Politica locală în Mangalia

1 martie 2016

OPINII CIVICE – Comentariul zilei: Votul negativ

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 15:49
 „Din pacate, niciunul dintre cei care si-au anuntat candidatura nu spune ce va face el, toti critica actuala sau fostele administratii. Incepand cu 2008, primarul a fost ales pe vot negativ dat fostului edil, adica am ales orice, numai sa nu mai fie cel vechi. Niciunul dintre candidati nu a venit sa spuna „eu voi face a, b, c,d etc, eu voi finaliza pana la data de, Mangalia va avea un plan dezvoltare pe termen lung, plan pe care sa nu-l mai poata schimba urmatorii edili functie de interesul lor, niciunul nu si-a asumat candidatura cu demisia semnata in alb, in caz ca nu se tine de cuvant”.
     Toti au promis si ulterior au dat vina pe consilieri, vreme, economie, ghinion, fara ca vreunul sa isi asume esecul. Intr-un fel sau altul, actualii candidati au facut parte din organizatiile partidelor politice ce s-au perindat rand pe rand la conducerea orasului, de ce nu au luat pozitie atunci cand au avut puterea sa o faca? Au acceptat tacit masurile si actiunile sefilor si doar in prag de alegeri se trezesc ca lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie.
     Foleanu si Minca nu a fost in consiliul local in ultimii 8 ani? Nu ei au votat bugetele anuale de investitii? Pe Costi Birbora si pe Mihai Sorin nu-i acuz, nu au facut parte din legislativ, sau executiv, dar nici nu au vreo sansa in fata actualului primar. In ultimii 12 ani am avut primarii pe care i-am meritat, nu consider ca este vina vreunuia dintre ei pentru modul in care arata orasul, este strict vina noastra, a alegatorilor, noi suntem cei care la 4 ani acceptam situatii de compromis si nu cerem mai mult decat ni se ofera.
     Prezenta la vot este primul semn se nepăsare. Cand ai maximum 50% prezență la vot iar primarul este ales cu votul a cel mult 30% din nr. total de alegatori, este clar ca vom fi condusi de cei care au capacitatea de a cumpara 2-3.000 de voturi, mai exact, primarul va fi ales de barăci si herghelie.
     Ei sunt cei care au hotarat pana acum primarul, si asta doar pentru ca noi am fost prea comozi in a sanctiona sistemul si am preferat sa mergem la gratar, plajă, etc, sperând că cineva va salva orasul în locul nostru”.

„Semneaza”: Eu.

mangalianews.ro 28.02.2016

20 Comments

  1. Acest comentariu de pe mangalianews, cu multe greşeli de analiză, pune în discuţie o problemă interesantă, votul negativ. O alegere pe vot pozitiv e total diferită de cea pe vot negativ. Numărul de tururi e şi el un alt parametru important. Numărul celor care au şanse reale e şi el un alt parametru important. Programele, din păcate, nu contează major.
    Evident că e de preferat un vot pozitiv. În Mangalia legătura între administraţie şi cetăţeni a fost bună în mandatele 1 şi 2 ale lui Iorguş. Cetăţenii l-au votat pozitiv în 2000 şi 2004. În 2004 nu mai merita să fie primar, dar inerţia socială şi lipsa unui contracandidat redutabil au fost hotărâtoare.
    În 2012 a fost o luptă în 3 cu un singur tur de scrutin. Deşi Iorguş a câştigat legal, repetarea alegerilor l-a adus pe Radu la primărie. Din punct de vedere a ceea ce dorea electoratul în acel moment, a fost alegerea corectă. Nu electoratul e de vină că l-a ales pe Radu. Votantul a fost de bună credinţă când s-a dus la vot şi a votat pentru binele oraşului. Nu avea de unde să ştie alegătorul că lu ăsta i se va urca primăria la cap.

    Revenind la articol, greşeli apar din prima frază. Condidaţii au avut programe. Al lui Radu l-am tot postat şi o să-l mai postez. Era cu obiective şi cu termene foarte clare. Iorguş a aprobat la un moment în CL o strategie de dezvoltare pe termen lung a Mangaliei, cam până prin 2020. Evident că dezbaterea publică reală a fost inexistentă. Tusac, cu majoritatea în CL, s-a şters cu ea la cur. La fel a făcut şi când a desfiinţat CL.
    Cei care au dat vina pe consilieri, au fost doar Tusac şi Radu, adică cei care n-au avut performaţă administrativă.
    Foleanu şi Mincă au fost în CL ultimii 8 ani. Ambii n-au votat bugetele lui Tusac. Mincă a fost solidar cu Radu şi i-a votat toate bugetele. Logic ar fi să-l susţină şi nu să-i fie adversar. S-a observat de curând că unii aleşi locali nu au acces la verificarea contractelor cu bani publici. Deci e o mare diferenţă şi nu toţi consilierii pot fi băgaţi în aceeaşi oală.

    Când votezi negativ, joci ca la loterie, speri că va fi mai bine, dar n-ai nicio garanţie. Avem primarii pe care îi merităm nu pentru că am votat aşa, ci pentru că în timpul mandatelor comentăm doar anonimi. Nu luăm poziţie ca cetăţeni, LA NIMIC. Stăm ca nişte oi şi paştem, deaceea am ajuns aşa. Un primar poate fi ţinut în frâu de opinia publică. Câţi din cei neafiliaţi politic şi-au asumat acest rol ? Păi atunci ce pretenţii avem ?

    Cât despre ieşitul la vot, aşa e, trebuie s-o facem în număr cât mai mare. Atunci furtul va fi minimizat foarte mult şi nu va mai conta.

    Aştept şi părerile voastre, dar serioase şi la obiect. Aveţi un articol şi un comentariu. Ambele de comentat.

    Comentariu by lucian visa — 1 martie 2016 @ 16:16

  2. 1. votul negativ este intradevar o loterie, dar la Mangalia nu a fost niciodata vot pur negativ, ci mai degraba o combinatie intre nemultumirea populatiei fata de rezultate administratie si nu atat a primarului cat a apratului sau (asta ii s-a reprosat foarte mult si lui Iorgus, dar si lui Tusac si Radu)) si o fata noua care promitea sa faca tot nu au facut ceilalti edili, bazat si pe o oarecare naivitate din partea unei parti a electoratului si lehamitea in fata lipsei de alternative in cazul celeilate parti ale electoratului. aici nu au intrat si nu intra cei inregimentati politic care intotdeauna au votat partidul si interesele lor.
    Societatea civila poate schimba cu adevarat politica orasului numai daca devine active si nu se mai lasa cumparata de politicieni. Pana atunci vom avea acelasi tip de primari, vor diferii doar numele lor.

    Comentariu by Anonim — 1 martie 2016 @ 17:19

  3. Ce cereti aici este …exact ce nu se poate da din partea alegatorului calarit 70 de ani de comunisti ! Frica pazeste bostanul…si cu voia matale nene Visa,poate fi si bostanul aluia pe care-l lauzi aici si nemeritat si…”gratuit”(?)Cum ceri mata romanului sa critice sub numele adevarat intro tara care nu s-a eliberat inca ! Nu se vede cum Iliescu inca acuza tugulanul votant cum ca ar trebui sa-i treaca sa mai planga mortii pentru libertate ! Mai este in afara de frica si cultura precara…nu numai generala ,dar in special cea democratica ! Romanul critica la MAT-ul satului…iar acum in ajun de alegeri,daca e sa apara -desi numai cred-unii candidati independenti,cu un program intru binele orasului,ca sa acceada prin vot ,trebuie sa…dea ! Altfel targul spune : Ia uite-l p’ala-nu da nimic si vrea sa fie ales ! Partidele trebuiau sa se reformeze singure,din interior,daca vor democratie…numai ca fiecare in parte vor dictatura…lor !Partidele si organizatiile locale nu vor sprijini niciodata un candidat capabil,localnic…insa necontrolabil,nesantajabil ! Si daca te rupi de sistem-chiar daca ai „donat”cui trebuie si in stanga si in dreapta…tot esti dat la o parte…cand prezinti pericol pentru cei de sus ! Asa si cu Iorgus ! https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpl1/v/t1.0-9/12717655_408186759373410_8685042910685378145_n.jpg?oh=75e2105b277ab81c1f0a969d61bd1b10&oe=575B0A05&__gda__=1464976265_7d2b3d24f4f92c15216e2c7bf3288c9f

    Comentariu by I.S — 1 martie 2016 @ 17:35

  4. https://www.facebook.com/fanTVR1/videos/vb.199416326736459/906020016076083/?type=2&theater

    Comentariu by I.S — 1 martie 2016 @ 17:39

  5. Deci dl,I.S.nu-i nimic de facut,il votam pe raducu sau nu ne ducem la vot ca tot el iese!Iar in ceea ce vei comenta in continuare,eu iti recomand sa reasculti definitia democratiei data de Ion Ratiu.

    Comentariu by doru — 1 martie 2016 @ 17:55

  6. Poftiti exemplu de curaj democratic…de care orasul nostru are nevoie ! S-a petrecut aici pe blog,acu cateva zeci de ore ! Despre cine este vorba acolo d-le Visa ?. 23.-V am votat 20 de ani.Sincer ,va rog sa l votati pe primarul actual.Pt acest mandat nu l am votat,nu l cunosteam.El, este singurul primar care ,a schimbat fata Mangaliei.Voi ,doar ati peticit ,pe ici pe colo.In schimb,voi ,din baieti modesti ati devenit baieti smecheri.Politica v a schimbat,spre regretul si dezavantajul nostru.Ajutati l sa termine tot ce a inceput.Numai asa, ve ti recapata admiratia locuitorilor din Mangalia.Nu agreez politica PNL.Daca a facut ilegalitati,il va judeca justitia.Mangalia are dreptul sa progresezeiar locuitorii sa traiasca in liniste ,siguranta,nu in lupte politice.Noi stim ca lupta politica nu ridica nivelul de trai al locuitorilor.
    Comentariu by stanciu georgeta — februarie 29, 2016 @ 10:59 am @23 Suntem multi fara „candidate target” si tocmai de aceea suntem foarte atenti la ce se petrece acum in politica locala,unde este clar ca se dau lupte in plan juridic si avocatesc intre cei ce fu si cei ce is ! Faptul ca postati sub numele adevarat,ar fi un semnal ca lawyer coleg de cabinet cu cel care le-a cunoscut bine „naravurile” celor doi primari precedenti,sau e o parere personala ? In orice caz parerea d-lui ar fi contat mai mult pentru noi…decat sa ne planga pe umeri cum ca au aparut batrani veterani care cauta covrigi printre gunoaie !
    Comentariu by I.S — februarie 29, 2016 @ 12:29 pm

    Comentariu by I.S — 1 martie 2016 @ 17:59

  7. @5 Dorule ,n-ai inteles nimic ! Eu pe Iorgus l-am votat mereu…nevoit fiind ! A fost si o problema de principiu…chiar daca l-am criticat si o voi face in continuare ! Da’ acum s-a ascuns in spatele psd=ului ! De neadmis-dupa parerea mea ! Uitati-va si voi cat de fals poate fi baiatul asta Paul-dupa ce l-am perceput cu totii combativ…insa din alta directie !

    Comentariu by I.S — 1 martie 2016 @ 18:11

  8. http://www.ordinea.ro/fasole-de-la-eforie-si-a-pierdut-mandatul-de-consilier-local/

    Comentariu by s-a fiert fasolea — 1 martie 2016 @ 18:13

  9. Eu m-am saturat de acesti analisti care….stei el tot….pai mai „EU”… Cine ai fi tu…nici macar nu ai curajul sa te semnezi ….pai daca toti sunt slabi …de ce nu vii tu mai nenica la partidul care te reprezinta …si sa fii tu viitorul administrator al orasului…daca tot stii ce trebuie facut…?

    Comentariu by Costel — 1 martie 2016 @ 20:31

  10. Nu contează prea mult ce a scris ”eu”, ci tema pusă în discuție. Poate că e mai bine că nu s-a semnat, altfel s-ar fi ajuns la atacuri la persoană.

    Comentariu by lucian visa — 1 martie 2016 @ 21:06

  11. 1.atat timp cat legea administratiei locale ramane aceeasi e posibil orice fel de derapaj:marele independent oprescu, micul independent radu c.,minoritarul tusac,”javrele” de boc si basescu,karatista de la craiova si getbegetul de mazare fac ce vor ”muschii” lor cand se vad primari
    2.”consiglieglierii” sunt niste cacatzi cu ochi(de drac) si trb. unsi ca sa treaca fanteziile primarului-de aici orice aberatie locala se va vota-vezi exemple cacalau in republica romania
    3.Solutii: in loc de ”consiglier”-edil/administrator
    in pula mea,pe un domeniu strict in administratia publica : de ex. administrator al finantelor publice, al strazilor, la urbanism etc. Cu dreptul si raspunderea de apropune bugetul respectivului domeniu pe care il pastoreste.Panimaiesi?
    Primarul(prim edil de ex.) sa fie investit cu drept de control asupra celorlalti administratori, inclusiv drept de veto pe aberatiile propuse
    4.maxim 2 mandate ; e suficient ptr.prostia sau genialitatea ocupatorului de functie publica
    Altfel nu avem decat haite/hoarde de ocupanti-o veritabila armata de ocupatie

    Comentariu by mihai — 1 martie 2016 @ 21:46

  12. Atata timp cat votul prostului si al hotului este egal cu al desteptului ,,democratia,, nu e buna.

    Comentariu by Chinezul — 2 martie 2016 @ 1:02

  13. @12:
    1. Care sunt criteriile pentru „destept”, ” prost” si hot”?… le faci iq-ul? anii de scoala?
    2. e datoria „desteptului” sa il lumineze pe „prost” si sa se fereasca de „hot”. altfel am fi ramas in pesteri si ne furam unul altuia halca de mamut din mana.
    Solutii pentru problema adusa in discutie? Problema este extrem de complicata.
    a. in primul rand, Romania nu are o scoala (viabila) pentru functionarii publici, pentru oamenii care au vocatia sa lucreze pentru comunitate, si care as invete cum se administreaza un oras. Nu poti invata nicaieri si de la nimeni ce inseamna administratia unui oras, cum sa ici construiesti un buget de venituri si cheltuieli, care sunt resursele certe, care sunt resursele posibile, etc. Stiu, va veni dl. Ilie sa imi spuna ca dumnealui a facut asta 30 de ani. De acord, dar orasul de acum 30 de ani nu mai e acelasi cu cel de acum, societatea s-a schimbat, prioritatile ei la fel.
    b. Romanul nu are vocatia lucrului pentru comunitate. Dovada cea mai dura in aceasta directie este orice gard care imprejmuieste orice proprietate, si pe care romanul il face cat mai imposibil de patruns cu vederea. Romanul stie „doar pentru mine”, nu pentru noi. pur si simplu asta este.
    c. Generatia oamenilor care azi are 35-40 de ani, care e la varsta potrivita / studiile potrivite / experienta de viata potrivita pentru a face schimbari nu are nici cea mai mica intentie de a isi lasa joburile de azi pentru a se implica in administratie. si asta nu pentru bani, ci pentru ca stie ca nu are cu cine. pe de-o parte are oamenii care sunt azi in administratie, si care stim ce stiu, pe de alta parte sunt „fii” si „nepotii” si asa mai departe. Iar, daca e sa ne apucam sa pregatim oameni, pregatirea unui om dureaza enorm.
    pe scurt, problema nu e a orasului Mangalia, ci a tarii. si nu exista azi o viziune clara, la nivel national, o strategie de pregatire a unei noi generatii care sa inteleaga si sa preia administratia.

    Comentariu by BogdanT — 2 martie 2016 @ 10:16

  14. De acord Tatuta ! Am incredere in voi…si numai pentru voi am intervenit p’aci ! Succes profesional pe unde veti fi…da’ acum am cam ramas in… cumpana ! Din cele ce spui un lucru se desprinde :ca acolo este vorba de o profesie (administratia publica) pe care politicul ,e musai sa si-o asume,sau sa o delege,daca habar nu are-altfel distruge si ce au facut cei mai in varsta ! Deci tugulanul votant „trebuie” sa vada singur asta cu IQ cu care a venit de la ma-sa d’acasa !

    Comentariu by I.S — 2 martie 2016 @ 11:26

  15. Pe cale de rezolvare „problema baracilor”:
    http://www.cotidianul.ro/guvernul-carei-tari-a-anuntat-ca-vrea-sa-recunoasca-romii-ca-fii-ai-sai-277131/

    Comentariu by nabuco — 2 martie 2016 @ 12:11

  16. D-le nabuco-e clar ! De la baraci,ghetoul infiintat(stim noi de cine)pentru a fi manipulat ca „masa votanta” in urma bataliilor ce se vor purta acolo intre Dumitrana si Foleanu (astuia o sa-i vina mai greu- ca si tiganu’ d’acolo stie ca ultima data cerea votul pentru alt partid!)…o sa apara noul candidat invingator : INDIRA GANDHI !

    Comentariu by I.S — 2 martie 2016 @ 12:39

  17. Si inca ceva nene nabuco (mai stam si noi de vorba pana nu vin „activii” de la munca)nu sunt de vina numai indienii ca nu vin cu IQ -ul d’acasa de la ma-sa(ca sa nu ies din contextul celor discutate mai sus)…mai sunt si alte fantome zombate,tot din generatia de care se vorbea mai sus,care „ne asigura” batranetile : http://www.voceatransilvaniei.ro/mesajul-unui-profesor-de-exceptie-avem-o-tara-plina-de-imbecili-cu-studii-superioare-care-nu-stiu-ca-america-e-continent-sunteti-o-generatie-aproape-pierduta/

    Comentariu by I.S — 2 martie 2016 @ 13:16

  18. Buna ziua din nou
    am sa raspund d-lui Ilie:
    din punctul meu de vedere e o vocatie, nu o profesie. Ea se transforma in profesie prin studiu. Iar romanilor, repet, le lipseste aceasta vocatie, a lucrului pentru comunitate. Nu poti construi nimic daca nu ai aceasta baza vocationala, de oameni carora chiar sa le placa sa lucreze in si pentru comunitate, sa inteleaga problemele generale, pe cela particulare, sa aiba solutii, etc. Putem filozofa pe subiectul asta multa vreme.
    in ceea ce priveste politicul, el n-ar trebui sa poata atinge ( si nici sa isi doreasca, dar e o alta discutie) administrarea unui oras. Daca un oras ar fi o companie, singura influenta politica ar trebui sa se simta la CEO ( primar) si la consiliul de administratie ( consiliul local). ei ar trebui doar sa traseze directiile de dezvoltare si sa urmareasca aceste directii, fara sa atinga munca celor care chiar stiu ce fac. cine nu achieseaza la directia de dezvoltare intr-o companie se autoelimina, nu poti sa tragi hais la o caruta la care toata lumea trage cea. ori tragi in aceeasi directie, ori iti rupi gatul de unul singur rapid. si pe acest subiect putem filozofa, chiar mai adaptat, aici mai stim si noi una alta.
    da, imi pare rau pentru situatia in care e orasul in care m-am facut mare.

    Comentariu by BogdanT — 2 martie 2016 @ 13:23

  19. @18-Concret…ce s-o mai ocolim ! Parlamentul asta cu peste 300-impotriva vointei constitutionale a tugulanului votant,intrun referendum nebagat in seama de neocomunisti,a schimbat legea administratiei publice…undeva in buricul ei,dand liber mafiei,care s-a specializat pe papat bugete de primarii ! Si anume -a ras articolul in care se spunea ca orice hotarare de CL,initiata ori de primar,ori de consilieri,trebuia sa aibe avizul compartimentului de specialialitate (atentie-administratia este un cumul de specialitati) Acest functionar public pleca acasa,langa copii si nevasta cu o mare raspundere legala ! Acum nu mai e nevoie de el ! Ba chiar …incurca pe acolo ! Deci nu e de mirare ca acolo nu raman decat cei care vin cu fiecare primar…direct de la lipit afise !

    Comentariu by I.S — 2 martie 2016 @ 14:18

  20. http://www.cotidianul.ro//upload/images/original/parnaie.uxpv6h75se.jpg

    Comentariu by nabuco — 2 martie 2016 @ 15:20

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress