Mangalia – politica locală

15 aprilie 2016

Întâlnirea dintre primar şi agenţii economici din turism

Filed under: administraţie publică,Sudul litoralului — lucian visa @ 14:15

Începutul sezonului estival, prilej bun pentru investitorii din turism să îşi verse năduful la adresa administraţiei locale

În cadrul unei întâlniri premergătoare deschiderii sezonului estival dintre reprezentanţii administraţiei publice locale şi operatorii din turism din sudul litoralului, cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord decât cu mari eforturi şi după discuţii aprige. Aşa cum a recunoscut la începutul întâlnirii edilul Cristian Radu, relaţiile dintre administraţia locală şi operatorii economici nu au fost cele dorite. La rândul lor, agenţii economici din turism au acuzat lipsa de profesionalism a subalternilor primarului, dar şi cea a transparenţei în deciziile adminisitraţiei publice locale. Şi, nu în ultimul rând, au mai spus operatorii, problemele turismului din sudul litoralului continuă să fie, an de an, aceleaşi, fără ca situaţia să se schimbe în mai bine.

Primarul Cristian Radu a făcut, la începutul întâlnirii ce a avut loc la Club Nautic din Portul Turistic, un scurt rezumat al situaţiei turismului din zonă, văzut prin prisma adminsitraţiei publice locale, printre care noile reglementări fiscale aplicabile agenților economici din turism, proiectele de investiții în zona de sud a litoralului, o variantă ocolitoare a Mangaliei, dar şi eliminarea taxei de promovare, fapt care, afirmă edilul, a fost o greşeală.

Pentru cele câteva zile rămase până la demararea sezonului estival, primăria susţine că se va apuca de lucru: va toaleta spaţiile verzi şi gardurile vii, arborii uscaţi şi cei care afectează trama stradală, va plomba carosabilul, va igieniza lacurile, va reface gazonul şi va aplica tratamente periodice specifice împotriva insectelor şi ţânţarilor şi multe altele.

Spiritele s-au încins în momentul în care primarul a acuzat reprezentanţii din turism că ei sunt cei care au dorit retragerea taxei de turism, un bir special, ce a fost retras, definitiv, la începutul acestui an. “O să vă pun la dispoziţie filmări de la şedinţa Consiliului Local, în care veţi vedea că aţi fost cei care v-aţi opus acestei taxe, iar acum vă plângeţi că, la Mamaia, se fac lucruri bune cu această taxă”, le-a reproşat Cristian Radu operatorilor.

„Sigur că da, daţi toate imaginile de la acea şedinţă, în care o să vedeţi că FPTR-ul nu a cerut, niciodată, eliminarea taxei de promovare. S-a decis, în cadrul şedinţei, de către consilieri, să se elimine taxa până la clarificarea destinaţiei care s-a dat, în ultimii ani, acestei taxe. Sun nicio formă nu am cerut anularea ei. Vă întreb pe dumneavoastră, ca edil al Mangaliei, de ce aţi făcut această şedinţă fără să ne consultaţi şi pe noi, agenţii din turism? Aveţi pe masa dumneavoastră o mulţime de adrese de la noi, FPTR-ul, dar şi de la alte organizaţii din turism, în care vi se atrage atenţia asupra modului de utilizare a taxei de promovare. V-am atras atenţia în multe şedinţe publice cu privire la asociaţia aceea, Fanomania, care, chipurile, era una de promovare a Mangaliei, cu nopţi albe şi prezervative. Ne-aţi promis că anulaţi aceste nereguli. Si, acum, veniţi şi spuneţi: nu eu sunt de vină, subalternii mei…? Haideţi să ne asumăm, fiecare, greşelile!”, a declarat, celor prezenţi, vicepreşedintele FPTR, Virgil Stancu.

Un alt vicepreşedinte al FPTR, Nicu Moroianu, s-a arătat nemulţumit de faptul că, la întocmirea bugetului primăriei pe acest an, nu au fost solicitaţi să îşi spună punctul de vedere şi operatorii din turism: „Dacă doreaţi o dezbatere adevărată, aşa, cum se face la Constanţa, ne trimiteaţi bugetul să îl analizăm cu săptămâni înainte. Aşa, ni l-aţi trimis vineri seara ca să intre în şedinţa de consiliu luni! În plus, văd că, în fiecare an, la astfel de întâlniri, avem aceleaşi probleme: câini fără stăpân, lipsa iluminatului public etc”, a spus vicepreşedintele FPTR, Nicu Moroianu.

Un ton mult mai calm l-a avut, în cadrul dezbaterilor, dr. Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care a făcut apel la hotelieri să găsească o soluţie rezonabilă, astfel încât să nu fie afectată activitatea micilor comercianţi. „Ca oameni de afaceri nu am făcut averi. Sunt oameni care şi-au pus casele gaj la bancă, pentru a investi în turism. Dar, trebuie să ţineţi cont că, nouă, hotelierilor, ni se cer 67 de taxe pe care le dăm, sub diferite forme, la stat. Astea te pot băga în faliment. Ţineţi cont că eu, de exemplu, am băgat în modernizările unităţilor mele de aici, din sud, 10 milioane de euro. Dar, lângă mine, sunt unităţi părăsite, în paragină. Tot aici, avem nevoie de promovare: 80% dintre turiştii care vin la noi spun că nu se aşteptau să fie atât de bine. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să facem ceva cu câinii vagabonzi şi cu muzica dată la maximum după miezul nopţii”, a punctat neajunsurile pe care le întâmpină agenţii economici pe litoral, Mohammad Murad.

Radu Cristian și Mohammad Murad au propus celor prezenți identificarea unei soluții urgente în privința promovării stațiunilor, modalitatea de finanțare a acesteia, dar și noi măsuri de îmbunătățire a serviciilor oferite turiștilor.

editiadesud.ro 15.04.2016

Stațiunile din sudul litoralului se pregătesc pentru deschiderea noului sezon estival

Comunicat de presă

     Primăria Municipiului Mangalia a organizat, joi, o întâlnire între agenții economici din turism și reprezentanții administrației publice locale, la Clubul Nautic Callatis din localitate. În cadrul ședinței, primarul Radu Cristian a adus în discuție mai multe subiecte de interes, precum noile reglementări fiscale aplicabile agenților economici din turism, proiectele de investiții în zona de sud a litoralului, promovarea celor 6 stațiuni, dar și pregătirea pentru sezonul estival 2016. Principalele probleme ridicate de hotelieri au vizat promovarea stațiunilor și identificarea fondurilor necesare precum și eliminarea comerțului ambulant și a chioșcurilor din vecinătatea hotelurilor. Prezent la dezbatere, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dr. Mohammad Murad, a făcut apel la hotelieri să găsească o soluție rezonabilă, astfel încât să nu fie afectată activitatea micilor comercianți. Edilul Mangaliei a precizat că acest tip de comerț se va face în cadru organizat, de tip bazar și a subliniat că Primăria nu poate interveni pe proprietatea privată a agenților economici. Totodată, Radu Cristian și Mohammad Murad au propus celor prezenți identificarea unei soluții urgente în privința promovării stațiunilor, modalitatea de finanțare a acesteia dar și noi măsuri de îmbunătățire a serviciilor oferite turiștilor.

14 aprilie 2016                         Biroul de presă

mangalia.ro

Sursă video : mangalia.tv

5 Comments

 1. Da, aici era subiectul !

  Despre intalnirea Piticului Mincinos cu ‘operatorii din turism” !

  Am urmarit cu mare atentie filmarea integrala, postata de mangalianews.ro si am tras cateva concluzii:

  In primul rand ce cauta o bioloaga, angajata la un laborator privat de coprologie si alte analize in Policlinica la masa cu Primarul? Ca o atentionare asupra probelor sanitar-veterinare pe care toti lucratorii din turism trebuie sa le aduca la laborator? Probabil !

  In al doilea rand, e interesant de ascultat Mohamed Murat, cetatean libanez, mare investitor pe Litoral inca de acum 25 de ani (dupa cum spune chiar el!). Unul dintre fostii mari prieteni ai lui Cristian Radu, omul care i-a adus “pe tava”investitorii” libanezi in 2012 ! Si pe care i-a gonit cu taxele oficiale si neoficiale impuse. Dar a apucat sa-si faca un concediu in Liban pe chestia asta! Anumite doamne din Primarie stiu despre ce vorbesc !

  Pana si Murat, libanez fiind si oricat de prieten, nu mai rezista si puncteaza la capitolul “concluzie”, pe la minutul 1:06:00 din inregistrarea de pe MangaliaNews (http://www.mangalianews.ro/2016/04/15/intalnire-intre-agentii-economici-din-turism-si-reprezentantii-administratiei-publice-locale-video/):

  1. Primarului Cristian Radu ii spune ca are probleme de comunicare,
  2. Lui Dumitru Filip ii spune ca a avut un esec in gestionarea programului de turism la Mangalia ( de aia o vrea sa fie consilier local, acum pe final de mandate, ca sa mai “privatizeze” inca odata ce-a “privatizat” cu Dan Matei Aghaton?)
  3. Administratiei locale ii spune ca nu are transparenta si ca banii colectati pe “taxa de promovare” ar fi trebuit cheltuiti pe proiecte de dezvoltare !
  La final Murat concluzioneaza: “noi nu stim sa fim primari, dar noi punem suflet in turism” !

  Iar concluzia primarului: “Daca nu va schimbati conducerera Federatiei…parca jucam intr-un film prost !” (1:20:00)
  “De patru ani nu am facut nimic impreuna! Pe unde ne-am prins, ne-am contrat !” (1:32:00)
  Quod Erat Demonstrandum ! Cearta tine loc de strategie, iar amenintare tine loc de comunicare !

  Noroc cu Murat ! Ca, la final, a mai spalat fata primarului !

  Comentariu by Notarius Anonymus — 15 aprilie 2016 @ 14:19

 2. Tanti care ia sânge din venă este şefa serviciului urbanism şi cu leafă pe măsură, înscăunată de Didi Călin pentru merite de ei doi ştiute.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 15 aprilie 2016 @ 17:47

 3. Pt.2
  I-ati spus si lui Radu despre ca cea care ia sange este si directoare la Urbanismul primariei.O stii Radu ca ce sustie si a decis este ILEGAL.Se aude si la DNA de abuz in serviciu?.

  Comentariu by Anonim — 15 aprilie 2016 @ 19:15

 4. Tanti Mihaela care ia sange are totusi o mare calitate: Tusac a pus-o sefa la Politia locala, ca ma apoi sa umble cu Iorgus de gat cand acesta a crezut ca este primar in 2012, si acum sa fie din nou la masa cu primaru’ Radu Cristian. Bat pariu ca daca va castiga Foleanu ea tot se va invarti. E de apreciat! Face ORICE sa fie in carti. Despre Georgiana care i-a fost secretara, scuze asistenta personala lu’ Tusac si acum face „turism” cu Radu Cristian nu mai are rost sa vorbim.
  Si la sfarsit o poza de la Targul de turism 2015:
  http://www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/mangalia-ttr-bucuresti-2015-claboo-media15.jpg

  Comentariu by Provider NET — 16 aprilie 2016 @ 13:16

 5. A fost o întâlnire de dragul de a fi. O singură concluzie, până acum n-a fost colaborare între primărie și agenții economici din turism. Acum e prea târziu, se așteaptă noul primar.

  Ca amănunte, am observat că Romulus Dumitrana nu mai are loc la prezidiu. Un pensionar, o doamnă care se adaptează oricăror situații precum țestoasele lui Darwin și omul de casă au fost lângă mincinos.
  S-a bătut monedă pe taxa de promovare și secretomania cheltuirii ei.
  Discuția s-a purtat aproape exclusiv între reprezentanții patronatelor și primar + Filip. Deci o puteau face și într-un birou, fără să mai deranjeze atâta lume.
  Spre sfârșit, Nicu Moroianu, reprezentantul patronatului din Neptun Olimp, a spus că după intervenția lui în ședința de buget, primarul i-a scris patronilor lui și l-au pus pe liber. Menționez că el asigura manageriatul unui complex din Venus. Faptele sunt confirmate și din alte surse.
  În concluzie, între mincinos și restul orașului nu poate fi colaborare, ci doar subordonare obedientă. Cum spui ceva care nu-i convine, să te aștepți la orice. V-o spun și din experiența personală.

  Comentariu by lucian visa — 16 aprilie 2016 @ 14:37

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress