Mangalia – politica locală

25 ianuarie 2016

Pentru că are de recuperat 4 milioane de lei, Goldterm vrea să investească în cogenerare, astfel ca tariful gigacaloriei să fie mult sub 200 de lei

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:46

În plin sezon rece, societatea Goldterm Mangalia se confruntă, la fel ca şi anii trecuţi, cu problema recuperării banilor de la populaţie, dar nu numai. Directorul societăţii de termoficare, Dan Georgescu ne-a declarat că are de încasat de la asociaţiile de proprietari şi de la Primărie suma de 4 milioane de lei. Din această sumă, 1 milion de lei reprezintă restanţe, dintre care 600.000 de lei, datorate de Primărie, iar 400.000 de lei, de către asociaţii. „În privinţa asociaţiilor de proprietari, care au restanţe vechi, am decis să nu sistăm furnizarea căldurii, însă am pus condiţia preşedinţilor să-i acţioneze în instanţă pe rău-platnici. În acest fel, avem o garanţie că, la un moment dat, vom putea recupera banii neachitaţi”, ne-a spus directorul Goldterm.

O altă problemă o reprezintă pierderile înregistrate din cauza reţelelor vechi. Este vorba despre reţelele de la CT 7, CT 13, CT 18, CT 24 care nu au mai fost reabilitate de ani buni şi care cauzează pierderi de 12%. „Pentru modernizarea acestora ne-ar trebui 6,5 milioane de lei, bani pe care i-am putea obţine prin intermediul Programului de termoficare 2006 – 2020 lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cu ajutorul acestui program s-a reuşit şi racordarea la reţeaua de gaze a multor instituţii. Pentru perioada următoare, mai trebuie racordate la această reţea şcolile, grădiniţele şi ANL-urile. Revenind la centralele vechi, pentru modernizarea CT 7, proiect pe care îl vom demara curând, este nevoie de suma de 1,7 milioane de lei, dintre care 500.000 vor trebui alocaţi de Primărie, iar diferenţa de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a precizat Dan Georgescu.

Pentru anul în curs, la capitolul investiţii se mai înscrie un proiect nou, care dacă va fi dus la bun sfârşit va avea ca efect reducerea tarifului la gigacalorie. Proiectul vizează cogenerarea de înaltă eficienţă cu motoare termice, care va transforma, astfel, societatea în producător de energie electrică şi termică. Programul se va derula o perioadă de 4 ani. „Practic, este vorba despre principiul de funcţionare al unui motor care funcţionează cu gaze printr-un generator. Acest proiect se desfăşoară cu succes în multe oraşe din ţară, unul dintre ele fiind Botoşani. Un alt avantaj îl reprezintă spaţiul mic pe care îl ocupă echipamentele pentru cogenerarea industrială. Mai precis, acestea constă în nişte containere de mici dimensiuni, astfel că la Botoşani, de exemplu, pentru întregul oraş, spaţiul rezervat containerelor nu este mai mare decât un garaj”, a explicat directorul Goldterm.

editiadesud.ro 25.01.2016

2 Comments

 1. Dacă ai cui să vinzi energia electrică, atunci cogenerarea e soluţia. Înainte ENEL-ul nu vroia s-o primească dar legea s-a mai modificat. Cogenerarea înseamnă ca să produci de fapt energie electrică, iar apa caldă să fie un produs secundar. Probabil că iarna mai trebuie şi o parte din cazane. Problema cogenerării s-a mai pus dealungul timpului. O firmă de specialitate din Japonia a făcut chiar un proiect în acest sens. Condiţia era ca primăria să preia energia electrică.

  Problema datoriilor mari are legătură cu furnizarea în exces de energie termică. Pentru luna ianuarie să vă aşteptaţi la facturi record pentru Mangalia.
  Faptul că Goldterm trebuie să-şi facă planul la gigacalorii cu orice preţ, e o greşeală de abordare. CL şi primarul trebuie să înţeleagă că există şi posibilitatea ca regia să nu termine anul financiar pe plus (iarnă mai caldă) şi să compenseze cumva această pierdere, de care ea nu e vinovată. În loc să aruncăm aiurea cu subvenţia în stratul de ozon, mai bine cu o parte din ea acoperim o eventuală pierdere a furnizorului. Evident că şi populaţia ar plăti mai puţin.

  Cât despre nesistarea furnizării căldurii într-un an electoral, nici nu mai discut. Decizia e politică şi nu economică.

  Comentariu by lucian visa — 25 ianuarie 2016 @ 11:59

 2. Bla bla vin alegerile și e nevoie de parandarat. App constau nu consta ca e mai multe echipamente

  Comentariu by Curiosu — 25 ianuarie 2016 @ 14:43

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress