Mangalia – politica locală

28 aprilie 2016

OPERAȚIUNEA „SALVAȚI PNL”. PRESIUNILE lui Klaus Iohannis și ale PNL asupra Curții Constituționale vor da roade: VOM AVEA ALEGERI ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN. LOVITURĂ DURĂ PENTRU PSD

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 17:03

Săptămâna viitoare s-ar părea că o să avem parte de o decizie a Curții Constituționale care să arunce în aer multe speranțe electorale ale unor candidați. Pe 4 mai, CCR se va pronunța cu privire la articolul din Legea electorală care se referă la numărul de semnături necesare pentru a candida după ce jurnalistul Liviu Avram a câștigat procesul și instanța a admis sesizarea Curții. Potrivit unor surse politice bine informate, decizia Curții Constituționale va fi una pe placul Președintelui Klaus Iohannis și a PNL: alegeri locale în două tururi de scrutin. Lupte subterane se duc în aceste zile, dar presiunea este prea mare.

Această decizie este extrem de importantă pentru viitorul politic al președintelui Klaus Iohannis și al PNL, întrucât în toate sondajele de opinie liberalii sunt cotați ca fiind pe locul doi, cu 25-30 la sută din voturi, în spatele PSD cu 35-40 la sută. Dacă s-ar menține alegerile într-un singur tur de scrutin, așa cum a decis Parlamentul, inclusiv partidul condus de Alina Gorghiu a votat atunci în unanimitate, configurația administrației locale ar consacra un PSD dominant, un PNL minor și doi mari câștigători, cu 7-10 la sută din voturi fiecare, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, prin PMP și ALDE. Plus UDMR și ceva independenți. Ceea ce va avea drept primă consecință izolarea PNL în consiliile locale, UDMR și ALDE fiind alia tradițional al PSD, iar PMP fiind respins de către PNL.

Ca atare, de luni bune s-a încercat modificarea legii alegerilor locale, prin revenirea la cele două tururi de scrutin. Cu disperare, făcându-se presiuni directe și indirecte. Unul din cei mai vechi parlamentari, ne-a povestit amuzat că fiind prieten cu un judecător al Curții Constituționale, a încercat să dea de el în ultimele zile, dar acesta, disperat de apelurile pe care le primește, și-a închis telefonul. De tot. Nu mai vrea să știe cine-l caută, nu vrea să fie căutat, nu vrea să răspundă. O poveste politică tipic dâmbovițeană, dar extrem de relevantă pentru situația actuală.

Surse apropiate Puterii, contactate de EvZ ne-au relatat despre presiunile care s-au făcut din zona Cotroceniului, a serviciilor secrete, a PNL, pentru ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin, iar în cursul zilei de ieri ne-au confirmat că decizia este luată.

Ieri, la Curtea de Apel București s-a judecat și procesul pe care Liviu Avram l-a intentat Guvernului. De data aceasta, jurnalistul a cerut instanței sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea articolului ce se referă la alegerea primarilor într-un singur tur. Curtea de Apel a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale și a fixat ca termen data de 18 mai.

Pe pagina sa de socializare, Liviu Avram a scris despre consecința imediată pe care o vede:

”Curtea Constituțională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numarul de semnaturi necesare pentru a candida si alegerea primarilor intr-un singur tur.
Singur faptul ca vom avea un răspuns clar, ferm și argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câștigat bătălia.
Dacă CCR declară neconstituțional articolul cu alegerea primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câștigat întreg razboiul”. 

Liviu Avram scrie și care sunt diferențele între acțiunea  depusă de liberali (și respinsă de judecători) și acțiunea sa: „Este un proces similar cu cel al liberalilor, singura diferență este că ei au cerut anularea HG privind stabilirea datei alegerilor. Diferența dintre cele două hotărâri este ca în cea atacată de liberali nu sunt menționate cele două articole din lege pe care le vrem duse la CCR, pe cand în HG atacat de mine sunt menționate, deci am temei de atac asupra acestui HG, pentru că pune în aplicare articole neconstituționale”. Și astfel un ziarist a corectat eroarea liberalilor printr-un demers fără precedent. 

Surse credibile din rândul specialiștilor în drept constitutional au previzionat pentru EVZ că deciziile CCR ar putea fi cele așteptate de președintele Klaus Iohannis și PNL, întrucât ele nu schimbă cu nimic caracterul alegerilor, ci doar norma de reprezentare. Adică, susțin sursele noastre, în proporție de 90% CCR va declara neconstituționale cele două articole invocate de Liviu Avram și, drept urmare, vom avea alegeri locale în două tururi.

De altfel, după cum relata DC News acum câteva zile, la nivelul guvernului se lucrează la rectificarea bugetului pentru alocarea banilor pentru alegeri locale în două tururi de scrutin.

Simona Ionescu, evz.ro 28.04.2016

25 Comments

 1. Parcă Alina Gorghiu era avocat grozav. A ajuns un ziarist să-i dea lecții de drept constituțional ? Oricum, felicitări pentru Liviu Avram.

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 17:05

 2. Două tururi, Radu și gașca pleacă!

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2016 @ 17:06

 3. În două tururi îl bate orice alt candidat la primăria Mangalia.

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 17:06

 4. iorgus bea sampanie a doua oara in patru ani. poate de data asta cu noroc.

  Comentariu by anonim — 28 aprilie 2016 @ 17:32

 5. O sa bea domestos dupa campanie.

  Comentariu by Anonim — 28 aprilie 2016 @ 17:33

 6. Nu va faceți iluzii RC e în stare de orice după cum stiti de la alegerile trecute.

  Comentariu by Cetățeanul 4007 — 28 aprilie 2016 @ 17:43

 7. La Mangalia o să fie o excepție, un singur tur.

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 18:12

 8. Mda… Cam atît de competenţi sînt avocaţii şi juriştii care i-au făcut actele PNL-ului. Zici că juriştii ăia au fost plătiţi de adversari, nu de reclamanţi!… Hopa! Ia stai! Asta îmi aminteşte de un alt jurist… venit din altă localitate… ca să reprezinte Mangalia într-un proces cu acea localitate… Sună a tipar, deja.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 18:23

 9. @8 Dupa campanie te rog sa imi faci onoarea să bei un pahar cu mine, asta din respect pt calitatea (veninului) spiritului tau !

  Comentariu by zozo — 28 aprilie 2016 @ 20:04

 10. Pt. 9: Mulţumesc! Respectul e reciproc.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 20:17

 11. Pt. 7:
  D-le Vişa, evident că va fi o excepţie. La fel s-a aplicat şi „decizia” PSD de a exclude din partid pe cei cu dosare penale, tot prin excepţie. Dovada? Zgonea a crezut-o şi a fost ‘zgonit din PSD.

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 20:21

 12. Dar pe mine de ce nu mă invitați la un pahar, n-am venin suficient ?

  Comentariu by lucian visa — 28 aprilie 2016 @ 21:11

 13. Pai e o problema daca e sa fie doua tururi, cu cine merge psd in turul doi are cele mai multe sanse, teoretic, doar daca nu se razvrateste cetateanul si nu mai asculta indicatiile pretioase. Nu o sa-l uit niciodata pe tusac brat cu cristi, baaa cristi…

  Comentariu by Parerea mea... — 28 aprilie 2016 @ 21:18

 14. Cu mare drag domnule Visa ! După eliberarea orașului de sub jugul trupelor de ocupație constantene , merităm un moment al nostru ! PROMIT public aici și îmi ASUM : locația , licorile si mahorca…zâmbete si spiritul blogului e de datoria tuturor care vor sa participe să le aibă la ei !

  Comentariu by zozo — 28 aprilie 2016 @ 21:28

 15. Limbajul de lemn a fost doar pt cotropitori , pt că e singurul care il folosește MINCINOSUL !
  Partea a doua e pt mangalioti.

  Comentariu by zozo — 28 aprilie 2016 @ 21:37

 16. ptr. 14: Primiţi şi chibiţi cârcotaşi ?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 aprilie 2016 @ 22:33

 17. Iohanis a cam luat-o pe urmele lui basescu in materie de partizanat politic. Daca nu ati aflat, va spun eu: si-a facut buletin de bucuresti doar ca sa dea un pic de aer partidului lui. si, fireste, guvernul lui abia asteapta o pronuntare stramba a curtii constitionale, ca sa-i mai intre in gratii stapanului cu o ordonata de urgenta neavenita, mai ales in conditiile in care la vremea respectiva nu numai ca sunt depasite cu mult cele minimum sase luni in care nu se dau legi/ordonante de urgenta cu caracter electoral, dar deja schimba regulile jocului in TIMPUL jocului. in rest, depinde doar de cetatenii mangaliei sa aiba intelepciunea necesara sa il trimita la plimbare pe raducu cristinel

  Comentariu by dan — 28 aprilie 2016 @ 22:59

 18. Vin si eu cu o creatie bahica pe cinste! Si are trei calitati majore: e multa, e buna, e gratis! Dixit!

  Comentariu by Baronul — 28 aprilie 2016 @ 23:02

 19. Si uite asa se pun bazele unei asociatii civice. Ar fi buna una la Mangalia sa mai taie din tupeul si aroganta smecherilor locali grupati in gasti politice.

  Comentariu by Marian Vasile — 28 aprilie 2016 @ 23:21

 20. pt 16: Coane, chibiţii tre’ să tacă, prin definiţie. Matale îţi şade mai bine cîrcotaş 😉

  Comentariu by Vipera cu elice — 28 aprilie 2016 @ 23:24

 21. foarte frumos domnilor! trebuie sa-i dovedim pe ignorantii astia farisei navetisti!

  Comentariu by Anonim — 29 aprilie 2016 @ 3:26

 22. @ 16 In orice adunare chibiţul e un (condi)element de bază ! 🙂
  Oricum vă doresc o zi frumoasă și vești bune pt Mangalia !

  Comentariu by zozo — 29 aprilie 2016 @ 6:25

 23. Stai puţin, să înţeleagă elicea mea încă ceva… E cu legea finanţării partidelor, promulgată de un preşedinte de sorginte liberală.
  Va să zică, dacă un partid nu poate plăti datoriile acumulate la campaniile trecute, executorul sau Fiscul nu mai au voie să pună poprire pe conturi, pentru că „partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice”

  Cu alte cuvinte, partidele pot avea două conturi: cel pentru alegerile astea, intangibil, şi cel de la alegerile trecute, gol.

  Partidele sînt entităţi private care au personalitate juridică şi un cont în bancă, la fel ca firmele.

  Ce folos mai are deblocarea conturilor partidelor, dacă finanţatorii au, în continuare, conturile blocate de Fisc? Se va finanţa „la negru?”

  Comentariu by Vipera cu elice — 29 aprilie 2016 @ 9:34

 24. DACA ALEGERILE SE VOR DESFASURA IN DOUA TURUR PUTEM AVEA SURPRIZA MARE LA PRIMAR…SI ATUNCI SA VEZI ALIANTE SI INTELEGERI MAFIOTE INTRE CANDIDATI….IAR DUPA CEVA TIMP VOM ASISTA DIN NOU LA DESPARTIRI,CERTURI IN C.L. SI IAR SI IAR ACELEASI SCANDALURI SI RAFUIELI.

  Comentariu by simplu cetatean — 29 aprilie 2016 @ 11:46

 25. http://www.patraru.ro/2016/04/03/instigare-la-praduiala/

  Comentariu by nabuco — 29 aprilie 2016 @ 14:02

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress