Mangalia – politica locală

1 aprilie 2016

Premieră: Nu se mai emit autorizații provizorii și sezoniere pentru comerț în stațiunile din sudul Litoralului

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 14:43
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), s-a trezit in sfarsit din amorteala in care lancezeste de ani buni, si nu este gluma de 1 aprilei, si, ca atare, a cerut oficial Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) si primariilor de pe Litoral sa aplice legislatia in vigoare care reglementeaza sezonul estival si regimul constructiilor pe a putea oferi servicii turistice de calitate in statiuni.

Deocamdata, ANT nu poate efectua controale pe Litoral deoarece inca vicepremierul si ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, n-a catadicsit sa dispuna efectuarea unor asemenea actiuni inainte de inceperea sezonului estival. Pana in prezent, singurul edil de pe Litoral care a inteles ca legea trebuie aplicata a fost edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu, care emis, ieri, dispoztia nr.15657/2016 potrivit careia „incepand cu data de 01.05.2016, agentii economici care desfasoara activitati in turism au obligatia pregatirii deschiderii unitatilor de primire turistica si de alimentatie publica cu respecatarea prevderilor legale in vigoare”.

Astfel, „In aplicarea art.1 din Hotararea nr.559 din 14.06.2001 privind unele masuri de comercializare a produselor alimentarea si nealimentare in statiunile tristice, urmare a solicitarii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc catre Autoritatea Nationala pentru Turism<< comercializarea in statiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor si semipreparartelor din carne, lapte, oua, a produselor de panificatie, de patiserie si de cofetarie, precum si a bauturilor alcoolice, nealcoolice, calde si reci, este permisa numai in structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica clasificate si in unitatile specializate>>”.

Practic, prin aplicarea acestor prevederi legale, dar si a dispozitiei edilului municipiului Mangalia, se interzice comercializarea acestor produse in locuri improprii, adica chioscuri, tarabe, rulote sau alte amplasamente sezoniere disgratioase, dar si a comertului ambulant. Mai concret, prin aplicarea prevederilor Hotararii nr.559 din 14.06.2001 se interzice emiterea de autorizatii provizorii si sezoniere de comercializare a diferitelor produse, ceea ce va deranja foarte mult pe anumiti primari, consilieri locali, potentati locali dar si pe anumite grupari interlope din zona Litoralului.

Acum, primarii din zona Litorlului au de ales intre a incalca legea prin emiterea de autorizatii provizorii pe spaga si a se alege cu sute de notificari si plangeri penale din partea detinatorilor de structuri de primire turistica pentru nerespectarea legii. Dilema acestor primari este mare, mai ales ca este si an electoral, dar si daca tinem cont in joc este intre 1.000.000 si 2.000.000 de euro, luand in calcul ca anual se emit circa 10.000 de autorizatii provizorii pentru sume intre 1.000 si 2.000 de euro. Totodata, prin dispozitia de ieri primarul Radu Cristian a anuntat ca „incepand cu 15 aprilie 2016, Primaria Municipiului Mangalia va efectua o ampla pregatire de igienizare generala si diverse actiuni de curatenie a spatiilor verzi”.

ziuanews.ro 01.04.2016

15 Comments

 1. Păi rucar unde mai vinde porumbul ?

  Comentariu by lucian visa — 1 aprilie 2016 @ 14:44

 2. Azi am trecut prin Jupiter. Se construiesc ditamai chioscurile….din BCA cu sufragerie si doua incaperi (probabil WC si depozit) pe sosea, pe partea cu hotelul „verde”. Alea ce naiba or sa fie?
  Ca, in filmele de promovare a turismului, alea nu apar, ca acolo e spatiu verde, cu flori etc !
  Spatii comerciale? Din nou?
  Pai vis-a-vis sunt mii de metri patrati de spatii comerciale in paragina, abandonate, in care locuiesc cainii si vagabonzii !
  Dar, sa „multumim din inima partidului…” de la putere la Mangalia!

  Comentariu by vizitator — 1 aprilie 2016 @ 15:01

 3. Am uitat sa spun ca-si trag si gaze, deci MegaConect are iarasi profit.
  Dar frumoase sunt canalele si „canalasele” create de „traversarile” conductelor, adica, din 20 in 20 de metri, la Jupiter, iti rupi masina in santurile mamii lor!
  Or sa le aduca la pozitia initiala, conform contractului semnat de Cristian Radu prin interpusul Romulus Dumitrana, abia…. dupa ce se va fi gazeificat intreaga Mangalie, cu tot cu statiuni.

  Adica la Sfantul Asteapta!

  Hai turisti la Marea Neagra!

  Comentariu by vizitator — 1 aprilie 2016 @ 15:04

 4. MINISTERUL SANATATII a publicat online 80 de cazuri de rubeola,se poate verifica,in imputitul cartier BARACI exista si alte focare din cauza mizeriei de acolo,va rog sa faceti ceva in zona deoarece populatia din cartier s-a imultit si la vara vin si rudele ,acest perimetru e ca o bomba cu ceas pentru declansarea unei epidemii virale din cauza mizeriei,facem miting pentru refugiatii care nici nu au venit dar pentru igenizarea unor zone din MANGALIA nu facem nimic,imnul orasului sa fie Miorita ca suntem precum oile

  Comentariu by soleil — 1 aprilie 2016 @ 19:06

 5. Reprezentantii rromilor au dese intalniri cu primarul , poate ca discuta cu ei tocmai problema de la baraci .

  Comentariu by doctorand — 1 aprilie 2016 @ 19:12

 6. Au dese intalniri cu fostul primar,Zanfir si cu marioneta lui,Paul.Una s-a consumat fix azi.
  Doctorandule mai du-te in slanina cu vrajeala ta ieftina.

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2016 @ 21:40

 7. Pt.2
  Chioscurile din Jupiter sunt ale lui Petcu Elvis si are autorizatie de construie semnata de Radu Cristian.Sa fie pentru cheful de 8 Martie organizat de Primaria lui Radu Cristian la Meteor si pentru care nu stiu cat s-a platit(daca s-a platit).
  Tot in Jupiter mai construieste si Mocea ,fara autorizatie de constructie,si care a desfiintat si domeniul public.Dar Mocea are voie orice ca nu se ia nimeni de el pentu ca este prietenul lui Minca Ion si al primarului Radu Cristian caruia ii este frica sa zica ceva.

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2016 @ 22:07

 8. Sunt reactivati Asan ,Cocos de la gara si Raim si unii de la baraci.care toata ziua sunt pe holurile Primariei.Poate sa faca orice cei de la Baraci ca dupa alegeri Radu Cristian ,daca va iesi primar iar,le va demola toate baracile si ii va muta in Santier intr-un camin al DMHI.Toate documentele sunt la Claudiu Stamate care a facut demersirile de rigoare pentru obtinerea documentelor de demolare.

  Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2016 @ 22:16

 9. Pt.7
  Sunt curios cum s-a eliberat autorizatie de constructie pe spatiile verzi care nu pot fii desfiintate decat prin lege si HCL DATA TOT IN CONDITIILE LEGII.Ma mir ca Boita nu sie nici acest lucru minor ea care le stie pe toate.

  Comentariu by fn — 1 aprilie 2016 @ 22:23

 10. Din cite am vazut eu, primarul nu a emis vreo dispozitie. Aia e o adresa din primarie in care iar ne invita la intilnire pe toti agentii economici sa ne spuna ce nenorociti sintem , nu ne facem curat , avem angajati fara forme de munca. Si eventual sa ne spuna Filip cum trebuie sa votam. Primare, da tu sti de cind nu e lumina in Venus? Sti cit sint buruienile intre hoteluri? Si toate constructiile ilegale din buricul orasului cind le vezi? Si zidul de pe faleza pe banii cui l-ai taiat?
  Pentru noi esti un golan din Constanta si nu mai vrem.

  Comentariu by Anonim — 2 aprilie 2016 @ 11:23

 11. Ptr. 9 S-au eliberat exact asa cum s-a eliberat si pentru betonul de la floraria vis a vis de El Greco , pentru monstruozitatea vis a vis de Petrom , Si pentru cea de la posta veche si altele. Ce e aia iarba verde ? Asta e doar un motiv sa nu se aprobe cererile ,,zgarcitilor,,. Si e vechi motivul hat … de 3 mandate incoace.

  Comentariu by Stan — 3 aprilie 2016 @ 0:16

 12. si motivul taierii copacilor vis a vis de Petrom…

  Comentariu by gabi — 3 aprilie 2016 @ 21:20

 13. Graba strica treaba!
  De ce numai sudul litoralului?
  Si au taiat craca singuri!

  Comentariu by Jimbu Radu — 4 aprilie 2016 @ 9:36

 14. http://www.cotidianul.ro//upload/images/original/ando.lytsg5q7a3.jpg

  Comentariu by nabuco — 4 aprilie 2016 @ 10:58

 15. Extinderea hotelului Laguna si noile spatii comerciale de pe dig, exact pe plaja, apartinind baronului local Luca, cum au fost construite, cu autorizatie? Constructia de pe faleza a baronului Luca cum s-a inaltat, tot cu autorizatie?
  Si de ce oare baronul local Luca se pozeaza acum cu Iorgus si Moga, oare ca sa si pastreze autorizatiile?…..
  Cind vom scapa de acesti golani locali?

  Comentariu by Anonim — 4 aprilie 2016 @ 16:43

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress