Mangalia – politica locală

20 decembrie 2015

Comunicat al Patronatelor din turism

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 12:45

                                                   Stimate domnule Primar,

                                                   Stimati Consilieri Locali

 In urma consultarii membrilor Patronatelor turismului din sudul Litoralului cat si a membrilor FPTR cu privire la proiectul de taxe si impozite locale, venim cu urmatoarele amendamente pe care va rugam sa le analizati spre adoptare:

– Referitor la propunerea ca nivelul impozitului pe cladiri pentru persoanele juridice sa fie la nivelul maxim admis de Legea 227/2015 art. 489, va transmitem ca nu sustinem aceasta propunere , deoarece aceasta nu face altceva decat sa descurajeze investitiile si sa amplifice efortul de supravietuire al agentilor economici, din urmatoarele motive:

– tarifele au fost deja lansate in piata din luna septembrie a acestui an si ele nu au fost calculate la nivelul maxim de sustenabilitate al acestei taxe
–  impozitarea terenului de sub cladiri incepand cu anul urmator, cat si cresterea nivelului de impozitare a terenurilor vor duce agentii economici in imposibilitate de plata si vor determina renuntarea la proiecte viitoare de dezvoltare. In acest sens va atragem atentia ca deja taxele si impozitele erau prea mari, acest aspect este confirmat chiar de procentul scazut de taxe si impozite colectate la bugetul local

– In ultimii ani nu ne-a fost pusa la dispozitie, spre analiza, executia bugetara la nivelul statiunilor turistice, chiar daca am solicitat-o in numeroase randuri. De aceea dorim sa fim informati cu privire la nivelul colectarii taxelor cat si despre cheltuielile facute in si pentru statiuni

– Va solicitam deasemenea ca taxele si impozitele colectate din statiunile turistice sa se intoarca in statiuni , nu ca si pana acum . Solicitarea noastra vine in urma faptului ca am primit foarte multe reclamatii din partea turistilor pentru aspectul neingrijit al spatiilor verzi din statiuni ( am constatat cu totii ca tunsul ierbii a inceput abia dupa inchiderea sezonului), pentru lipsa iluminatului public in multe zone turistice, starea jalnica a trotuarelor si aleilor, pentru cainii vagabonzi, lipsa parcarilor si a indicatoarelor, a dezinsectiei care nu s-a facut la momentul potrivit si altele. Consideram ca aceste statiuni de interes national, care genereaza venituri importante la bugetul local merita o mult mai mare atentie din partea dumneavoastra.

 • De aceea, propunerea noastra este sa adoptati aplicarea unei cote de 1% din valoarea de impozitare a cladirilor si sa renuntati la acea majorare de 50% pe care doar o permite, nu o si recomanda Codul Fiscal.

Referitor la taxa speciala de promovare , opinia noastra este urmatoarea:

– va solicitam ca aceasta taxa sa fie colectata de catre Primarie iar 90% din suma sa fie virata catre Asociatia de Promovare Sudul Litoralului, dupa modelul Constanta si Bucuresti. Consideram ca pana acum sumele colectate nu au fost gestionate in cel mai eficient mod si in scopul real al promovarii turistice , ca cei mai buni gestionari al acestei taxe sunt platitorii insisi iar infiintarea unui nou Serviciu de turism si organizare evenimente din cadrul Directiei turism a Primariei ca administrator al acestei taxe nu este cea mai buna solutie.

Deasemenea pretindem sa intram in posesia desfasuratorului cheltuielilor de pana acum a sumelor colectate prin taxa de promovare, mai ales ca unele proiecte depuse la Directia de turism nu au fost luate in considerare. Fiind vorba de o taxa speciala, consideram ca trebuia deja sa avem proiecte de promovare clare si bugetate.

Un alt aspect pe care vi-l aducem la cunostinta este acela ca magazinele alimentare din statiuni nu au fost prinse la un nivel corespunzator in propunerea de taxare.

 • Din aceste motive va propunem ca , daca nu veti fi de acord cu virarea procentuala a acestei taxe catre Asociatia de Promovare, sa renuntam complet la aplicarea acesteia pana la adoptarea noii Legi a Turismului.

Nu in ultimul rand dorim sa va aducem la cunostinta ca, avand in vedere importanta contribuabililor la alcatuirea bugetului, ne asteptam cu totii sa intram mult mai devreme in posesia proiectului de taxe si impozite ( nu cu doar patru zile in urma), sa fi putut lua parte la o dezbatere cu adevarat publica a acestuia.

Va multumim,

Mohammad Murad

Presedinte FPTR


Nicolae Moroianu                                                      

Presedinte Patronatul Neptun-Olimp

Vice-presedinte FPTR


Ciprian Constantinescu

Presedinte Patronatul Marea Neagra

Vice-presedinte FPTR


Emil Bodnaras

Presedinte Asociatia Investitorilor Venus

Vice-presedinte FPTR


Virgil Stancu

Presedinte Asociatia de Promovare Sudul Litoralului

16 Comments

 1. Oamenii aceştia care au semnat comunicatul, sunt din cei care fac ca economia locală să meargă. Ei au angajaţi, plătesc impozite şi evident câştigă şi pentru ei. Dacă-i omorâm prin impozite şi taxe mari, le facem şi lor personal un rău, dar facem rău şi comunităţii. Ceea ce au cerut mi se pare de bun simţ şi sper ca aleşii locali să fie corecţi şi să lase ploconeala în faţa găştii din Constanţa. Să nu uite că ei vor rămâne în Mangalia şi după viitoarele alegeri.

  Acum 4 ani Tusac a pierdut la rândul său agenţii economici. I-a fost fatal în alegeri.

  Comentariu by lucian visa — 20 decembrie 2015 @ 14:01

 2. Pentru toti comentatorii blogului,SARBATORI FERCITE.Eu o sa revin cu comentarii in vara lui 2016, deoarece plec in strainatate in interes de sevici

  Comentariu by vizionar — 20 decembrie 2015 @ 14:43

 3. ce sa stie Craciunescu TAXE TAXE TAXE sa aiba ce toca

  Comentariu by Maricel — 20 decembrie 2015 @ 14:50

 4. @1 De acord ! Toata lumea cu mintea pe umeri,inclusiv dintre cei sprijiniti social,carora li s-a tait posibilitatea unui trai modest si decent,dupa munca ce au prestat-o in viata, sau sunt inca activi,stiu ca acolo este posibilitatea de dezvoltare si de intretinere ale treburilor obstesti ! Numai ca de modul de folosire,in raport cu cine i-a donat in visterie…a fost si va ramane o problema ! Nu trebuie tratata cu ipocrizia psd-ului(vezi Foleanu pe feisbuci !) dar nici ascunsa si fara executii bugetare ! Patronii sunt f…ti pe banii lor,iar tugulanilor- s-a ajuns sa li se ia impozit pe saracie,ba li se mai cere si…bon fiscal ! De colectarea de 46% se stie in toata tara -nu e vorba numai de Mangalia si d’aia sistemul a prevazut mariri de pana la 50% (atentie sistemul PSD-Ponta!) pentru a se ajunge la acel 100 % scontat…si luat in clcule la sacul cel mare -buget. P-astia de jos nu-i mai intreaba,de parca ei nu-si fac bugete de cheltuieli ! Cel mai important lucru este ASCUNS ! Cei 50 % neincasati anual fac obiectul unor lupte interne politice ! Se fac „amnistieri” financiare…nu numai la 5 ani ! Ci si de la un mandat de primar la alt mandat…si chiar prin „negociere” cu o noua administratie…a urmatorilor,primari ,prin schimbarea carnetului…blana!

  Comentariu by I.S — 20 decembrie 2015 @ 15:20

 5. PS la @4 Asta este adevaratul motiv pentru care o echipa intreaga de PD-lei a ajuns la PSD !https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/11140039_669036986535561_8646250968838528510_n.jpg?oh=2e663558486927b52802d94b07d6aaa3&oe=56D5E583&__gda__=1456856245_9cf2167061bc50138365f9df97556e8e iar pentru noi ceilalti nu ne ramane decat sa ne intrebam ca raposatu Jan ! https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfl1/v/t1.0-9/12274424_746913025414623_2632051901489708959_n.jpg?oh=e475fcb9cbee7a37e3d172846a4d22fc&oe=570EB298&__gda__=1460242842_1663b1809cd296de84c1af1eee8067a6

  Comentariu by I.S — 20 decembrie 2015 @ 15:29

 6. IMPCATI-VA,URMEAZA SAPTAMINA LUMINATA,LUATI DECIZII BUNE PENTRU ORAS ,LASATI LUPTA POLITICA CARE NU ADUCE NIMIC BUN PENTRU LOCUITORI,URMATI CEL PUTIN EXEMPLUL COMUNEI PESTERA,MERGETI PANA ACOLO SA VEDETI REALIZARI,MERGETI LA TELEVIZIUNI LOCALE SAU JUDETENE PENTRU A ARATA FAPTE BUNE NU MIZERII,NE-AM FACUT DE RASUL TARII NU MAI SPUN DE RASUL JUDETULUI

  Comentariu by relu — 20 decembrie 2015 @ 18:43

 7. Domnule primar, mult succes luni la Bucuresti !
  Asta ar fi normalitatea, in timp ce primarul rezolva problemele urbei in relatiile cu guvernul si institutiile statului, ceilalti alesi, in frunte cu viceprimarul sa rezolve problemele comunitatii aici, sa fim uniti, sa lasam in urma disputele politice si cele personale, si sa privim inainte spre binele Mangaliei !
  Vin sarbatorile stimati alesi, vrem liniste si bucurie in casele noastre, speranta in inimi ca, orasul nostru va merge inainte, Nu-l opriti in loc, nu-l trimiteti in trecut…, a fost urat, a fost intuneric, a fost frig, au fost gunoaie, au fost caini…, nu mai vrem asa ceva ! Dumnezeu sa va daruiasca gandul cel bun acum in preajma sarbatorilor ! Iubiti Mangalia, iubiti-va alegatorii, si veti sti cum sa votati ! Votati cu inima, nu politic ! O seara placuta tuturor !

  Comentariu by Gabriel Banu — 20 decembrie 2015 @ 20:16

 8. Domnule Banu ,noi mangaliotii iubim Mangalia ,dar echipa din care faceti si dumneavoastra parte oare o iubeste?Oare de ce a fost lasata Mangalia cu gunoaie de la inceputul mandatului si pana in aceasta toamna,de ce oare au fost atatia caini pe strazi tot in perioada in care echipa sustinuta de dumneavoastra a condus orasul, de ce oare ne-am apucat de treaba cu cateva luni inainte de inceperea campaniei electorale,de ce ,de ce? Iar treaba Primarului asta este ,sa rezolve exact problemele urbei in relatiile cu toate institutiile statului si nu alta .

  Comentariu by ANONIM — 20 decembrie 2015 @ 20:28

 9. Mai Banule tu esti sanatos la cap ? Dispari din peisaj acum cind inca poti …. Daca nu iti garantez ca anul viitor ma voi ocupa personal de dieta ta ……. Nu de alta dar vreau sa mai slabesti un pic …. De la purcea vreau sa ajungi purcelus …. E bine nu ?

  Comentariu by Marius C — 20 decembrie 2015 @ 20:29

 10. Înduioșător! Timp de 3 anișori, onor domn’ mini-primar, n-a rezolvat nici o chestie importantă. S-a autofezandat pe toate părțile politice și n-a reușit decât o mare fâsâială. Acum, niște nevolnici, bagă o istorie în gura lui Găbiță Banu, care n-are nici un fel de legătură cu problema. Ce mare spanac face pițigoiul la București? Cum se duce – așa vine! Supărat pe Mangalia care nu-l mai vrea.

  Comentariu by Zoga — 20 decembrie 2015 @ 20:39

 11. Domnule Marius C., te-am jignit eu pe tine vreodata? Am spus eu vreodata despre gainariile pe care le faci prin oras? Atat de inversunat poti fii doar ca ai terminat cu barul acela infect?
  Dumnezeu da oamenilor infatisari diferite dar si caractere si suflete diferite.
  In ciuda aspectului meu voinic sa stii ca dumnezeu mi-a dat fericire si implinire acasa in familie, ceea ce ca tie iti lipsesc. Oare cine e mai castigat dintre noi?
  Hai sa fim mai buni in aceste zile si sa iertam asa cum am fost si noi iertati.

  Comentariu by Gabriel Banu — 20 decembrie 2015 @ 20:56

 12. Marius C este cumva vestitul ciobanel?Daxa da,du-te ba infractorule la munca si vezi sa nu iti faca astia vreun dosar penal pt furt de palmieri.

  Comentariu by BASCA — 20 decembrie 2015 @ 21:29

 13. Domnule Banu , de ce sa fim buni doar acum ? De ce sa fim impresionati ca radu merge la Bucuresti ? Pentru stiinta dvs. aceasta este normalitatea si nu inteleg ce este asa de laudat . Sa fie oare pentru ca normal este ca primarul sa nu faca nimic pentru oras? Incercati sa nu mai fiti penibil .

  Comentariu by doctorand — 20 decembrie 2015 @ 22:54

 14. Banule, voinicule, sfatuitorule, multumitule, Dumnezeu se scrie cu D mare si asta este o certitudine, la fel cum este si faptul ca pe mincinosul de primar nu il doare nici in tocurile pantofilor de Mangalia.

  Comentariu by Anonymous — 21 decembrie 2015 @ 14:30

 15. Ciobanel umbla noapte pe santierele primariei si fura bornele cu cotele topografice ale terenurilor.un hot ordinar si un pupincurist.ai uitat ordinarule cat ai furatcu tusac si cate spagi i ai carat lui tiganu la camping.de ce nu spui cate terenuri ti ai luat cu maganu,piciu si multi altii.uiti ca nu punea nimeni un chiosc fara sa ti iei parte.cat de curand o sa i faci cozonaci lui tusi la puscarie.acum il pupi pe iorgus in fund si îi faci curat in curte.cat de josnic poti fii.

  Comentariu by Andrei — 21 decembrie 2015 @ 15:53

 16. E ca în meşterul Manole, ce ziua construia, noaptea Ciobănel dărâma. Dacă tot se doreşte terminarea proiectului până la 31.12.2015, de ce nu se lucrează şi noaptea ? Sâmbătă am trecut pe faleza în construcţie. Nu era niciun muncitor !!!

  Comentariu by lucian visa — 21 decembrie 2015 @ 17:50

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress