Mangalia – politica locală

20 aprilie 2016

După 14 ani, Lumina de la Malul Mării s-a stins la Mangalia. Ediţia de anul acesta nu va mai fi organizată!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:42

Un alt simbol al Mangaliei se stinge, chiar zilele acestea, sub ochii noştri. “Lumină de la Malul Mării” ar fi trebuit să numere, anul acesta, cea de a XV-a ediţie. Aceasta nu va mai avea, însă, loc. Atât Primăria Mangalia, cât şi Protoieria, ne-au confirmat că evenimentul a fost anulat.

„Lumină de la Malul Mării“ nu a avut, niciodată, semnificaţia religioasă cuvenită unei sărbători atât de importante a Creştinătăţii. În schimb, evenimentul era un spectacol în sine, Lumina Sfântă fiind primită de miile de credincioşi – localnici, dar mai ales turişti – chiar pe malul mării. Manifestarea a fost perpetuată, anual, de fiecare dintre administraţiile publice locale care s-au perindat, efemere, la conducerea urbei. A fost promovată, de-a lungul timpului, şi de primărie, de operatorii din turism, dar şi de Arhiepiscopia Tomisului, care a încuviinţat manifestarea, este drept, în ultimii ani, mai cu jumătate de gură.

An de an, mii, poate zeci de mii de persoane au venit să ia “Lumină din Lumină” şi să spună, alături de soborul de preoţi ce a slujit în altarul montat special pentru acest eveniment: “Hristos a Înviat!”

Iată că, în anul de graţie 2016, Lumina de la Malul Mării se stinge, poate, pentru totdeauna. Ia, astfel, calea Festivalului “Callatis”, eveniment blamat de unii, dar care a ridicat Mangalia la rangul de staţiune a distracţiei, mediatizată în toate colţurile ţării, dar şi peste hotare.  Sau pe cea a altui eveniment de anvergură internaţională, uitat, deja, de câţiva ani: Simpozionul Românilor de Pretutindeni, manifestare ce i-a avut invitaţi, în cele câteva ediţii, pe cei plecaţi în amara pribegie a Diasporei, atât de fericiţi că li se spunea, la Mangalia :”Hai Acasă!”

Ori calea fără întoarcere a “Galei Tânărului Actor HOP!”, eveniment în lipsa căruia destinele multor generaţii de tineri artişti, consacraţi acum, ar fi fost, poate, pierdute pentru totdeauna… Gala şi-a luat bocceaua şi a plecat, umilă şi umilită, către o comună neînsemnată, dar cu capacitatea de a-şi calcula beneficiile, în primul rând economice, pe care i le-a aduce o astfel de manifestare.

Anul trecut, în vară, se anunţa şi „marele final“ al Târgului Estival “Carte la Nisip”. Se pare, însă, că organizatorii au strâns din dinţi şi vor încerca, şi anul acesta, să lupte împotriva curentului, a tuturor dificultăţilor financiare şi să continue o tradiţie de aproape două decenii.

Ne place să ne lăudăm că trăim, laolaltă, numai puţin de 40.000 de suflete, ne afişăm aere de municipiu european, căreia i se promite, acum, în prag de alegeri, un viitor nemaivăzut, plin de proiecte europene sau de aiurea, menite să ne ofere, pe tavă, săli de cinema, grădini de vară sau – oau! – o Casă de Cultură burduşită cu cafenele literare ori biblioteci.

Dar ştim cu toţii că, în realitate, suntem oraşul fără niciun teatru, fără un cinematograf. Europeanul municipiu cu o Casă de Cultură devenită, în ani, o Cenuşăreasă ruşinată de straiele mizere, atârnânde şi fetide. Suntem oraşul în care avem generaţii de copii care nu ştiu cum arată, pe interior, o sală de teatru sau de operă. Tinerii de valoare aleg să fugă din calea mocirlei ignoranţei.

Punem, acum, punct, unei tradiţii a Mangaliei. Vom lua, aşa cum se cuvine, Lumină Sfântă din Biserică, iar la malul mării va rămâne lumina amintirii.

editiadesud.ro 20.04.2016

30 Comments

 1. Articolul e în totalitate corect, dar al dracului de trist.
  E din ce în ce mai clar că mincinosu e pe făraș. Nu vrea să plece de bunăvoie, vrea ca lumea să-l scuipe. S-ar putea să se întâmple la propriu.

  Comentariu by lucian visa — 20 aprilie 2016 @ 15:46

 2. Chiar imi este mila de el, de primar ! A trebuit sa vina Politia Locala sa-l scoata din „mainile oamenilor”? De la MG-28?

  Si…ca ar fi pe faras sau nu, domnule Visa, omul asta, Cristian Radu, chiar nu-si da seama de ridicolul situatiei?

  L-am sustinut acum patru ani, dar acum imi este mila de el ! Un milog! Fatarnic si razbunator !

  Comentariu by Notarius Anonymus — 20 aprilie 2016 @ 16:00

 3. Mai e cate unul care il sustime mereu pe x sau pe y si apoi il injura. E un fel de a spune ,,ce prost am fost ,,. Sau … am avut un interes dar mi-a tras teapa. Tot aia este.

  Comentariu by Babanu — 20 aprilie 2016 @ 16:32

 4. pacat,era ceva deosebit,dar Mangalia in cei 4 ani de domnie a lui Radu si a navetistilor a ajuns un sat.Carati-va la Constanta

  Comentariu by anonim — 20 aprilie 2016 @ 17:07

 5. Asa este la blocul MG 28 primarul a fost certat foarte tare de catre Ciobanel . Nu stia cum sa fuga de linga el . A fost crispat si nu putea sa scoata nici un cuvint cit a fost certat …… De tot risul

  Comentariu by Cetatean — 20 aprilie 2016 @ 18:13

 6. Navetiștii au distrus tot ce avea Mangalia mai frumos. Flori, evenimente, curățenie, liniște.

  Comentariu by Anonim — 20 aprilie 2016 @ 18:13

 7. Cum ar fi trebuit sa ajungem pe plaja sa luam lumina ? Trebuie sa trecem prin transee , gropi si bolovani dupa care sa escaladam un zid . Un adevarat sport extrem . Si apoi se aduna multa lume , care nu ar fi avut ocazia sa ajunga in zona , dar cu ocazia slujbei are posibilitatea sa vada maretul proiect european .

  Comentariu by doctorand — 20 aprilie 2016 @ 18:22

 8. Trist…

  Comentariu by Nemo — 20 aprilie 2016 @ 18:24

 9. Cum? Cînd avem la îndemînă o pereche făcătoare de minuni, ne împiedicăm de-un ciot? Eu propun aşa: doamnele cu asfaltarea să facă o petiţie şi pentru „Lumină de la Malul Mării” şi să i-o ducă ciotului!

  Comentariu by Vipera cu elice — 20 aprilie 2016 @ 18:40

 10. cultura din mangalia este condusa de marele membru rotary tatiana odobescu care are in subordine o consistenta echipa. n-am auzit-o niciodata sa iasa public si sa spuna ca activitatea culturala este ne/subfinantata, nici vreo demisie de onoare. macar ca atentionare daca de onoare nu poate fi vorba. dar nu, ne complacem in mizerie si stam sa incasam un salariu frumos de la o cultura in mizerie. asta da paradox.

  Comentariu by Anonim — 20 aprilie 2016 @ 18:41

 11. deci trebuie sa il punem iar pe doctordocent

  Comentariu by Maria — 20 aprilie 2016 @ 20:51

 12. Pai Ciobanel nu era ala care ne indemna sa votam cu Radu in 2012 sa nu iasa Iorgus ? Acum s-a sucit subit ? Nu si-a primit ciolanul ?

  Comentariu by Maria — 20 aprilie 2016 @ 20:53

 13. Usor ,usor , dispare si ultima urma a trecerii lui iorgus prin mangalea….

  Comentariu by psd — 20 aprilie 2016 @ 21:49

 14. Sincer inteleg tristetea celor care au devalizat orasul impreuna cu el

  Comentariu by psd — 20 aprilie 2016 @ 21:50

 15. Nu poti intelege tristetea care s-a asternut peste oras , te depaseste , esti coplesit de admiratia pe care i-o porti primarului .

  Comentariu by doctorand — 20 aprilie 2016 @ 22:33

 16. Tristete vad doar cei care nu inteleg evolutia. Ura viscerala fata de persoana celui care ocupa scaunul de primar iti limiteaza perceptiile.

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2016 @ 6:24

 17. nu e doar vina primarului.nu era unu care plangea cultura pe aici dar care a pus umarul din greu la disparitia ei?parca era consilier local si fost finantator al cristianului pana a vazut lumina si a dat fugutza la alde.

  Comentariu by anonim — 21 aprilie 2016 @ 6:31

 18. Ba este doar vina primarului ! Pentru ca este un omulet rau, incompetent, impotent ,frustrat ,mincinos si hot. Cat despre domnul de la alde tot respectul. Mi-as fi dorit sa aiba toti cei de care si-a batut joc primarul coloana vertebrala sa se rupa de el si nu sa se umileasca si sa se tarasca in fata lui pentru a le fi lor mai bine !

  Comentariu by dixit — 21 aprilie 2016 @ 8:32

 19. Pt.16
  In opinia ta unde este evolutia?
  In mizeria crasa din oras, in parcul de la Balnear care a fost lasat in paragina, vara, in plin sezon cand aveai aliniate tarabe una cu chiloti, langa alta cu inghetata, langa cealalta cu blanuri, si inca alta cu porumb si tooooot asa, cand nu te puteai plimba pe digul aproape distrus din cauza masinilor care circulau ca pe autostrada? Si exemple mai sunt multe, dar prefer sa ma opresc aici, halal evolutie! Voi astia cu viziuni „europene” ati reusit performanta de a distruge tot ce a mai fost cat de cat valoros in oras si noi suntem cei care nu inteleg ” evolutia”! Vorbesti de ura fata de cel care ocupa functia de primar, n-ai inteles nimic, de ce un consum inutil de energie ca sa urasti, s-a dovedit doar faptul ca cel caruia i s-a facut cadou o functie fara sa o castige cinstit nu a stiut ce sa faca, era de asteptat!

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2016 @ 8:35

 20. ura duce la boli grave.mintale dar si fizice.

  Comentariu by anonim — 21 aprilie 2016 @ 11:23

 21. Just! Să vină mai repede alegerile să aflăm și noi unde i-a dus ura pe orașul nostru pe piticul ăsta înfumurat împreună cu trupa de navetiști asortată cu „măiaștri militari pensionați”!

  Comentariu by VOTANTUL FRENETIC — 21 aprilie 2016 @ 11:51

 22. http://www.artmark.ro/licitatii-curente/licitatia-epoca-de-aur-200-2016/fotografie-reprezentand-defilari-ale-fortelor-navale-cu-ocazia-zilei-marinei-anii-1980.html

  Comentariu by nabuco — 21 aprilie 2016 @ 15:51

 23. Nu va mai luați de domn primar, este un om cinstit si f bogat a moștenit toată averea de la masa soacra i- am văzut declarația de avere , n- a furat nimic, n- a mințit . El ne vrea binele , vrea sa ne facă un parc rece lângă cimitir si un zid mare pe malul marii sa ne ferească de rechini! Ce mai vreți?!?

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2016 @ 20:13

 24. Pt23: Dacă zic „să plece”, e corect?

  Comentariu by Vipera cu elice — 21 aprilie 2016 @ 20:23

 25. Pt 24 Este corect, cu siguranta.

  Comentariu by ANONIM — 21 aprilie 2016 @ 20:38

 26. Sa-si administreze mosia, nu primaria!

  Comentariu by Anonim — 22 aprilie 2016 @ 14:59

 27. Nu cred ca o sa-si administreze moșia așa cum a făcut cu primăria.Moșia o va lăsa urmașilor, urmașilor,urmașilor…pe când primăria se zbate ca pestele pe uscat sa supraviețuiască.Am aruncat astăzi un ochi la acel parc „niciodată verde”.Betoane si numai betoane.Ce verde,e clar ca este gri.In curând balariile de lângă calea ferata ii va lua fata,fiind la concurenta de culoare.Dar aleșii nostri,primar si consilieri ne umplu cutiile poștale de felicitări de Sf.Gheorghe si culmea ironiei pe scara blocului nu este nici un locatar cu acest nume.Asteptam cu interes felicitări de Florii si de Paște.

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 22 aprilie 2016 @ 17:51

 28. Pt.12
  Intradevar Ciobanel a indemnat lumea in 2012 sa voteze cu Radu.Stie cineva cat a primit Ciobanel,Maganu,Pasa si alti membri PSD sa indemne lumea si sa voteze cu Radu Cristian?.Va spun eu care am probe si martori,au primit bani cu sacii pentru vot si ajutor.Banii erau adusi de oamenii lui Radu(Romulus) la sediul PSD.

  Comentariu by Anonim — 23 aprilie 2016 @ 22:42

 29. Pt.16
  Nu stiu cata ura poarta unii pentru actualul primar ,dar iti pot spune cat de multa ura poarta actualul primar fata de populatia din Mangalia.Nu am vazut un om sa urasca atat de mult un om,o fiinta,o organizatie un oras ca acest Radu Cristian.A declarat de nenumarate ori ca îi ureste pe mangalioti si nu are incredere in ei(de aceea a adus constanteni)

  Comentariu by Anonim — 23 aprilie 2016 @ 22:50

 30. După 14 ani, Lumina de la Malul Mării s-a stins la Mangalia. Ediţia de anul acesta nu va mai fi organizată! « Mangalia – politica locală
  tfxfdmjhqy http://www.g70rq3j733zs0w0e6vvl594f919fd7jrs.org/
  [url=http://www.g70rq3j733zs0w0e6vvl594f919fd7jrs.org/]utfxfdmjhqy[/url]
  atfxfdmjhqy

  Comentariu by tfxfdmjhqy — 24 aprilie 2016 @ 17:11

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress