Mangalia – politica locală

28 aprilie 2016

Primarul Mangaliei a mai pierdut o finanţare europeană, pentru nişte interese de clan

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:37

Vă mai amintiţi circul greţos generat de primarul Mangaliei, care îşi acuza consilierii locali că nu vor să acceseze fonduri europene pentru oraşul lor? Ei bine, zilele acestea a ieşit la lumină dovada că, pentru un interes economic de clan, Radu Cristian a mai blocat un proiect european, mai puţin cunoscut, în care Mangalia nu dădea niciun leu, dar primea, în baza unei simplu acord, un sistem informatic integrat. Primarul n-a mai vrut echipamentele şi softurile, pentru că avea alte şmenuri aranjate. Prin urmare, proiectul a fost declarat neeligibil, iar întregul prejudiciu va fi suportat de oraşul Mangalia.

Radu-Cristian-proiect-soft-Pe 22 mai 2013, consilierii locali din Mangalia au votat Hotărârea Locală nr. 269, prin care au aprobat participarea oraşului în cadrul proiectului european „Sistem informatic integrat pentru administraţia publică şi cetăţeni”, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa în parteneriat cu mai multe primării. Toată lumea a fost de acord cu participarea, pentru că era un proiect benefic Mangaliei, dar mai ales pentru că sistemul informatic de la taxe şi impozite, cumpărat pe bani grei de administraţia oraşului la începutul anului 2013, dădea erori cu duiumul.

Omul de la achiziţii fusese asociat cu Soacra Radului

În aşteptarea echipamentelor care aveau să-i scoată din necaz, funcţionarii de la Taxe şi Impozite au continuat o perioadă să utilizeze programul ProTaxi furnizat de firma ProSoft. În paralel, foloseau şi programul anterior, Operator, care funcţiona mai bine, dar care fusese înlocuit deoarece avea un mare cusur: nu fusese cumpărat de ai lui Radu.

De cumpărăturile Primăriei se ocupa pe-atunci un june adus de la Techirghiol, pe numele său Bogdan Dobre, care avea o mare calitate pentru a ocupa funcţia publică. Individul fusese asociat cu Gloria Babuşcă, în firma Act Valabil SRL. Pe Gloria Bubuşcă o ştiţi deja, din articolele noastre anterioare: era chiar soacra primarului Radu, pensionara de la care a moştenit acesta actuala sa avere fabuloasă. După decesul Gloriei Babuşcă, o scurtă perioadă de timp Bogdan Dobre a fost asociat în firmă cu Bianca-Marga Radu, soţia primarului Mangaliei.

 ordinea1

O donaţie de la Marea Familie Liberală

În anul 2014, compartimentul de achiziţii condus de Dobre a făcut actele (valabile, cum altfel?)  de cumpărare a unui nou program (numit ca bicicleta: Pegas). Dar ultima achiziţie s-a dovedit o mizerie şi mai mare, deşi costase şi mai mult. Prin urmare, în 2015 s-a pus din nou problema cumpărării unui nou soft. Deja lumea din Primărie se învăţase să schimbe programele ca pe ciorapi. Însă acum, pentru prima oară, apăruse un impediment care strica morişca. Între timp, proiectul european votat în 2013 fusese aprobat şi intrase în implementare. Cum să mai angajeze Primăria alţi bani din bugetul fraierilor de contribuabili pentru a cumpăra programul care urma să vină gratuit, pe ţeavă, de la UE. O asemenea ispravă ar fi însemnat abuz în serviciu. Impedimentul a fost depăşit cu ajutorul consilierilor locali, care au votat – cu puţine excepţii – ca Primăria să primească al ţîşpelea soft, ca act de donaţie. Donatorul era o firmă din Sibiu, pe numele ei Sobis Solutions SRL, care făcea parte din marea familie liberală.

Sub aparenţa actului de binefacere, s-a pregătit un tun de 100.000 de euro pe an

Sub acest nume caraghios funcţionau doi asociaţi. Primul dintre ei se numea Gheorghe Silvian Şorici şi era consilier local în oraşul Cisnădie, din partea PNL. În perioada în care dona softuri la Mangalia, Şorici era declarat incompatibil de ANI, pentru că drenase de la Primăria sa, din Cisnădie, vreo trei miliarde de lei vechi, cu acelaşi program informatic. Al doilea asociat se numea Hans Martin Mueller şi candidase, fără succes, în 2008, la funcţia de primar al unei comune din judeţul Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, condus atunci de Klaus Iohannis. Aceşti prieteni politici, din marea familie liberală, nu făceau chiar un act de binefacere. Căci imediat după aşa-zisa donaţie, firma lor a încheiat cu Primăria Mangalia un contract de mentenanţă a softului gratuit, de aproape 100.000 de euro pe an. Ca să înţelegeţi ce tun ordinar s-a dat sub aparenţa actului de binefacere, trebuie să ştiţi că, pe vremea lui Iorguş, Primăria plătea pentru mentenanţa programului informatic doar 500 de euro pe an, iar pe vremea lui Tusac vreo 5.000 de euro pe an.

Radu aranjează cu ai lui ieşirea din proiectul european

Ca să apere acest interes de clan, câştigat prin înşelăciunea aşa-zisului act de donaţie, primarul Radu Cristian a iniţiat pe 16 octombrie 2015 o hotărâre de Consiliu (HCL 184) pentru revocarea hotărârii mai vechi, din anul 2013, prin care oraşul devenise parte în proiectul european. În termeni lumeşti, iniţiativa primarului însemna renunţarea la banii Europei. Păi ce le trebuia lor programul care închidea robinetul mentenanţei de 100.000 de euro pe an? Motivarea avea să fie glăsuită în şedinţa de Consiliu, chiar de către şefa Serviciului de Impozite şi Taxe, Diana Fotin: „Având în vedere faptul că unitatea administrativ-teritorială a început să pună bazele şi să corecteze foarte multe erori intervenite mai ales la Serviciul Impozite şi Taxe, nu se doreşte implementarea unui nou sistem informatic.” – a spus Fotin.

 ordinea2

Nouă din cei 12 consilieri prezenţi la şedinţă, mai exact gaşca lui Radu, au crezut-o pe cuvânt şi au votat pentru renunţarea la proiectul european, fără să mediteze, măcar o clipă, la consecinţele dezastruoase.

Proiectul a fost declarat neeligibil. Mangalia suportă întregul prejudiciu

La începutul lunii februarie 2016, Ministerul Comunicaţiilor a efectuat un control la Consiliul Judeţean, descoperind nereguli cu privire la derularea proiectului european pentru sistemul informatic integrat. Aşa cum avea să menţioneze Consiliul Judeţean într-o adresă ulterioară trimisă consilierilor locali din Mangalia (uşor agramată, dar esenţa contează, nu cunoştinţele de limbă română ale semnatarului Cristinel Dragomir): „Cu ocazia controlului desfăşurat privind activitatea de derulare a proiectului s-a stabilit că proiectul a devenit neeligibil din cauza exclusivă a unei adrese formulate de Primarul Municipiului Mangalia care, în numele dumneavoastră, a[l] consilierilor locali, a decis ieşirea din proiect. Odată (sic!) declarat neeligibil proiectul, se pune în discuţie restituirea sumelor rambursate în cuantum total de 1.544.621,60 lei, sumă ce va fi suportată doar de partenerul responsabil.”.

Dezastrul este ascuns sub preş, până la alegeri

După controlul Ministerului, Prefectul a atacat hotărârea de retragere a Mangaliei din proiectul european. Ulterior, ca să pună batista pe ţambal şi ca să scape basma curată, chiar primarul Radu a încercat să o anuleze, printr-o altă hotărâre locală, iniţiată de el şi adoptată de consilieri pe 15 februarie 2016. În ciuda eforturilor disperate de a ascunde faptele din urmă, răul comis de dragul interselor de clan nu mai poate fi reparat. Mangalia este bună de plată, iar suma va fi suportată, cel mai probabil, printr-un nou credit sau printr-o nouă majorare a taxelor şi impozitelor locale, deja foarte mari.

Voinţă politică în acest sens ar fi cu prisosinţă, după ce PSD-ul de la Constanţa a mazilit organizaţia sa de la Mangalia, urmărind – cel mai probabil – să-l ajute cu încă un mandat pe Radu, acest magnific specialist care a făcut praf toate proiectele europene, dar a împărţit cu generozitate bugetul local cu firma Polaris M Holding a marii familii PSD-iste (şi acolo a fost un tun ordinar, după acelaşi patent al donaţiei aparente, aşa cum vom proba într-un material viitor). În contextul blatului dintre PSD şi PNL, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, încearcă să-i păcălească pe consilierii din Mangalia, că ar exista o soluţie de deblocare a derulării proiectului (ce Dracu` să mai derulezi, dacă programul s-a încheiat pe 31 decembrie 2015?). El le cere să voteze o nouă hotărâre, prin care gestiunea problemei să fie încărcată în responsabilitatea altui reprezentant al Primăriei, altul decât prezentul şi viitorul primar hotărât de blatişti, Radu Cristian. Eventual, se urmăreşte ca gestiunea situaţiei să fie transferată asupra lui Bogdan Maganu, tipul care joacă în aceste zile rolul de mână moartă în aşa-zisa confruntare electorală.

ordinea3

Adrian Cârlescu, ordinea.ro 27.04.2016

23 Comments

 1. Ce față fioroasă are Radu! Căelușul credincios Simonel îi asigură spatele.

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2016 @ 16:45

 2. Pe surse se aude că Simonel o să ajungă șefă la biobază. Cică are aptitudini.

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 17:08

 3. pai si? cand se duce la puscarie? or avea aia zeghe de la armani? dna ul doarme? luati-l odata ca ne-a ajuns.

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2016 @ 17:09

 4. Încep sa îmi dau seama ce am ales.Legat la ochi am fost sau idiot.Nu mai fac greșeală ăsta a doua oară. Sa ne lase în pace Constanța.

  Comentariu by Cetățeanul 4007 — 28 aprilie 2016 @ 17:39

 5. Eu am un singur cuvînt pentru treaba asta: tîlhăraj, combinaţia dintre tîlhărie şi sabotaj.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 18:14

 6. Nici nu a inceput oficial campania electorala si deja RC are mari probleme cu devoalarea unora din manariile facute in timpul mandatului.
  Multe din acestea au si ceva iz penal. E foarte posibil ca in situatia in care va castiga al doilea mandat sa nu-l duca la capat. Referitor la proiectele cu fonduri europene faptul ca le vom plati aproape integral din banii bugetului local va fi mai putin dureros decat faptul ca multa vreme din cauza lui RC orasul nu va mai avea acces la astfel de fonduri.

  Comentariu by Marian Vasile — 28 aprilie 2016 @ 18:18

 7. Pam, pam …

  Comentariu by Big Brother — 28 aprilie 2016 @ 18:20

 8. @5 Frumos cuvânt. Felicitări sincere !

  Comentariu by zozo — 28 aprilie 2016 @ 18:22

 9. Pt 6: Cam jumătate din primarii şi acoliţii lor arestaţi au ciugulit din fondurile europene. Tentaţia… Nu tentaţia, ci obişnuinţa învinge. Mangalia va putea aplica, bine-mersi, pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă. Proiecte să fie…

  Pt. 8: Mulţam.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 18:33

 10. Apropo de proiecte şi de finanţare…
  Se pare că, de fapt, finanţarea nu este pierdută, doar amînată din cauza unor tehnicalităţi. Adevăratul termen-limită pentru finalizare şi depunerea actelor pentru decont ar fi ÎN LUNA IUNIE.
  Eu cred că finalizarea proiectelor ar putea fi turnesolul stării de spirit a lui Radu Cristian:
  1. dacă nu le termină şi iese tot el, i se va sparge în cap decontarea; dacă nu cîştigă, atunci poa’ să vină şi potopul.
  2. dacă le termină şi iese tot el, va fi discotecă; nu iese tot el, va fi prohod.

  Prin urmare, să urmărim atent evoluţia lucrărilor la cele trei proiecte de pomină ale oraşului, ca să aflăm dacă RC se crede învingător sau învins.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 18:50

 11. Cumva doamna aceea grasa din spatele lui RC se numeste CIOCANEL ? In fiecare dimineata vine la Canapele si comanda o portie de tochitura cu mamaliga si o ceafa de porc cu cartofi prajiti …. Noi nu stiam ca este mina dreapta a lui RC

  Comentariu by Canapele — 28 aprilie 2016 @ 19:15

 12. Nu trebuie să mănânce și gura ei ceva ?

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 19:19

 13. Finatatea cu fonduri UE a fost doar pretextul, inca de la inceput se stia ca vor fi finantate din fodurile de la bugetul local. Nimeni nu a prea urmarit evolutia acestor proiecte, din datele publice se vede clar manaria.
  Nu prea mai are importanta daca le va termina ori nu. Nu mai are bani sa le finalizeze corect calitativ asa ca se dau niste rasoale puternice care se vor observa in 2-3 ani.
  Sunt prea multe probleme cu proiectarea, bugetarea si executia acestor proiecte dar si cu altele derulate in acest mandat ca sa mai poate fi camuflate.
  DNA si alte structuri care au facut deja sapaturi pe mandatul lui Tusac dar si inainte pe la Iorgus au vazut ca e un filon cu potential. Pe masura ce se strang date despre mafia pluripartida de la C-ta se afla si dedesupturile Mangaliei.

  Comentariu by Marian Vasile — 28 aprilie 2016 @ 19:33

 14. DE ce nu publicați și numele consilierilor care erau atunci în camarila lui piticul iar acu sunt dizidenți și candidați la primărie?

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2016 @ 19:57

 15. Dl Visa sa stiti ca a sunat Ciocanel pe patronul nostru si l-a amenintat ca o sa ne inchida retaurantul .

  Comentariu by Canapele — 28 aprilie 2016 @ 21:16

 16. Cum a gastigat omul acesta, RC , 40% din voturile Mangaliei acum patru ani? Va face oborul, reface GOLD-ul, va crea locuri de munca pentru oamenii din oras, va sprijini firmele din Mangalia nu pe cele de la Constanta cum facea Tusac…, va construi locuinte pentru tineri… va realiza investitii cu fonduri europene…De atatea manarii nu a avut timp nici sa-si reinoiasca programul- minciuna, apare cu aceleasi copiute si in campania actuala….Dar poate mai tine si de data aceasta sa treaca peste 50% cu aceeasi tactica de a face „cinste” tineretului cu cateva seri de club moca…Sper ca nu mai tina pentru cei 40% fraieriti!

  Comentariu by Elena — 28 aprilie 2016 @ 23:24

 17. doamna Ciocanel, decat sa inchida restaurante, mai bine s-ar inchide singura intr-o camaruta si ar face niste penitenta, ca sa-i mai iasa fariseismul din cap! Pe care i l-a bagat Cristi Radu! pacat de inselarea in care a picat, saraca…

  Comentariu by Anonim — 29 aprilie 2016 @ 3:34

 18. Ciocanel nu mai are viata lunga, se schimba administratia,ramane fara stapanul pe care l-a pupat in fund constant.Ca e constantean.

  Comentariu by dana — 29 aprilie 2016 @ 8:49

 19. Asta este caz penal,abuz in serviciu si este de competenta DNA care doarme insa cand vine vorba de Mangalia.Nu numai ca am pierdut 1.544.621 lei(aprox 350.000euro)dar va trebui sa returnam cei 350000 euro(bani cu care ai fi asfaltat toat cartierul Dobrogea 1).Isi permite Radu ca nu da din banii sai.Cei care au votat acel HCL si semnat pentru legalitate sa plateasca banii din veniturile propii ca doar are balta peste.
  Apropo, cei doi oamenii din Sibiu nu cumva au fost adusi de Radu si Adi Craciunescu?Eu cred ca da.

  Comentariu by Anonim — 29 aprilie 2016 @ 9:04

 20. http://www.replicaonline.ro/primarul-mangaliei-despre-contracandidati-despre-cea-mai-veche-biserica-din-oras-si-ce-le-ureaza-cetatenilor-de-sarbatori-273212/

  Comentariu by nabuco — 29 aprilie 2016 @ 16:51

 21. Am văzut înregistrarea, dar ceva nu e în regulă: e sunetul prost? Sau RC mănîncă litere şi cuvinte?! Nu am înţeles mai nimic din româna vorbită de alesul nostru… Pe bune, există, undeva, o înregistrare mai bună?

  Comentariu by Vipera cu elice — 29 aprilie 2016 @ 17:05

 22. nu sunetul este de vina,asa vorbeste el, prost, inveninat si cu muuuulte minciuni

  Comentariu by Anonim — 29 aprilie 2016 @ 17:32

 23. Zice că are o problemă cu cei care mint. Adică cu el însuși.

  Comentariu by lucian visa — 29 aprilie 2016 @ 17:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress