Politica locală în Mangalia

19 ianuarie 2016

Istoria unei lovituri de milioane de euro. Cum a pus Polarisul mâna pe Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:02

Istoria şi dezvoltarea companiei de salubrizare Polaris în judeţul Constanţa sunt strâns legate de încrengăturile politice şi cumetriile electorale. Călcând pe „cadavre”, firma şi-a extins activitatea în mari oraşe ale judeţului, odată cu ascensiunea în funcţii a primarilor pesedişti, colegi de partid şi subalterni al influentului parlamentar Eduard Martin, a cărui familie deţine Polarisul.

Unul dintre marile scandaluri ale vremii a fost modul în care Polarisul a intrat în Mangalia, ajutat de proaspăt instalatul primar social-democrat Claudiu Tusac. De fapt, aceasta a fost prima mişcare mai îndrăzneaţă a acestuia, catalogată la vremea aceea drept o datorie întoarsă către colegul său de partid.

Tusac, omul cheie

În 2008, când a câştigat Claudiu Tusac mandatul de primar, de curăţenia Mangaliei se ocupa firma Uranus. Şi nu se ocupa deloc rău dacă ţinem cont de faptul că municipiul era cunoscut drept unul dintre cele mai curate oraşe din România. Însă acest lucru nu a contat foarte mult pentru caracatiţa pesedistă, care trebuia să aibă grijă de bunăstarea şi interesele propriilor lideri.

Cum Primăria Mangalia avea deja un contract pentru salubrizarea străzilor şi întreţinerea spaţiilor verzi cu SC Uranus, iar asociaţiile de proprietari din oraş aveau încheiate înţelegeri directe cu această firmă pentru ridicarea gunoiului menajer, posibilităţile companiei lui Martin de a intra pe piaţă erau restrânse. Nu pentru multă vreme, însă.

După ce a ajuns Tusac edil şef, Primăria Mangalia a refuzat o bună vreme să plătească firmei de salubrizare Uranus serviciile prestate, datoria ajungând la 2,4 milioane lei. Cum pentru o firmă locală această sumă reprezenta foarte mulţi bani, Uranusul a intrat în imposibilitatea de a-şi plăti angajaţii şi ceilalţi furnizori, cel mai important fiind groapa de gunoi.

Dacă nu s-a putut cu frumosul…

Consilierii locali de la acea vreme îşi amintesc perfect cum a stat treaba. „Au gândit totul simplu şi foarte eficient. Primăria nu a plătit către Uranus prestările de servicii, iar Uranusul nu a putut să îşi plătească mai departe angajaţii şi groapa de gunoi. Mai mult, administratorul gropii de gunoi, un apropiat al grupării Tusac, a cerut imediat intrarea în insolvenţă a firmei datoare. În aceste condiţii, SC Uranus a fost constrânsă să îşi concesioneze o bună parte din contract către Polaris”, îşi aminteşte consilierul local la acea vreme, Paul Foleanu.

Mai mult, îşi amintesc aleşii locali de atunci, Tusac le-a propus rezilierea contractului cu Uranus şi încheierea unei noi înţelegeri cu Polarisul, însă PNL şi PDL au refuzat. „Nu a putut să rezilieze contractul cu SC Uranus pentru că ne-am opus noi. Vroia ca astfel să încheie un nou contract cu Polarisul. Apoi a vrut să modifice preţurile la salubrizare şi Primăria să stabilească un preţ unic pentru gunoi, ce va fi plătit de fiecare locuitor al Mangaliei. Astfel, oamenii ar fi plătit direct la Primărie taxa de gunoi, iar Primăria ar fi încheiat contracte de salubrizare cu cine ar fi vrut ea. Pentru moment nu le-a ieşit, deoarece ne-am opus noi cei de la PNL şi cu cei de la PDL, însă au pus mâna pe salubrizare prin alte mijloace”, ne povesteşte un fost consilier liberal.

Aşa că lucrurile s-au făcut mai „neortodox”. După îndelungate presiuni, inclusiv proteste ale propriilor angajaţi care erau de luni bune neplătiţi, Uranus a fost nevoită să renunţe la măturatul stradal şi la strângerea gunoiului, rămânând doar cu întreţinerea spaţiilor verzi, serviciile acestea fiind concesionate către Polaris. În scurt timp, firma familiei Mazăre a scos de tot din decor concurentul, punând mâna pe toată salubrizarea Mangaliei, de la contractele cu asociaţiile de proprietari şi până la salubrizarea domeniului public.

În momentul de faţă, gunoiul se plăteşte prin asociaţiile de locatari sau direct prin contrat cu Polarisul, în timp ce Primăria are cu această firmă contracte de salubrizare a domeniului public şi de întreţinere spaţii verzi.

În timp ce la Constanţa taxa de habitat (gunoi menajer + domeniul public) este de 3 lei pe persoană în 2016, la Mangalia Polarisul încasează 4,5 lei de persoană numai gunoiul menajer, restul serviciilor fiind achitate din conturile Primăriei.

În acest fel, cititorii îşi pot face o idee despre modalitatea în care firmele de casă ale mai marilor oameni politici sau din administraţie reuşesc să se extindă şi să se înfrupte nestingherite din banul public. Aceasta este reţeta perfectă prin care camarilele politice au girat căpuşarea bugetelor locale, eliminând aproape în stil mafiot concurenţa sau firmele care le alterau interesele. Polarisul şi Mangalia este doar un exemplu.

Cosmin Zaporojan, Cuget Liber 19.01.2015

11 Comments

  1. Similar cu eliminarea Uranusului s-a întâmplat şi cu firma celor de la Rompetrol care asigura furmizarea căldurii. N-au fost de vină pentru lipsa căldurii nici consilierii, nici Iorguş, nici prefectul de atunci. Tusac 100 %.
    Interesant că articolul nu spune despre prelungirea cu 17 ani a contractului cu Polaris, care s-a făcut în acest mandat. Într-o şedinţă de CL, Mincă zicea că nu a fost legal.

    Comentariu by lucian visa — 19 ianuarie 2016 @ 11:07

  2. Interesant ar fi sa cautati si sa vedeti ce rol a avut filimon in toata povestea asta impreuna cu fratila. O sa aveti surprize mari de tot.

    Comentariu by grama cornel — 19 ianuarie 2016 @ 14:01

  3. Ptr cei multi care nu stiu inca: Radu vrea sa scape de Polaris, desi au contract incheiat pe multi ani de acum incolo. Nu a mai platit facturile catre firma de prin 2014. Urmareste sa dea gunoiul din Mangalia si statiuni, o sursa de aur de venituri, catre o firma de casa din… Constanta, orasul de domiciliu si afaceri, firma in care el si Dumitrana au interese majore.
    De altfel George Mocanu, spagarul de casa al lui Tusac, angajat la Polaris cu ajutorul lui Radu dupa condamnarea ptr mita, a parasit corabia si a fost „transferat” la Megaconstruct, unde salariul e mai sigur pe moment.
    Asa ca articolul de mai sus nu e deloc intamplator, bate saua sa priceapa iapa.

    Comentariu by 4 luni — 19 ianuarie 2016 @ 17:36

  4. Macar Polarisul are toti angajatii din Mangalia, ofeera locuri de munca pt tiganii de la baraci, ii tin ocupati. Firmele de casa care executa constructiile la proiectele exeuropene ce oameni au?

    Comentariu by Winetou — 19 ianuarie 2016 @ 18:50

  5. Si Uranus avea angajati din Mangalia.Nu prea faci naveta pentru un salariu de cacao. Firmele de casa……sunt fitme de casa, pentru asta sr vine si de la Bucuresti, sunt alte avantaje, cum ar fi, de exemplu, sotii Toma veniti pentru binele orasului Mangalia despre care nu stiu exact unde sunt cazati dar nu-mi imaginez ca fac naveta si nici ca-si platesc chiria din modestul salariu al doamnei. Sau doamna Emi de la achizitii venita de la Cernavoda ……

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2016 @ 19:05

  6. Orasul nostru nu mai are oameni capabili? A devenit oare o vaca de muls pentru altii??

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2016 @ 19:29

  7. Ala cu galeata din poza e din Mangalia. Singurul care munceste. Astia din Constanta sunt smecheri.

    Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2016 @ 19:36

  8. http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20738367-marul-otravit-intins-liberali-guvernului-ciolos.htm?nomobile=

    Comentariu by Khnemu — 19 ianuarie 2016 @ 19:42

  9. As mai adauga si ca Polarisul a fost fortat de radu cristian sa subcontracteze firma Perfect Tree pentru a se ocupa de spatiile verzi (intr-un mod dezastruos), firma infiintata in 2013 cu sediul in Eforie si care apartine unui tovaras al lui radu. Si spun fortata fiidca radu cristian refuza sa plateasca de ceva vreme Polarisul, avand datorii de miliarde pentru salubrizare.

    Comentariu by el — 20 ianuarie 2016 @ 6:42

  10. Cel care a scris articolul citat este persoana specializata de la Cuget Liber in articole denigratoare scrise pe bani.
    Ar fi fost obiectiv sa faca intreaga istorie a salubritatii in Mangalia.
    Ziaristul vrea sa ne spuna ca Uranus (proprietar Iorgus prin interpusi) e ok, dar Polaris (sustinut de Tusac si apoi de Radu) nu este bun.
    Sa clarificam – atat in cazul Uranus cat si in cazul Polaris este vorba de coruptie, abuz si de trafic de influenta. Niciunul dintre ultimii 3 primari ai Mangaliei nu este curat in relatia cu salubritatea orasului.

    Comentariu by HT — 20 ianuarie 2016 @ 9:51

  11. comment3,

    Comentariu by Fuel — 26 ianuarie 2016 @ 8:31

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress