Politica locală

4 ianuarie 2016

I-aţi votat degeaba! Parlamentari de Constanţa – între afaceri penale şi „trai pe vătrai” din banii noştri

Filed under: Ştiri judeţene — lucian visa @ 13:02

Au trecut trei ani de când constănţenii au trimis 20 de parlamentari, care să le reprezinte interesele, în cel mai reprezentativ organ suprem. Dacă în timpul campaniei electorale din luna noiembrie 2012, toţi făceau promisiuni, la trei ani de la alegerea lor, puţini dintre ei mai ştiu pentru ce se află în Parlament. Nu numai că mulţi dintre ei au uitat să mai treacă prin colegiile unde au fost aleşi, dar nici la locul de muncă nu fac mare lucru. Din câte se pare, dosarele penale întocmite pe numele lor şi-au pus amprenta serios şi, practic, nu-i mai interesează decât să ducă la bun sfârşit acest mandat, fără a renunţa la statutul şi salariul de parlamentar. În momentul de faţă, singurul care a ales să-şi dea demisia din Parlament este cel al Colegiului 9, Dănuţ Culeţu. La data de 1 aprilie 2015, el a anunţat că se retrage din activitatea parlamentară şi nu a fost o păcăleală. Decizia a fost luată după ce Culeţu a fost trimis în judecată de procurorii DNA fiind acuzat de abuz în serviciu privind fapte comise în perioada în care era prefect al judeţului Constanţa. Dosarul său se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Deputatul Colegiului 6, Eduard Martin (PSD), se află la al treilea mandat. Şi el a fost trimis în judecată, anul trecut, fiind acuzat de fapte de corupţie în ceea ce presa a numit „dosarul Polaris”. Comparativ cu Dănuţ Culeţu, acesta a ales să rămână în funcţie chiar dacă colegii spun că îl văd foarte rar pe la Parlament. Gurile rele susţin că Eduard Martin ar sta mai mult prin America, acolo unde soţia sa este consul la New York şi unde unchiul său, Dumitru Martin, în prezent arestat în SUA, desfăşura activităţi sub paravanul firmei „Polaris”. De altfel, activitatea sa în Parlament reiese şi din datele oferite de Camera Deputaţilor. Pe parcursul anului 2014, el a avut 23 luări de cuvânt, nouă declaraţii politice şi opt propuneri legislative din care 4 promulgate. Surprinzător, în 2015, a devenit brusc, tăcut, astfel că activitatea sa a rămas la nivelul anului 2014. Practic, şi-a încasat salariul degeaba, dar un lucru este cert. Acesta este sfârşitul carierei politice a lui Eduard Martin, surse din interiorul formaţiunii politice spunând că el nu se va mai regăsi pe listele partidului la alegerile din toamnă.

Colegiul 3 Senat este reprezentat de Alexandru Mazăre (PSD) aflat la al treilea mandat de parlamentar. Şi el a avut probleme cu legea în anul care s-a încheiat însă, în cele din urmă, a fost scos de sub urmărire penală. Dacă în alţi ani era unul dintre cei mai activi politicieni, în anul care tocmai s-a încheiat Alexandru Mazăre a ales tăcerea. El a avut doar o singură iniţiativă legislativă şi nu a mai luat cuvântul în plen, şi nici nu a mai adresat interpelări. De altfel, la un moment dat, el a lăsat să se înţeleagă că se va retrage din politică. Şi senatorii Mircea Banias (ALDE) şi Gigi Chiru (PNL) se luptă prin instanţe să-şi dovedească nevinovăţia, ambii trimişi în judecată de procurorii DNA fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Chiar şi aşa, ei nu şi-au întrerupt activitatea la Parlament care îşi urmează cursul firesc în speranţa că vor reuşi să-şi dovedească nevinovăţia, iar în 2016 să se regăsească, din nou, pe listele partidelor din care fac parte.

În schimb, chiar dacă nu are probleme cu dosarele penale, o activitate foarte slabă pe parcursul anului trecut a avut deputatul Colegiului 3, Andrei Răzvan Condurăţeanu. El se află la primul mandat. Dacă până în 2014, luase cuvântul în plen de 7 ori şi avusese 5 declaraţii politice, în 2015, a vorbit o singură dată în plen şi a avut o singură declaraţie politică. Cât despre colegiul pe care-l „păstoreşte”, oamenii spun că nu l-au mai văzut de la alegeri. Un alt invizibil al politicii de la malul mării este deputatul Mădălin Voicu de la PSD, care este ca şi inexistent în Colegiul 10 din Constanţa. Deşi se află la al cincilea mandat în Parlamentul României, ca dovadă că nu are nimic de spus, Mădălin Voicu a luat cuvântul în plen doar o singură dată, doar atunci când a depus jurământul în 2012. Cât despre colegiul unde a câştigat voturile, constănţenii spun că şi-au simţit înşelate aşteptările cu asemenea personaj impus de fosta echipă Mazăre-Constantinescu.

Pe parcursul anului trecut, şi deputatul Colegiul 8, Manuela Mitrea, de la PSD a devenit mai tăcută. În 2015, ea nu a mai luat cuvântul în plen, nu a mai făcut declaraţii politice şi nici nu a mai adresat întrebări şi interpelări, fiind posibil ca activitatea sa să fi fost afectată de condamnarea soţului, Miron Mitrea. În schimb, în 2015, a iniţiat în plus patru propuneri legislative. Colegiul 5 al judeţului Constanţa este reprezentat de deputatul Victor Manea (PNL) care se află la primul mandat. În 2014, el a fost declarat „puturosul partidului”, însă, în 2015 a devenit brusc interesat de activitatea sa. El a luat cuvântul în plen de 26 de ori, a făcut 11 declaraţii politice şi a avut 34 de propuneri legislative din care 4 promulgate. Totuşi, nu se ştie exact dacă l-a apucat cheful de muncă după ce partidul l-a luat la bani mărunţi sau dacă este doar o strategie cu intenţia de a se regăsi şi pe listele din acest an. Cert este că, dacă la Parlament s-a pus cu burta pe treabă, prin Colegiul 5 mai nimeni nu-l cunoaşte.

Carmen Mocanu, Cuget Liber 04.01.2016

3 Comments

  1. Aceasta este calitatea clasei politice româneşti şi cu mici excepţii, din păcate, este definitorie ca reprezentare a populaţiei cu drept de vot.

    Comentariu by cârcotaş apolitic — 4 ianuarie 2016 @ 13:33

  2. Îl aşteptăm pe Victor Manea să mai candideze odată pentru colegiul nostru. La câte a făcut pentru noi, atâtea voturi va primi. El este unul din cei care au impus PNL-ului în 2012 pe candidatul RC.

    Comentariu by lucian visa — 4 ianuarie 2016 @ 16:43

  3. N-a făcut nimic, n-a adus niciun ban la Mangalia. Doar a depus coroane.

    Comentariu by Anonim — 4 ianuarie 2016 @ 16:45

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress