Mangalia – politica locală

21 decembrie 2015

După dispute aprige, consilierii au adoptat taxele şi impozitele pentru 2016. Taxa de promovare, eliminată!

Filed under: administraţie publică,Consiliul Local — lucian visa @ 16:58

O şedinţă aproape interminabilă a avut loc astăzi la primăria Mangalia. Ultima întâlnire ordinară a aleşilor locali a părut şi cea mai animată din ultima vreme, aceasta beneficiind şi de prezenţa, în sală, a tuturor celor 19 consilieri, dar şi câtorva zeci de cetăţeni ai urbei. Punctul 13 de pe ordinea de zi a fost cel mai fierbinte, dar şi cel mai aprig disputat de către consilieri: este vorba despre stabilirea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2016. După aproape trei ore de discuţii în contradictoriu, de polemici şi de amânări ale votului aproape inexplicabile, proiectul taxelor şi impozitelor a trecut cu unanimitate de voturi, cu amendamentele propuse de consilierul local Dragoş Bociog.

Disputele au apărut în momentul în care directorul adjunct al Direcţiei Taxelor şi Impozitelor din primărie, Simona Ciocănel, a intrat în dispută cu consilierul local Dragoş Bociog. Acesta a avut o serie de amendamente pe marginea proiectului de taxe şi impozite pe anul viitor, descoperind, totodată, câteva inadvertenţe ale articolelor de lege pe care directorul şi le-a asumat superficial, admonestându-l, totodată, pe alesul local: „Dumneavoastră nu greşiţi?“ Mai mult, funcţionarul public i-a „urecheat“ pe consilieri că nu au fost prezenţi la dezbaterea publică pe marginea stabilirii taxelor şi impozitelor, despre care, însă, aceştia au spus că nu au fost anunţaţi.

Consilierul local Vasile Olan a chemat, o dată în plus la echilibru şi seriozitate: „Nu trebuie să ne batem joc de cetăţenii oraşului. Trebuie să existe un echilibru între necesitate şi posibilitatea de a achita taxele şi impozitele. Nu ne putem juca cu nişte cifre şi nici să facem o parodie din asta“, a declarat, indignat, Vasile Olan.

Un discurs amplu, pe marginea situaţiei în care se află hotelierii din sudul litoralului, cei care aduc cea mai mare parte a taxelor şi impozitelor din bugetul local l-a avut Virgil Stancu, Preşedintele Asociaţiei de Turism Sud Litoral, membru al FPTR. Acesta a acuzat funcţionarii primăriei de lipsă de profesionalism, care nu au făcut altceva decât să îngreuneze activitatea hotelieră: „Este incredibil cum nişte oameni aleşi stau drepţi şi sunt repeziţi de cinci-şase ori de un funcţionar după bunul lui plac. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă un director angajat la mine ar fi avut atitudinea asta? L-aş fi dat afară. Nu poţi face o eroare materială cu seninătate, pentru că, după aceea, timp de un an de zile această eroare mă obligă să plătesc sute de mii de lei în plus. Nu poţi să încasezi de la mine, prin taxe de promovare, bani mulţi şi, după aceea, să îşi spui că nu e treaba mea cum sunt cheltuiţi. Dacă consideraţi că nu aveţi nevoie de industria hotelieră, că nu ne-am achitat cum trebuie obligaţiile faţă de Mangalia, spuneţi-ne şi noi ne retragem!“, a mai spus Virgil Stancu.

Mai mult, acesta a adăugat că FPTR este decisă să nu mai plătească niciun leu la bugetul local până când nu va fi reglementată situaţia taxelor şi impozitelor către unităţile hotelierilor. Lucru care, într-un final, nu se va mai întâmpla, pentru că, prin votul unanim al consilierilor locali, taxa de promovare a fost retrasă pentru 2016. Propunerea a venit din partea consilierului local Paul Foleanu, care a susţinut scoaterea taxei de promovare până la menţionarea acesteia în Legea Turismului.

În final, amendamentele aduse de consilieri au trecut cu unanimitate de voturi. Printre cele mai importante modificări ale Taxelor şi Impozitelor din Mangalia pentru anul 2016 se numără eliminarea taxei de promovare, menţinerea la nivelul lui 2015 a impozitelor pe clădiri pentru persoanele fizice, dar şi reducerea taxei pentru societăţi de la 1,95% din valoarea construcţiei şi terenului aferent la 1%, ultima fiind un amendament al Federaţiei Patronatelor din Turism. Tot în cazul persoanelor juridice, s-au eliminat taxa de spectacole, precum şi plata vizei anuale a autorizaţiei de funcţionare pentru agenţii economici cu sediul în Mangalia şi care au activitate permanentă. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, impozitul pe terenuri rămâne neschimbat pentru toţi contribuabilii, iar criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor în paragină, situate în intravilan, sunt cele prevăzute prin normele metodologice de aplicare a noului Cod Fiscal.

editiadesud.ro 21.12.2015

13 Comments

 1. Taxele au ieşit aşa cum au propus cei din turism. Vot în unanimitate.

  Argumentaţia executivului la proiectul de taxe şi impozite sau reacţia mincinosului când a auzit de 1 % la clădiri ?

  Comentariu by lucian visa — 21 decembrie 2015 @ 17:11

 2. Intr-un comentariu la un alt articol spuneam ca nu este exclus sa apara si informatia ca proiectul cu taxele si impozitele locale a fost supus dezbaterii publice . Se pare ca am avut dreptate .

  Comentariu by doctorand — 21 decembrie 2015 @ 18:02

 3. Tot nea Virgil e suparat ? Pai sa ne lase parcarea ocupata numai de el , si platim noi impozite.

  Comentariu by Timisoreanul — 21 decembrie 2015 @ 18:08

 4. Crede cineva că a primit parcarea gratis ?

  Comentariu by lucian visa — 21 decembrie 2015 @ 18:26

 5. Va agitati de-anboulea, pe primar il doare la tugui. Este plecat la cumparaturi in germanica, sparge cateva mii de euroi, apoi vine in tara sa se epileze la cosor poate i-o spune vreuna ce mare e..

  Comentariu by olo — 21 decembrie 2015 @ 22:20

 6. Si sa adune malaiu de pe cele 5 apartamente din Studgard ,proprietatea lui si inchiriate pe banuti frumosi.

  Comentariu by Anonim — 21 decembrie 2015 @ 22:50

 7. Din spusele domnului banu primarul trebuia sa fie la Bucuresti sa aduca prosperitatea in oras.

  Comentariu by doctorand — 21 decembrie 2015 @ 23:19

 8. ASA SE LAUDA CA A FOST LA BUCURESTI SI MAINE SE DUCE DIN NOU SA STEA LA USILE MINISTERELOR.

  Comentariu by ANONIM — 21 decembrie 2015 @ 23:59

 9. ANUNTUL A FOST FACUT PE PAGINA OFICIALA PE FB. SI BINEINTELES CA TOATA LUMEA ARE INTERESE MESCHINE PT CA S-AU VOTAT ASTFEL PROIECTELE ASTFEL. TOTUSI AM SI EU O INTREBARE DACA PROMOVEZI PROIECTE NU TREBUIE SA LE SI SUSTII IN FATA LEGISLATIVULUI SA ADUCI ARGUMENTE PT CA ELE SA FIE VOTATE ASA CU TI LE DORESTI>

  Comentariu by ANONIM — 22 decembrie 2015 @ 0:09

 10. La şedinţă, dna Boiţă a spus că dacă e cazul, mincinosu va răspunde în direct la orice întrebare.
  La şedinţa trecută am văzut cum a răspuns consilierului Bociog : „Nu sunteţi dv. în măsură să-mi puneţi mie întrebări.” sau „Dumneata sau tu, vezi-ţi lungul nasului…”

  Paul Foleanu : ”Este a patra oară în ultimele luni când primarul evită să vină la ședință. Probabil că nu are argumente cu care să ne convingă”.
  Nici nu-l interesează să convingă consilierii, îl interesează voturile lor.

  Comentariu by lucian visa — 22 decembrie 2015 @ 8:32

 11. Voturile consilierilor nu le mai are, voturile mangaliotilor nu le mai are, mai are o gasca de nepriceputi, proiecte făcute prost si sustinute de angajați obedienti precum Ciocănel Simona, care uita ca trăiesc in Mangalia, care orbeste îl urmează in a-si atinge scopul :sa distruga Mangalia!Rusine tuturor angajaților care iși călcă in picioare onoarea pentru un cos cu merinde sau cu laude.Primii scuipati si huliti veți fi voi, cei care ați uitat ca trebuie sa actionati in favoarea orașului in care v-ați născut sau care v-a adoptat.Rusine.Rusine.Rusine!!!!

  Comentariu by Fredy — 22 decembrie 2015 @ 9:59

 12. Sa o vedem acum pe Ciocanel S. ce v-a face pentru ca acum doua saptamani se infoia si se lauda ca o sa vedem noi(cei din administratie)si dl.primar ce o sa le faca ea la mangalioti dupa 1 ianuarie 2016,ce impoziote o sa ia pe cladirii si o sa aplice 500% impozite pe cladirile in paragina(primarul radia de bucurie).Ce o sa mai faca acum,cum o sa-l mai bucure ea pe primar.

  Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2015 @ 21:07

 13. Pt.5,6,7,8.
  Aveti dreptate primarul,Romulus,probabil si alti actori(directorii) importanti din primarie sunt plecati in concediu si pana in 04.01.2016 nu se semneaza niciun act in Primarie(asa s-a primit astazi dispozitie in Primarie catre toti angajatii)

  Comentariu by fn — 22 decembrie 2015 @ 21:34

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress