Mangalia fierbe! Nemulţumirea localnicilor a dat în clocot pe reţelele sociale, după ce mai multe fotografii realizate pe şantierul “Aleea Teilor” au devenit virale. Pozele arată că mult lăudatul proiect, demarat pe fonduri europene dar continuat acum pe cheltuiala exclusivă a bugetului local, s-a transformat într-un coşmar. În locul mult trâmbiţatelor dale moderne, alveole cu flori, stâlpi de iluminat, mobilier urban de ultimă generaţie şi camere de luat vederi, la faţa locului a răsărit un zid care desparte, vizual, oraşul de mare. Plimbarea pe faleză va deveni, de-acum, o plimbare pe lângă un perete. Un perete frumos, îmbrăcat în piatră aparentă… dar care ascunde marea de privirile trecătorilor. Mangalioţii sunt şocaţi şi deja s-au mobilizat pe Facebook pentru a semna o petiţie cu titlul: „Salvaţi Aleea Teilor! Nu – zidului de pe faleză.”.
Sute de mesaje publice au curs şi curg în continuare pe Facebook, referitor la iniţiativa revoltătoare a Primăriei Mangalia şi a primarului Cristian Radu. Iată câteva dintre ele:
Eugenia Driscu acel zid ne da de gandit ca sintem la jilava
Neacsu Alina Ce monstruozitate! Sau mai degraba, inca o monstruozitate…ce face omul asta? unde gaseste arhitectii astia patetici?
Gabriel Tora cand ai „garduri” pe creier…..le aplici peste tot.
Valentin Apostol Cred ca vor sa ne „protejeze” de privelistea ce iti taia suflarea!
Elena Peleanu cred ca vor sa nu mai vedem marea ………….probabil s-au gindit sa puna intrare
Ana-Maria Balea Aleea Teilor, alea pe care ma plimb de cand eram un copil, de care va bateti joc. Am si eu o intrebare. Ce este cu acest zid de mai bine de 2m? din cate observ in pozele din proiect, nu ar fi trebuit sa arate asa. Care este scopul acelei alei? sa se poata vedea faleza, plaja? sau sa stam toti si sa ne urcam pe zid ca sa vedem peste? Cand ajung pe faleza, imi place sa vad marea de sus, nu sa vad un zid. Persoana care s-a ocupat de proiect a avut probleme mari cu masuratorile, constructorul sau pe dumneavoastra chiar nu v-a interesat acest aspect.
Doriti sa fiti ales din nou primar? Pe baza a ce? Pe vorbe? De vorbe sunt satui toti locuitorii Mangaliei. Faptele unde sunt? Nu se vede nimic, cel putin nimic bine. Nu se vad decat lucruri pe care incercati sa le faceti bine, dar sfarsiti prin a le strica.
Eu, personal, va doresc succes la alegeri! Iar cu parere de rau.. regret faptul ca ati fost ales primar al acestui oras, oras pe care il iubesc!
Eduard Antoniu “Daca vrei promenadă, nu te dai Roger Waters (The Wall). Până şi acolo unde a fost zid (Berlin), promenada se cheamă „Printre tei” (Unter den Linden).”,
Ghinescu Mirela Am fost astăzi in…pelerinaj. Sentimentul meu a fost ca ma strâng… pereţii. Indiferent de cum va arata la final acest proiect,un lucru e cert: NU vom mai avea sentimentul de libertate pe care marea, in măreţia ei il oferea, ci unul de îngrădire si de limitare. Poate cineva in domeniu ne poate explica exact cum vom reusi sa privim orizontul din perspectiva actuala? Cum vom răzbate dincolo de gard spre a ne încarca sufletul de aer si de viata… Cum???
Faleza, din scandal în scandal
„Aleea Teilor” este deja la al doilea scandal public. La sfârşitul anului trecut, primarul Cristian Radu a pierdut finanţarea europeană a proiectului, după ce constructorii contractaţi nu au fost capabili să finalizeze în termen lucrarea. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în alte două proiecte demarate iniţial cu finanţare europeană, unde s-au pierdut fondurile nerabursabile din aceeaşi… neputinţă. La sfârşitul anului trecut, primarul Radu a cerut consilierilor locali să voteze contractarea unui credit bancar, în vederea finalizării proiectelor, în speranţa că se va putea obţine o decontare a cheltuielilor în luna iunie 2016 din partea Uniunii Europene. Consilierii PSD au refuzat făţiş să voteze pentru împrumutul bancar, însă chiar şi colegi liberali ai primarului în exerciţiu au boicotat şedinţele de consiliu. Doi dintre aceştia au părăsit PNL-ul, în 2016, şi s-au înscris în ALDE. În februarie 2016, o nouă majoritate formată în Consiliul Local Mangalia, în jurul PSD, a adoptat corecţii drastice la proiectul de buget propus de Cristian Radu, diminuând în principal sumele alocate din bugetul oraşului proiectelor rămase fără finanţarea europeană, din cauza gestiunii proaste a primarului. Liderul consilierilor PSD, avocatul Paul Foleanu, a solicitat atunci, în numele majorităţii pe care o reprezenta, ca primarul Mangaliei să rectifice proiectul Aleea Teilor, pentru a se executa, cu bani mai puţini, doar lucrările cu adevărat utile. Cristian Radu a procedat în răspăr, ca dovadă că Aleea Teilor a fost prevăzută, spre revolta localnicilor, cu un zid care se interpune, vizual, între oraş şi mare.
(Notă: Caricatura din poza de deschidere a fost postată pe contul de Facebook al activistului de mediu Gabriel Tora).
Adrian Cârlescu, ordinea.ro 19.03.2016
Cum poate un primar să facă o feudă din oraşul pe care-l administrează ? Răspunsul e foarte simplu. Să aibă susținători ca Vali Ciuraru. Până şi „prietena” noastră Emmanuelle a înţeles ce se petrece aici şi a plecat din primăria Mangalia.
Aştept ca politicienii locali să ia atitudine fermă, indiferent de partid. Nu exclud nici PNL-iştii. Felicitări lui Dragoş Bociog care a început demersul.
Felicitări şi celor din societatea civilă care cu nume şi prenume iau atitudine. Jos pălăria. Mangalia are nevoie de voi, indiferent cine e la putere.
Comentariu by lucian visa — 20 martie 2016 @ 19:15
http://www.ordinea.ro/dorel-ingroapa-orasul-de-ce-nu-se-finalizeaza-in-termen-proiectele-europene-de-la-mangalia/
Comentariu by Anonim — 20 martie 2016 @ 19:16
Mai exista o problema, referitor la proiectul european Aleea Teilor, in afara de Big Wall: proiectul prevede reabilitarea pe o lungime de 1,5km, de la strada Vasile Parvan pana la Hotel President! Numai ca, in realitate, distanta respectiva este in jur de 500m, toata faleza – de la Str. V.Parvan pana la Policlinica – avand in jur de 700m.
Cred ca e inca un subiect de discutat!
Comentariu by Anonim — 20 martie 2016 @ 19:46
http://www.petitieonline.com/salvati_aleea_teilor_nu_-_zidului_de_pe_faleza
In 2 zile de la aparitie: ~ 600 de semnaturi.
Si asta e doar inceputul.
Comentariu by Big Brother — 20 martie 2016 @ 19:56
Ce,dracu..normal Ca sunt 1,5 km..adică 700 dus și 700 întors că trebuie reabiliteze pe ambele sensuri ca doar e sosea nu? Și trebuie sa se și întoarcă precum paraua
Comentariu by Curiosu — 20 martie 2016 @ 19:58
Memoriul de mediu al lucrării, de pe site-ul ANPM:
http://www.anpm.ro/documents/18093/3425744/21_mum.++Mangalia+promenada.pdf
Arhitectul de la firma „Tehno Consulting Solutions SRL din Bucureşti, respectiv dl. C. Andrei (conform cartuşului) a făcut-o „de oaie” cu acest proiect.
Părerea mea este că aşa arată incompetenţa, respectiv atingerea şi chiar depăşirea nivelului de competenţă al cuiva.
Onor dl. arhitect trebuia să studieze, măcar puţin, istoria locului şi ar fi aflat multe lucruri interesante – asta dacă nu a fost niciodată pe la Mangalia în anii 70-80, ca noi, ăştilalţi…
Dar, dincolo de aceste aspecte nostalgice, avem de-a face cu un nivel intolerabil de confuzie profesională.
Acel parapet „de protecţie” nu are, de fapt, rol de nici un fel de protecţie: cine vrea să sară, sare!
În 40 de ani nu am anzit să fi căzut nimeni cît a fost vechiul parapet…
Ce avem noi acolo este cam aşa:
1. Dpdf tehnic, o fundaţie masivă, grea, care va solicita buza taluzului, ce suportă un perete masiv de beton armat de 20 cm, totul avînd cam 1800 kg/metru liniar!
Dacă vechiul parapet din piatră, traforat şi înalt de 45-50 cm a rezistat fără probleme 30 de ani, mastodontul ăsta va crea probleme.
2. Dpdv estetic, avem o barieră vizuală NEPERMISĂ în acest caz, mai ales că acolo se cerea o prezenţă discretă, utilă şi care să nu împiedice vederea către mare.
TOATĂ faleza are regim de protecţie peisagistică instituit prin PUG şi preluat de PUZ-ul de Zonă Centrală, ca să nu mai vorbim de obligativitatea de a aviza ORICE lucrare în acel perimetru la Ministerul Culturii.
Dar cine se mai uită pe documente de-astea complicate, cînd banii trebuie cheltuiţi?…
Comentariu by Vipera cu elice — 20 martie 2016 @ 23:01
Acest proiect poate fi reclamat la Ordinul Arhitecţilor din România, la Ministerul Culturii (care, de altfel, vine pentru orice şipcă din gardul unei case-monument) şi, de ce nu, chiar la DNA, pentru a se vedea CUM de s-a ales un parapet care costă cel puţin 3000 lei pe metru liniar…
Comentariu by Vipera cu elice — 20 martie 2016 @ 23:04
Fiilor, în final zidul va avea o înălțime cât de cât ortodoxă: fix 80 cm de la lespezi până la coronament. Exact cât de la pământ la un buzunar mare de popă sau de comisar(să ne fie cu iertare!). Necesitatea lui e vorba aceea: „Încurcate sunt căile tale, Doamne!”
Comentariu by Popa Nartea — 21 martie 2016 @ 11:39
Pentru ca nu mai este wc-public in zona-datorita falnicilor primari inaintasi-a gasit solutia : http://dan-caragea.ro/blog/2015/05/19/cele-mai-nastrusnice-pisoare/pisoare-chinezesti/
Comentariu by I.S — 21 martie 2016 @ 11:58
Greseala a fost facuta de Zanfir Iorgus in ziua in care a daramat gardutul din piatra de pe faleza. Acel gardut era foarte frumos si putea fi pus chiar si pe emblema orasului. Asa este blestemat acest oras sa nu aiba primari cu educatie si arhitecti cu bun gust. Intrecerea intre primari in privinta falezei nu este in a face lucruri frumoase ci in a face edificii care sa concureze cu Linia Maginot.
Poate ne pregatim pentru un tsunami electoral ……
Comentariu by ESMAHAN SULTAN — 21 martie 2016 @ 13:22
@10..adevar grai-t-ai efendi.iar popa ala …sa afle ca 80 de cm e mult foarte mult in conditiile in care gardul vechi anteiorgus avea 30 sau 40.cum spunea p-aici cineva..e gard de prtectie.il protejeaza pe luca si terenurile si plaja lui de privirile bagaciosilor
Comentariu by bigbrother — 21 martie 2016 @ 14:05
Cine știe poate se face o plaja pentru nudism,de e nevoie de un gard așa de înalt.Mai fraților, cat banet înghite marea investiție,e clar ca vistieria va rămâne în curul gol.
Comentariu by D'ale lui Mitica — 21 martie 2016 @ 14:32
http://www.replicaonline.ro/alde-mangalia-ar-trebuie-sa-fie-un-pol-national-de-dezvoltare-culturala-267232/
Comentariu by vizitator — 21 martie 2016 @ 15:00
Diseară, pe Realitatea, de la 22.30, despre problemele primăriei din Mangalia. Unele mari. În milioane de euro.
Comentariu by Anonim — 21 martie 2016 @ 19:32
Like @ #10
In rest … „generatia PRO” de arhitecti!
Comentariu by nabuco — 21 martie 2016 @ 21:50