Mangalia – politica locală

7 mai 2016

Culmea reabilitării la Mangalia! Au înălțat șoseaua ca să micșoreze zidul de pe faleză – VIDEO

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 12:59

Culmea reabilitării la Mangalia. Zidul construit de Primărie pe Aleea Teilor a fost micşorat prin înălţarea şoselei cu aproximativ jumătate de metru. Lucrările suplimentare sunt suportate tot din bugetul local, pentru că finanţarea europeană a fost pierdută de municipalitate din cauză că antreprenorul general nu a respectat termenele. Mai mult, societăţile subcontractoare se plâng că nu au primit banii pentru lucrari, iar muncitorii acuză că au lucrat la negru fără să fie plătiţi.


Scandalul de la zidul plângerii din Mangalia este departe de a fi terminat. În urmă cu două luni, după ce locuitorii s-au plâns de faptul că zidul ridicat pe faleză este prea înalt și nu se mai vede marea, primarul Cristian Radu spunea că acesta nu va avea mai mult de 80 de centimetri.

Numai că, la vremea respectivă, zidul avea peste un metru și jumătate înălțime și a fost construit pe o lungime de peste 500 de metri. Și asta nu este totul. La o vizită pe șantier, angajații Primăriei au constatat nu numai că este prea înalt, dar și că este prost făcut.

Acest lucru reiese dintr-o înregistrare a unei discuții între reprezentanții unui subcontractor și cei ai Primăriei.

Cum darâmarea și refacerea zidului necesita alte costuri, reprezentantul antreprenorului a venit cu o altă idee. Înălțarea șoselei până când zidul ajunge la înălțimea corespunzătoare. Astfel, Aleea Teilor a fost ridicată cu aproximativ o jumătate de metru peste stratul de piatră. Alți bani, altă distracție, pe impozitele cetățenilor.

Chiar și așa, o parte dintre locuitorii Mangaliei spun că zidul acoperă vederea spre mare.

Antreprenorul general, Recon și Doje, este o firmă cu antecedente în ceea ce privește lucrări de proastă calitate și nefinalizate în termen. La Slobozia firma nu respecta orele de program ale muncitorilor, fiind amendată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

La Făgăraș, aceeași firmă Recon și Doje a fost amendată în mai multe rânduri pentru că a făcut săpături fără a avea autorizații de la Primărie. Mai mult, în toată presa locală, societatea este acuzată că toate lucrările au fost întârziate și bineînțeles făcute de mântuială. Administratorul societății, Jenică Dop, spune că lucrările de la Mangalia, sunt conforme.

“Noi lucrăm conform procedurilor legale, conform prevederilor contractuale“, a declarant administratorul.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre societatea care a câștigat contractul de reabilitare a falezei din Mangalia, însă primarul nu a fost de găsit nici la sediul primăriei, nici nu a răspuns la telefon.

Primăria Mangalia nu pare să fie deranjată de problemele ivite cu cei de la Recon și Doje și le-a mai atribuit un contract: proiectul „Amenajare și modernizare zone de interes turistic – Sudul Litoralului (Mangalia – Saturn)“. Interesant este faptul că deși municipalitatea era pregătită să ofere peste 26 de milioane de lei pentru acest proiect, Recon și Doje și-a adjudecat proiectul pentru doar 10 milioane de lei, adică la 46% din valoarea totală.

Dacă alte societăți de construcții ar spune că este imposibil să faci un astfel e proiect cu așa puțini bani, pentru Recon și Doje este posibil pentru că nu își plătește subcontractorii. Asta acuză patronii firmelor care au lucrat pentru antreprenorul general. Unul dintre ei are de primit peste 500.000 de lei. Celălalt subcontractor a ales să nu își plătească muncitorii. Oamenii au făcut reclamație la ITM încă de luna trecută.

“Inspectorii de muncă s-au deplasat la locația indicată, doar că, din cauza vremii nefavorabile și a perioadei în care au fost sărbătorile, nu au putut fi identificate persoane care să desfășoare activitate în punctul de lucru respectiv, motiv pentru care reprezentanții societății au fost solicitați să se prezinte cu documentele la sediul instituției“, a precizat Florentina Vișan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța.

Aceștia chiar s-au dus pe șantier pentru a-și cere drepturile, moment în care responsabilul a dat bit cu fugiții.

Muncitorii vor continua demersurile legale pentru a-și lua banii pentru munca prestată. Același lucru îl vor face și reprezentanții subcontractorului care a primit până în prezent mai puțin de 10% din suma totală pentru lucrările deja executate.

reporterntv.ro 06.05.016

6 Comments

 1. Stai oleacă!… Ce spune reporteriţa la minutul 1:16 nu are nici o logică!
  Va să zică, demolarea şi refacerea a 4 metri liniari de parapet este mai scumpă decît ridicarea ÎNTREGII cote a aleii cu 50 cm??… Adicătelea aşternerea a 1750 mc de pat de piatră în strat de 50 cm e mai ieftină decît desfacerea, transportul, recofrarea şi finisarea a… 4 mp de perete de beton gros de 15cm??

  Iar problemele antreprenorului general au consecinţe penale de-a dreptul!!
  Cine a recepţionat lucrarea sub standarde, de exemplu?

  Comentariu by Vipera cu elice — 7 mai 2016 @ 13:18

 2. … Iar „compenenţii” de la ITM au venit în control… de Paşti! Că, de, e frumos la mare de 1 Mai. Se simţea, aşa, o undă de regret în glasul purtătoarei de cuvînt a ITM, pentru că şi-au luat ţeapă cu… starea vremii. Nu tu plajă, nu tu nimic!
  Apoi îl cheamă pe mister Dop la sediul ITM, cu actele. Cu alte cuvinte, „cumnate, vezi că trebuie să rezolvăm treaba aia… fă şi tu nişte acte şi adu-le la noi, ca să fim acoperiţi”.

  Sînt curios ce ar descoperi reporterii dacă ar săpa puţin în genealogiile şi încuscririle din jurul acestei firme.

  Comentariu by Vipera cu elice — 7 mai 2016 @ 13:23

 3. @2 Nu cumnate ci cumetre(Tiberiu Pleșu si Dop)! Oricum vă doresc o zi frumoasă!

  Comentariu by zozo — 7 mai 2016 @ 15:22

 4. I congratulate, what words…, a remarkable idea
  cyclonest

  Comentariu by cyclonest — 12 mai 2016 @ 1:58

 5. Lovely Web page, Stick to the useful work. With thanks!.

  Comentariu by cheap madden mobile coins — 12 mai 2016 @ 11:38

 6. Very beneficial, look onward to coming back again

  Comentariu by buy madden coins — 12 mai 2016 @ 11:38

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress