Mangalia – politica locală

30 martie 2016

EXCLUSIV SONDAJ CUGET LIBER / PE CINE VREA MANGALIA PRIMAR

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:49

• Potrivit unui sondaj realizat la comanda Cuget Liber, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, Cristian Radu (PNL) ar câştiga Primăria Mangalia cu 40,9%. 

• Pe locul doi în opţiunea electoratului se clasează Paul Foleanu (PSD), care ar obţine 32% din voturi 

Primăria Mangalia a fost, dintotdeauna, o redută greu de cucerit, indiferent de numele candidaţilor. Dovadă stau şi ultimele alegeri locale, de acum patru ani, când a fost nevoie de repetarea scrutinului, o manevră prin care câştigătorul de atunci,  Zanfir Iorguş, a fost detronat din funcţia obţinută în primă fază de independentul Cristian Radu.

Luptele continue dintre primar şi majoritatea din Consiliul Local au tras oraşul înapoi cu zeci de ani, dovadă a ceea ce este şi cum arată Mangalia astăzi: proiecte blocate, scandaluri, lipsa unei strategii coerente de dezvoltare. Sub auspiciile acestei atmosfere începe să se contureze cu tuşe din ce în ce mai apăsate şi campania electorală şi alegerile din această vară.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda Cuget Liber, actualul primar al oraşului, liberalul Cristian Radu, ar avea prima şansă să câştige funcţia de primar, însă cursa electorală nu se anunţă deloc uşoară. 

Luptă strânsă pentru scaunul de primar

Conform sondajului realizat de COMPAS – Centrul pentru Studiul Opiniei Publice şi Marketing, la comanda Cuget Liber, în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Mangalia, Cristian Radu (PNL) conduce cu 29,8% din voturi, urmat de Paul Foleanu (PSD) cu 23,3% din intenţiile de vot, din totalul eşantionului. Al treilea clasat, candidatul Mişcării Populare, Constantin Bârbora, înregistrează un procent de 8,2% intenţii de vot din totalul eşantionului. „Bătrânul” Ion Mincă (PRM) ar obţine 3,6%, Sorin Mihai (UNPR) – 2,5%, Leonard Tănase (ALDE) – 1,8%, alţi candidaţi – 3,6%. De asemenea, 10,6% dintre respondenţi nu s-au hotărât, în timp ce 16,6% au anunţat că nu vor merge la vot.

Excluzându-i însă pe ultimii (nehotărâţii şi cei care nu votează), raportat la numărul persoanelor care au exprimat o intenţie de vot, Cristian Radu înregistrează 40,9% din preferinţe, Paul Foleanu 32%, Constantin Bârbora – 11,3%, Ion Mincă – 5%, Sorin Mihai – 3,4%, Leonard Tănase – 2,5%, Mememtcea Gemal (UDTTMR) 1%, alţi candidaţi 3,9%.

Trei partide intră în Consiliul Local Mangalia

Luptă strânsă va fi şi în Consiliul Local Mangalia, unde, pentru prima oară în ultimii ani, vor ajunge doar trei partide.

Astfel, dintre cei care au exprimat o opţiune de vot, 41,9% au ales PNL, 33,4% – PSD, 10,7% – MP, 3,8% – PRM, 2,7% – UNPR, 2,3% – ALDE, 1,1 – PRU, 1% – UDTTMR, 3,1% – altul.

De observat că primii trei candidaţi îşi păstrează electoratul partidului din care fac parte şi că formaţiunea lui Traian Băsescu reuşeşte să pătrundă cu un scor respectabil în viitorul Consiliu Local. Astfel, cel mai probabil, pentru ca viitorul primar al Man-galiei să poată conduce oraşul, va avea nevoie de alianţă în Consiliu. Aşadar, Mişcarea Populară va deveni arbitru între cele două mari partide, nefiind exclus să vedem la Mangalia un viceprimar „băsist”.

De asemenea, electoratul lui Cristian Radu provine în proporţie de 93,5% din PNL, dar reuşeşte să atragă şi un mic procent de votanţi PSD. Electoratul lui Paul Foleanu provine din PSD în proporţie de 95%.

În ceea ce priveşte preferinţele electorale în funcţie de vârstă şi sex, Cristian Radu are o mai mare proporţie de electorat feminin – 58,7%, pe când Paul Foleanu atrage procente relativ apropiate de bărbaţi şi femei. Distribuţiile pe vârste ale electoratelor celor doi candidaţi principali sunt asemănătoare. Un mai mare procent din electoratul PSD are vârste între 45 şi 59 de ani, iar cel al PNL este mai bine reprezentat în intervalul 30-44 de ani. Electoratele celor două partide au proporţii echilibrate de bărbaţi şi femei.

Nici la votul pentru Consiliul Judeţean Constanţa preferinţele electorale nu se schimbă foarte mult. PNL ar obţine 41,4% din voturi, PSD ar câştiga 33,4%, urmat de MP – 10,9%, PRM – 3,9%, ALDE – 2,8%, UNPR – 1,8%, UDTTMR – 1,4%.

Ce fel de primar vor mangalioţii

În ceea ce priveşte atitudinile politice ale votanţilor din Mangalia, observăm un grad ridicat de neutralitate în ceea ce priveşte administrarea oraşului. Astfel, 2,1% din localnici se declară foarte mulţumiţi de modul în care este administrată Mangalia, 26,7% sunt mulţumiţi, 38,5% se declară nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi, 19,2% sunt nemulţumiţi şi 13,4% sunt foarte nemulţumiţi.

Chestionaţi despre profilul preferat al viitorului primar, 84,1% dintre alegători vor un edil cu experienţă în administrarea oraşului, 12% vor un primar nou, care nu a mai făcut parte din administraţia locală, iar 3,9% au evitat un răspuns.

De asemenea, la întrebarea „Noul primar al Mangalia trebuie să fie ca Zanfir Iorguş, 15,9% s-au declarat de acord, 7,7% – acord parţial, 13,5% – nici acord, nici dezacord, 30,5% – dezacord parţial, 26,9% – dezacord total, 5,6% – nu ştiu/nu răspund.

Cine este vinovat de blocarea oraşului

Blocarea administrativă a Mangaliei este o mare problemă, percepută ca atare şi de alegători.

Potrivit sondajului, o parte a electoratului dă vina pentru lipsa dezvoltării oraşului pe câte una singură dintre taberele politice, altă parte vede vina ca fiind una comună celor două tabere.

Responsabilitatea pentru întârzierea dezvoltării Mangaliei este văzută ca aparţinând exclusiv primarului Cristian Radu de către 20,5% dintre respondenţi. Exclusiv consilierii PSD sunt consideraţi vinovaţi de către 12% dintre respondenţi, iar cei PSD împreună cu cei PNL, de către 10,7% dintre respondenţi.

Dacă Cristian Radu înregistrează cea mai mare frecvenţă ca unic vinovat pentru blocarea dezvoltării oraşului, consilierii PSD sunt cel mai des menţionaţi ca vinovaţi – atât ca unici vinovaţi, cât şi ca vinovaţi împreună cu alţi actori.

Astfel, întrebaţi „Cine consideraţi că este vinovat de blocarea dezvoltării oraşului?” (răspuns multiplu), 46,4% au indicat consilierii PSD, 40,3% Cristian Radu, 32,5% – consilierii PNL, 19,2% oamenii de afaceri, restul de procente fiind alocate indecişilor sau celor care nu au vrut să răspundă.

Metodologie

Sondajul a fost realizat de COMPAS – Centrul pentru Studiul Opiniei Publice şi Marketing, la comanda Cuget Liber, în perioada 16-20 martie 2016, la nivelul municipiului Mangalia, pe un eşantion de 400 de subiecţi. Sondajul a fost realizat prin metoda random-route, faţă în faţă, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecţilor, având o marjă de eroare de plus-minus 5% la un nivel de încredere de 95%.

Cosmin Zaporojan, Cuget Liber 30.03.2016

Sondaj mangalianews.ro

Cine credeti că va fi ales primar al Mangaliei, la 5 iunie 2016?

 • Radu Cristian – PNL (23%, 559 voturi)
 • Mincă Ion – PRM (23%, 557 voturi)
 • Foleanu Paul – PSD (21%, 500 voturi)
 • Tănase Leonard – ALDE (10%, 245 voturi)
 • Bîrboră Constantin – PMP (10%, 241 voturi)
 • Altcineva (7%, 181 voturi)
 • Mihai Sorin – UNPR (6%, 153 voturi)

Total alegători: 2.418

 

20 Comments

 1. Acum 4 ani şi Tusac spunea că are 41 %. Nu i-a ajuns decât pentru locul 3.

  Dacă citeşti cu atenţie articolul, din sondaj reiese că mincinosu are 29,8% şi nu 40,9 %, restul fiind calcule ca şi cum voturile nehotărâţilor s-ar împărţi după formule matematice. Procentul e foarte mic având în vedere că lupta reală va fi PSD-PNL. Dacă Mincă citeşte articolul, nu mai vine la şedinţele CL.
  PNL a crescut de plezneşte. Votanţii liberalii din Mangalia sunt în extaz cu noua echipă PNL. Îmi pare rău că o să-i dezamăgesc, Emanuelle a plecat la Constanţa. Nu mai e nevoie să ai 18 ani pentru a răspunde la sondaje, probabil asta e cauza rezultatului.

  PMP e total pro Radu Cristian. Bîrboră face figuraţie. Orice vot spre PMP e un vot pentru PNL.

  Comentariu by lucian visa — 30 martie 2016 @ 17:58

 2. sa speram ca la alegeri Mincinosu va avea tot atit: 559 de voturi.

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2016 @ 19:41

 3. Se pregatesc sondaje cu rezultate care sa „JUSTIFICE” rezultatele alegerilor?

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2016 @ 19:57

 4. @ 1. Tind sa cred ca aveti dreptate. PMP- Birbora chiar si Minca si Leo Tanase SUNT PRO Radu Cristian.

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2016 @ 20:20

 5. In parlament sunt mai multe proiecte de lege, aprobate deja tacit de senat, legea votului obligatoriu si posibilitatea de a pune stampila de caseta ”nu votez nici un candidat”, imprimarea buletinelor de vot cu elemente de siguranta precum bancnotele, camere video in fiecare sectie si votul prin corespondenţa. Daca vor fi in final adoptate sondajele acestea nu vor mai avea mare relevanta.
  Actualul primar nu cred sa mai prinda un nou mandat, cel putin nu votul meu si a celor pe care-i pot convinge si nici partidele care vor avea candidati la functia de primar ori consilier local de tip dalmatian.

  Comentariu by Marian Vasile — 30 martie 2016 @ 20:23

 6. Sondajul este facut pe 400 de repondenti co o marja mult mai mare de eroare(5-7 %).Sondajele mai aproape de adevar se fac pe 1100-1200 de repondenti cu o marja de eroare foarte mica.Astfel de sondaje ,chiar in cazul de fata ,sunt de ne luat in considerare.Daca aplicam marja de eroare in acest sondaj am vedea ca locul 2 il depaseste cu mult pe locul 1 de aceea cred ca nu este edificator cu 400 de repondenti.

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2016 @ 20:26

 7. Mangalia forever Mangalia

  Iorgus 12 ani ~ 6 ani orasul a inflorit toate bune si frumoase toata lumea multumita / 6 ani praf; ce a ajuns un PEPENAR

  TUSAC – 4 ani (1 an suspendat) a continuat ceva proiecte a facut cateva noi pe FONDURI UE ceva pavele, ceva blocuri anvelopate, mai bine pentru cei batrani, cateva locuri de joaca pentru copii / pe ansamblu a miscat dar AROGANTA si CALDURA din apartamente (desi nu era primar) l-au costat;
  parerea mea ca merita un nou mandat dar Constanta nu a fost de acord, ca nu cotiza, il interesa doar propriul portofel

  RADU (de la GARDA) – 4 ani a continuat proiecte TUPAC pavele, Club Nautic Mangalia, puncte de promovare turistica si a DISTRUS proiectul cu punerea in valoare a Cetatii Callatis ; CAINII sunt mai putini ; Faleza Neptun desi neuniforma, este terminata ; 2 proiecte PIERDUTE pe FONDURI UE care risipesc banii comunitatii pentru cel putin 2 ani; AVOCATI platiti cu MILIOANE de euro; GAZON peste GAZON de miloane de euro; NE-A ALBIT CU PLANTE PERENE si plange ca a rupt un DEMENT cateva; ILUMINAT la PAMANT ; GROPI de ne-am distrus masinite (se oftica ca nu are si el statie de asfalt, si se rezbuna oe noi) DAR A LUCRAT SUBTERAN de parca noi nu stim asta (cum a castigat alegerile); din 3 directori cat avea Primaria acum sunt 20 din care doar faimoasa CIOCANEL (ce a distrus biroul de taxe) este din MANGALIA; Gaze in Mangalia ~ a fost meritul senatorului Nicolaie Moga;
  DECI INTRADEVAR A LUCRAT SUBTERAN

  Comentariu by Ivan — 30 martie 2016 @ 22:02

 8. Ai mare dreptate domnule Ivan!

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2016 @ 7:07

 9. @Ivan, ai radiografiat foarte bine si obiectiv mandatele celor trei! Mare dreptate ai! Acum, avand in vedere cele enuntate de tine, daca Tusac a pierdut desi nu a fost mai rau ca Radu, pai Radu ar trebui sa fie pe antepenultimul loc in sondajul Compas! Deci, incep sa cred ca oamenii sunt din ce in ce mai creduli si naivi!

  Comentariu by Mangalianul — 31 martie 2016 @ 8:29

 10. Ne am imbulzit ca prostii sa ne platim taxele si impozitele pana la 31 martie ca sa aiba ei ce toca in campanie iar raspunsul serviciului de taxe si impozite este UMILINTA!!!

  Comentariu by Jimbu Radu — 31 martie 2016 @ 8:40

 11. @Mangalianu scie mai sus cum se lucreaza, la subconstient numai cu minciuni si intoxicatii, de 4 ani traim in minciuna

  Comentariu by Doru — 31 martie 2016 @ 11:50

 12. bine punctat Ivane dar lumea e prostita constant iar Mangalia si locuitorii ei vor fi marii pierdanti in alegeri daca nu se trezesc, ceea ce e greu de crezut. Daca nu iesim in strada tot radu va castiga alegerile

  Comentariu by Aln — 31 martie 2016 @ 12:00

 13. Eu sunt curios de unde a avut Domnul Becheru bani de spalatorii si HOTEL 🙂

  Comentariu by Unu — 31 martie 2016 @ 12:03

 14. Sa respunda BECHERU:
  Cata piatra a transportat el cu firma REBEL TOUR, in vremea lui NASU IORGUS – PRIMAR;
  Era sa uit de EUROCORAM – HOREZ.

  Comentariu by Mangalea — 31 martie 2016 @ 14:02

 15. Ce intrebare stupidă.din salariul lui de fochist.i am sugerat sa se bucure de furaciunile lui iorgus.s a trezit peste noapte cu un hotel in buzunar.

  Comentariu by Anonim — 31 martie 2016 @ 14:15

 16. Postacilor treziţi-vă, aţi greşit articolul.

  Comentariu by lucian visa — 31 martie 2016 @ 14:37

 17. Ce promti sunt toti pe aici ca e rosu , galben sau ce culori mai au , Nene Visa …Intentionat am pus acest coment la alt articol 🙂

  Comentariu by Unu — 31 martie 2016 @ 14:53

 18. M-am săturat de penibilitatea poostacilor mincinoși si disperati, când nu au nici un argument pt incompetenta și miciimea administrației actuale de tip fanariot(au platit doar să stăpânească orașul 4 ani) încep cu doina : Iorgus a furat; doar el a plătit peste 1700000 unui SINGUR avocat,care mai si pierde procesele. Iorgus a vândut padurea Comorova; ati văzut vreun copac tăiat din padure pe timpul lui? Nu! In schimb in timpul fanariotului mincinos s-a tăiat in voie pt o afacere care sa-i aducă profit și sau concesionar peste 2 hectare de padure pt 49 de ani cu 2000 de euro pe an!!!! mai putin decât impozitul pe teren. Iorgus a distrus orasul; Ce era Mangalia pt România, ce mândrie aveau mangaliotii atunci? Cotropitorii actuali(pot sa îi numesc așa,nu locuiesc si nu sunt din Mangalia) platesc peste 10 miliarde lunar pt spatii verzi, fac parc de betoane si al doilea zid chinezesc de care râde o tara întreagă(ati râs cu prietenii din alte orașe despre minunea de zid).Amintiti-vă cum era iluminatul si strazile pe timpul lui Iorgus! Astăzi orasul arată ca un circuit off-road că tot le place cotropitorilor să facă burn-out ,doar sunt din banii sclavilor mangalioti.Iorgus nu a făcut nimic pt mangalioti; a construit sute de apartamente pt tinerii casatoriti. Mincinosul a avut ca prioritate in programul lui pt primarie constrireq a 1500 de locuinte, ati văzut vreo una făcută? Normal că nu, doar era o promisiune făcută de mincinos.Așa că”dragi” ţuţeri când doriți să deviati o discutie , mai scimbati si voi (locul) placa! P.S. : ma puteti injura , sunt imun la fanarioți mincinosi !

  Comentariu by zozo — 31 martie 2016 @ 15:36

 19. Zozo , cred ca esti nedrept si partinitor . Si primarul mincinos/mincinosul primar a distrus sportul ,a distrus invatamantul , a distrus spatiile verzi transformand orasul intr-o pasune unde nu sunt nici macar flori de camp , a taiat pomi , a distrust micii agenti economici din Mangalia , a modernizat birourile din primarie si le-a dotat cu mobilier foarte scump . Cu asa marete impliniri se prezinta in fata electoratului si mai cere un mandat ca poate a mai ramas ceva de demolat sau de betonat .

  Comentariu by doctorand — 31 martie 2016 @ 18:16

 20. @19 mea culpa!:-)

  Comentariu by zozo — 31 martie 2016 @ 18:33

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress