Mangalia – politica locală

24 martie 2016

Cimitirele din Mangalia, supraaglomerate!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:31

Cimitirele din Mangalia, două la număr, sunt, la ora actuală, supraaglomerate: o recunosc în primul rând autorităţile locale ce au condus destinele urbei în ultimii ani, dar şi mai marii Bisericii. Pe lângă numărul extrem de mic de locuri de veci rămase neocupate, cimitirele din localitate sunt şi foarte prost gândite, aşa cum ne-o mărturisesc preoţii din Mangalia, nevoiţi, de multe ori, la fel ca şi enoriaşii, să calce peste morminte, din lipsa spaţiului necesar.

Autorităţile publice locale recunosc că lipsa locurilor de veci este o problemă spinoasă şi afirmă că, anul acesta, ar putea demara amenajarea cimitir nou: „Am identificat un teren destul de generos, către Albeşti, la ieşirea din Mangalia. Avem o mare problemă în privinţa acestui subiect, sperăm ca anul acesta să ne apucăm de treabă şi să demarăm lucrările de amenajare a noului cimitir”, ne-a declarat edilul local, Cristian Radu.

Reprezentanţii ADPP Mangalia spun că, în prezent, se lucrează la documentaţia necesară demarării proiectului: „La ora actuală suntem în plin proces de întocmire a studiilor geotehnice. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem acest cimitir”, spune şi directorul ADPP Mangalia, Dragoş Angelescu.

Înfiinţarea unui nou cimitir există, cel puţin pe hârtie, de mai mulţi ani. Au existat discuţii avansate în acest sens, purtate între primărie şi preotul Romeo Puiu, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, locaş care dispunea de un teren generos, propice înfiinţării cimitirului. Însă, o dată cu plecarea feţei bisericeşti din Mangalia, proiectul a fost abandonat.

Părintele protoiereu Vasile Cîrlan speră ca dezideratul credincioşilor, dar şi al preoţilor din Mangalia, pe care îi conduce, să fie dus la bun sfârşit în cel mai scurt timp, iar proiectul noului cimitir să prevadă toate utilizăţile şi condiţiile pentru locuitorii oraşului: „Trebuie realizat cu cap, să aibă toate cele necesare, apă potabilă, spaţii între morminte, alei de acces şi băncuţe de odihnă. Să nu mai fim nevoiţi nici noi, preoţii şi nici credincioşii, să călcăm de pe un mormânt pe altul”, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, pr. Vasile Cîrlan, protoiereul de Mangalia.

editiadesud.ro 24.03.2016

5 Comments

 1. Ăsta era de fapt terenul pentru construcţia de case. Dar nu pentru tineri.

  Comentariu by lucian visa — 24 martie 2016 @ 11:33

 2. Lasa ca primaria muta gardul la Evergreen mai incolo si impusca 2 iepuri:
  – mai adauga niste locuri in cimitir
  – parcul, fiind mai mic, se termina mai repede de construit.

  Comentariu by Big Brother — 24 martie 2016 @ 14:31

 3. Cu privire la parc ar fi important de stiut ce suprafata are pe hartie si care este cea reala de pe teren pentru ca s-ar putea sa avem surprize ca in cazul zidului de pe faleza . In ce priveste cimitirul , si eu cred ca este terenul pentru tineri , insa care nu poate fi dat la tineri pentru ca trebuie restituit fostilor proprietari dar nu poate fi restituit pentru ca se face cimitir , iar in final vom afla ca amplasamentul nici nu exista .

  Comentariu by doctorand — 24 martie 2016 @ 15:46

 4. Din păcate Ever Green e plin de betoane. Va fi parc doar cu numele.

  Comentariu by Anonim — 24 martie 2016 @ 16:07

 5. De avut in vedere ca in partea de vest a orasului trebuie lasat liber terenul pe care se va construi centura Mangaliei. Traficul greu din portul comercial si mai ales din DMHI trebuie deviat. Nu sunt bani acum, macar sa avem terenul, altfel costurile in viitor vor fi uriase. Vrem, nu vrem, centura tot trebuie construita. Noul cimitir e intr-adevar necesar.

  Comentariu by Nemo — 24 martie 2016 @ 21:24

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress