În fiecare duminică, sute de cetățeni din Mangalia și împrejurimi merg la târg pentru a se aproviziona cu produse proaspete și mult mai ieftine decât cele expuse în supermarketuri. Pentru că marfa provine în mare marte de la producători, oamenii trec cu vederea condițiile improprii în care este oferită spre comercializare. Pentru ouăle, verdețurile, lactatele și carnea proaspete, clienții ignoră praful, igiena precară și modul haotic în care se desfășoară aceste activități comerciale.
Oferta diversificată de produse, economia pe care o fac datorită prețurilor mai scăzute și întâlnirea cu prieteni și apropiați îi îndeamnă pe cetățenii municipiului să vină în târg duminică de duminică de la primele ore ale dimineții.
Toate bune și frumoase, numai că pentru a ajunge în târg, pe jos ori cu mașina, ești nevoit să faci slalom printre munții de gunoaie strânși de ani buni pe terenul vecin celui care găzduiește organizarea acestui obor.
Pentru autoturisme, cantitatea mare de cioburi reprezintă un real pericol, cauciucurile riscând să fie sparte. Pentru cei care se deplasează pe jos, cadavrele de animale, căzile, scaunele de toaletă, articolelele de lenjerie intimă, resturile provenite de la materialele de construcție, gunoaiele menajere, ambalajele de orice fel etc. le sunt companioni până ajung în zonele de comercializare improvizate.
Refrenul îl știm de la autorități, anume că terenul cu pricina este privat. Însă nu este nimic ilegal în a cere societății de salubrizare, plătită regește din banii noștri, să aducă o mașină și doi oameni pentru a curăța zona. În schimb, este ilegal să atentezi la sănătatea consumatorilor, lăsând acel teren să devină, de ani buni, o imensă groapă de gunoi!
Pe de altă parte, autoritățile publice locale ne-au promis, printre altele, un obor nou, numai că am rămas cu promisiunea. Nu degeaba, ziarul Ediția de Sud a botezat, încă în urmă cu doi ani, această administrație „Administrația o să”, cetățenii rămânând cu literea ”o”, un zero (0) în miniatură! În timp ce comuna General Scărișoreanu are amenajat corespunzător un obor, unde comerțul se realizează în condiții optime, Mangalia, oraș european, are un târg unde mărfurile se vând pe jos, în praf!
O altă zonă în care gunoaiele se strâng de la o săptămână la alta este cartierul Dobrogea I. Astfel, în imediata apropiere a mai multor vile am găsit zeci de saci imenși cu gunoaie, moloz, crengi, resturi menajere, întinse pe o suprafață de câțiva metri.
Oare reprezentanților Primăriei Mangalia le este chiar atât de greu să verifice dacă firma de salubrizare, care primește anual de la bugetul local, atenție, 1 milion de euro, își face datoria?! De când nu a mai fost luat la pas orașul pentru a se constata și rezolva problemele acestuia? Locatarii caselor din zonă ne-au declarat revoltați că din cauza mirosului insuportabil, nu își pot aerisi încăperile. ”Ne este frică și de șobolani, să nu își facă cuib printre gunoaie, iar apoi să ne intre în case. Mirosurile sunt respingătoare, gunoaiele se tot adună, dar nimeni nu face nimic!”, ne-a declarat un domn supărat, a cărui casă se află la doi pași de groapa de gunoi în devenire.
editiadesud.ro 10.04.2016
Asta ca să înţelegem, naibii, odată, cîtă nevoie avem de Polaris!…
…
Oricum, şi altor primari li s-a „tras” de la mereu virtualul obor.
Organele de anchetă sînt permanent siderate de felul în care se decontează cheltuieli de l abugetul local pentru construirea unui obor ultimul răcnet în materie, şi anume, invizibil!
Asta da credinţă în cele nevăzute!
Comentariu by Vipera cu elice — 10 aprilie 2016 @ 15:49
Peste puţin timp 23 August-ul pe mai dă o scatoalcă demonstrând că ei pot să facă târg iar a noastră administraţie e tare doar în …impotenţă…managerială.
Comentariu by cârcotaş apolitic — 10 aprilie 2016 @ 15:56
politia nationala, si cea locala, directia sanitar veterinara, trebuie sa si faca datoria si sa inchida asa jisul obor, ce face dl comisar sef Popescu, ii tine hangul primarului Radu //
Comentariu by pensionarul — 10 aprilie 2016 @ 17:30
Comisarul Pescaru a ieşit de mult la pensie. Nu-i place de Radu.
Comentariu by lucian visa — 10 aprilie 2016 @ 17:36
Articol scris pe genunchi. Cum ar putea firma de salubrizare sa intre pe un teren privat? Este ilegal.
Primaria si serviciile din subordinea sa au datoria de a soma, respetiv amenda proprietarul. De ce nu o fac?
In al doilea rand, gunoaiele sunt aruncata acolo de locuitorii din cartier care nu au contract cu firma de salubrizare. De ce nu sunt obligati sa aiba?
Propietarul ar trebui sa isi ingradeasca/pazeasca terenul pentru ca acest lucru sa nu se mai intample.
Drumul catre obor este pe sosea,inclusiv targul este pe sosea, nicidecum pe vreun teren privat, de unde au scos asa-zisii ziaristi ineptia asta? Merg acolo in fiecare duminica si nu m-am impiedicat de gunoaiele din fotografii.
Iar in alta ordine de idei…primaria nu a mai platit firma de salubrizare de mai bine de 1 an :))
Comentariu by el — 11 aprilie 2016 @ 10:13
si daca faceau acolo un centru de procesare a drogurilor tot nu il vedeati.sunt trucate pozele e clar.
Comentariu by anonim — 11 aprilie 2016 @ 15:47
Imi „place mult” acest acest asa zis tirg. da, mai vin si producatori, dar marea majoritate sint”oameni de afaceri” (pe vremuri li se spuneau BISNITARI. Interesanti sint cei ce comercializeaza preparate din carne (in special faimosii mici) in conditiile incare se plimba ciinii pe sub gratar si printre mese.
Reprezentantii SANEPID si POLITIA SANITARA nu au fost decit de craciun. Oare de ce???? Dar in fiecare duminica unul de la politia economica „isi face cumparaturile” din tirg. Nu i-o fi teama ca se poate imbolnavi???
O sa vina si primarul, incepe campania…
Comentariu by zek — 11 aprilie 2016 @ 20:18
Nu vine ca-i weekend. Nu-i platit sa vina si in weekend la Mangalia.
Comentariu by Anonim — 11 aprilie 2016 @ 21:11
Stiu ca acum 4 ani radu se lauda ca modernizeaza oborul, ori asta este doar o mica minciunica.
Comentariu by Ella — 12 aprilie 2016 @ 8:00