Mangalia – politica locală

9 mai 2016

Elevii din Mangalia, victime ale războiului creat de Primărie cu directorii instituțiilor de învățământ!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:32

Pentru orice administrație publică, Educația ar trebui să fie o prioritate, pentru că de acest domeniu depinde viitorul comunității. Din păcate, pentru actuala conducere a urbei, aspectul și dotările instituțiilor de învățământ nu au reprezentat o urgență, ci un prilej de a reclama,  acuza și eticheta directorii, iar din acest război, cei care au avut de pierdut sunt elevii.

Care sunt nevoile unităților de învățământ din Mangalia? Sunt atât de multe, încât este de neînțeles motivul pentru care au fost trecute cu vederea. Elevii din Mangalia nu au săli de sport, în mare parte, astfel că acolo unde acestea lipsesc, orele de Educație fizică se fac în clase ori în curte atât vara, cât și în sezonul rece. Elevii nu au dotări ultramoderne, nu au suficiente săli de clasă, de aici și împărțirea acestora în două schimburi. Așa se facă că în unele instituții, elevii de clasa a II-a sau a III-a învață după-amiază, terminându-și cursurile seara când ajung acasă frânți de oboseală și cu un teanc de teme pentru a doua zi.

Deși este una dintre cele mai bune unități din oraș, Școala Generală ”Gala Galaction” și-a văzut în ultimii 8 ani, visul de a fi extinsă ori de a se căpăta cu un corp de clădire nou, frânt.

Proiectul a fost întocmit, depus la Serviciul Urbanism, din cadrul Primăriei, dar respins cu satisfacție, din diverse motive. Realitatea este că reprezentanții Primăriei s-au ghidat în luarea măsurilor de descurajare a modernizării școlilor după culoarea politică a directorilor. Este de notorietate declarația edilului, potrivit căruia ”Directorii instituțiilor de învățământ din Mangalia, fac politică, fac campanie, în loc să se ocupe de școli!”.

Așa, este, extinderea sau mansardarea Școlii nr. 5 reprezintă o dovadă clară de campanie electorală…

Din seria aberațiilor la care a fost supus învățământul din Mangalia, în dauna elevilor, mai fac parte alocarea unor fonduri infime care nu ar ajunge nici pentru igienizări, reclamarea directoarelor de 8 Martie pe motiv că au primit o banală floare, apostrofările cadrelor didactice făcute public  în cadrul unor întâlniri, rănirea unui elev căruia i-a căzut o bucată de tencuială în cap, incident petrecut la Şcoala nr. 5, dar şi declaraţia uimitoare a primarului care a spus ferm „Eu nu vin în şcoli decât dacă sunt invitat!”…

Toate aceste ”preocupări” au adus învățământul din Mangalia pe o listă rușinoasă la nivelul județului Constanța,  numeroase zone rurale fiind mult mai avansate la capitolul dotări.

Învățământul Mangaliei, umilit de comunele din județ!

Astfel, comuna 23 August a construit un After School în urmă cu 4 ani. Edilul Mugur Mitrana ne-a declarat că acest proiect l-a văzut ca pe o necesitate pentru copiii din zonă, ce sunt ajutați să-și facă temele și să urmeze diverse cursuri opționale gratuit. Și autoritățile publice locale din Costinești au deschis un After School tot în urmă cu 4 ani, care dispune de mobilier, material didactic și aparatură moderne. Mergem mai departe și amintim de comuna Vulturu, unde primul proiect al edilului Eugen Berbec a fost să reabiliteze integral școala și Căminul cultural! Despre comuna Peștera, condusă până de curând de către Valentin Vrabie ce să mai spunem? Aici, școala existentă a fost reabilitată cu 300.000 de euro și a fost construită o alta nouă. Mai mult, de Ziua Copilului, toți elevii au primit câte o tabletă. De altfel,

Valentin Vrabie declara într-un reportaj pentru Pro TV că ”Bugetul Primăriei este, undeva, la 1, 7 milioane de lei noi, 17 miliarde de lei vechi. După ce dau la o parte salarii și toate alea, rămân 100.000 de euro, bani de investiții. Și din acești bani, realizăm în regie proprie toate lucrările. Alimentări cu apă, pietruiri de drumuri, curățenie”.

Bugetul Mangaliei este însă mult mai generos, numai că banii au fost direcționați către lucrări ineficiente și chiar inutile (mărețul sens giratoriu!) ori către proiecte nefinalizate, aproape să-și dea duhul, salvate pe ultima sută de metri de banii cetățenilor (Parcul de betoane Ever Green, Aleea Zidului, pardon, a Teilor).

Din toată această înverșunare și crispare a autorităților publice locale, care au invocat, obsesiv, trecutul în loc să se concentreze pe prezent, au ieșit repetenți elevii din Mangalia, iar pentru aceştia nota de trecere o reprezintă dorința de a nu se mai întoarce în orașul natal, după finalizarea studiilor.

editiadesud.ro 09.05.2016

21 Comments

 1. Primarul a arătat că fără mare școală poți face avere imensă. De ce rost ar mai avea să bage bani din bugetul orașului acolo ?

  Și un banc pe această temă :
  Discutie intre doi macelari ramasi singuri in pravalie dupa plecarea unui batranel:
  – Mai prietene, suntem colegi de atata timp, furam impreuna si la cantar si la ambalaj si la dat restul, ma rog, asa cum e specific breslei noastre, dar in fiecare saptamana vine batranul asta ponosit si-i dai un pachet de carne, asa pe de-a moaca. De ce?
  – Baaai, omul asta mi-a facut atat de mult bine, incat ii sunt indatorat pana la moarte.
  – Serios? Cum asa?? Cand???
  – Cand aveam 20 de ani si eram student la Politehnica, batranelul asta mi-a fost profesor. Si daca n-avea el grija sa ma pice la examene, cine stie… ajungeam …. vreun amarat de inginer…

  Evident că nu mă situez pe această poziție. Cât am fost viceprimar am ajutat cât am putut în acest sens. Orice director de atunci care mi-a cerut ajutorul, inclusiv directoarea Adriana Popescu, i l-am dat.

  Comentariu by lucian visa — 9 mai 2016 @ 16:43

 2. Iniţiatori de HCL-uri pot fi şi consilierii locali, şi viceprimarul.
  Consilierii se jură pe siglă că „vor face totul” pentru oraş, că vor fi „aproape de problemele cetăţeanului”.
  Dacă situaţia şcolilor arată astfel, şi Consiliul Local e de vină, nu doar primarul, indiferent ce ar visa el.
  Deci, cine pe cine faultează?

  Comentariu by Vipera cu elice — 9 mai 2016 @ 16:50

 3. Viceprimarului i- a plăcut școala ca dacă nu i-ar fi plăcut n-ar rezolva acum problemele care se dau la NASA , Iubește si copiii si sper ca-i va ajuta!

  Comentariu by Anonim — 9 mai 2016 @ 17:41

 4. Păcat că nu ştie să rezolve nişte probleme gimnaziale…

  Comentariu by Vipera cu elice — 9 mai 2016 @ 17:52

 5. Pt.2
  Teoretic, consilierii, inclusiv viceprimarul, pot iniția proiecte de hotărâri. Dar dacă n-au majoritate, iar primarul se opune, nu o pot face. Dacă au majoritate, votează o hotărâre, iar primarul, dacă e rău intenționat, n-o pune în aplicare. Gen cea cu contractele cu asistența juridică. Ce să facă consilierii, plângere penală… și peste 2-3 ani se dă o rezoluție. De obicei NUP.
  Legea e foarte bună când e înțelegere în CL, nu discordie.

  Comentariu by lucian visa — 9 mai 2016 @ 19:53

 6. Asta spuneam şi eu, d-le Vişa. Doar că încerc să înţeleg de unde vine mirosul ăsta de scaun stătut de politician…
  Dacă dl. Iorguş e ales, iar Consiliul Local PSD+ALDE va avea ordin, din toamnă, să joace ca pînă acum, ne-am agitat degeaba.
  La cît de viguroase sînt contactele Tăriceanu-Ponta acum, avem toate şansele să alegem un primar cu program centrat pe autonomie şi un Consiliu Local centrat pe Constanţa. Iar bani de de-ale oraşului tot nu vor fi.
  ALDE va fi distrus de PSD cum a fost distrus şi PNL-ul.
  Credeţi că un consiliu ALDE+PSD ar fi de partea programului d-lui Iorguş?

  Comentariu by Vipera cu elice — 9 mai 2016 @ 20:09

 7. Niciodata un om cu carte mai putina(nu in diplome cumparate ci in realitate)sau fara dragoste de carte nu poate face ceva pentru invatamant,educatie si cultura.

  Comentariu by fn — 9 mai 2016 @ 20:47

 8. fn,
  In cazul tau se potriveste de minune. Reciteste-ti textul si vedea ce te-ai plesnit sigur in bot.

  Comentariu by Anonim — 9 mai 2016 @ 21:14

 9. Pt 8 a pus un nu in plus, se intelege f bi e ce a vrut sa spuna si cred ca are dreptate.

  Comentariu by Anonim — 9 mai 2016 @ 23:27

 10. Pt.6
  Vânzarea orașului nu se poate face fără participarea primarului. Ori la Iorguș, sigur nu ar fi cazul.
  PSD nu va distruge ALDE, din contră are nevoie de el. Dacă PNL scade puternic și ALDE crește mult și vrea guvernarea, atunci lucrurile se pot schimba. Dar nu cred că va fi așa. Liberalii se vor uni, va mai dura, dar se va întâmpla.

  Comentariu by lucian visa — 10 mai 2016 @ 7:30

 11. Fratilor , lasati vanatoarea de greseli gramaticale si hai mai bine sa ne concentram pe problemele serioase care exista in acest moment in Mangalia. Parerea mea este ca daca cel ce va fi ales primar nu are majoritatea in consiliu vom avea parte de acelasi circ pe banii nostri, in care fiecare va da vina pe fiecare si asa vor mai trece patru ani in care nu o sa avem nici locuri de munca nici turism etc. etc.Eu cred ca despre lucrurile astea trebuie sa discutam. Lucrez in santierul DMHI unde lucrurile nu mai merg asa de bine din pacate dar nimeni nu vine sa spuna ce se va intampla cu vreo doua mii de familii daca nu va mai fi de lucru. Nu minimalizez alte probleme ca stiu ca exista dar aceasta ar fi una dintre cele mai serioase. Multumesc.

  Comentariu by MARIAN IORGA — 10 mai 2016 @ 7:47

 12. Simplu.?Dacă primarul va avea majoritatea în consiliu se va întâmpla ca în mandatul lui radu.majoritatea ar vota cu doua mâini ce va vrea primarul .peste 3 ani juma sau cam așa ceva se vor dezice de el și vor spune ca ei au vrut dar…nu îți e cunoscut filmul ăsta? ??

  Comentariu by Anonim — 10 mai 2016 @ 7:51

 13. Pentru a distinge ce este bun si ce este rau trebuie sa ai o capacitate superioara de a analiza si judeca lucrurile, trebuie sa ai inteligenta emotionala sa te poti ridica si cobora la nivelul fiecarui cetatean, ori aceste calitati nu le au nici unul dintre cei doi prlmari, au dovedit-o . Daca vreti tot circ,hotii si minciuni votati- i!

  Comentariu by Anonim — 10 mai 2016 @ 12:49

 14. http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-dovada-ca-se-poate-coala-din-23-august-beneficiara-unui-proiect-european-288416?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Cultur%E3-Educa%FEie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Cultur%E3-Educa%FEie
  qed

  Comentariu by nabuco — 10 mai 2016 @ 17:06

 15. Draga 13, cand „te ridici” sau „te cobori”, „capacitatea superioara” e undeva la mijloc. Corect?
  Chestia cu „coborarea” o pricep, dar chestia cu ridicarea peste nivelul propriu, nu. Tu o intelegi?

  Comentariu by C3PO — 10 mai 2016 @ 18:16

 16. pt 15 Sigur nu se poate ridica cel care are creerul tabularasa, sau cel care nu a fost in stare sa ia treapta. omul normal si cu putina inteligenta trebuie sa evolueze mereu dar nu uita de unde a plecat . citeste si matale despre inteligenta emotionala ca o sa afli mai multe!

  Comentariu by Anonim — 10 mai 2016 @ 22:24

 17. Ei, da, stimate 15. Asa da… Da’ cum naiba se face ca si tu, si 13 vorbiti despre inteigenta emotionala ca despre ceva care te ajuta in relatia de la om la sef, cand, de fapt, IE te ajuta doar la imperechere?
  Cimiliturile astea de „guru Bivolaru” despre IE au valoare pentru Olivia Steer. Cum „care Olivia Steer”? Aia care nu-si duce copii la medic pentru ca ‘medicii omoara lumea’.

  Comentariu by C3PO — 11 mai 2016 @ 9:51

 18. say thanks to so a lota lot for your web site it helps a whole lot

  Comentariu by buy division darkzone power leveling — 12 mai 2016 @ 8:52

 19. I value the data on your web sites. Cheers!.

  Comentariu by darkzone powerleveling — 12 mai 2016 @ 8:53

 20. Astonishingly user friendly site. Tremendous details readily available on few gos to

  Comentariu by cheap nba coins — 12 mai 2016 @ 8:53

 21. Great web websitewebsite! It looks very good! Maintain the excellent work!

  Comentariu by cheap nba 2k16 vc coins — 12 mai 2016 @ 13:17

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress