Politica locală în Mangalia

8 februarie 2016

Parlamentari constănţeni – „groparii” bolnavilor de cancer

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 8:57

Au fost aleşi de constănţeni în speranţa că vor face lucruri bune pentru ei, dar acum au ajuns să aibă surpriza că ar fi în stare să-i trimită cât mai repede la groapă prin iniţiativele legislative pe care le semnează.

Şase parlamentari de Constanţa, Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu, Victor Manea, Mihai Tararache, Puiu Haşotti de la PNL şi Cristina Dumitrache de la PSD, sunt iniţiatorii unui proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate. Program ce prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Practic, proiectul a fost iniţiat chiar de şefa liberalilor, Alina Gorghiu, dar cei şase parlamentari constănţeni au decis că trebuie să fie alături de ea chiar dacă, probabil, în tot acest mandat nu au ajuns măcar o dată să stea de vorbă, de exemplu, cu bolnavii de cancer.

Concret, în expunerea de motive a iniţiativei legislative se dă şi un exemplu.

„O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate”, se spune în document.

Nu ştim exact dacă vreunul din cei şase parlamentari constănţeni au stat vreodată de vorbă cu cineva care plăteşte contribuţii la Sănătate şi încearcă să-şi facă preventiv o mamografie, dar căreia i se trânteşte uşa în nas pe motiv că nu mai există plafon pentru analizele gratuite. O persoană care, din lipsă de bani, nu merge la privat să facă investigaţia în cauză, iar după câteva luni sau ani descoperă că are cancer la sân. Nu ştim exact, dar putem trage concluzia că cei şase nu cunosc realitatea, altfel nu ar fi fost de acord cu asemenea aberaţii în detrimentul bolnavilor. Aşadar, să fii de acord cu nişte măsuri coercitive atunci când ai un sistem de sănătate deficitar, unde furturile şi şpăgile sunt la ordinea zilei, cu milioane de români care cotizează la contribuţiile pentru Sănătate, dar atunci când merg să-şi facă analizele anuale, cele de prevenţie, sunt flituiţi că nu mai există plafon pentru analizele gratuite, înseamnă că bunul-simţ nu mai există.

Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenţia se desfăşoară în baza unei politici şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, materializate sub forma unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale. Finanţarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate. Proiectul de lege prevede că toţi cetăţenii români, precum şi rezidenţii legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toţi beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Iniţiativa legislativă mai prevede că, orice cetăţean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenţie, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parţial sau în totalitate, costurile tratamentului. Sau, altfel spus, poate să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce. Dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite.

Carmen Mocanu, Cuget Liber 08.02.2016

23 Comments

  1. Uite că şi deputatul colegiului nostru lucrează.

    Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2016 @ 8:58

  2. Din cauza asta nu pot eu suporta politica liberală, pentru ca unii liberali nu știu faptul ca in orice orânduirea socială , OMUL este principalul capital,ori , pe ei, in general ii interesează doar propriul buzunar.

    Comentariu by Ella — 8 februarie 2016 @ 9:13

  3. Liberalismul e una, iar ce fac aceşti indivizi, e alta.

    Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2016 @ 10:09

  4. Ceea ce trb. sa intelegem noi toti e ca politicienii nostri sunt securisti sau descendenti din securisti.acesti indivizi se vor uita la noi cala niste viermi si cauta sa ne faca viata mizerabila.Cei care nu macred sa caute in cv-ul parlamentarilor macar si or sa vada ca toti au facut cursurile Colegiului national da aparare la facultatea sri… pana si iorgusel a trecut

    Comentariu by miki — 8 februarie 2016 @ 10:39

  5. E de gândit comentariul tău, dar nu trebuie generalizat la toată clasa politică. Una din marile greşeli pe care le facem majoritatea este clasificarea simplistă a indivizilor. Să nu uităm că 1989 securiştii l-au lăsat baltă pe dictator şi astfel revolta populară a câştigat. Momentan serviciile sunt mai spălate şi mai profesioniste. Şi mai este adevărat că mulţi colaboratori au funcţii importante în aparatul de stat, administraţie, servicii deconcentrate.

    Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2016 @ 11:04

  6. Este o lege foarte buna, ale carei principii se aplica deja in sistemele de sanate dezvoltate.
    Scopul este eficientizarea sistemului de asigurari de sanatate, pornind de la faptul ca preventia este mai ieftina.
    In esenta, spune ca daca ti-e lene sa mai treci din cand in cand pe la doctor sa vezi cum stai cu sanatatea, o faci pe cheltuiala ta.
    Autorul articolului ori nu a inteles despre ce e vorba, ori scopul sau a fost denigrator.

    Comentariu by HT — 8 februarie 2016 @ 11:10

  7. Prevenţia e OK. L-am apreciat pe Nicolaescu pentru programul lui de analize gratuite. A fost o premieră în sensul bun. Ea trebuie continuată, dar nu prin ameninţare financiară. Oamenii trebuie să înţeleagă rostul acestui demers, iar când vor înţelege, ei vor fi cei mai interesaţi atâta timp cât prevenţia e gratuită şi accesibilă.
    Oricum în România chiar dacă eşti asigurat, tot plăteşti când eşti bolnav, medicamente, atenţii. Nu mai vorbesc de timpul pierdut de însoţitori. Multe analize nu poţi să le faci în localităţi gen Mangalia şi trebuie să te deplasezi la Constanţa sau Bucureşti.

    Parlamentarii ar trebui să se uite la cum se tratează azi bolnavii de cancer în România. În loc să-i taxeze pe bolnavi, mai bine ar îmbunătăţii sistemul, concomitent cu prevenţia la care toţi românii să aibă acces real.

    Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2016 @ 11:33

  8. Comunicatul are din „carisma” lu’ „bazel09”:
    http://www.replicaonline.ro/pnl-constanta-proiectul-de-lege-privind-preventia-in-sanatate-prevede-absolut-nici-o-sanctiune-pentru-populatie-260903/

    Comentariu by nabuco — 8 februarie 2016 @ 13:56

  9. Preventia e necesara. Dar inainte de a aplica coercitie ar trebui sa facem educatie. Jumatate din populatia tarii este ANALFABETA.Ce sa stie tanti Geta din ultimul cotlon de tara,despre programul mamografiilor gratuite, unde nici televiziunea nationala nu ajunge.

    Comentariu by anonim — 8 februarie 2016 @ 15:16

  10. Pt. #5
    http://www.cotidianul.ro/tablourile-martirilor-din-inchisorile-comuniste-au-fost-scoase-dintr-o-expozitie-275880/

    Comentariu by nabuco — 8 februarie 2016 @ 15:23

  11. @4- Bravo miki si mai cu curaj ! Te simt ca poti mai mult ! Uite la @10 un altul,ca si mine dealtfel,s-a simtit jignit de raspunsul pe care l-ai primit,cum ca:” Să nu uităm că 1989 securiştii l-au lăsat baltă pe dictator şi astfel revolta populară a câştigat.”-si a postat acolo…dilema securistilor „disparuti” ! Si ne mai miram cum de un criminal ca Iliescu este inca la masa cu butoane si cum de se stabilesc „candidatii” pentru posturi de unde se storc banii romanilor de 70 de ani ! Tot asa ne mai miram cum unii s-au dat drept taranisti,pdl-isti,psd-isti,sau cum de reusesc sa-si motiveze pe cei care le fac PR „gratuit” si dupa aceea ies in fata tovarasilor alegatori din Mangalea…drept unica solutie salvatoare pentru oras !

    Comentariu by I.S — 8 februarie 2016 @ 16:28

  12. nota 10 HT Un om care merita sa voteze.Restul populism ieftin. Trece nea Caisa boschetarul pe la control sau ii dam 10000 lei pe luna din banii nostri ?

    Comentariu by Garide — 8 februarie 2016 @ 17:03

  13. Referitor la tema articolului,consider ca face parte dintro diversiune,menita sa puna din nou ceata pe ochi alegatorilor in ajun de noi alegeri ! Civilizatie si sistem uman de sanatate nu se poate organiza in saracie crunta ! Preventie pentru tine si familia ta se face…in limita posibilitatilor pecuniare ! Asta este o masura „liberala” acceptabila pentru occidentali,care nu inteleg prea bine ce se intampla cu gandirea noastra,a romanilor de rand care ramasi in marea majoritate in saracie,sunt la cheremul unor imbuibati,care fura si sunt iertati,care-sti trag salarii mari si sunt aplaudati,care au avut grija sa puna avocat al poporului un pupincurist,cumparat prin indatorare de sistem si care nu vede cum se face salariu minim pe economie-cosul zilnic-unde trebuia sa fie trecute si preventia de care se vorbeste si caldura-energia termica(tot preventie!) Dupa ce au plecat ciobanii din fata parlamentului si-au dublat imediat salariile ! Preventie !

    Comentariu by I.S — 8 februarie 2016 @ 17:09

  14. Un liberal adevarat trebuie sa fie pentru o economie in care sa se desfiinteze SUBVENTIA-care este metoda cea mai facila de furt organizat ! In sanatate se fura ca la balamuc pe subventii acoperite de stat pe ochi frumosi ! Calitatea unui serviciu creste cand beneficiarul plateste intreaga valoare ! Ori cand tu platesti o mica parte,te lasi pacalit-aiurit de cei care zic ca platesc diferenta-subventia-…unde se fura la jumi-juma,un pret umflat! Concurenta pe pret la servicii…cade ! Calitate numai ramane decat in sistemul privat…accesibil pentru „asiguratii” imbuibati,care-si permit,mai mult decat atat ! Se opereaza…afara la occidentali !

    Comentariu by I.S — 8 februarie 2016 @ 17:48

  15. M-am lămurit si cu calitatea din mediu privat:privatul din economie care-si însușește toată plusvaloarea productiei,învățământul privat care scoate niște generații de analfabeti , privatul din sanatate la care n-are acces omul de rând,s a m d. La noi privatizarea a însemnat hotie. Dați- mi va rog un exemplu de privat îmbogățit in mod cinstit!

    Comentariu by Anonim — 8 februarie 2016 @ 20:30

  16. @15-Asta a fost „sarcina” lui Iliescu si a altor tradatori : sa compromita sistemul capitalist,prin folosirea celor mai abjecte caractere,care prin coruptie sa duca la daramarea credibilitatii in fata cetatenilor a unui sistem pentru care noi dupa 70 de ani de calareala ruseasca,am aderat cu inima pe masa le UE si la valorile economiei de piata !Nu numai la noi in tara se bate cartea asta ! In parlamentul european au patruns,odata cu „dezlegarea” estului Europei,o gramada de „conserve” cu acelasi scop principal : coruptie si discreditare !

    Comentariu by I.S — 8 februarie 2016 @ 21:16

  17. http://www.replicaonline.ro/liberalii-s-au-razgandit-gorghiu-sistemul-sanitar-nu-este-pregatit-pentru-legea-preventiei-260947/

    Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2016 @ 21:20

  18. Cine nu munceste, nu greseste. Iar cine nu greseste, ar putea fi promovat….
    http://www.replicaonline.ro/pnl-cauta-candidat-pentru-consiliul-judetean-e-vehiculat-si-numele-lui-radu-de-la-mangalia-261037/

    Comentariu by Vipera cu elice — 9 februarie 2016 @ 5:50

  19. A fost poate „nebun” Eminescu ,dar nu prost cand a creat versurile:Zdrobiți oranduiala cea cruda si nedreapta…. Sper ca știți versurile mai departe si nu cred ca Iliescu l-a inspirat pt a discredita capitalismul.Capitalismul este o orânduire socială bazată pe exploatarea omului de către om.

    Comentariu by Anonim — 9 februarie 2016 @ 8:03

  20. Si ca sa ne amuzam dle Visa, propun un nou subiect de discutie:
    PNL cauta candidat pentru presedentia Romaniei: e vehiculat si numele lui Radu de la Mangalia

    Comentariu by Replica — 9 februarie 2016 @ 9:14

  21. pt. 20

    „Radu de la Mangalia” ?

    poate „Radu de la A-furati „, ca tot am avut un alt venetic, Radu de la Afumati, care a vandut tot ce a putut din Tara Romaneasca !

    Comentariu by Notarius Anonymus — 9 februarie 2016 @ 9:59

  22. Pt. #17
    http://www.sursadesanatate.ro/revolta-in-randul-medicilor-de-familie-din-constanta-vom-ajunge-la-faliment

    Comentariu by nabuco — 9 februarie 2016 @ 12:59

  23. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/12651143_1087483414615877_6057558567925869803_n.jpg?oh=996f6db6869b6a846bb00edb79bb43d0&oe=572C1A7D&__gda__=1463526423_d34f456aefa0633ceb7c9dddb9f7ceab

    Comentariu by I.S — 9 februarie 2016 @ 14:48

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress