Politica locală

11 ianuarie 2016

Candidații PNL și PSD așteaptă ridicarea cortinei pentru a se duela ”pe viață și pe moarte”!

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 11:30

2016 este an electoral, astfel că la începutul lunii iunie vom avea alegeri locale pentru ocuparea funcțiilor de primar și consilieri locali, dar și alegeri parlamentare, cel mai probabil în noiembrie, când vor fi votați deputații și senatorii României.

La Mangalia, cele care interesează în mod deosebit sunt alegerile pentru primar și Consiliul Local cu atât mai mult, cu cât asistăm la tensiuni între actualii aleși, remarcăm prezența independenților care, în parte, nu se vor mai afla printre viitorii candidați și nu în ultimul rând preconizăm o campanie, cum altfel, decât zgomotoasă, așa cum s-a întâmplat înaintea ultimelor două scrutine.

Ca și în țară, și la Mangalia bătălia se va da între două partide, respectiv PSD și PNL, celelalte formațiuni încropite în ultimul interval de timp neavând puterea necesară să-și impună câștigătorul scaunului de primar.

Pentru alegerile de anul acesta, ambele formațiuni au lansat Coduri de Etică și Conduită adresate membrilor, dar mai ales celor care vor dori să candideze.

Astfel, conducerea PSD a stabilit ca persoanele aflate în următoarele situații să nu beneficieze de sprijin politic pentru ocuparea funcțiilor de primar, președinte de Consiliu Județean, parlamentar:

– a fost începută împotriva lor urmărirea penală;

– au fost trimise în judecată;

– a fost pronunțată împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență;

– se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.

– au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.

– au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni;

– au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate;

– au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți;

– înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează

– au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia;

– au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;

– se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese;

– au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței.

 

La rândul ei, conducerea PNL a adoptat o serie de criterii pentru cei care aspiră la funcții politice și administrative ce vizează:

– Lustrația – mai exact să nu fi fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi şi să nu fi fost dovediți ofiţeri acoperiți;

– să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

– Traseismul adică să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică, astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni;

– Nepotismul – să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1;

– Contractele şi relaţia cu statul;

– Falsul în declaraţii;

– Incompatibilitate şi conflictul de interese;

– Atitudinile discriminatorii;

– Datoriile la buget;

– Plagiatul;

– Problemele penale.

Având în vedere aceste aspecte, urmează în perioada imediat următoare desemnarea candidaților.

La PSD Mangalia lucrurile vor fi clare până la data de 15 ianuarie, în timp ce PNL-ul nu are de ce să amâne anunțul până în februarie așa cum s-a stabilit la nivel central, întrucât candidatul se cunoaște deja, fiind vorba despre actualul primar Cristian Radu, intrat anul trecut în politică.

La PSD, în schimb, ar exista mai multe variante, unii membri confirmă, alții nu se grăbesc să o facă, alții speră, iar alții dau din coate pe unde cred că au trecere.

Dacă în ceea ce privește candidații la Primărie apele se vor limpezi foarte curând, noua componență a Consiliului Local Mangalia rămâne în ceață din mai multe motive. Pe de o parte, îi avem pe consilierii independenți care, deși ar dori încă un mandat, nu și-au găsit loc în partidul care să le ofere locuri eligibile. Pe de altă parte, vor exista bătălii interne, între membrii de partid, astfel că cele care se vor dovedi hotărâtoare sunt vechimea și banii ori banii și vechimea, după caz.

Urmează campania electorală, începută, deja, dar care se va intensifica prin declarații acide, acuzații, fluturarea de hârtii compromițătoare, adică fluturași, contracte și alte materiale menite să arate defectele și greșelile candidaților.

Pe lângă protagoniști se vor strecura micii susținători care au ca scop agitarea apelor, încurcarea ițelor, împrăștierea voturilor.

Prin urmare, apropiatele alegerile locale nu vor trece neobservate, ba, dimpotrivă, s-ar părea că îi vor activa pe cetățenii care, în trecut, preferau să nu meargă la vot ori să stea în banca lor.

editiadesud.ro 10.01.2016

19 Comments

 1. Un mandat bun al actualei administraţii ar fi dus la o campanie liniştită. Din păcate nu va fi aşa.
  O sursă de încredere îmi spunea că mincinosu îşi aranjează plecarea din primărie.

  Comentariu by lucian visa — 11 ianuarie 2016 @ 11:34

 2. Domnule Visa,

  Aveti dreptate. E vorba de secretul lui Polichinelle !

  Oare de ce credeti ca mincinosul a avut grija sa-si faca cursul de “inalti functionari publici” la ANFP ? (un fel de Academia Stefan Gheorghiu pentru primari si prefecti !)

  Ce, credeati ca joia el mergea la Bucuresti pentru binele Mangaliei? In niciun caz ! Mergea la ANFP pentru binele lui propriu !

  Acum, fiindca a fost deja inclus pe lista “inaltilor functionari publici”, ca si fostii prefecti, directori de deconcentrate etc, si-a securizat viitorul pentru cel putin 5 ani, guvernul trebuind sa-i dea o functie, ca asa e legea.

  Dupa stiinta mea, daca nu va castiga in iunie 2016 Primaria Mangalia, si-a aranjat apele, pe filiera liberala de la Sibiu (acolo unde prietenul lui, Adrian Craciunescu are multiple conexiuni), pentru un post de conducere fie la DNA, fie la Ministerul de Finante, fie la Cancelaria primului ministru.

  Numai ca lumea politica e mica si alunecoasa! Sa nu pateasca si Cristian Radu ce-a patit Claudiu Tusac in vara lui 2012. Si lui Tusac i-au promis liberalii ca-l pun secretar de stat la Transporturi daca se retrage din cursa electorala ! Ca acesta a fost targul dintre Radu si Tusac. Acord verbal facut in prezenta lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta.

  Si ? Tusac a ramas cu praful de pe toba! Si nu PSD a fost cel care a tradat atunci intelegerea ! Aviz amatorilor !

  Comentariu by Anonymous Notarius — 11 ianuarie 2016 @ 12:11

 3. Astept o schimbare pentru anul acesta. Vreau o echipa noua, bine legata, care sa deblocheze orasul. Daca PSD o va avea, mincinosul nu are nici o sansa. Cei care reprezinta acum PSD in consiliu sunt depasiti de situatie, trebuie sa faca un pas inapoi, sa lase oameni pregatiti, din Mangalia. Oameni cu drag de oras fara restante de platit pe la diversi obscuri!

  Comentariu by Winetou — 11 ianuarie 2016 @ 14:01

 4. Credeti ca exista astfel de oameni in Mangalia?Eu nu cred,interesele sunt mult prea mari.Si o intrebare retorica;mai este ceva de furat in orasul asta?Daca nu mai este nimic,ma cam indoiesc ca se vor inghesui la primarie.

  Comentariu by mihaela — 11 ianuarie 2016 @ 14:08

 5. Mai da multe diplome mai are acest om! De cand a devenit asa destept? Am auzit ca la liceul din Mangalia nici treapta n-a luat-o . Mare mai e puterea banului, doamne!

  Comentariu by Anonim — 11 ianuarie 2016 @ 17:06

 6. Poate că va obține și o diplomă de la școala din Poarta Albă.

  Comentariu by lucian visa — 11 ianuarie 2016 @ 19:18

 7. Deşi acolo i-ar fi locul, nu ajunge. Este racolat şi stă sub tutela SRI ca şi coana Joiţica de la cabinetul opus.

  Comentariu by Anonim — 11 ianuarie 2016 @ 20:57

 8. #7

  N-au nicio treaba cu SRI-ul. Ca si SRI angajeaza doar oameni inteligenti. Sa nu-i suspectam de asta: nici pe Radu si nici pe coana Boitica !

  Ei au treaba cu Mohamed Murad, libanezul ala care conduce turismul romanesc: de acolo vin banii !

  Comentariu by Anonymous Notarius — 11 ianuarie 2016 @ 22:16

 9. Palavrageli fara nici o dovada.Nu faceti decat sa aruncati cu noroi

  Comentariu by Xman — 11 ianuarie 2016 @ 23:43

 10. # 9

  Si unde ar fi „palavragelile”? Ca am spus ca Madam Joita si cu Radu sunt parteneri de afaceri? Ca Radu are hoteluri impreuna cu Romulus si Murad?

  Sa iasa public primarul si „sa se jure” ca nu e prieten la catarama si de afaceri cu Murad !

  Atunci o sa recunosc ca sunt doar palavrageli!

  Comentariu by Anonymous Notarius — 12 ianuarie 2016 @ 0:11

 11. ptr. 8:
  „ochii albaştri” nu racolează doar inteligenţe. Marionetele au rolul lor şi de obicei fac treburile murdare cum ar fi procurarea de fonduri sau blocarea unor activităţi promovând lipsa de logică şi bun simţ.

  Comentariu by Anonim — 12 ianuarie 2016 @ 7:40

 12. ptr.9: Am folosit cuvinte normale, autohtone, nu fecale navetiste.

  Comentariu by Anonim — 12 ianuarie 2016 @ 7:42

 13. Notarius este unum din adeptii lui neferiorgus.are sange cu aroma de pepeni si este controlat mintal de iorgus prin cravata violet..

  Comentariu by Andrei — 12 ianuarie 2016 @ 8:50

 14. S-ar putea să auzim lucruri interesante la şedinţa CL de azi.

  Comentariu by lucian visa — 12 ianuarie 2016 @ 10:45

 15. http://www.atitudineaonline.ro/Primaria_Mangalia_ii_cere_inapoi_lui_Zanfir_Iorgus_banii_pentru_oborul_fantoma_de_animale_31691.html

  Comentariu by nabuco — 12 ianuarie 2016 @ 12:57

 16. # 14

  Sa vedem cu cati consilieri mai ramane PNL la Mangalia?

  Comentariu by Anonymous Notarius — 12 ianuarie 2016 @ 14:00

 17. Pana la urma ce se stie de sedinta CL?

  Comentariu by doctorand — 12 ianuarie 2016 @ 19:00

 18. Pe mangalia news, video ședința cl din 12.01.2016.Dar scortos primar avem!Suferă de sindromul disgratie,asta ca sa nu folosesc un jargon.

  Comentariu by De prin târg — 12 ianuarie 2016 @ 22:16

 19. clash of clans Hack gems no Survey

  Candidații PNL și PSD așteaptă ridicarea cortinei pentru a se duela ”pe viață și pe moarte”! « Mangalia – politica locală

  Trackback by clash of clans Hack gems no Survey — 14 ianuarie 2016 @ 13:52

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress