Politica locală

28 ianuarie 2016

Datorii de 8 milioane lei. Gold RA Mangalia a intrat în faliment. Fiscul îi consideră vinovaţi pe administratorii numiţi de primărie

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 9:15

Dorinel Colgiu şi Cristian Radu

Tribunalul Constanţa a dispus pe 8 ianuarie a.c. intrarea în faliment şi dizolvarea Regiei Autonome de Gospodărire Orăşenească, Locativă şi Drumuri Gold RA Mangalia, după ce s-a stabilit că nu există nici un bun în patrimoniul debitoarei de pe urma căruia s-ar fi putut recupera măcar o parte din datorii, iar întocmirea unui plan de reorganizare a eşuat. Interesant este faptul că Fiscul, principalul păgubit de falimentul regiei, îi consideră vinovaţi de insolvenţa Gold RA pe administratorii numiţi de primărie, motiv pentru care i-a dat în judecată.

Pe 22.01.2016, la Tribunalul Constanţa a fost înregistrat un dosar prin care DGRFP Galaţi, prin AJFP Constanţa, în calitate de reclamant, îi cheamă în judecată pe pârâţii Lucian Nichita, Sorin Mihai, Florea Popa şi Dorinel Colgiu, având ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă. Cei patru sunt membrii Consiliului de Administraţie al Gold RA, numiţi de Consiliul Local Mangalia, iar regia se află în insolvenţă din noiembrie 2014.

Pe 08.01.2016, tribunalul a dispus intrarea în faliment a regiei din Mangalia şi dizolvarea acesteia, desemnând ca lichidator judiciar pe CC Insol SPRL, cu o retribuţie de 3.000 lei pe lună plus 10% din valoarea fondurilor obţinute. Instanţa a luat act de faptul că administratorul special al debitoarei (directorul Florea Popa- n.red.) nu a depus nici un plan de reorganizare, deşi regia îşi anunţase iniţial o astfel de intenţie, iar în raportul său lunar administratorul judiciar a recomandat şi el închiderea procedurii insolvenţei şi intrarea în faliment a Gold RA.

De asemenea, judecătorul sindic a fixat ca termen limită pentru depunerea creanţelor născute după deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă data de 22.04.2016. Decizia Fiscului de a se îndrepta personal împotriva oamenilor numiţi de primărie să administreze Gold RA înseamnă că principalul creditor nu acceptă concluzia administratorului judiciar că nimeni nu se face vinovat de insolvenţa regiei. Astfel, într-un raport însuşit de instanţă în decembrie 2015, CC Insol SPRL informează judecătorul sindic, după cum urmează:

„Cu privire la elementele care ar putea sta la baza angajării răspunderii organelor de conducere ale societăţii debitoare, administratorul judiciar a menționat în cuprinsul raportului întocmit în conformitate cu dispozițiile art. 58 lit. b coroborat cu art. 97 din Legea nr.85/2014, că urmare analizei efectuate asupra documentelor puse la dispoziție de administratorul special NU au fost identificate elemente care să fundamenteze o atare ipoteză”.

Avocatul Primăriei Mangalia, acuzat de administratorul judiciar de tergiversarea dosarului şi înscrierea eronată de creanţe

Interesantă e şi informaţia potrivit căreia fostul administrator judiciar, din intervalul noiembrie 2014- august 2015, CII Grimberg Costin Andrei, a tergiversat cât a putut dosarul de insolvenţă. Astfel, CC Insol SPRL a sesizat că CII Grimberg Costin Andrei nu a întocmit şi nu a depus la dosar un tabel definitiv al creanţelor, deşi a solicitat şi a obţinut de la judecătorul sindic mai multe prelungiri ale termenului. Mai mult, CC Insol SPRL a constatat că CII Grimberg Costin Andrei a înscris eronat Fiscul în tabelul preliminar al creanţelor, cu o sumă mai mică decât datoria reală, respectiv 6.846.346 lei, faţă de 7.393.457 lei.

Întâmplarea face ca susnumitul Costin Andrei Grimberg să fie avocatul preferat al Primăriei Mangalia, bucureşteanul şi municipalitatea din sudul litoralului încheind de-a lungul timpului contracte de milioane de lei. Revenind la Gold RA, administratorul judiciar a depus în decembrie 2015 tabelul definitiv al creanţelor, potrivit căruia regia din Mangalia are datorii totale de 8.053.062,7 lei.

Dintre acestea, 7.393.457 lei revin Fiscului, 632.086 lei Municipiului Mangalia, iar 27.519,7 lei reprezintă salarii restante, după cum urmează: Lenuţa Bărbieru- 26.399,7 lei, Elena Tiron- 544 lei şi câte 192 lei pentru Dorinel Colgiu, Sorin Mihai şi Lucian Nichita, cei împotriva cărora s-a îndreptat acum Fiscul. Gold RA a fost înfiinţată în 1991, iar din 2003 a rămas fără obiect de activitate, fiind menţinută doar pentreu recuperarea datoriilor. În 2012 a fost reactivată pentru producerea şi furnizarea de agent termic în sistemul centralizat de încălzire al Mangaliei, de pe urma a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de 278.318 lei şi pierderi de 108.001 lei.

Cristian ANTON, Replica 28.01.2016

Şi comentariile tot din Replica

ionica(28 ian 09:38)
Cu 5 blocuri si cu 2,5 mil euro asta e „ingeras”pe langa IMPARATUL DE LA nAVODARI.

mangalian(28 ian 09:15)
Intradevar fata primarului numit spune multe.Ma tot intreb de ce nimeni dintre cei care cunosc ca sau dat milioane de euro unui avocat prieten cu B0ita,nu face plangere penala la DNA.Avem o gramada de consilieri care se bat in declaratii si care sper sa mai prinda un loc pe mult cautatele liste,care nu fac nimic.Ne mai miram de ce primarul numit face ce vrea…

Hanid(28 ian 08:25)
Datoriile au fost acumulate pe vremea lui iorgus si tusac. Unde sunt banii?

Vasile MOLDOVANU(28 ian 08:04)
Imi pare rau sa aud o veste asa de proasta. In calitate de fost Director General al Regiei Autonome de Gospodarire Oraseneasca, Locativa si Drumuri Mangalia – G.O.L.D. – R.A. Mangalia, de la infiintare si pana in 1997, sunt foarte mahnit sa aflu ca intreprinderea unde au muncit peste 500 de salariati din oras si imprejurimi si care facea toata gospodaria comunala cu bani foarte putini in comparatie cu ce se cheltuie astazi, a fost adusa in stare de faliment. Imi pare rau.

P nl(28 ian 07:28)
Oameni buni aveti grija de copiii vostri ca nu cumva sa vada poza cu R C si sa ramina socati . Si satana cred ca arata mai bine decit acest personaj horor . Dooamne fereste

Jumi Juma(28 ian 01:43)
Nu va mai luati de mine, am furat si eu putin de aici, putin de acolo, nu este adevarat ce se vorbeste prin targ, cum ca i-am dat lui Grimberg 2.5mil euro din banii primariei. Nu este adevarat nici ca imi construiesc 5 blocuri in Constanta, vis-a-vis de Parcul Tabacarie. Nici ca mint mult!

xyz(28 ian 01:23)
Golanul asta, „jumi- juma” trebuie bagat la puscarie impreuna cu:TB, MB, Blejnar, Anastase, Udrea, Cocos, Oltean, Videanu, Predoiu, Blaga, Boc, Sulfina Barbu, Flutur, Falca etc.!

Luati calul din fata mea(28 ian 00:07)
Poza face toti banii.

29 Comments

 1. GOLD-ul a luat-o spre faliment în primul rând datorită producerii de agent termic. Combustibilul se cumpăra pe credite şi nu se recupera din preţul gigacaloriei. Subliniez că trecerea centralelor în 2003 la o firmă a Rompetrol a fost cea mai bună soluţie în acel moment. Dar pe lângă o laudă pentru Iorguş, am şi o critică. GOLD-ul putea fi salvat în acel moment, dar s-a preferat să se lucreze numai cu firme private. Active, precum staţia de asfalt, au fost înstrăinate la preţ de nimic la viitorii lui adversari politici. Că aşa e în tenis !

  Acum un an, am criticat raportul la futu-i mă-sa a fostului director Popa Florin. Cum a făcut acel raport, aşa a lucrat şi la GOLD. Mai o păcănea …

  Ca deobicei Cristian Anton pune punctul pe i şi scrie un articol la obiect. Totuşi am o nedumerire, s-a deteriorat relaţia mincinosu – Replica ?

  Comentariu by lucian visa — 28 ianuarie 2016 @ 9:34

 2. Cand miroase a cadavru, se strica relatiile si toata lumea se indeparteaza. Un exemplu Replica, ziarul care i-a tot ridicat statui primarului.

  Comentariu by Anonim — 28 ianuarie 2016 @ 9:38

 3. Nu i-a ridicat statui, ci a tăcut.

  Comentariu by lucian visa — 28 ianuarie 2016 @ 10:24

 4. http://www.replicaonline.ro/s-a-rupt-de-tusac-consilierul-mihai-voicu-il-va-sustine-pe-cristian-radu-la-primaria-mangalia-62900/

  Comentariu by Anonim — 28 ianuarie 2016 @ 10:45

 5. Şi aşa socru a ajuns director la GOLD.

  Merite a avut şi în administraţia Tusac
  http://www.replicaonline.ro/tusac-poate-fi-eliberat-din-nou-din-functie-vezi-motivul-53583/

  Comentariu by lucian visa — 28 ianuarie 2016 @ 11:06

 6. Voicu viseaza sa candideze la primarie din partea PSD Mangalia…

  Comentariu by Anonim — 28 ianuarie 2016 @ 11:14

 7. Dupa infintarea ADPP-ului, GOLD RA a trecut la recuperarea datoriilor cu o conducere super si juristi de marca (MAGAZIONER-AVOCAT Florentina PANA),care nu au avut nici un interes sa recupewreze din datorii, tergiversand procesele sau nu sau prezentat la acestea.
  Asta a fost politica de a baga banii in buzunare (de unele persoane), la comanda lui CONU.

  Comentariu by functionarul (ghita), — 28 ianuarie 2016 @ 11:41

 8. @1- Comentul asta il astept…de mult ! Este incomplet(chiar laconic si lapidar),dar cat de cat lamuritor in fata celor cu „barba sura” ! Tinerii de azi nu stiu,pen’ca nu are cine sa recunoasca bubele din cap si musca de pe caciula !Combustibilul-si cel bun calitativ,dar mai ales cel care ramanea carnati pe conductele catre injectoare,venea in oras cu antemergatori…cu epoleti !(facturi…se gaseau pe marginea soselelor !) E unul care a refuzat sa primeasca asa ceva la centrale…si ulterior i s-a dat „interzis” in oras ! Acu e secretar executiv la psd,pentru care stau si cuget:cum dracu sta el in partid,alaturi de cel care i-a dat un sut in cur lui si regiei GOLD-pe care el a nasit-o ! Ulterior regia a fost dusa catre faliment,cum ar spune un ingalonat mafiot-mai mare-cum ca s-a facut din „interes national”! Tot cu asta exista legatura si cu faptul ca ne-am lipit de consilieri carciumari de care „partidele” nu au mai putut scapa ! N-o lungesc,adaugand aici scenariul asemanator cu URANUS care si acesta ar fi putut sa reziste daca in CL se analiza faptul ca o regie locala trebuie sprijinita,mai ales pentru investitii ! Da’ de ce noi si nu mafia judeteana ! Noi …cu spaga si parandaratul! Am avut „scenarite” si sedinte de consiliu local publice cu alergari de consilieri locali pe la cabinele actorilor ! Se luptau doua tabere de interese private pe borcanul cu miere cel mai mare al orasului :termoficarea ! Nici n-au tinut cont de locuitorii tinuti in frig…ba au fost „angrenati” in strada,doar-doar sa se fi spart niste capete sau geamuri si Boc(primul ministru-strans cu usa…sa dea banul(borcanul cu miere…lungita !) Am spus lucrurile astea pentru a se vedea cat mai clar, ca pana la urma s-a dovedit, ca tot o regie proprie a CL si nu alti privati,este solutia cea mai buna pentru oras…si asta se vede si nu prea se recunoaste ! Atunci se sustinea si aici pe blog-nu mai spun de catre cine-ca regia proprie…este „populism” ! De curand,in penultima sedinta de CL s-a votat „moartea” regiei GOLD ! Nu s-a spus niciun cuvintel despre faptul ca asta este una dintre cele mai paguboase hotarari luate in detrimentul orasului !Nici acum nu s-ar fi spus nimic,nici de catre Replica…daca cineva(se pare ca ANAF) n-ar fi sesizat ca aici este vorba de un AGREEMENT intre primari si CL indiferent de „culori” politice !(agreement se poate traduce : acord,contract,intelegere,concordanta,aranjament,armonie,invoiala…s.a,)intre nasi, fini,constanteni,bucuresteni…important e sa ne prezentam la vot si sa votam cum ne-o duce capu…ca tot aia e ! Deci-d-le Visa, Popa Florin a fost luat „la pachet” de la Tusac,cum a fost luat si mai inainte(va aduceti aminte ca avea si el „oferte” pentru combustibil la preturi bune pe „relatii” personale),insa fara de care nu se puteau face „acoperirile” scriptice in fata oamenilor trimisi de nenea Vacaroiu ! Asa ca a fost luat cu pacanele cu tot Ale cui erau pacanelele…e o poveste mai grea si mai lunga ! In orice caz el era acolo;la firma respectiva… in C.A !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 12:10

 9. CL poate avea o regie, dar mai mică decât fostul GOLD. Nu e deloc populist şi trebuie făcută a analiză economică reală în acest sens. De exemplu, cred că asfaltarea nu trebuie să se facă cu o firmă a oraşului, pentru că investiţia n-ar fi acoperită şi preţul pe mp ar fi ridicat. Lucrările de pavare a trotuarelor ar da de lucru mulţi ani de aici încolo, deci ar fi potrivite pentru o regie. Majoritatea lucrărilor de construcţie s-ar putea face cu regia locală. Spaţiile verzi şi transportul local la fel.
  În plus s-ar mai reduce corupţia din administraţia locală şi s-ar face lucrări cu o calitate superioară. Dar cum campaniile electorale sunt foarte costisitoare, mă îndoiesc că se va face acest lucru.

  Comentariu by lucian visa — 28 ianuarie 2016 @ 12:52

 10. Ptr. 7 . Datoriile de 7 milioane lei nu au fost facute atunci cand aberezi tu . Ptr. 8 . Daca solutia cu regia era cea mai buna de ce GOLD sa afla in situatia asta ?

  Comentariu by doctorand — 28 ianuarie 2016 @ 13:19

 11. Spuneti ca asfaltarea n-ar trebui sa se faca in regie proprie,pentru ca ar fi scumpa investitia ! Pai cand am adus statia de asfalt de la Nicolina-statie automatizata-fata de ciurucu cu care lucrasem inainte-cea de pe 7 noiembrie-dar cu care am asfaltat si mai mult de jumatate din cartierul colonisti,nu am gandit ca o sa pot face lucrari de anvergura, ci de reparatii.Asa am si facut si avea de lucru,pe langa santierele mari angajate prin contract si regia noastra locala ! Pana sa vina Iorgus care l-a pus pe liber pe Moldovan…si investitiile au fost pasate la Nae si Tusac ! M

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 13:20

 12. Spuneti ca asfaltarea n-ar trebui sa se faca in regie proprie,pentru ca ar fi scumpa investitia ! Pai cand am adus statia de asfalt de la Nicolina-statie automatizata-fata de ciurucu cu care lucrasem inainte-cea de pe 7 noiembrie-dar cu care am asfaltat si mai mult de jumatate din cartierul colonisti,nu am gandit ca o sa pot face lucrari de anvergura, ci de reparatii.Asa am si facut si avea de lucru,pe langa santierele mari angajate prin contract si regia noastra locala ! Pana sa vina Iorgus care l-a pus pe liber pe Moldovan…si investitiile au fost pasate la Nae si Tusac ! Ma doare chestia asta,pentru ca atunci cand am adus statia era sa raman inzezit intro noapte intre Tecuci si Barlad.

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 13:23

 13. De ce imi puneți poza asta in care eram nervos ca omul meu de la Bucuresti, Doru Colgiu, este acuzat ca a furat banii Goldului?
  I-a cheltuit pentru sondajele de opinie si pentru scrisorile impartite in oras, prin care ii acuzam pe consilieri ca sunt niste mizerabili. Lasa ca va arat eu voua si patronilor vostri, nu va mai dau nici un ban de la Gold Term sau ADPP pentru reclame!
  Razbunarea mea si a lui Doru Colgiu va fi pe masura articolelor voastre.

  Comentariu by Radu ce frumos — 28 ianuarie 2016 @ 13:47

 14. Se apropie sfarsitul jegosului de primar. Hot ordinar ce esti.

  Comentariu by Ion — 28 ianuarie 2016 @ 14:00

 15. Aici il intrebau de contractele cu Grimberg. In spate Colgiu numara bani.

  Comentariu by Anonim — 28 ianuarie 2016 @ 14:15

 16. Cred ca n-a numarat destui daca au scapat poza asta la replica. Si-o fi tras si din banii de publicitate si s-au prins astia de la replica ca i-a ars. Oricum primarul ii aloca 10.000 de euro pe luna pentru presa si el nu plateste nici jumate.

  Comentariu by Anonim — 28 ianuarie 2016 @ 14:17

 17. Eu nu las nesanctionata,nelamurita vina adevarata pentru desfiintarea regiei GOLD ! Vad ca se paseaza in continuare „politic” vina pe un „nevinovat” profesional,care ,in culmea orgoliului si cu oportunisti,ciurucuri…a venit sa faca …ce ? Sa faca rahatu praf ! Vorbim de GOLD care in decursul timpului a strans cei mai buni „tehnici” ingineri si maistri locali-este si meritul incontestabil al lui V. Moldovan-fara de care Iorgus si Tusac erau neica nimeni ! Acesti oameni au depus suflet si au fost grupati si regrupati in cateva randuri(de fapt echipe „politice”-dar cu acesti oameni in spate …pana cand au renuntat si ei…dar mai ales cand si-au dat seama pentru ce „caractere” si-au pus munca si priceperea in subordine ! Orasul nu duce lipsa de oameni care stiu ce trebuie si cum trebuie ! Orasul duce lipsa de cei care trebuie sa starpeasca mafia ascunsa in spatele politicului…care si ei vor gasi oricand oportunisti sa se vanda pe ceva arginti ! Cascati ochii la vot,nu la palavre,nu la pachete…ci la averea lor de BUGETARI !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 15:05

 18. Pe vremea GOLD RA in case nu era prea cald iar situatia financiara era un dezastru . La fel cum se intampla cu toate companiile de stat .

  Comentariu by doctorand — 28 ianuarie 2016 @ 15:12

 19. Doctorand ..in ce? Regia condusa de Georgescu nu e „privata” lui Iorgus sau Tusac ! E regia CL cum a fost si GOLD ! Daca n-ai inteles bine…pot sa-ti desenez ! Si nu e meritul lui Radu…cum cred altii ! A primit-o la „pachet obligatoriu” ! Daca ati uitat cumva atunci cand se alergau prin casa de cultura…Georgescu era in alta tabara privata,aia care numara voturile prin Olan cand de la stanga,cand de la dreapta ! Dar iata ca la regie proprie e alta mancare de peste cu alta legislatie si cu frica de curtea de conturi ! Treaba merge bine !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 15:40

 20. Pui prea multa pasiune/ura si le cam amesteci .

  Comentariu by doctorand — 28 ianuarie 2016 @ 18:00

 21. @20-Recunosc ! Da’n-am spus inca din care motiv ! Timpul si intelepciunea varstei…a cicatrizat si a atenuat supararea care nu a ajuns la stadiu de ura !

  Comentariu by I.S — 28 ianuarie 2016 @ 18:30

 22. ptr. 20:
  Dar peste puţine luni pe cine sprijinim în campania cu unul sau două tururi ?Realul independent de acum patru ani a renunţat ferm la gândul unei administraţii cu oameni din şi pentru urbe. Spectrul celor cu oarece şanse este anemic iar indivizii au potenţial vag sau scopuri mârşave prost mascate.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 28 ianuarie 2016 @ 19:06

 23. CRISTIIIII,BAI CRISTIIIII

  Comentariu by zou — 28 ianuarie 2016 @ 20:13

 24. Ptr.22. Raul cel mai mic .

  Comentariu by doctorand — 28 ianuarie 2016 @ 22:35

 25. Abordările negativiste au dus Mangalia în situaţia jalnică de acum şi au permis găştii de oportunişti să să facă burta mare pe seama bugetului local, adică pe banii noştri.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 29 ianuarie 2016 @ 7:30

 26. cand draq, politia asta economica, condusa la Mangalia de Razvan Lexul, se va autosesiza de toate magariile de la primarie ??

  Comentariu by gica vampirul — 29 ianuarie 2016 @ 10:52

 27. …când şef va fi unul care nu face măgării.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 29 ianuarie 2016 @ 15:01

 28. Se pare că falimentarea GOLD-ului este cea mai reprezentativă realizare şi exprimare a profesionalismului găştii navetiste.

  Comentariu by Anonim — 30 ianuarie 2016 @ 17:46

 29. Bafta mai primarilor pentru caderea pic cu pic a orasului, se pare ca la asta va pricepeti cel mai bine.

  Comentariu by CETATEAN — 1 februarie 2016 @ 13:13

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress