Mangalia – politica locală

22 decembrie 2015

Haos la Mangalia. Cristian Radu a scăpat situaţia de sub control: consilierii i-au modificat toate taxele şi impozitele pentru 2016!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 9:51

Consilierii locali din Mangalia au votat, luni, 21 decembrie, taxele şi impozitele aferente anului 2016, cu menţiunea că acestea nu au fost majorate. Consilierii PSD au ţinut să transmită că amendamentele iniţiate de aceştia au fost votate în unanimitate, indiferent de culoarea politică, transmiţând, astfel, şi săgeţi otrăvite în direcţia primarului Cristian Radu, pe care au reuşit, în ultimele luni, să-l „taie de la mână” cu mai toate iniţiativele importante, iar cel mai elocvent exemplu este cel al proiectelor cu finanţări europene. De altfel, pentru trei dintre proiecte, municipiul Mangalia va trebui să returneze fondurile atrase, întrucât aleşii locali nu au încuviinţat un împrumut care ar fi putut salva situaţia.

„Sunt bucuros că am reuşit, prin amendamentele făcute de consilierii PSD, să obţinem unanimitate la votul în Consiliul Local pentru micşorarea taxelor şi impozitelor pe anul 2016”, a declarat social-democratul Paul Foleanu. „Regretăm faptul că domnul primar a încercat să instituie cele mai mari taxe şi impozite prevăzute în noul Cod Fiscal şi ar trebui, chiar dacă dânsul nu plăteşte taxe şi impozite în Mangalia, pentru că locuieşte în Constanţa, să fie interesat de cetăţenii şi societăţile din Mangalia”, a mai afirmat Foleanu.

De precizat că la şedinţă au fost prezenţi şi membri ai Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR), cei care l-au atacat dur, cu o zi în urmă, pe primarul Mangaliei, pe care l-au acuzat că vrea să mărească taxele. „În urma consultărilor cu reprezentanţii FPTR şi la solicitarea lor, am stabilit ca taxă 1% din valoarea pe construcţie. De asemenea, tot la solicitarea FPTR, am eliminat taxa de promovare încasată de la agenţii economici din turism, motivat de faptul că, până în prezent, această taxă colectată de primărie nu a fost cheltuită pentru promovarea lor”, a mai declarat Foleanu.

Ulterior declaraţiilor, PSD Mangalia a transmis şi un comunicat de presă, în care aleşii locali au continuat „să îi dea peste nas primarului”, aşa încât a venit firească întrebarea: dar oare fostul primar, în prezent social-democrat, Zanfir Iorguş, ce are de spus? La întrebarea dacă el a fost „capul răutăţilor”, instigând consilierii să „hăcuiască” bugetul „croit” de Radu, Iorguş a comentat, ironic: „De fiecare dată când actualul primar îşi dovedeşte neputinţa, evident… Iorguş e de vină! Iorguş şi Burebista… Eu înţeleg că stau bine în sondaje, dar am spus că nu sunt interesat, momentan, de vreo candidatură”.

Contactat de „Replica” pentru a spune ce părere are despre cum arată acum taxele şi impozitele votate de consilieri, primarul Cristian Radu a afirmat că este la Bucureşti, pentru a salva situaţia proiectelor europene „demolate” de consilieri! „La nivel naţional, doar trei localităţi – Mangalia, Focşani şi Medgidia – sunt în situaţia de a pierde fonduri europene pentru că aleşii locali nu au aprobat să luăm un ajutor de la Guvern pentru a le termina şi pentru a nu pierde fondurile UE.

Ce s-a întâmplat la şedinţa de azi (luni, 21 decembrie a.c. – n.r.) cred că este o greşeală. Consilierii, cu câteva excepţii, îşi doresc subminarea economiei locale şi naţionale”. Cristian Radu a criticat şi eliminarea taxei de promovare, afirmând că astfel nu vor exista bani pentru investiţii în staţiuni. „Ştiaţi că dintre hotelierii care se împotrivesc taxelor… există mulţi de la care avem de recuperat 3 milioane de euro, că nu-şi achită dările?”, a comentat Radu.

“Mai mulţi patroni din turism au avertizat, ieri, public, că vor creşte tarifele la cazare pentru că Primăria Mangalia le majorează taxa pe clădiri nerezidenţiale de la 1,5% la 1,95%. Astăzi, în şedinţa CL, această taxă s-a redus de la 1,5% la 1%. Mai mult, aleşii locali au eliminat toate taxele speciale, plătite de agenţii economici. Per total, anul viitor, aceştia vor plăti impozite mai mici decât în 2015. Impozitul pe terenuri rămâne neschimbat pentru toţi contribuabilii. În aceste condiţii, îi întreb pe patronii din turism: Acum veţi reduce tarifele la cazare? Oricum, este bine ca locuitorii oraşului să ştie că proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale a fost modificat de unii membrii ai CL strict în funcţie de interese personale, întrucât şi ei sunt, la rândul lor, agenţi economici. În acest fel, sunt protejaţi cei care îngenunchează oraşul prin neplata taxelor şi impozitelor la nivel real şi care au ajuns să plătească pentru un hotel un impozit de apartament. În timp ce pensionarii stau la cozi, la ghişee, pentru a-şi plăti impozitele, unii agenţi economici fac jocuri politice cu consilierii locali pentru a nu-şi plăti taxele. Aşa cum se vede şi din filmare, aceiaşi consilieri au respins, pentru a 6-a oară, finalizarea lucrărilor la proiectele europene atât de necesare dezvoltării oraşului nostru. Din păcate, suntem printre cele trei localități din țară, în care consilierii locali refuză fonduri guvernamentale pentru finalizarea acestor proiecte. Eu am fost astăzi (luni – n.r.), din nou, la Bucureşti pentru a găsi soluţii de finanţare, dar până şi reprezentanţii ministerelor sunt şocaţi să afle că unii politicieni locali refuză bani de la Guvern. Mâine (azi – n.r.), la Clubul Nautic, va avea loc evenimentul de finalizare a altor proiecte europene realizate în staţiuni. Eu nu voi fi prezent, întrucât voi fi iarăşi la uşa Guvernului, cu aceeaşi problemă”, a mai precizat Cristian Radu.

Alexandra ANTON, Replica 22.12.2015

25 Comments

 1. Nu e niciun haos. E o normalitate ca aleşii locali să-şi exprime cu adevărat punctul de vedere în folosul comunităţii. Numai mincinosu zice că e rău. De ce n-a finalizat proiectele europene până acum ? Callatis – Istorie … are 3 ani de când e început.
  Problema lui e că cei care au lucrat prin oraş îi cer banii pe prestări. Un împrumut rezolva problema, măcar pentru un timp. Sau poate că există şi facturi în avans la proiecte care nu mai au finanţare, dar au fost achitate. Atunci e groasă rău. Cu toată secretomania, vom afla unde s-au dus banii oraşului.

  Comentariu by lucian visa — 22 decembrie 2015 @ 9:59

 2. La ușa Guvernului sa ramâi,Mangalia nu are nevoie de tine

  Comentariu by Fredy — 22 decembrie 2015 @ 10:30

 3. Primarul a plecat in concediu, minte ca e pe la Guvern. Trimite mesaje pe banii primariei si injura consilierii locali ca nu ii voteaza imprumuturi!

  Comentariu by Gino — 22 decembrie 2015 @ 12:33

 4. Probabil a încasat comisionul pe toate lucrările! Si acum sa nu se mai facă? Ce face el, restituie comisionul?

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 12:37

 5. Va sa zica eu pensionar voi fi impozitat pe apartament cu acelasi procent cu care este impozitat Visa si Bociog care inchiaza spatii comerciale
  Aceasta este normalitatea in folosul comunitatii votata de conslieri

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 14:26

 6. Eu pentru ce închiriez plătesc impozite către stat, inclusiv pentru pensia ta. Vă tot fute grija de ce fac eu, care nu sunt plătit de la stat sau din bugetul local. Vedeți ce faceți voi, golani constănțeni. Se apropie scadența și nu numai.

  Comentariu by lucian visa — 22 decembrie 2015 @ 14:29

 7. Radu cristian e plecat in Germania in concediu.

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 14:58

 8. s-a dus sa-si ia bmw seria 6 cu craciunescu si cu manu ( perfect tree)

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 16:00

 9. Alo domnu’ Visa daca nu vorbiti civilizat va tai netu’. 🙂
  P.S. Referitor la comentariul dvs. … nu bagati de seama, niste provocatori.

  Comentariu by Provider NET — 22 decembrie 2015 @ 17:38

 10. Pt 6
  Asa-i la noi, constantenii dupa ce ca ne-au luat orasul, banii se duc toti catre Constanta, mai sunt ai suparati ca unul sau altul au din ce trai si nu se milogesc de ei pentru 600 lei pe luna. Asta e din pacate realitatea.

  Comentariu by Anonymous — 22 decembrie 2015 @ 18:15

 11. Banii care pleaca la constanta sunt banii incasati pe apa la raja al carei sef este stroe deci pusculita psd

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 18:43

 12. pai daca radu cel mic e plecat in germania, cine a amenajat oraselul copiilor???????

  Comentariu by zek — 22 decembrie 2015 @ 20:26

 13. „municipiul Mangalia va trebui să returneze fondurile atrase”

  Atunci, bine! Să plătească „municipiul Mangalia”…

  Întrebare retorică: De ce trebuie să plătim tot noi oalele sparte de „competenţii” din administraţia locală?
  Răspuns serios: Pentru că i-am ales…

  Comentariu by Vipera cu elice — 22 decembrie 2015 @ 20:29

 14. pt.11
  Radu a avut si are posibilitatea sa rezilieze contractul cu RAJA,dece nu a facut-o.In campanie spunea ca va rezilia aceste cotracte cu RAJA,Polaris si le va aduce inapoi la oras.Dece nu a facut acest lucru?.Sa fie posibil sa fi primit diferite comisioane de la acestia?Aceasta cred ca este cauza.

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 20:52

 15. Am mai multe nelamuriri,unde au fost consilierii cand au inceput cele 3 lucrari? Daca au fost consultati la inceputul lucrarilor?,daca DA, in ce data a fost sedinta de consiliu,stiau cat costa aceste lucrari la inceput?,daca DA,de ce nu sau opus atunci,Daca sa redus impozitul agentilor economici,atunci o sa scada si preturile?,Hotararile in privinta finantarii de proiecte si realizari pentru oras sunt luate numai de primar fara acordul nimanui?,ce facem la vara, cumparam turistilor cizme pentru a se plimba pe faleza?.DORESC ,SI NU NUMAI EU,CA ALEGEREA IN CONSILIUL PRIMARIEI SA SE FACA NOMINAL ,SA SE AFISEZE C.V.-UL FIECARUI CANDIDAT,SI SA FIE DECAT 10 CONSILIERI,DECLARATIA DE AVERE SA FIE PUBLICA LA FEL SI A PRIMARULUI,CEI CARE NU MAI DETIN NICI-O FUNCTIE PUBLICA SA AIBA DECENTA DE A IESI DIN POLITICA,ORICINE VOR FI EI.DORESC INFIINTAREA UNEI ENTITATI ,GEN SFATUL BATRANILOR,CARE SA PARTICIPE LA TOATE SEDINTELE DIN PRIMARIE SI SA INFORMEZE CETATENIIIN TIMP REAL

  Comentariu by Gica Minu — 22 decembrie 2015 @ 22:34

 16. Dragi Mangalioti,lupul PDL a imbracat blana oii PSD ,numai ca lupul are botul mai lung.PSD-ul nu mai este al PSD-istilor. au venit LUPIIIIIIII

  Comentariu by Sandu PSD — 22 decembrie 2015 @ 22:51

 17. Pt Gica Minu . Nea Gica e tirziu tata . M-ai bine cheama un vecin si beti un pahar de vin decit sa comentezi pe blogurii . Miine poti sa faci un sfat al batrinilor la pavilionul pensionarilor din port . Acolo poti sa comentezi cit vrei tu nea Gica .

  Comentariu by 123 — 22 decembrie 2015 @ 22:57

 18. Daca Polarisul a mituit americanii ( asa cum am vazut cu totii la TV) pe Romulus-sus il invarte pe degete pe doi bani ..hahahahah

  Comentariu by Ioana — 22 decembrie 2015 @ 23:00

 19. Pt 16 . Nu crezi ca ar fi mai bine s-o s.. I lupului din PSD .

  Comentariu by 123 — 22 decembrie 2015 @ 23:00

 20. Draga Gica Minu,
  1.consilierii au fost in primarie cand s-au propus cele 3 proiecte deprimar si le-au aprobat.
  2. Atunci stiau cele-a spus primarul si anume ca 98% din costuri sunt suportate de UE prin fonduri si 2% din bugetul local, deci nu aveau de ce sa se opuna.
  3. Nu stiu daca or sa scada preturile, dar nu or sa creasca si mai mult, vecinii, copii, prietenii tai vor avea unde sa lucreze pentru ca ori au o mica afacere, ori lucreaza pentru cineva care are o mica afacere si nu este nevoit sa o inchida din cauza suprataxelor.
  4. DA, atata timp cat Consiliul Local aproba un buget, primarul este sau ar trebui sa fie „gospodarul” orasului si sa faca ce e necesar orasului cu banii respectivi.
  5. Nu se pune problema ca ce le facem turistilor, ci ce face primarul cu sutele de miliarde ca pentru noi mangalienii nu se vede ca ar fi facut ceva. Te intereseaza de turisti doar daca vorbim de faleza sau aleea teilor, dar vrei taxe mari la hotelieri ca sa creasca si preturile vacantelor… Esti cam nehotarat.
  6. 10 consilieri nu se poate pentru ca trebuie sa fie un numar impar intotdeauna, consiliul batranilor e foarte ok cu mentiunea ca acesta nu da decat un aviz consultativ si nimic mai mult, altfel am avea degeaba consilieri.
  7. Declaratiile consilierilor sunt publice.
  8. Modalitatea de alegere propusa de tine ar fi un exemplu de corectitudine.
  Multa sanatate !

  Comentariu by Anonymous — 22 decembrie 2015 @ 23:07

 21. Ca si in parlament cand e necesar si in favoarea lor alesii voteaza in bloc fiind vorba de afacerile lor, pai e vreunul dintre ei care sa nu aiba afaceri in turism si nu numai? Sa vedem se micsoreaza cumva preturile la serviciile din turism? Altfel cand trebuie sa voteze ceva in favoarea cetateanului se cearta sau nu se prezinta la sedinte.Nu inteleg supararea d-lui Visa si expresiile folosite, …a doar el are voie sa vorbeasca asa ca doar e stapan……

  Comentariu by Zalupca. — 23 decembrie 2015 @ 7:05

 22. Are cineva înregistrarea cu toată ședinta?Pentru ca găsesc ceva pe net, dar lipsește partea unde dl Stancu Virgil are un schimb de replici cu Ciocanel Simona!Cred k intenționat nu a fost pusă.

  Comentariu by Anonim — 23 decembrie 2015 @ 7:36

 23. Pt.21
  Nu e nicio supărare. Am fost radical şi nu am jignit pe nimeni personal. Atăta timp cât eu nu fac parte din clasa politică locală, să mă scutească de astfel de replici. Nu i-am influienţat cu nimic pe consilieri referitor la vot.
  Am mai explicat şi altădată. Ei caută să mă facă bandit, profitor, falsificator de acte, etc ca să nu mai am credibilitate. Eu nu o să mă mai dezvinovăţesc la nicio acuză, dar ceva tot le zic.

  Pt.22
  Caută-mă pe email. Trece şi IP de la care ai scris comentariul, pentru a fi sigur că eşti tu.

  Comentariu by lucian visa — 23 decembrie 2015 @ 11:00

 24. PTR 20,Multumesc mult,Multa sanatate si Sarbatori fericite

  Comentariu by Gica Minu — 23 decembrie 2015 @ 20:11

 25. PTR16 ti s-a spus sa nu mai intri in comentarii pana nu termini clasele gimnaziale? abtina-te

  Comentariu by SANDU PSD — 23 decembrie 2015 @ 20:36

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress