Mangalia – politica locală

2 martie 2016

Solicitarea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Mangalia de a amenaja un cimitir, respinsă de APM Constanţa

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 17:54

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a respins solicitarea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Mangalia, care intenţiona să amenajeze un cimitir pe strada General Vârtejanu nr. 5.

În urma analizării documentaţiei depuse, a localizării amplasamentului în planul de urbanism şi în raport cu poziţia faţă de ariile protejate, zone-tampon, monumente ale naturii sau arheologice, zone cu restricţii de construit, zona costieră, APM Constanţa a respins solicitarea de mediu pentru proiectul „Amenajare locuri de veci“, propus a fi amplasat în municipiul Mangalia, strada General Vârtejanu nr. 5.

„Prin comunicarea nr. 6501RP/06.02.2014, Agenția pentru Protecția Mediului Constanţa a transmis necesitatea completării documentației înaintate. În conformitate cu prevederile capitolului VIII, art. 49, alin. (1) din Ordinul MMP nr. 135/2010 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private, în cazul în care titularul proiectului nu pune la dispoziţia autorităţii competente pentru protecţia mediului toate informaţiile necesare emiterii acordului de mediu în termen de maximum doi ani de la data solicitării acestora, solicitarea se respinge.

În cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 26.02.2016, s-a hotărât respingerea solicitării acordului de mediu. Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată în decizia Agenției pentru Protecția Mediului Constanţa.

Nicoleta Baciu, Ziua de Constanţa 02.03.2016

25 Comments

 1. Respingerea e subiectivă. Prin ce Vîrtejanu nr.5 e altfel decât actualele cimitire ?
  Nu asta e de fapt problema. Dezbaterea publică unde este ? Hotărârea CL unde este ? Atunci cum îşi permit cei de la Adormirea Maicii Domnului să ceară o astfel de aprobare ? Singura explicaţie ar fi acordul tacit al primarului.
  Mâine poimâine o să vină cineva cu o solitare pentru parcul Diana, că tot a fost acolo cimitir grecesc. Revendicat şi dat în actualul mandat.

  Comentariu by lucian visa — 2 martie 2016 @ 17:59

 2. In 2012 acolo facea tusac o geamie . In anul electoral 2016 se vrea un cimitir . E posibil oare ca cineva sa se gandeasca sa faca un spital , un centru pentru copii sau pentru batrani ?

  Comentariu by doctorand — 2 martie 2016 @ 18:20

 3. Votul, nu interesul oraşului, stabileşte priorităţile !

  Comentariu by lucian visa — 2 martie 2016 @ 18:45

 4. Domnule Visa trebuie sa știți ca aceasta parohie are în proprietate terenul pe care se dorea a se face cimitirul.Nu este nevoie de hotărârea consiliului local!Apoi terenul se învecineaza cu cimitirul vechi,motiv pt care va întreb de ce este nevoie de dezbatere publica in condițiile în care terenul e proprietate privata a parohiei,câștigat în istanta.Apoi parohia a vrut sa ofere acest teren primăriei pt a amenaja un cimitir fără niciun interes ,având la baza necesitatea urgenta a unui nou cimitir ,dar se pare ca încurcă interesul unui prieten a primarului care dorește înființarea unui cimitir privat. (Manu ,pe nume).În aceste condiții nu prea cunoașteți speță.

  Comentariu by Anonim — 2 martie 2016 @ 22:11

 5. Oricat de privat ar fi terenul acolo nu-si avea locul un cimitir .

  Comentariu by doctorand — 2 martie 2016 @ 22:15

 6. Domnule doctorand (în prostie) terenurile sunt învecinate!!!!!!

  Comentariu by Anonim — 2 martie 2016 @ 22:42

 7. În condițiile în care aceasta parohie dorea sa ofere primăriei 12000 metri pătrați pt înființarea unui cimitir cred ca deja e prostie ,atât pt cei ce au refuzat,cât și pt comentatorii cu”doctorat”

  Comentariu by Anonim — 2 martie 2016 @ 22:46

 8. Si pentru cei de la mediu care nu au dat aviz ?

  Comentariu by doctorand — 2 martie 2016 @ 23:08

 9. Cimitirele mai spre vest. Asa a facut si Iorgu cimitirul nou in loc sa faca o benzinarie , o scoala sau o autogara. Lipsa de viziune. Problema e ca deja s-a umplut si cel nou , iar dupa cum voteaza prostanul de roman , numarul celor ce trec in lumea celor drepti va creste vertiginos. Nu mai scriu ca ma supara un tantar. Ce o fi cu el pe vremea asta ? Singura explicatie e ca zboara cu acordul tacit al primarului.

  Comentariu by Ocan — 2 martie 2016 @ 23:37

 10. Toți cei care va dați cu părerea pe aici, gândiți la viață veșnică.Iar unul e chiar haios, vrea mai la vest.Amice la 2 metri adâncime,dar nu oriunde!

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 3 martie 2016 @ 1:21

 11. ptr. 2:
  Geamia este construită pe un teren vecin proprietate privată a cultului musulman.
  Cimitirul se vrea făcut în curtea bisericii ortodoxe care este mult prea mare pentru biserică. Prin 2012 popa Puiu a vrut să facă azil de bătrâni cu fonduri europene dar mai marii lui i-au dat flit.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 3 martie 2016 @ 7:26

 12. ptr. 7:
  Toată curtea bisericii are 11056 mp.
  Cimitir se poate face pe maxim 5000 mp.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 3 martie 2016 @ 7:33

 13. Pt.4
  Deci dacă cineva are un teren privat, poate să facă un cimitir, pentru că așa vrea el ?
  Sau poate vrea să facă un furnal, sau o centrală nucleară …
  De plan urbanistic ai auzit ?
  N-am nimic cu cimitirul, e creștinește, dar locul unde se face contează în cadrul orașului. Dacă biserica a cerut autorizație de mediu, înseamnă că are deja un certificat de urbanism.
  Comentatorul de la 9 a subliniat bine că ultimul cimitir nu trebuia făcut acolo, Acolo trebuia ceva pentru cei vii. Acum cimitirul e vecin cu noul parc.
  În occident tendința este spre incinerare.

  Comentariu by lucian visa — 3 martie 2016 @ 7:55

 14. Cind te duci cu mortul la cimitirul vechi unde parchezi?Cirlanii au inclus in incinta cimitirului cele citeva locuri,pentru o taraba cu obiecte de cult.Mai bine Primaria ar sistematiza locul,facind o mica parcare in fata cimitirului.

  Comentariu by doru — 3 martie 2016 @ 9:00

 15. Pt 14 Biserica nu are autoritate asupra tarabelor. Ele sunt autorizate de primărie.Dar dumneata nu vrei altceva decât sa aduci în discuție anumite persoane.Mai încearcă, prostia nu se plateste

  Comentariu by Anonim — 3 martie 2016 @ 10:44

 16. Acele locuri de parcare au fost închise cu gard la ordinul lui Cornaci pt ca acolo se afla tabloul de curent care periodic era spart.Astfel ADPP-ul a hotărât sa închidă parcarea,mutând gardul.

  Comentariu by Anonim — 3 martie 2016 @ 10:48

 17. https://twitter.com/BernieSanders/status/705171336381923328

  Comentariu by nabuco — 3 martie 2016 @ 11:19

 18. Pt.15 si 16 mai interesati-va,anonimilor(sau cirlani sau postacii lor).

  Comentariu by doru — 3 martie 2016 @ 14:57

 19. In vest nu toți optează pentru incinerare,dar nici nu se înființează noi cimitire.Dupa 7ani se practica deshumarea si rămășițele sunt mutate in acele casete special făcute pe verticala in cimitirele deja existente,iar locul rămâne liber pentru o noua inhumare.

  Comentariu by D'ale lui Mitica — 3 martie 2016 @ 15:04

 20. http://www.ortodoxiatinerilor.ro/moartea-invierea/17519-incinerarea-mortilor

  Comentariu by nabuco — 3 martie 2016 @ 15:11

 21. Cimitir pentru tagma preoteasca doar …ce credeati ce e ptr toti?

  Comentariu by Anonim — 3 martie 2016 @ 15:30

 22. Pt.20
  E normal ca preoţii să nu fie de acord cu incinerarea. Înmormântările sunt o bună sursă de venit nefiscalizat.

  Vă aduc la cunoştiinţă un fapt care se întâmplă în 23 Augsut. Acolo sunt 2 preoţi. Dacă ai nevoie de un preot pentru o pomană de exemplu, îl chemi şi vine cel din zona ta. Îl plăteşti după cum crezi. Dacă ai o înmormântare situaţia se schimbă. Musai trebuie să vină amândoi şi să-i plăteşti pe fiecare cu cât zic ei. Culmea e că banii trebuie să-i dai la amândoi odată, ca să nu existe suspiciuni că unul ar fi plătit mai mult ca celălalt !!! Păi atunci cum mama dracului să fie preoţii de acord cu incinerarea ?
  Ce-am spus nu-s poveşti. Le-am trăit personal. Poate citeşte şi protopopul, care cred că are încredere că spun adevărul.

  Comentariu by lucian visa — 3 martie 2016 @ 17:08

 23. http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/preotul-militar-traian-chircu-a-ajuns-la-capatul-puterilor-inaltul-teodosie-va-trebui-sa-si-asume-infractiunea-de-genocid-impotriva-mea-si-a-familiei-mele-documente-465960.html

  Comentariu by nabuco — 3 martie 2016 @ 17:16

 24. Acolo politică, nu aici.

  Comentariu by lucian visa — 3 martie 2016 @ 17:23

 25. Daca aveți o sesizare o puteți face în scris la protoierie. Referitor la incinerare trebuie sa știti ca dogma ortodoxa ,stabilita în cele șapte sinoade ecumenice,nu permite incinerarea,având ca baza momentul învierii de apoi care spun sfinții părinți va avea loc cu tot cu trup.De aceea ,incinerare în ortodoxism nu e posibila.Apoi se face o acuzație precum ca am câteva tarabe în cimitir.Nu este adevărat,nici eu și niciun alt preot din oraș nu are vreo taraba la cimitir.Eu am făcut sesizare la politia locala ca trebuie amenajat un loc special pentru aceștia, mai ales la pastele blajinilor,dar nu s-au luat masuri.Privitor la ocuparea celor câteva locuri de parcare care se datorează mutării gardului ,pot spune ca e decizia ADPP-lui,în subordinea căruia se afla cimitirul.Am sa va explic și ce se întâmplă cu înființarea noului cimitir:acum doi ani preotul Puiu Romeo a inițiat acest proiect.Intre timp el a plecat definitiv în Irlanda.Mediul ne-a sesizat ca dacă plătim 4000 de lei ne vor da avizul,deoarece întruneam condițiile legale.Noi ca protoierie nu puteam plăti pentru ca nu eram inițiatorii proiectului,ci parohia trebuia sa facă acest lucru.Noul paroh a considerat ca nu e bine sa se înființeze acolo un cimitir și astfel ,prin neplata la timp a acelei taxe ,proiectul a picat-dar nu ca nu îndeplinea condițiile necesare. Domnule Visa,cred ca mă cunoașteți foarte bine.Am fost duhovnicul soției dumneavoastră, cu care mă înțelegeam foarte bine.Am fost de nenumărate ori în casa dumneavoastră și am purtat zeci de discuții. Va rog când aveți o nelămurire datorata unor discuții de pe acest blog,va rog sa mă sunați sa va ofer explicații. Va multumesc .Preot Vasile Cirlan

  Comentariu by Anonim — 3 martie 2016 @ 20:05

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress