Mangalia – politica locală

7 ianuarie 2016

Mangalia – politică în ciuda cetățeanului

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 10:32

În ultimii zece ani, la Mangalia, scandalurile politice au fost mai presus de agenda cetățeanului. Aleșii s-au împiedicat mai mereu de interese mărunte și s-au implicat în jocuri de culise, certându-se ca precupețele. Amintim iarna 2011 – 2012 când, din cauza unui conflict între fostul primar Claudiu Tusac și o parte a consilierilor locali, în spatele cărora se bănuia că se află Zanfir Iorguș, zeci de mii de locuitori au înghețat de frig în case. Timpul a trecut, primarul s-a schimbat, problemele la fel, dar tensiunile dintre aleși au persistat. Jocurile de culise din Consiliul Local au dus în ultimele luni la crearea unei alte crize politice și administrative, din care au de suferit tot cetățenii. Noul motiv de tensiuni l-a constituit intenția primarului liberal Cristian Radu de a finanța de la bugetul local trei proiecte, „Callatis – Istorie la malul Mării Negre”, „Înființare Parc Evergreen” și Modernizarea și amenajarea Aleii Teilor”, care s-au derulat cu fonduri europene și care nu au fost finalizate la 31 decembrie, așa cum ar fi trebuit – motiv pentru care UE a sistat și finanțarea necesară pentru finalizarea lucrărilor. Ideea de a aloca bani pentru aceste proiecte nu a fost acceptată de o mare parte a consilierilor locali, în special cei ai PSD, care au respins propunerea primarului nu o dată, ci de mai multe ori. De fapt, spun gurile rele, consilierii PSD nu fac decât un joc de imagine, pentru „a-l faulta electoral” pe actualul edil, în speranța că populația nu îl va mai vota la alegerile locale din acest an. „Treaba stă în felul următor: Zanfir Iorguș, susținut de consilierii PSD, vrea să candideze la funcția de primar. De aceea face tot posibilul pentru a-i strica imaginea lui Radu”, a spus un liberal din Mangalia.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PROIECTELE? Pentru că 31 decembrie a trecut, iar proiectele nu au fost finalizate, conducerea administrației locale va trebui să caute finanțare pentru terminarea lucrărilor. Treaba nu e simplă în condițiile în care primarul Cristian Radu trebuie să facă rost de aproape șase milioane de lei. Cum aleșii locali nu au acceptat să aloce acești bani, Cristian Radu va trebui să se ducă cu jalba-n proțap la Guvern. Dacă și în acest caz va fi refuzat, atunci putem spune că aleșii din Mangalia au aruncat pe apa sâmbetei sute de mii de euro, bani care au fost cheltuiți pentru întocmirea proiectelor și demararea lucrărilor pentru cele trei proiecte comunitare abandonate.

Tatian Iorga, Telegraf 05.01.2016

19 Comments

 1. În afară de titlu, restul e complet denaturat.

  Lipsa de căldură din iarna 2011-2012 n-a avut la bază nicio ceartă între consilieri și Tusac. Tusac a vrut să ia el afacerea căldura și i-a dat afară pe cei de la Rompetrol. Prin finul Ciupercă a făcut Callatis Therm și pentru că n-a venit gazul metan (altfel trebuiau bagați foarte mulți bani în combustibil) l-a păcălit pe Simion Nikitas să cumpere firma. Ca să fie și mai rău, guvernul a anulat subvenția din bugetul de stat. Ce a urmat se știe.
  Referitor la proiectele fost europene, am discutat și rediscutat. O singură observație mai fac. PSD-ul are 7 consilieri din cei 19. Pentru refinanțarea internă a proiectelor trebuiau 10 voturi pentru.

  De fapt, în ciuda cetățenilor au fost ultimii doi primari, secondați de suficienți consilieri obedienți. Nu consilierii opoziției au dus la această situație la Mangalia. Și Tusac și Radu au avut majoritate în CL.

  Comentariu by lucian visa — 7 ianuarie 2016 @ 10:40

 2. Dar cu cele 70 de camere de vederi ce au facut!

  Comentariu by doru — 7 ianuarie 2016 @ 10:59

 3. Dar pentru faptul ca pentru proiectul cu finantare europeana de la steaguri nu s-a semnat procesul-verbal de finalizare din cauza ca lucrarile nu asu fost bine executate si exista riscul ca banii sa fie returnati tot consilierii sunt de vina ? Mi-e teama ca dupa ce radu va pleca va trebui ca fiecare cetatean sa doneze 1 EURO pentru ca primaria sa mai functioneze .

  Comentariu by doctorand — 7 ianuarie 2016 @ 11:01

 4. Dacă e adevărat că nu s-a semnat pv de finalizare, nu se primesc banii. Ar fi foarte nasol.
  Rog pe cei care cunosc, să confirme dacă e adevărat că nu s-a semnat pv de finalizare.

  Comentariu by lucian visa — 7 ianuarie 2016 @ 11:06

 5. Nu s-a semnat procesul verbal, din cauza proastei executii

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2016 @ 11:08

 6. Cine n-a semnat mai exact ? Cei din Ministerul Dezvoltării prin agenția din Brăila ? Totuși au făcut conferința de finalizare a lucrărilor. Cer precizări pentru că lucrurile par a fi foarte grave. Șefa DNA spunea că în acest an se vor ocupa cu prioritate de proiectele europene.

  Comentariu by lucian visa — 7 ianuarie 2016 @ 11:15

 7. Cine a participat la conferinta de presa ?

  Comentariu by doctorand — 7 ianuarie 2016 @ 11:26

 8. http://www.mangalia.ro/s-a-finalizat-proiectul-de-reabilitare-falezei-neptun-olimp/ Comunicatul e din 18.12.2015. La masă e mincinosu cu dna. Ghiță.

  Comentariu by lucian visa — 7 ianuarie 2016 @ 11:32

 9. Cred ca participarea si continutul comunicatului spun tot .

  Comentariu by doctorand — 7 ianuarie 2016 @ 11:40

 10. Banii pt reabilitarea zonei la Steaguri s-au achitat integral. Echipa care trebuia sa semneze procesul-vb a refuzat acest lucru din cauza lucrarilor de mantuiala. Au dat si termen de modificare a lucrarilor care a expirat la data de 28 dec 2015. De aici si disperarea primarului.

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2016 @ 11:50

 11. Nu vă mai miraţi de rezultatele administraţiei. Când susţii şi alegi un tehnician zootehnist cu apucături de miliţian, când sunt promovaţi habarnişti aduşi de pe meleaguri străine vreţi progres şi prosperitate în oraş ?
  Evergreenul a devenit trivalent, este deja parc acvatic şi dacă vine îngheţul ne pricopsim şi cu patinoar. Asta poate fi numită realizare. Şi cred că mai sunt ceva bilanţuri financiare cu mari plusuri prin niscai conturi cu proprietari navetişti.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 7 ianuarie 2016 @ 15:40

 12. Parcul NeverGreen s-a inundat din nou în urma ploilor. Asta desi, teoretic, i-au dat nivelul final. Dar nu are canalizare si apa balteste in voie.
  Intre craciun si revelion, cretinii au pus brazi, gard viu si alti pomi. Care bineinteles au murit sau s-au rupt. Ei plantau ziua si noaptea a inghetat. Inghet anunta bineinteles cu sule si trambite de meteorologi. Dar cui i-a pasat? Spalare de bani.

  Comentariu by el — 7 ianuarie 2016 @ 17:37

 13. – Dragi mangalioti, dacă mă votaţi, vă astup râpa.
  – Dar noi nu avem nicio râpă.
  – Nu-i nimic. Vă fac eu una.

  Comentariu by I.S — 7 ianuarie 2016 @ 18:10

 14. O sa va cruciti cati bani a dat piticul la presa de casa…..Tatiana de la Telegraf si Alexan dra de la Replica conduc in topul banutilor primiti…..

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2016 @ 18:44

 15. umbla vorba prin targ ca seful de la proiecte aplica penalitati firmelor de casa generand discutii la judet.
  O sa sfarseasca precum Cornaci?

  Comentariu by ryu — 7 ianuarie 2016 @ 21:23

 16. O să-l facă ţap ispăşitor pentru nerealizările proiectelor.

  Comentariu by lucian visa — 8 ianuarie 2016 @ 9:29

 17. Deci ,dupa cum se arata in articol,mai sunt nevoie de 6 milioane lei pentru finalizarea proiectelor si nu 40 MILIOANE lei cum cerea primarul in vreo zece sedinte.Mai apoi spunea 22 milioane.De aici se vede intentia clara de furt.De banii europeni nu se putea atinge insa de cei care îi împrumuta de la banci facea ce vroia cu ei .Va dati seama ca 34 de milioane de lei îi ramaneaprimarului,probabil,pentru campanie.Va dati seama caci cu 34 milioane lei(7,5 milioane euro)cumpara alegerile si ii mai ramanea.

  Comentariu by Anonim — 9 ianuarie 2016 @ 8:36

 18. Avea experienţa campaniei anterioare.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 9 ianuarie 2016 @ 10:00

 19. E un „tipic” generalizat in tara ! Nu suntem unicat ! Va aduceti aminte…de ciubarele cu palmieri ? Oras european…26mp de spatii verzi ! Panselute,arbusti,scuar pe bulevard cu …iarba astupata ulterior cu pamant vegetal(adus de peste mari si tari…ieftin ca braga !) sa nu-i fie frig peste iarna ! ” Vă astup râpa…noi nu avem nicio râpă… Nu-i nimic. Vă fac eu una! Administratia romaneasca sufera de o boala cumplita : achizitii si receptie cu parandarat…variabil ! Dupa obraz ! http://stirileprotv.ro/stiri/international/cum-au-reusit-primariile-sa-dea-3-alocatii-pentru-copii-pe-o-singura-panseluta-risipa-uriasa-ascunsa-sub-pres-timp-de-7-ani.html

  Comentariu by I.S — 9 ianuarie 2016 @ 10:32

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress