Mangalia – politica locală

21 decembrie 2015

Taxele şi impozitele au stârnit hotelierii!. Radu, acuzat că e groparul turismului din sudul litoralului

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 7:46

Sfârşit de an din ce în ce mai dificil pentru primarul Mangaliei, Cristian Radu! După ce a pierdut banii europeni pentru trei proiecte, ca urmare a refuzului consilierilor de a vota un împrumut, iată că edilul şi-a pus în cap şi hotelierii! După ce că staţiunile Mangaliei reuşesc cu greu să facă faţă concurenţei – fie ea Vama Veche ori Bulgaria -, iar multe unităţi de cazare nu oferă turiştilor condiţii decente, în şedinţa de Consiliu Local de azi urmează să fie votată impozitarea terenului de sub clădiri începând cu 2016. Hotelierii din Mangalia au reacţionat dur faţă de proiectul de buget iniţiat de primarul Cristian Radu, pe care îl acuză că este groparul turismului din sudul litoralului!

Un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc dă de ciment cu proiectul de taxe şi impozite pe care urmează să îl prezinte Radu în şedinţa de luni! Mohammad Murad, preşedintele FPTR, Nicolae Moroianu, preşedintele Patronatului Neptun-Olimp şi vicepreşedinte FPTR, Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Marea Neagră şi vicepreşedinte FPTR, Emil Bodnăraş, preşedintelele Asociaţiei Investitorilor Venus şi vicepreşedinte FPTR, Virgil Stancu, preşedintele Asociaţiei de Promovare din Sudul Litoralului şi vicepreşedinte FPTR anunţă, prin intermediul unui comunicat, că „Primăria Mangalia intenţionează să adopte luni, 21 decembrie, într-o şedinţă, majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, la nivelul maxim admis prin Codul Fiscal”.

Ca urmare a majorării, mai arată hotelierii, de anul viitor ar urma „să se scumpească vacanţele în sudul litoralului”. „Majorarea nu face altceva decât să scumpească vacanţele în staţiunile din sudul litoralului, să descurajeze investiţiile şi să amplifice efortul de supravieţuire al agenţilor economici. În ultimii ani, în sudul litoralului au apărut multe investiţii majore în domeniul turismului.

Astfel, această zonă începuse să fie tot mai solicitată de turişti (…) Măsura preconizată de Primăria Mangalia va împovăra agenţii economici, care vor fi oricum afectaţi de impozitarea terenului de sub clădiri începând cu anul următor, prevăzută prin noul Cod Fiscal. Aceste taxe vor duce mulţi agenţi economici în imposibilitate de plată şi îi vor determina să renunţe la proiecte viitoare de dezvoltare”, mai arată hotelierii.

„Noul Cod Fiscal permite un impozit pe clădiri între 0,2 şi 1,3%, plus o majorare de încă 50% a nivelului acestuia. Primăria Mangalia propune nivelul maxim permis, plus 50%, adică un impozit de 1,95%”, a declarat Nicu Moroianu, vicepreşedintele Federaţei Patronatelor din Turismul Românescu (FPTR). „Din acest motiv, propunerea FPTR este ca primăria să adopte aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a clădirilor şi să renunţe la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o şi recomandă noul Cod Fiscal.

Pe de altă parte, ne exprimăm nemulţumirea referitor la faptul că în ultimii ani nu ne-a fost pusă la dispoziţie, spre analiză, execuţia bugetară la nivelul staţiunilor turistice, chiar dacă am solicitat-o în numeroase rânduri. FPTR solicită Primăriei Mangalia ca taxele şi impozitele colectate din staţiunile turistice să se întoarcă în statiuni, nu cum s-a întâmplat până acum. De aceea, dorim să fim informaţi cu privire la nivelul colectării taxelor, cât şi despre cheltuielile făcute în şi pentru staţiuni“, a mai precizat acesta.

„Solicitarea noastră vine în urma faptului că am primit foarte multe reclamații din partea turiștilor legat de aspectul neîngrijit al spațiilor verzi din stațiuni (am constatat cu toții că tunsul ierbii a început abia după închiderea sezonului), legat de lipsa iluminatului public în multe zone turistice, de starea jalnică a trotuarelor și aleilor, de prezența cainilor vagabonzi, de lipsa parcărilor și a indicatoarelor etc.”, a mai notat Nicu Moroianu.Acesta își arată dezacordul și față de taxa specială de promovare. FPTR nu este de acord cu aceasta taxă, dar dacă nu se renunță la ea, solicită ca aceasta să fie colectată de către Primărie, iar aceasta sumă să fie virată către Asociația de Promovare Sudul Litoralului.

Cristian Radu, REACŢIE VIRULENTĂ

În replică, primarul Cristian Radu spune că toți semnatariia cestui comunicat au câte o problemă și că, în realitate, nu-i interesează soarta stațiunii. „Toți au o problemă, unul dintre ei a fost contra la tot ceea înseamnă Mangalia are clădiri abandonate în zone, iar celălalt este supărat că nu i-am dat un teren de 3000 metri pătrați pe malul mării. Întrebați-l pe cel de la Jupiter, Ciprian Constantinescu, de ce vrea un teren de 3.000 metri pătrați. E supărat că nu i l-am dat.

Nicolae Moroianu n-are nici o investiție în zonă, e angajat și face și politică. N-a băgat un leu, care sunt investițiile lui personale?! Morianu e o marionetă politică, în spatele lui fiind foștii primari. N-are dreptul să fie semnatorul unei petiții. Nu știu ce-i atâta bătaie pe primărie, pe CL. Virgil Stancu a avut ce și-a dorit, n-am ce să-i reproșez, încearcă să facă lucruri bune, e corect, iar Emil Bodnăraș are o clădire neautorizată în centrul Mangaliei. N-a plătit un leu ani de zile. Deci, toți din semnari au o problemă.“, a precizat primarul Mangaliei, care a dorit, totodată, să le transmită semnatarilor comunicatului, un mesaj:

„În jur de 120 hoteluri din zona noastră, numai 20 au făcut o evaluare corectă. Restul sunt subevaluate. În 2015, impozitul pe clădiri era 1,5%, eu l-am făcut de 1,95%, că ne-a permis Codul Fiscal și de acolo, am vrut să discutăm cu membrii Consiliul Local. Din păcate, nu toți au dorit să participe la această discuție, ei vor atunci când sunt camere de luat vederi. Ei vin și fac numai declarații de presă, n-au nici o treabă cu orașul. Sunt disperați că nu-și pot proteja afacerile făcute ilegal de-a lungul timpului, am dat de ele și disperarea e foarte mare.

Având în vedere că dispar două taxe speciale de anul viitor, taxa verde și taxa de liniște, iar codul fiscal a eliminat taxa de hotelieră, până la urmă, tot la nivelul de anul trecut ajungem. Dar așa, să ne lamentăm tot timpul, că ei sunt foarte mari investitori și cât de buni contribuabili sunt, eu am foarte mare rezervă la foarte mulți dintre ei“, a spus Radu. „Cele șase stațiuni, numai să le întreținem, fără să facem o altă investiție, ne costă undeva la 1,2 milioane de euro. Numai pe anul 2015, din această sumă au plătit numai 800.000 euro.

Restul a fost suportat de cetățenii municipiului. Banii bugetului s-au dus în stațiuni. Sunt mulți agenți care au datorii foarte mari. Am luat măsuri împotriva lor, de aceea sunt supărați, că începem să-i executăm pe cei care nu și-au plătit datoria. Ei trebuie să se gândească, în primul rând, să-și declare veniturile reale și valoarea clădirilor să fie una corectă, și apoi discutăm de 1%. Și tot ei se plâng că nu sunt investiții. Eu îmi doresc ca toți să-și plătească taxele corect, nu să ne mințim unii pe alții. Interesul e să atragem cât mai mulți turiști, nu să ne plângem că nu ne merge bine“, a conchis alesul local șef.

Mirela Sorina PASCAL, Alexandra ANTON, Replica luni, 21 decembrie 2015

13 Comments

 1. Același stil securisto-comunist în reacția mincinosului. Nu se discută solicitările celor din turism, ci se incriminează cei care au altă părere.

  Mărirea taxelor înseamnă mărirea tarifelor în 2016. Or atuul forte al sudului litoralului în 2015 a fost prețul mai mic.

  Și o dilemă. De ce mincinosu nu a zis nimic despre unul dintre semnatari comunicatului, Mohammad Murad, presedintele FPTR ? Ne răspunzi comisare ?

  Comentariu by lucian visa — 21 decembrie 2015 @ 8:02

 2. In ceea ce priveste taxele si impozitele locale ,toti indiferent persoane fizice s-au juridice avem un interes.
  Or, daca reprezentantii acestor entitati juridice au solicitat cate ceva de la primarie in numele societatii pe care o pastoresc sau in nume propriu ,este dreptul lor sa o faca . Iar treaba Primariei este sa solutioneze cererile in mod legal.

  Comentariu by anonim — 21 decembrie 2015 @ 10:12

 3. Va contrazic. Ne aflam intr-o rara situatie – primarul Radu are dreptate.
  Hotelierii practica din cele mai vechi timpuri subevaluarea activelor pt a plati impozit cat mai mic. Iorgus i-a tolerat pentru ca in acea vreme de boom imobiliar avea incasari bune din vanzare de terenuri, Tusac a incercat cate ceva, dar a fost subminat din interior de catre virtuosii lucratori de la impozite locale.
  Este un cerc vicios – hotelierii fenteaza impozitele iar autoritatile locale nu asigura curatenie, iluminat, etc la un nivel decent.

  Comentariu by HT — 21 decembrie 2015 @ 10:13

 4. TREI DIN CEI ENUMERATI SUNT SLUGILE LUI iorgus,altii la rand

  Comentariu by ion — 21 decembrie 2015 @ 10:38

 5. @3 Daca ar avea o cota mai mica nu ar mai fi nevoiti sa apeleze la tertipuri cu reevaluarile si le-ar ramane mai multi bani pentru a infrumuseta activele detinute si statiunile in general! Dar daca gandesti in stilul „garda financiara”, adica…”pe ei, pe mama lor” sau „hai sa ii jupuim” , asta numai dezvoltare economico-sociala a statiunilor nu se poate numi!

  Comentariu by Mangalianul — 21 decembrie 2015 @ 10:41

 6. Pt nr 3. Eu am vrut sa spun ca fiecare avem dreptul la o opinie raportat la taxele si impozitele locale. Asta nu inseamna ca trebuie ca primarul sa icrimineze cetatenii ,amintind ca acestia au cerut de la primarie cate ceva. Daca aveti cunostinta ca hotelierii fenteaza impozitele sunt alte parghii pt rezolvarea situatiei,nu strigatul prin presa . Dezbaterea publica nu are legatura cu Iorgus,Tusac ,Sideri sau oricare alt Primar.In consecinta si daca Primarul considera ca are dreptate nu cred ca si-a ales cel mai bun mod de a prezenta situatia ,aruncand cu cuvinte impotriva unor cetateni.

  Comentariu by anonim — 21 decembrie 2015 @ 10:44

 7. Sunt de acord cu comentariul nr 5,Taxe mai mici grad de colectare mare.

  Comentariu by anonim — 21 decembrie 2015 @ 10:46

 8. Investitii mai multe ,nivel de trai mai ridicat ,dezvoltare litoral aici in sud,turisti mai multi.

  Comentariu by anonim — 21 decembrie 2015 @ 10:48

 9. https://www.youtube.com/watch?v=Jc2sB1zmF5I

  „Filip Dumitru, omul de casă al familiei Iorguş
  Ca o dovadă suplimentară că întreaga afacere a fost construită pe metoda paravanului, încă din anul 2003 firma Cindesol Service SRL l-a trimis ca reprezentant în AGA pe mangaliotul Filip Dumitru, fost director general la Neptun-Olimp SA şi artizan al contractelor prin care alţi interpuşi ai primarului Iorgulş au privatizat activele turistice ale acestei societăţi. De notorietate este contractul prin care Neptun-Olimpul lui Filip a vândut firmei Insel SRL restaurantul Insula pentru o sumă absolut mizerabilă. Insel SRL este deţinută de omul de afaceri Dumitru Marin, al cărui fiu, Cristian Marin, este asociat cu fiul primarului, Sorin Iorguş, în firma Crissor Internaţional SRL Bucureşti. Când Filip şi-a încheiat conturile cu Neptun-Olimp, prietenii săi i-au găsit rolul de reprezentant al firmei Cindesol în AGA de la Eco Gold Invest. Apoi, în anul 2005, acelaşi Filip reprezenta deopotrivă firmele Cindesol şi Intermediu în AGA de la Eco Gold Invest, pentru a îndeplini din acelaşi an şi până în prezent funcţiile de administrator unic şi director general, retribuite cu 1.000 de euro pe lună.”
  din
  http://www.dezvaluiri.ro/investigatii/investigatii/770-combinatiile-mafiote-ale-primarului-iorgus-la-praduirea-gropii-de-gunoi-a-mangaliei

  Comentariu by nabuco — 21 decembrie 2015 @ 11:12

 10. La puşcarie cu iorgus si lingăii lui.ati blocat oraşul doar pentru a denigra imaginea primarului in functie.sunteti frustrati ca acum nu mai puteti fura si tre sa bagati măna in buzunar.

  Comentariu by Gigi — 21 decembrie 2015 @ 11:49

 11. http://www.replicaonline.ro/radu-cristian-nivelul-general-al-taxelor-pentru-persoane-juridiceramaneneschimbat-253813/

  Comentariu by nabuco — 21 decembrie 2015 @ 11:51

 12. O fi furat Iorgus, nu zic ba, dar piticul n-a furat? Te ingrozeai când venea garda pe la firme si …jumi amenda,juma șpagă! Nu- i mai vrem pe niciunul! Adio!

  Comentariu by Ella — 21 decembrie 2015 @ 13:47

 13. Atitudinea lui Radu Cristian este una pur militieneasca. E ca mine sau nu e deloc, cam asa pune acest primar problema. Din pacate pentru el, nu mai are mult de stat prin Mangalia.

  Comentariu by Anonymous — 21 decembrie 2015 @ 14:26

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress