Mangalia – politica locală

21 martie 2016

DESPRE STAREA CULTURII LA MANGALIA

Filed under: ALDE — lucian visa @ 15:44

Comunicat de presă

Există în România primării de comune care sprijină în mod direct actul de cultură mai mult decât o face, în prezent, Primăria Mangalia.

ALDE-Mangalia consideră că actul de cultură nu este un moft sau o distracţie de week-end, ci un adevărat element de educare a populaţiei, în special a tinerei generaţii. Dar, măcar dacă ar fi și o distracție de week-end. Cetățenii orașului și-au exprimat deja nemulțumirile în presa locală în ceea ce privește actul de cultură de la Mangalia. Sau, mai exact, absența lui…! În week-end, cetățenii Mangaliei merg la Constanța sau chiar la Balcic şi Varna pentru a vedea un spectacol. Administrația locală nu a fost în stare, în ultimii patru ani, nici măcar să renoveze un cinematograf. Toate cinematografele Mangaliei sunt astăzi gropi de gunoi ale orașului. Casa de Cultură, căreia i se spune acum Complexul Cultural „Callatis”, nu a marcat nici măcar Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), motiv pentru care cetățenii orașului și-au exprimat indignarea pe bloguri și pe rețelele de socializare.

S-a ajuns la situaţia în care, instituţionalizat, cultura este mai prezentă la Cercul Militar Mangalia, decât la Complexul Cultural „Callatis”. Clubul Artelor Solteris, cluburile de şah, navomodelism, pictură, teatru sunt cu toate prezente la Cercul Militar. Lansările de carte se fac tot acolo, deşi în ultima perioadă, timid, s-au mai făcut şi la Clubul Nautic (oricum nu aceasta era destinația acelei clădiri!). Ansamblurile de dansuri populare româneşti şi tătăreşti tot pe scena Cercului Militar repetă!

Este de neînţeles cum Ministerul Apărării poate aloca resurse financiare şi umane pentru dezvoltarea culturală a tinerilor, cum îi poate atrage prin diverse mici proiecte culturale, iar administraţia locală și oamenii numiți în funcții de conducere refuză să o facă.

Ne dorim să nu existe lună a anului în care să nu atragem simpozioane şi conferinţe naţionale pe diverse teme, în special de istorie (avem şi cu ce ne mândri), teatru, literatură, cinematografie, arte plastice etc. De exemplu, ştiaţi că ultima conferinţă (şi expoziţie) a pictorilor specializaţi în pictura marină a avut loc la Bucureşti? De ce nu la Mangalia, la malul mării?

Ne dorim ca la Mangalia să existe un Centru al Copiilor, care să cumuleze toate preocupările tinerei generaţii, indiferent de cât de îndrăzneţe ar fi ele: de la desene pe asfalt, până la cluburi de dezbateri, de la teatru la şah. Vrem să-i încurajăm şi să-i sprijinim pe tineri să participe la orice fel de acţiune care ţine de domeniul cultural. Vrem să-i cointeresăm pe toţi profesorii, educatorii şi instructorii care se ocupă de acest fenomen. Vrem să  dăm o şansă de afirmare tuturor asociaţiilor sau grupurilor culturale care doresc să activeze în domeniul culturii.

Ne dorim ca Mangalia să devină un centru de vară pentru arta şi tradiţiile populare, cu expoziţii permanente între 1 Mai şi 1 Septembrie, cu festivaluri tematice, conferinţe şi expoziţii.

Ne dorim ca Mangalia să-şi pună finalmente în valoare moştenirea ei istorică. Pentru asta ar trebui ca proiectul „Callatis-Istorie la Malul Mării” (demarat încă din anul 2007) să iasă din zona ridicolului şi să intre în zona concretă. Căci, nu-i aşa, turismul cultural nu s-a inventat la Mangalia. Noi trebuie doar să-l aplicăm cum trebuie şi, mai ales, cu bunăcredinţă.

Aşa ar trebui să arate Mangalia în câţiva ani, un pol naţional de dezvoltare culturală, care să genereze cultură, nu numai să o recepţioneze. Ştim, investiţia în cultură nu aduce profit imediat precum o alee betonată sau un zid de ciment, dar, dacă vrem să ne dezvoltăm oraşul, trebuie să ne creştem tinerii în spiritul respectului şi dragostei pentru cultură. Investiţia de azi va fi recuperată înzecit în viitor, căci „profitul” cultural vine mai târziu şi nu neapărat în patru ani de mandat !

Biroul de presă ALDE-Mangalia

16 Comments

 1. Foarte bine punctat comunicatul.
  Sa speram ca viitorul primar se va gandi la infiintarea unei directii de cultura, unde numirea sa se faca pe competente. Macar o data in istoria recenta a Mangaliei.
  NU tatiane, chiurtu, broasca, colesniuci et company. Fiecare cu treaba lui, dar NU SUNT exact ce pretind a fi: oameni de cultura. Oportunisti mediocri si ingamfati, plin de fumuri, orgolii si talente inchipuite.

  Comentariu by Anonim — 21 martie 2016 @ 16:55

 2. Interesant articol. O intrebare pentru domnul de la ALDE , candidatul Leonard Tanase:
  – pe cine ati sprijinit la candidatura alegerile trecute ? Pe d-nul Radu Cristian cumva ??
  – ce anume v-a stat in cale, ca, consilier local, sa propuneti si sa va implicati in astfel de proiecte pana acum ?

  Am fost la toate piesele de teatru organizate de Rotary la Casa de Cultura , nu l-am vazut nici macar odata pe domnul consilier , acum dintr-o data simte lipsa culturii si critica actuala putere de la care a supt si el la greu pana mai deunazi….

  Rusine tuturor politicienilor , sunteti acolo doar ca sa va promovati interesul propriu, sa va umpleti buzunarele, sa ne mintiti.

  TOTI ! DE ORICE APARTENENTA POLITICA !

  Comentariu by Apolitic — 21 martie 2016 @ 17:12

 3. Pe dumneavoastra nu stiu daca v-am vazut la piesele de teatru pentru ca nu stiu cine sunteti. Dar pe Leo l-am vazut la aproape toate. L-am vazut si la targul de carte de ani buni aproape in fiecare seara. L-am vazut si la Cenaclul Solteris si la vernisaje de pictura. A fost dinainte sa fie consilier un obisnuit la astfel de evenimente. Oricum il puteti numi dar lipsit de cultura nu. Cat despre partea cu Radu Cristian in 2012… si eu l-am sustinut. Acum ce ar trebui sa fac? Sa-l sustin in continuare ca sa nu fiu considerata tradatoare? Sau sa incerc sa-l schimb?

  Comentariu by Anonim — 21 martie 2016 @ 17:35

 4. Ptr cetatenii acestyi oras: nu ca as dori sa lovesc in dl. Tanase, dar dupa ce a castigat alegerile Radu el a fost responsabil de viata culturala a Mangaliei. El a „regandit” Festivalul ce anima vara Mangalia, indiferent ca s-a numit Callatis sau Mangalia. El a fost de acord cu idioata idee cum ca 50.000 lei e prea ult pentru Gala Tanarului Actor. El a fost, pe scurt de acord cu RADU de fiecare data cand acesta a spus PAS culturii in Mangalia. De ce a facut-o nu am de unde sa stiu. Dar, in mod cert nu pentru ca este un iubitor de cultura. A, inca ceva..ptr ALDE…ptr copii infiintase Tusac, asa rau cum a fost el, adevarate competitii culturale, sportive si educative pentru copiii din scolile mangaliene. As vrea sa vad macar un copil sarind in bratele primarului Radu, asa cum faceau cu Tusac. Si mi-ar placea sa-l fi vazut macar o data pe Radu facand ceva din drag de copii. Voi l-ati vazut vreodata?

  Comentariu by Anonim — 21 martie 2016 @ 19:51

 5. Chiar daca Leo l-a sustinut pe Radu, este de laudat faptul ca de o lunga perioada s-a dezis de deciziile proaste ale acestui primar mic si frustat! Ideile sustinute in comunicat sunt foarte bune, daca voi avea certitudinea ca ele se vor realiza, promit sa votez ALDE!

  Comentariu by mangaliot — 21 martie 2016 @ 23:16

 6. http://www.gandul.info/politica/liderul-senatorilor-alde-exclus-din-partid-pelican-eu-demisionasem-de-joi-alde-nu-exista-15128533

  Comentariu by I.S — 22 martie 2016 @ 0:25

 7. lunga perioada de trei luni.hai,pa!

  Comentariu by anonim — 22 martie 2016 @ 8:07

 8. Cu trei luni inainte de alegeri?doar nu vorbiti serios.cateodata este mai bine sa taci.

  Comentariu by Anonim — 22 martie 2016 @ 12:50

 9. Leo s-a rupt de primar si de primarie din 2013. Verificati in arhiva blogului, inclusiv Dl. Visa avea informatii ca „vorbeste impotriva primarului”.Noi cei care am fost acolo stim mai bine. Si cel putin de un am incoace votul lui in consiliu a fost clar si hotarator impotriva unor proiecte nesanatoase ale primarului cu tot riscul de a-si pierde functia de consilier la care a si renuntat.

  Comentariu by coleg pnlist — 22 martie 2016 @ 13:58

 10. Leo s-a rupt de primar probabil în 2013. Nu neg, Leo e un tip raţional, pe care-l duce mintea şi nu e nici el compatibil cu mincinosu, despre care nu pot să afirm ceva de bine şi legat de minte. Ceea ce îi reproşez eu lui Leo şi mă repet, este că n-a luat o atitudine mult mai tranşantă împotriva mincinosului. A votat toate proiectele acestuia, inclusiv cele împotriva oraşului, până în 2015. Ar trebui să-şi pună ceva cenuşă în cap şi să explice public. Sigur, electoratul lui ar înţelege.

  Comentariu by lucian visa — 22 martie 2016 @ 15:33

 11. leo nu a votat niciodata impotriva proiectelor lui CR.

  Comentariu by anonim — 22 martie 2016 @ 15:41

 12. Like nimic contra dar una e sa faci act de prezenta la unele acțiuni culturale dacă faci și alta e sa construiești ceva.pana una alta viața culturala a mangliei organizata de primărie deci implicit și de consilieri e sublima dar lipsește cu desăvârșire. Consilierului despre care se face vorbire nu a făcut nimic ba mai mult a pus umărul alături de mincinos la distrugerea culturii atât de putina câtă a existat și a sportului în oraș. Dacă greșesc aștept exemple despre viața culturala organizata de acest TanaSe sau de reuniuni alt consilier.sa nu dați ca ex de act de cultura mausoleul ăla de 140de euro.

  Comentariu by Curiosu — 22 martie 2016 @ 19:23

 13. Like @4 era mai sus

  Comentariu by Curiosu — 22 martie 2016 @ 19:24

 14. PTR. 5 Oare ai dreptate? Poate vrea sa ia din voturile PSD si il ajuta pe Radu. Poate este doar o tactica in campanie.

  Comentariu by Anonim — 23 martie 2016 @ 6:44

 15. Sau poate ia din voturile PNL si il ajuta pe Foleanu.

  Comentariu by Anonim — 23 martie 2016 @ 17:29

 16. @15 :)) Sau poate ia din voturile taranistilor lui Moroianu…si le imparte in mod egal la ALDE Foleanu si RADU !

  Comentariu by I.S — 23 martie 2016 @ 17:39

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress