Mangalia – politica locală

5 martie 2016

Protoiereul Vasile Cârlan răspunde acuzaţiilor consilierului Ion Mincă: „Pot justifica leu cu leu, banii primiţi de la primărie!”

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 10:21

Acuzaţii grave au fost proferate la una dintre ultimele şedinţe ale Consiliului Local Mangalia. Chiar la întocmirea bugetului urbei, consilierul Ion Mincă a declarat că, întâmplător, la finele anului trecut, se afla în biroul edilului Cristian Radu când, o echipă condusă de un preot din Mangalia, a venit la primărie pentru a solicita o sumă de bani pentru continuarea lucrărilor locaşului său de cult. La primărie, faţa bisericească ar fi aflat că instituţia a alocat, pentru locaşul de cult pe care îl păstoreşte, o sumă de bani, prin Protoieria Mangalia, dar care, spune acesta, nu ar fi ajuns la biserică.

“Cred că este vorba despre o sumă de peste 200.000 de euro, bani care au fost daţi prin Protoieria Mangalia, nu direct bisericii. Preotul venise să se intereseze de o solicitare de acum doi ani, de 680.000 de lei pe care îi ceruse pentru finalizarea Bisericii de pe strada General Vârtejanu şi să solicite aceeaşi sumă, încă o dată. Doamna director de la Direcţia Economică a venit cu ordinul de plată, prin care a demonstrat că banii au fost daţi Protoieriei Mangalia, nu direct bisericii cu pricina. Ştiţi ce răspuns mi-au dat oamenii? Că nu ştiu nimic de banii aceştia. Au dispărut pur şi simplu. Şi ne mai văităm că nu alocăm destui bani şcolilor…”, a acuzat liderul PRM Mangalia, Ion Mincă.

Vorbele consilierului local şi lider al PRM Mangalia au stârnit, ulterior, mânia protoiereului Vasile Cîrlan care ne-a declarat în exclusivitate: “Nouă ne-au fost viraţi, pe Protoierie, aproximativ 700.000 de lei în patru ani, bani pe care îi pot justifica leu cu leu. Toate plăţile efectuate de Protoierie au fost perfect legale, fapt confirmat şi de Curtea de Conturi, deci, în privinţa legalităţii cheltuielilor nu avem absolut nimic să ne reproşăm. Vă pun la dispoziţie toate sumele de bani primite, în ultimii patru ani, de la primărie, fie în contul Protoieriei Mangalia, fie direct bisericilor. Vreau să mai adaug un lucru: multe dintre solicitările noastre către primărie şi Consiliul Local, adică tocmai către consilierii care aruncă, azi, cu acuzaţii nefondate, au dispărut pur şi simplu. Ştiţi, de exemplu, că noi, Protoieria, nu putem aloca un leu Bisericii Sfântul Gheorghe din centrul oraşului? Biserica este monument istoric şi nu avem voie să facem niciun fel de reparaţii. Mai mult, nu putem aloca fonduri din cauză că nu există un titlu de proprietate pe terenul bisericii, deşi în ultimii patru ani am făcut zeci de dosare şi eu, personal, şi părintele Restanţia, pentru a fi iniţiat un proiect de hotărâre prin care să primim cei 3.000 de metri pătraţi. De câte ori întrebam la primărie, primeam, constant, acelaşi răspuns: s-au pierdut actele! Consilierii se află în campanie electorală, se pare, şi uită că, patru ani, nu au făcut măcar atâta lucru: să ne aprobe acest titlu de proprietate!”.

Potrivit informaţiilor pe care ni le-a furnizat Protoieria Callatis, în ultimii ani instituţia a primit următoarele sume, alocate, locaşurilor de cult din oraş:

„Adormirea Maicii Domnului”, lucrări de construire a bisericii – 259.513 lei (plăţile către furnizori fiind făcute în perioada decembrie 2013- decembrie 2015), „Sfântul Mina”, lucrări de amenajare Centru Social – 180.486 lei şi 9.999 lei pentru repararea instalaţiei termice a acestui centru (toate plăţile au fost efectuate de către Protoierie, către furnizori, în 2013) şi Parohia Neptun, lucrări de termoizolaţie – 185.676 lei (plăţi achitate în 2013). Totodată, pentru Biserica „Sfântul Ilie şi Sfinţii Mihail şi Gavriil”, primăria a alocat, în mod direct şi nu prin Protoierie, 100.000 de lei pentru finalizarea clădirii.

“În total, în ultimii ani, am primit, pe Protoierie sau direct la Biserica „Sfântul Ilie şi Sfinţii Mihail şi Gavriil” 735.676 lei, bani pe care i-am justificat, în faţa Curţii de Conturi şi, acum, prin intermediul dumneavoastră, în faţa credincioşilor noştri”, conchide Vasile Cîrlan, protoiereul Mangaliei.

editiadesud.ro 04.03.2016

27 Comments

 1. Casa monumenta a fratilor Carlan, care se ridica si se tot ridica in cartier cu o droaie de servitoare , bucatarese, femei de serviciu cu cheltuiala se face. Nu ar ajunge „doar” salariul pentru care nu platesc nici o contributie la stat, ca muritorii de rand.
  Un clan preafericit, la care merita sa te spovedesti.

  Comentariu by Anonim — 5 martie 2016 @ 13:08

 2. multi bani pentru biserici si spitalul, scolile lasate in paragina

  Comentariu by mda — 5 martie 2016 @ 13:38

 3. Dar sumele primite direct de la credinciosi,din contributii si din donatii,unde sunt?

  Comentariu by doru — 5 martie 2016 @ 13:49

 4. Discutăm de o acuzaţie nedovedită în legătură cu bani din buget.
  În actualul buget, consilierii opoziţiei au suplimentat mult bugetul şcolilor.
  Bisericile începute trebuie cumva terminate şi după asta stop bani către ele. Excepţiile să fie doar anumite evenimente religioase foarte importante.

  Comentariu by lucian visa — 5 martie 2016 @ 14:15

 5. Acuzatiile aduse Protoieriei sunt tendentioase si neprobate . Daca banii au fost repartizati acesteia nu aparea pe ordinul de plata ca sunt pentru biserica x . Sigur ca primarul mincinos sau mincinosul primar , ca sa scape de preotul respectiv , i-a spus ca banii erau pentru biserica lui .

  Comentariu by doctorand — 5 martie 2016 @ 14:48

 6. Prim se razbună pe Cârlan după ce acesta a declarat public că nu-l susține și nu-l voteza

  Comentariu by Anonim — 5 martie 2016 @ 18:03

 7. Altceva mai știe ?

  Comentariu by lucian visa — 5 martie 2016 @ 19:24

 8. Din pacate nu , dar i-a mers pana acum .

  Comentariu by doctorand — 5 martie 2016 @ 19:27

 9. A procedat conform pregatirii lui Minca(informator si lucrator al securitatii) care a spus in sedinta de CL ca s-au dat vreo 200,000 euro unei biserici.Doamna director a venit cu documentul i-a spus lui Minca ca s-a dat 160.000 LEI si nu 200.000 euro( o mica ,mare diferenta) .Minca nu si-a retras cele spus mintind cu nerusinare, cum a facut de mai multe ori.Daca orasul arata cum arata multe se datoreaza si lui Minca care este consultantul primarului in probleme de ordine si amenajare urbanistica.Va mai amintiti cum umbla cu primarul(acum vreo 2 ani) si o sletca de functionari din primarie si care puneau la cale cum sa distruga orasul.Nu aveau ochi sa vada neregurile pe langa care treceau pentru ca de ele stie sau stia……..X,Y din primarie colaboratori din Constanta a lui Radu.

  Comentariu by Anonim — 5 martie 2016 @ 20:53

 10. Domnule Visa,vreau sa știti ca articolul din Ediția de sud are la baza inițiativa mea,în sensul ca eu am cerut sa fie editate sumele pe care primăria le-a oferit protoieriei și ,implicit,bisericilor.În patru ani au fost oferiți 750000 de lei,aproximativ 150000 pe an.Nu cred ca vorbim de sume exorbitante.Sunt total de acord ca prioritar în acest oraș sunt învățământul și sănătatea!Dar nu cred în afirmațiile ca bisericilor le-au fost oferite sume imense de bani.Totodată cred ca preotul care si-a asumat construcția unei biserici,nu are voie sa stea doar cu mana întinsă la primărie, ci trebuie sa găsească și alte surse.Un comentariu vorbește de banii enoriasilor:sa nu credeți ca din acești bani se poate construi o biserica.Este imposibil.Vă spun ca biserica pe care am construit-o a costat cam 300000 de euro și dacă nu ar fi fost în spatele meu domnul Savulescu,unul din patronii clubului Dinamo, nu as fi reusit.Remarc totodată comentariul unei persoane care vorbește de personalul care-mi deservește viața de zi cu zi.Mâine dimineață am sa caut în casa acest personal!!!În fiecare zi vine acasă la mine o doamna care are grija de fiica mea,pentru ca eu încerc sa mă împart intre aceasta responsabilitate și și o grea încercare care s-a abătut asupra familiei și anume ,faptul ca celălalt copil se afla în terapie intensiva în spitalul Budimex,în București. Răspund acestei acuzații cu greu,nici nu trebuia sa o fac,pentru ca gândul meu e în alta parte,dar răutatea acestei persoane nu are limite.Pr.Vasile Cirlan

  Comentariu by Anonim — 5 martie 2016 @ 23:40

 11. Nu mai avem incredere nici in preoti,nici in primarii care s_au inbuibat de pe spinarea noastra, nici in navetisti,trebuie sa ne rugam la D-zeu sa gasim un om al locului cu bun simt si cu pregatirea necesara caruia sa-i pese de mica noastra urbe! Analizati,ganditi, meditati si apoi decideti!

  Comentariu by ella — 6 martie 2016 @ 8:55

 12. Scandal pe morţi, taxe şi lumânăriProtopopul Mangaliei, acuzat că boicotează afacerile cioclilor de la Casa Verde

  Scandal între preoţi şi firmele de pompe funebre, la Mangalia. Din câte se pare, administratorii firmelor de pompe funebre sunt nemulţumiţi de faptul că, de când a fost numit un nou protopop al oraşului Mangalia, mai exact Vasile Cârlan, afacerile le sunt boicotate. În cazul de faţă facem referire la Casa Verde, administrată de Adrian Găitan, care a relatat cotidianului „Replica”, cum lucrurile au luat o întorsătură de râsul – plânsul, şi cum i se fură „pâinea” de la gură. De cealaltă parte, reclamatul susţine că nimic nu este adevărat, dar că nu se supără că a fost acuzat, urându-i multă sănătate.

  Potrivit acestuia, relaţiile dintre cele două părţi au început să scârţâie din momentul în care, ne spune administratorul, preotul Cârlan ar fi jignit enoriaşii. „În cursul acestui an, mă aflam în faţa capelei de lângă biserica Sfântul Mina cu membrii unei familii indoliate care aveau un decedat depus acolo. La un moment dat, a sosit domnul preot Sorin Cârlan, fratele domnului Vasile Cârlan, care, dându-se jos din maşina dumnealui, a început pur şi simplu să strige, atât la mine cât şi la membrii familiei, să nu fumăm în faţa bisericii. Ne-a insultat, iar mie mi-a reproşat că sunt dator să le spun oamenilor să nu fumeze, eu nefiind angajatul Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat, pentru „Replica”, Adrian Găitan, administratorul firmei de pompe funebre, Casa Verde. La o săptămână după acest incident, administratorul susţine că a primit o citaţie de la Poliţia Mangalia, unde preotul Sorin Cârlan l-a reclamat pentru faptul că a fost jignit, lucrurile stând, de fapt, invers. Acesta a fost debutul episodului spumos, transformat acum în scandal „dinte pentru dinte”. „La o săptămână după ce domnul preot Vasile Cârlan a fost numit protopop al oraşului Mangalia, dumnealui m-a chemat şi mi-a comunicat că mi-a reziliat contractul cu Ahiepiscopia Tomisului, în care eu aveam dreptul să vând lumânările Arhiepiscopiei”, a mai spus Adrian Găitan. Astfel, Casa Verde a rămas fără dreptul de a comercializa lumânări. În plus, capela din Mangalia, singura care deservea, în mod gratuit, toate clasele sociale, a fost preluată de biserica Sfântul Mina, preotul Vasile Cârlan solicitând atât familiilor cât şi firmelor de pompe funebre, suma de 50 de lei, de fiecare, lucru care a dus la o adevărată isterie, ne spune Găitan. „Preotul Vasile Cârlan a alipit la biserica Sfântul Mina singura capelă a oraşului Mangalia, cea care deservea toate clasele sociale, şi era gratuită. Am fost chemat la dumnealui, acesta mi-a spus că pune taxă la capelă, în valoare de 100 lei. Mi-a fost pus în vedere că această taxă trebuie plătită atât de firma de pompe funebre, cât şi de familia decedatului”, a mărturisit revoltat, administratorul Casei Verde. Din acel moment cei doi preoţi, Vasile şi Sorin Cârlan, au început campaniile împotriva Casa Verde, motiv pentru care reclamantul a ajuns la culmea disperării, simţindu-se cu „pâinea” luată de la gură.

  Preoţii, reclamaţi că merg la casele muribunzilor şi îi sfătuieşte să nu apeleze la „Casa Verde”

  Şirul evenimentelor atinge apogeul, însă, în momentul în care Adrian Găitan susţine că cei doi preoţi au început să împartă „impresii” despre serviciile firmei de pompe funebre de faţă, alungându-i toţi potenţialii… „clienţi”. „De câte ori au ocazia, sau se deplasează la domiciliul muribunzilor, unde-i împărtăşeşte, le spune famililor acestora să nu apeleze la serviciile firmei pe care o administrez sau dacă deja au achiziţionat cele trebuincioase înmormântării, nu le primeşte decedatul în capelă”, mai susţine păgubitul. Pentru a întări cele declarate, Adrian Găitan vine cu un exemplu: „La sfârşitul lunii august 2012, o familie s-a dus la domnul preot Vasile Cârlan, şi i-a spus că o persoană trage să moară şi că doreşte s-o ducă la capela dumnealui. Întrebată la ce firmă de pompe funebre a apelat, refuzul a venit numaidecât, menţionând că nu lucrează cu Casa Verde. Ţin să menţionez că acest comportament neadecvat a unui preot, care reprezintă Biserica Ortodoxă Română, este un mare semn de întrebare”, mai spune administratorul. Însă nemulţumirile nu se opresc aici, celelalte fiind legate de faptul că preotul reclamat nu ţine cont de culoarea stâlpilor folosiţi la înmormântări, dar şi că ţine slujbe şi pentru cei care s-au sinucis. O altă reclamaţie din partea lui Adrian Găitan se referă la faptul că un alt preot din oraş, Puiu Romeo-Toma, din Parohia Mangalia 2, ar face reclamă la o anumită firmă de pompe funebre, prin împărţirea de pliante, sau prin expunerea maşinii funerare, chiar în curtea bisericii. În plus, circulă zvonul că un cimitir ar putea răsări între case, unde firma de faţă va avea interdicţie. „I-am spus că diferenţa dintre pompe funebre o face clientul, în funcţie de criteriile de alegere a serviciilor, nu de îndrumarea preotului din parohia respectivă. La auzul spuselor mele, mi-a spus că el face ce vrea în parohia lui şi m-a atenţionat să am grijă cum vorbesc, pentru că s-ar putea să-mi dea interdicţie în biserica la care este angajat şi că în spatele bisericii îşi construieşte cimitir de 1.000 locuri, unde nu o să-mi calce piciorul”, relatează reclamantul.

  Preotul Vasile Cârlan: „Nu sunt eu de vină că dumnealui nu-i merg afacerile”

  De partea cealaltă, preotul Vasile Cârlan susţine că a rămas înmărmurit la acuzaţiile ce i se aduc, spunând că nu are nici o vină dacă respectivului administrator nu-i merg afacerile. „Nu ştiu despre ce este vorba, am rămas înmărmurit. Capela respectivă este a bisericii şi trebuie plătit curentul, pentru acest lucru s-a impus taxa. Cât despre construcţia unui cimitir, nu ţine de Parohie, ci de Primărie, şi nu este nici vorbă de aşa ceva. Cum să mă duc eu la muribunzi să-i fac antireclamă. Am copil mic, sunt nebun să recurg la astfel de gesturi?”, a declarat, pentru „Replica”, preotul Vasile Cârlan. În plus, acesta consideră că poate din cauză că afacerile nu prea îi mai merg, să fi fost motivul pentru care Adrian Găitan să se fi pretat la astfel de acuzaţii nefondate şi grave. „Nu sunt eu de vină că dumnealui poate că nu-i mai merg afacerile. Eu mă rog ca lumea să trăiască, nu să moară. Îl cunosc pe acest domn şi pot spune că este agresiv atât verbal, cât şi fizic. Este în conflict cu vreo 5 preoţi. Am multe plângeri pe birou, de la preoţi împotriva dumnealui, dar am zis că nu este frumos să le duc la Poliţie. Am înţeles că pe un preot voia să-l calce cu maşina”, a mai spus preotul. În încheiere, Vasile Cârlan a spus că va face o vizită până la Primărie pentru a clarifica situaţia, dar a menţionat că nu are nimic cu Adrian Găitan, urându-i acestuia multă sănătate. În plus, reprezentanţii unei alte case de pompe funebre au declarat, pentru „Replica” de Constanţa, că, din punctul lor de vedere, este normală noua taxă de la capelă, având în vedere că preţurile au crescut la toate produsele, serviciile şi utilităţile. „Pe noi nu ne deranjează, este o situaţie grea pentru toată lumea, dar nu putem spune că noul protopop ar fi venit cu schimbări care să ne descurajeze afacerile. Cât despre reclamă pentru o anumită firmă, făcută de preoţi, n-am auzit”, spune reprezentantul firmei de pompe funebre, care nu a dorit să îi fie precizat numele în contextul scandalului mai-sus descris. Vom reveni.

  Liliana CHIRU

  sâmbătă, 15 septembrie 2012

  COMENTARII

  00david(6 mar 12:16)
  Sunt niste escroci care nu au frica de dumnezeu nu va est3 rusine ca aveti casa apartament masina si mai aveti si apartamentele de la ANL care le inchiriati pe timp de vara…….Vasile care are teren aproape de strada munteniei primit de la Zamfir Iorgus ……Sorin teren peste drum de spalatoria auto de la ANL ……si tu si Vasile Si Laura care este consilier sa nu uitam nu sunte ti altceva decat marionetele lui Zamfir Iorgus un hot care va invatat hotia si ati devenit si voi hoti …………EXISTA O JUDECATA DE APOI IN CARE VE TI FII TRASI LA RASPUNDERE PENTRU TOATE FAPTELE DE PE PAMAN.

  Comentariu by david — 6 martie 2016 @ 12:38

 13. Mai si spune ti duminica la biserica sa ne iubim aproapele si sa nu furam si sa tinem cont de cele 10 porunci ……….HOTILOR NE ESTE SCARBA DE VOI TREI SI DE TINE SORINE SI DE VASILE SI DE LAURA CARE VOTEAZA IN CONSILIU DOAR CE I SPUNE IORGUS DE SEARA LA TELEFON ……RUSINEEEEEEEEEEEEE

  Comentariu by david — 6 martie 2016 @ 12:42

 14. Pt.10
  Am postat acest articol nu ca să acuzăm preoţii. Cheltuirea banilor publici trebuie să fie transparentă, indiferent cine îi cheltuie. Mincă văd că zice de biserică, dar de avocaţi, unde s-a cheltuit înzecit, tace. Cred că întâi trebuie lămurite cheltuielile mari şi apoi, încet, încet şi celelalte.
  Rămân la părerea că bisericile în construcţie trebuie ajutate cu bani de la buget, dar după finalizare, stop. Orice nouă construcţie de biserică ar trebui să facă obiectul unui referendum, pentru că asta înseamnă şi girarea unei contribuţii din partea bugetului local.
  În rest multă sănătate !

  Comentariu by lucian visa — 6 martie 2016 @ 12:59

 15. https://www.facebook.com/AlexandruTomaPatrascu/videos/424111427750142/

  Comentariu by I.S — 6 martie 2016 @ 13:15

 16. Eu cred ca Minca le-a spus la popii astia :Fereasca-va sfantul de avocati,ca o sa ajungeti sa dati tota „contributia” pentru biserica…la avocatii casei ! Pai te joci cu „evaziunea fiscala” si ceri bani unuia de la garda financiara ?! Si sotia lui Minca-cea cu loto si cu pacanelele,le-au dat sfaturi mai demult cum sa obtina fonduri…fara sa ceara de la primarie ! Chiar si de acolo au primit acelasi sfat,de la unul care impartea banii din buget si-l chema…culmea : Popa ! https://pariurix.com/media/articole/a/7/d/8068/popa-pacanele.jpg

  Comentariu by I.S — 6 martie 2016 @ 14:20

 17. Bai da nesimtit trebuie sa fie piticul asta de primar….dupa ce s-a milogit la Preotul Vasile sa-l prezinte oamenilor si sa-l sustina in campanie, acum il injura…asa a facut primarul JUMI-JUMA cu toti care au bagat bani grei in campania lui…vezi-l si pe Dragan….Si cand a vazut ca a pierdut alegerile…plangea ca un las…NAVETISTI ORDINARI?

  Comentariu by Angelescu navetistu — 6 martie 2016 @ 14:31

 18. Mie o mila de carlani de nu mai dorm noaptea.

  Comentariu by Marci — 6 martie 2016 @ 22:26

 19. Poate ca nu-ți este mila de Cirlan Marci,dar mie sigur îmi este mila de tine văzând cât de analfabet ești. Se scrie corect asa:Mi-e o mila de…..Explicații pentru un prost ca tine:Mi-este pronume,iar e-verb.Repetentule!!!!Prostii nu au voie sa-și spună părerea!

  Comentariu by Anonim — 7 martie 2016 @ 8:55

 20. http://www.cotidianul.ro/cifrele-saraciei-din-romania-277397/

  Comentariu by nabuco — 7 martie 2016 @ 12:20

 21. Alooo comentariul numarul 19 anonim adica Laura asa frumos vorbeste o doamna preoteasa nici tu nu ti iubesti aproapele ?dar uitat ca joci rol dublu si de preoteasa si de papițoaica lui Iorgus

  Comentariu by david — 9 martie 2016 @ 12:31

 22. Pt 21:tot analfabet ești și tu!Caută să ai puține cunoștințe gramaticale!Eu sincer nu pot sa înțeleg cum un analfabet are dreptul sa-și spună părerea .Nu contest dreptul la exprimate, dar totuși. ….!

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2016 @ 18:27

 23. Tovaraşa 22 ramai la cratita ….Vă doare adevarul ???? Stai calma ca daca ti dau mintea mea ti o ia corpu razna

  Comentariu by david — 9 martie 2016 @ 23:40

 24. Pt 23:tot prost ești! În primul rand nu ai pus cratima .Sa spunem ca nu-ți funcționează tastatura.Dar sa nu cunoști cum se pune articolul la substantiv deja ești repetent.Cum este corect:…ti- o ia corpul razna.Și ce as face cu mintea ta proasta ,repetentule!Când ești atât de prost,de ce încerci sa-ți dai cu părerea?

  Comentariu by Anonim — 10 martie 2016 @ 8:38

 25. Bine ca ai invatat tu sa vb corect de la Iorgus maimuta pe tocuri ce esti

  Comentariu by david — 10 martie 2016 @ 12:06

 26. Esti o prostituata politic

  Comentariu by david — 10 martie 2016 @ 13:52

 27. http://www.stelian-tanase.ro/prima-doamna/

  Comentariu by nabuco — 10 martie 2016 @ 15:11

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress