprirea căldurii pentru o parte din locuitori în perioada Crăciunului. În plus, și la acest moment mai există apartamente în Mangalia care nu au acces nici la rețeaua de termoficare și nici la rețeaua de gaze naturale. Un plus pentru primarul în funcție Radu Cristian este prețul gigacaloriei care a fost în iarna 2014-2015 de 200 lei, la jumătate din prețul din vremea primarului Tusac.

Realizare obiectiv: PARȚIAL

2. Construirea de locuințe prin ANL, fonduri proprii, fonduri europene

Acest punct este ușor de analizat fiindcă nu a fost construită nicio locuință ANL nici prin fonduri proprii și nici prin fonduri europene. De remarcat că în programul 2016 – 2020 al candidatului Radu Cristian regăsim această frază “Programul ANL va demara în perioada imediat următoare …”.
Locuințele ANL construite în vremea mandatelor anterioare se află într-o stare de degradare avansată. Radu Cristian a refuzat să execute lucrări de reparație dând vina pe foștii primari, Iorguș și Tusac, pentru proasta execuție a lucrărilor.

Realizare obiectiv: NU

3. Locuri de muncă bine plătite prin atragerea de investitori strategici

În perioada 2012 – 2016 nu a investit în orașul Mangalia nici un investitor strategic, și nici nu au fost create locuri de muncă bine plătite. În programul pentru perioada 2016-2020 primarul Radu Cristian declară:
“În ultimii ani, numărul de angajaţi a crescut semnificativ, atât la Şantierul Naval, la firmele subcontractoare, fabrica de confecţii, servicii şi turism.”
Din cifrele Registrului Comerțului, în perioada 2013 – 2015 numărul de salariaţi al şantierul naval Daewoo Mangalia s-a menţinut la un nivel relativ constant, respectiv 2.600 de oameni, în timp ce cifra de afaceri a fost în scădere.

Realizare obiectiv: NU

4. Acordarea de subventii şi ajutoare pentru cei cu venituri mici, bătrâni, cazuri sociale şi persoane cu dizabilități în parteneriat cu organizațiile non‐guvernamentale de profil şi Biserică

Nu au fost acordate subvenții și ajutoare pentru nicio persoană din Mangalia în parteneriat cu organizații non-guvernamentale. Au fost acordate subvenții către Protoieria Mangalia din partea Primăriei, totuși nu a existat transparență în cheltuirea sumelor, ceea ce a îndreptățit Consiliul Local, prin consilier Ion Mincă, să facă o cerere pentru prezentarea modului în care au fost cheltuiți acești bani. Primarul Radu Cristian nu a răspuns cererii Consiliului Local.

Realizare obiectiv: NU

5. Siguranța cetățeanului, printr‐un serviciu eficient de ordine publică

Structura din cadrul Primăriei care are atribuțiuni privind siguranța cetățeanului și ordinea publică este Direcția poliție locală. Director a fost numit Mihai Angelescu, un apropiat al primarului, cu studii agronomice la universitatea din Chișinău și domiciliul în Constanța. Nu s-a observat o creștere a siguranței cetățeanului. Primarul a propus în Consiliul Local în repetate rânduri achiziționarea și instalarea unui sistem de supraveghere video integrat la nivelul municipiului pentru diminuarea infracționalității. Cererea primarului a fost aprobată de Consiliul Local în aprilie 2015, proiectul nu a fost demarat nici la acest moment. Din punct al ordinii publice Primăria prin Poliția Locală a înțeles să îmbunătățească acest obiectiv prin aplicarea excesivă de amenzi către agenții economici și populație.

Realizare obiectiv: NU

6. Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân printr‐un proiect integrat, din fonduri structurale şi finanțări private

Nu a fost implementat niciun proiect integrat, din fonduri structurale sau finanțări private pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Biobaza din Mangalia a fost concesionată unei firme din Eforie, totuși la acest moment încă sunt mulți câini fără stăpân în orașul Mangalia. Un număr mare de plângeri au fost trimise pe adresa primăriei din partea cetăţenilor şi agenţilor economici şi din turism ai Mangaliei.

Mangalia, centru oraș

Realizare obiectiv: NU

7. Reforma administrației prin informatizare, transparență decizională, modernizarea şi eficientizarea serviciilor publice

Citez din programul electoral 2012 – 2016 al candidatului Radu Cristian:
„Reducerea birocrației şi a corupției din cadrul departamentelor Primăriei prin realizarea unui sistem informațional după modelul german prin care cetățeanul va putea urmări online circuitul documentelor între serviciile Primăriei și timpii de soluționare.”
” Voi implementa un sistem prin care plata impozitelor și taxelor se va putea realiza și cu cardul bancar.”
Probabil unul din obiectivele care ar fi fost posibil de realizat dacă Radu Cristian ar fi dorit să existe transparență în luarea deciziilor și în cheltuirea banului public. Nu a fost instalat niciun sistem informatic funcțional, totuși este posibil să fi fost achiziționate unele produse software. De amintit cumpărarea și instalarea a două sau trei programe software care au fost instalate în cadrul serviciului Taxe și Impozite, având ca rezultat cheltuirea nejudicioasă a banului public și “bulversarea” activității serviciului.

Realizare obiectiv: NU

8. Modernizarea unităților de învățământ şi a sistemului sanitar din Mangalia

Nu au fost realizate modernizări în unitățile de învățământ din Mangalia sau în sistemul sanitar al orașului. Memorabilă a fost replica primarului Radu Cristian când a fost întrebat dacă a fost în școlile din oraș: “Nu am fost invitat”. Ca o ultimă mențiune, copiii primarului locuiesc și învață în orașul Constanța.

Gradinița nr. 3, Mangalia

Realizare obiectiv: NU

9. Realizarea unui master plan de urbanism şi arhitectură urbană, a PUG‐ului şi PUZ‐urilor pentru Mangalia şi stațiunile turistice

Autorizațiile de construcție și certificatele de urbanism au fost eliberate foarte greu, ceea ce a avut ca rezultat o nemulțumire mare a cetățenilor care s-au prezentat în fața Consiliului Local cerând să fie sprijiniți în rezolvarea problemelor întâmpinate. Probabil singurul mod pentru realizarea unui master plan de urbanism și arhitectură a fost schimbarea peisagistică a orașului, prin înlăturarea de arbori și arbuști și plantarea de covoare de gazon. Toate lucrările au fost realizate printr-o firmă din Eforie, al cărui patron este bănuit de relații “apropiate” cu actualul primar, Radu Cristian.
Un proiect inițiat de primarul Radu Cristian, și aprobat de Consiliul Local în feb. 2015 a fost realizarea parcului Evergreen, parc care se va întinde pe o suprafață totală de 28.148 mp. Proiectul trebuia realizat în proporție de 98% cu fonduri eurepene, termenul pentru finalizarea lucrărilor fiind 31 decembrie 2015. Proiectul parcului Evergreen nu a fost realizat din fonduri europene și încă nu este finalizat.

Realizare obiectiv: ?

10. Proiect integrat de dezvoltare şi promovare turistică

Fără doar și poate unul din obiectivele de bază și care este absolut necesar a fi îndeplinit pentru buna funcționare a orașului Mangalia, oraș care are în administrație 6 stațiuni. Din păcate, actualul primar nu a reușit să stabilească un dialog cu investitorii în turism pe care i-a acuzat de sabotaj. La nivelul Primăriei, persoana responsabilă cu promovarea turismului este Dumitru Filip, care se regăsește pe lista de propuneri pentru Consiliul Local al PNL. La ultima ședință a primarului cu investitorii din turism, domnul Dumitru Filip a recunoscut că a avut un eșec în modul de promovare a turismului. Amintesc aici și refuzul primarului Radu Cristian de a continua tradiția festivalului “Callatis”, sub motivul că acesta nu poate fi susținut cu fonduri de la bugetul local.

Realizare obiectiv: NU

Ioana Cojocaru, FB 16.05.2016

25 Comments

 1. O analiză obiectivă. Like pentru Ioana.

  Problema câinilor eu aș fi catalogat-o ca rezolvată în mare parte, indiferent că titlul din program era pompos. Oamenii trăiesc în realitate, nu în programe.

  Sunt de acord cu Ioana că programul trebuia regândit, pentru a fost o administrație foarte proastă. A merge înainte pe același drum …

  Comentariu by lucian visa — 17 mai 2016 @ 8:23

 2. Bravo Ioana pune pe facebook!

  Comentariu by Jimbu Radu — 17 mai 2016 @ 9:11

 3. Downloadati lista ANAF de aici:
  http://static.datagovro.palcu.ro/Mici_f_31-03-2016_update.pdf

  Search dupa „Mangalia” si o sa gasiti multe nume cunoscute … 🙂

  Have fun Mangalia !!

  Comentariu by Big Brother — 17 mai 2016 @ 9:56

 4. Pai sa-l trimitem acasa, pe el si pe ai lui. N-a zis el asa?

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 11:33

 5. Da!!!!

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 17:31

 6. A spus și chiar a rugat sa facem ăsta .
  Sunteți invitat oficial sa mergeți acasă împreună cu echipa !

  Comentariu by Cetățeanul 4007 — 17 mai 2016 @ 17:47

 7. Lasati-neeeeee!Il vrem pe Iorgus!

  Comentariu by dana — 17 mai 2016 @ 19:22

 8. Oare cum ar arăta darea de seamă a primarului la sfîrşit de mandat, pusă alături de sinteza din articol?

  Chiar aşa, stimaţilor de la PNL, unde putem găsiun document gen „Bilanţul mandatului de primar al d-lui Radu Cristian”?

  Comentariu by Vipera cu elice — 17 mai 2016 @ 19:49

 9. El bilantul il prezinta de fiecare data cand apare in public. Ne prezinta realizarile lui. Vrei altul oficial? Poate il prezinta pana la sfarsitul mandatului. Mai are cateva zile.

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 20:15

 10. Poll Ediţia de Sud, azi:
  Zanfir Iorguş – independent (44%, 254 Votes)
  Cristian Radu – PNL (24%, 141 Votes)
  Dan Moldovan – PRU (8%, 49 Votes)
  Mihai Sorin – UNPR (7%, 42 Votes)
  Bogdan Maganu – PSD (7%, 40 Votes)
  Costi Bârboră – PMP (7%, 39 Votes)
  Ion Mincă – PRM (3%, 16 Votes)
  Total Voters: 581

  Poll Mangalianews, azi:
  Radu Cristian – PNL (40%, 269 voturi)
  Iorguș Zanfir – Independent (31%, 207 voturi)
  Maganu Bogdan – PSD (8%, 57 voturi)
  Mihai Sorin – UNPR (6%, 37 voturi)
  Altcineva (5%, 32 voturi)
  Bîrboră Constantin – PMP (4%, 26 voturi)
  Moldovan Dănuț – PRU (3%, 22 voturi)
  Mincă Ion – PRM (3%, 21 voturi)
  Total alegători: 671

  Poll Callatis TV, azi:
  Iorgus Zanfir – Independent (40%,168 voturi)
  Radu Cristian – PNL (31%, 130 voturi)
  Mihai Sorin – UNPR (9% 37 voturi)
  Maganu Bogdan – PSD (7% 31 voturi)
  Birbora Constantin – PMP (7% 28 voturi)
  Minca Ion – PRM (3% 13 voturi)
  Moldovan Danut – PRU (3%, 12 voturi)
  Total voturi: 419

  Singurul sondaj, cel din Cuget Liber, e expirat.

  Comentariu by Vipera cu elice — 17 mai 2016 @ 20:16

 11. Toti stiu adevarata stare a Mangaliai. Chiar si Radu Cristian, PSD, PNL, PMP, PRM. Lumea il voteaza pe Zanfir Iorgus. Se arunca in oras fel de fel de sondaje pentru a induce lumea in eroare. Aadevarul ESTE ca omul nu zice nimic, el merge la vot si voteaza ce este mai bine penru Mangalia. Ei stiu ce este mai bine pentru Mangalia, stiu cand a fost mai bine in Mangalia.

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 20:22

 12. Campania este Ciudata. De fapt nu prea este campanie. As vrea sa vad niște confruntări televizate între candidați .

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 20:54

 13. …Pe de altă parte, e complicat să compari programul electoral cu realizările din mandat.

  Poate că programul electoral nu e realist şi va eşua… cu succes, pentru că realizările mandatului pot fi în alte direcţii, identificate odată cu trezirea la realitate a echipei cîştigătoare… Dar cînd ai un primar paranoic, care ascultă doar de secretarul primăriei, e greu de crezut că îl poate trezi ceva la realitate. În relaţia cu un primar obtuz şi gureş, Consiliul Local lucrează în haos şi votează cruciş.

  Dar un lucru bun tot ar fi putut să facă onor CL, aşa, de capul lui: un regulament de organizare şi funcţionare mai eficient, care să fluidizeze relaţia cu publicul şi lucrul efectiv în primărie.
  Începînd cu organigrama şi terminînd cu modul în care lucrează şi cooperează compartimentele, chiar şi cu mama softului adus de mama radului, tot cetăţeanul e cel care se plimbă cu hîrtiile de la un compartiment la altul, pe post de fir între calculatoare; tot cetăţeanul e cel care integrează compartimentele între ele, care trebuie să aducă mereu cópii noi după documente care există în primărie, dar zac scanate prin harduri sau se „pierd” odată cu „schimbarea softului”.

  Aşa că, revin cu îndemnul sincer către cei care pot arăta partea pozitivă a mandatului lui Radu Cristian, să pună mîna şi să producă docomentul.
  Poate să fie şi cu poze. Dacă omul e plin de intenţii bune şi a înţeles realitatea oraşului, o să-l înţelegem şi noi pe el…

  Comentariu by Vipera cu elice — 17 mai 2016 @ 21:02

 14. Cu cine veţi vota pentru funcţia de primar al Mangaliei?

  Cristian Radu – 39.69% (560 voturi)
  Zanfir Iorguş – 50.53% (713 voturi)
  Costi Bîrbora – 3.05% (43 voturi)
  Altcineva – 6.73% (95 voturi)
  vineri, 13 mai replica

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 21:10

 15. Intenții bune? Ha ha ha !!!’ Ma faci sa rad!

  Comentariu by Anonim — 17 mai 2016 @ 21:15

 16. Acasă cu voi……..Mincinoșilor…….

  Comentariu by Claudiu — 17 mai 2016 @ 23:29

 17. foarte pertinente observatiile din articol, felicitari pentru analiza! daca nu scapam de gasca asta de incompetenti, va fi un dezastru, si nu vom mai avea nici o scuza.

  Comentariu by Anonim — 18 mai 2016 @ 0:08

 18. Sunteți de râsul curcilor cu sondajele astea! Mai aveți un pic și dați clic uri mai multe decât sunt alegători!

  Comentariu by Rapanui — 18 mai 2016 @ 7:06

 19. Pe Ediţia de Sud nu se poate vota de două ori. Acum sînt 582 de „voturi”.

  Nici pe Mangalianews nu se poate vota de două ori. ACum sînt 675 „voturi”.

  Nici pe Replica nu se poate dubla votul.

  Pe Callatis tv se poate vota de coişpe ori, ăia sînt varză.

  Va să zică, o oarecare decenţă pare că există, chiar dacă poll-urile respective arată doar preferinţele cititorilor cu acces la internet.

  Comentariu by Vipera cu elice — 18 mai 2016 @ 8:33

 20. Adevarul e ca de-abia asteptam sa publice cineva niste „sondaje reale” de pe site-urile cu „poll-daddy” sau mai stiu eu ce aplicatie de copii…acolo sigur sunt cifrele reale ale tuturor si sunt ataaaat de relevante… epicentrul analistilor politici s-a mutat, in sfarsit, la Mangalia! Hai cu castigatorul! Il votam pe cel mai bine cotat candidat, sa fim siguri ca facem parte din echipa castigatoare :))) o singura vorba pentru calitatea umana discutabila a multora din acest sat: bleah

  Comentariu by analistu de carton — 18 mai 2016 @ 9:21

 21. Aş putea fi de acord cu ce spui într-o singură situaţie: dacă prezenţa la vot ar fi slabă. În rest, fiecare votează cum îl taie capul (duh!), indiferent dacă e într-un un poll obscur şi discutabil, ori la cabine.
  În rest, fiecare poll pe limba lui piere.

  Comentariu by Vipera cu elice — 18 mai 2016 @ 9:40

 22. http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-interlopii-si-batausii-care-isi-fac-dreptate-cu-pumnii-vor-ajunge-dupa-gratii-plangerea-victimei-nu-va-mai-fi-obligatorie-la-dosar-288611

  Comentariu by nabuco — 18 mai 2016 @ 12:56

 23. Nu mai insistați cu sondaje online, pentru că nu reflectă realitatea. Mai mult, siturile depind mai mult sau mai puțin de reclame. Așa că nu vă mai deranjați publicându-le.
  Dacă acest blog ar fi un site iorgușist, așa cum afirmă unii, aș posta un poll și ar ieși Iorguș detașat. Dar n-o fac. Prefer să aduc, să aducem argumente în susținerea părerilor noastre.

  Comentariu by lucian visa — 18 mai 2016 @ 15:50

 24. Jumatate din problema caldurii nu i se datoreaza lui Radu, ci senatorului PSD, domnului Moga. Asa ca, domnule Radu, toate le ai in derulare, dar majoritatea nu sunt incepute de tine.

  Comentariu by NNN — 18 mai 2016 @ 20:43

 25. ce tare asta cu butelia ingropata! mare mincinos asta micu” fratilor!

  Comentariu by Anonim — 19 mai 2016 @ 22:53

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress