Mangalia – politica locală

14 decembrie 2015

Mangalia, îngenuncheată de un nou „război” – pierderi de milioane de euro. Cine achită nota de plată?

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:39

Municipiul Mangalia riscă să intre într-un nou blocaj administrativ. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii zece ani, disputele politice din Consiliul Local, interesele şi jocurile electorale au săpat tranşee adânci pe obrazul oraşului. Că vorbim de ultimul mandat al lui Iorguş, descălecatul haotic al lui Tusac sau de „domnia“ lui Cristi Radu, lucrurile s-au desfăşurat după acelaşi tipar păgubos în care administraţia a fost blocată de taberele beligerante.

Cam ca peste tot, consilierii locali adverşi, sub presiunea viitoarelor alegeri, caută să paralizeze proiectul primarului pentru a avea muniţie electorală. De partea cealaltă, primarii sunt impulsionaţi să angajeze bugetul local în cheltuieli doar pentru a avea ce panglici să taie în campanie.

Dacă pe mandatul lui Tusac, oamenii au îndurat frigul în case, iată că acum această problemă s-a rezolvat, însă mangalioţii asistă neputincioşi la un alt circ: proiectele europene demarate în oraş, care au răscolit toată urbea, s-au blocat. Şi de aici încolo curge cu acuze…

Mai exact, este vorba despre trei proiecte europene: „Parcul Evergreen” (10,5 milioane lei), „Aleea Teilor” (8,5 milioane lei) şi „Callatis, istorie la malul Mării Negre” (12,5 milioane lei), care aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015. După această dată, Uniunea Europeană nu mai decontează niciun cent. În aceste condiţii, Primăria mai are la dispoziţie încă 6 luni (până la 30 iunie 2016) să finalizeze restul proiectului din resurse proprii. Dacă nici până la această dată investiţia nu este realizată 100%, atunci autoritatea locală va trebui să restituie fiecare bănuţ pe care l-a cheltuit din fonduri europene.

Problema la Mangalia este că lucrările au început, s-a cheltuit o parte din banii europeni, însă termenul de 31 decembrie nu poate fi fezabil. Aşa că primarul Cristian Radu le-a solicitat consilierilor locali să voteze continuarea proiectelor cu bani de la bugetul local şi extinderea perioadei de execuţie. Surpriză însă! Sau nu! Cei mai mulţi consilieri locali nu au fost de acord, aşa că au sabotat şedinţa de Consiliu neprezentându-se.

„Trebuie să returnăm UE 5 milioane euro“

„Pe 11 decembrie a expirat termenul până la care ar fi trebuit să se voteze, în Consiliul Local, continuarea proiectelor europene Parcul Evergreen, Aleea Teilor şi Callatis, istorie la malul Mării Negre. Pe 10 decembrie am convocat două şedinţe de Consiliu, în speranţa că stimabilii consilieri vor aproba proiectele oraşului, măcar din respect pentru proprii alegători. I-am aşteptat în Primărie până la miezul nopţii, dar nu s-a putut forma o majoritate! Nu au venit! În schimb, se ocupă în continuare, cu ce ştiu ei mai bine: dezinformări, intoxicări, manipulări! Să nu mai vorbim de faptul că 8 consilieri nici măcar nu au fost prezenţi. Din cauza lor, riscăm să rămânem cu proiectele neterminate şi să returnăm UE aproape 5 milioane de euro! Acum o săptămână le-am propus să luăm bani de la Guvern pentru aceste proiecte europene şi pentru căldură. Au refuzat. Ieri s-au opus şi prelungirii termenului de execuţie, cu finanţare din bugetul local. Se opun la tot, blochează tot”, a declarat Cristian Radu într-o postare pe Facebook.

Primarul acuză astfel consilierii locali că încearcă să „îngenuncheze” oraşul în an electoral doar pentru a arunca vina pe primar. „Mai este jumătate de an şi vin alegerile, iar unii dintre stimabilii consilieri ai Mangaliei au început deja să blocheze orice proiect. Nu-i mai interesează de nimic, decât să îngenuncheze oraşul, să provoace o criză majoră, iar în campanie să mă arate cu degetul pe mine, ca primar. Este strategia păguboasă pe care o folosesc politicienii din Mangalia de 25 de ani şi de aceea am evoluat atât de puţin, ca oraş”, a mai precizat Cristian Radu

Explicaţia consilierilor locali

În apărarea lor, consilierii locali care fac opoziţie în Consiliul Local Mangalia, prin vocea pesedistului Paul Foleanu, declară că primarul Cristian Radu vrea să implice bugetul local în cheltuieli mari doar pentru a termina, cu orice preţ, aceste proiecte în preajma alegerilor locale de la anul.

„Explicaţie corectă cu privire la situaţia celor trei proiecte. Haideţi să lămurim nişte aspecte deoarece se fac nişte confuzii.

1. Parcul Evergreen: valoarea totală a proiectului este în jur de 3 milioane euro, iar până acum s-a realizat în jur de 10-15%. Asta înseamnă că pentru a primi banii pentru ce s-a lucrat până acum, adică maxim 300.000 euro, mai trebuie să cheltuim din bugetul primăriei cca. 2.700.000 euro. Sau putem stopa în acest moment, să renunţăm la banii europeni şi să continuăm cu banii primăriei să facem un parc de 1.000.000 de euro şi nu de 3.

2. Aleea Teilor. Situaţia e similară. Economia care se face la buget e mai mare decât dacă se continuă proiectul european scump pe banii primăriei – adică ai noştri.

3. Callatis, istorie la malul mării. Aici nu mai încape nicio discuţie – proiectul este pur şi simplu mort fără nicio şansă de a fi finalizat până la 30.06.2016. În 2 ani nu s-a făcut nici 10% valoric, iar ca timp nici nu mai discutăm. Faza de restaurare fiind cea mai mare consumatoare de timp şi resurse, este exclus să fie gata în 6 luni. Orice ban cheltuit în plus pe acest proiect este pur şi simplu aruncat. Aşa că asta au votat sau n-au votat consilierii. Şi parcul, şi faleza se vor face şi tot cu bani de la buget, dar mult mai puţini. Şi asta nu-i convine deloc primarului”, a declarat consilierul Paul Foleanu într-o postare pe Facebook.

Până una alta, oraşul, în loc să se dezvolte, aşteaptă brăzdat de şanţuri şi escavatoare pacea între primar şi Consiliul Local.

Cuget Liber 14.12.2015

22 Comments

 1. Dacă trebuie să înapoiem 5 milioane de euro, înseamnă că s-au făcut lucrări de aceşti bani. UNDE ?

  Comentariu by lucian visa — 14 decembrie 2015 @ 18:40

 2. Lucrarile au preturi extrem de umflate si sunt facute in batjocura. In parcul NeverGreen se fac alei fara nici un fel de fundatie, se pune o folie, se toarna piatra peste, putin nisip si pavele direct. Bordurile nici macar nu sunt puse astfel incat sa formeze un perimetru in care sa fie turnata piatra, ci sunt aplicate peste aceasta. Aceste alei nu vor avea nici un pic de rezistenta in timp. Se vor lasa la primele ploi.

  Comentariu by Anonim — 14 decembrie 2015 @ 19:45

 3. Am observat ca din partea consilierilor vin mereu explicatii insotite de cifre si date concrete . Primarul insa nu vine cu nimic concret , doar vorbe fara substanta si aruncat cu noroi . Sa intelegem ca ascunde ceva ce noi nu trebuie sa stim ?

  Comentariu by doctorand — 14 decembrie 2015 @ 19:51

 4. Lucrarile trebuiau facute pe etape si in functie de bani,din cartierele sau cartierul unde primaria plateste unor chiriasi sau proprietari,apa si curentul, trebuia adusi acei oameni sa munceasca si astfel se facea economie.Exista un ors scandinav unde cei care nu muncesc nu au ce cauta in oras.Am si eu o nedumerire,si as vrea sa-i intreb pe domnii din administratie de ce se ocoleste subiectul BARACI,de ce nu vin cu proiecte pentru a schimba fata zonei,aici exista atata forta de munca incat se putea termina toate realizarile primariei fara cheltuieli prea mari.Numai ii folositi la vot, nu mai dati bani sa voteze pe cutare sau cutare.Vreau ca Mangalia sa fie la fel ca orasul spaniol Marinaleda sau macar 90 la suta

  Comentariu by primar2 — 14 decembrie 2015 @ 20:22

 5. E poaibil sa fie vorba se 5 mil de euro. Pentru ca primarul, in nemernicia lui, coia cu orice pret sa convinga Conailiul Local ca eate intr-o faza avansata cu prouectele (vezi cum se barea cu caramida in oasele pieptului Ciprian Popa). Pentru asta, a achizitionat ai materiale ce nu pot fi foloaite acum, materiale scumpe ce ar trebui folosite in faza finala. Asta pentru a putea spune primarul ca absorbtia de la UE este de 30-40% (ca bani), dar stadiiul efectiv al lucrarilor este de 10-15%.
  Si uite asa, asiatam la o alta ILEGALITATE din partea Primarului si a lui Popa Ciprian, soldat credincios, fara ca nimeni sa ia vreo masura.
  De xe ni eate sanctionata si firma constructoare care nu a reapectat termenul de 31 decembrie ?!
  Se aude ca primarul a mai facut o MARE ILEGALITATE si cu buna stiinta, desi isi asumase termenul UE de 31 decenbrie, ar fi semnat cu firmele constructoare contracte cu termene de pana la 28 februarie sau chiar martie. O fi legal ?!

  Comentariu by Anonymous — 14 decembrie 2015 @ 22:57

 6. Aflu azi ca,

  Gabriel Banu, maistru militar cls III-a ( ca si Sorin Andrei), in rezerva, pe langa pensie, mai ia si 2500 de lei ca si refernet la GoltTerm.

  Cand el este, de fapt, un fel de sofer al lui Remulus!

  Comentariu by Anonymus Notarius — 14 decembrie 2015 @ 23:55

 7. Notarule esti un anonim

  Banu face o munca neplatita. Pe care va e rusine sa faceti.

  Comentariu by vizitator — 15 decembrie 2015 @ 0:02

 8. Ce mor de oftica cand vad ca oameni din Mangalia, ca acet Banu ,se fac carpe de sters pe jos in fata acestei echipe mediocre din Cta, care ne administreaza orasul vremelnic si prost!!!!!

  Comentariu by Anonim — 15 decembrie 2015 @ 0:16

 9. # 7

  Oi fi eu un anonim, dar pe statul de plata de la GoldTherm, condus de Dan Georgescu, Gabriel Banu, Maistru Militar clasa a 3-a, ia vreo 3000 de lei.
  Ca nu face nimic, asta e treaba lui Georgescu! Ca e un fel de sofer personal al lui Remulus, asta e alta treaba!

  Es’timp, Teodorescu, colonel, consilier al primarului, ia doar 14 miioane! !!!

  Comentariu by Anonymus Notarius — 15 decembrie 2015 @ 1:04

 10. @9-D-le Teodorescu-col.rez.-pen’ca nu-i mai poti da ordine lui G. Manu…ai inceput sa-ti sabotezi sefu si-l consiliezi numai de 1400 de lei!(se cam vede…) Si pentru ca sunteti in aceeasi gasca,dai cu el in capu’ lui Georgescu,fara sa se prinda nimeni,pen’ca ti-ai angajat un Notarius !

  Comentariu by I.S — 15 decembrie 2015 @ 1:22

 11. @ 10

  Notarius nu e angajatul nimanui.

  Ai dreptate, in schimb, cand spui ca sunt prieten cu Teodorescu. Colonelul. Teo – Nu Theo. sefa de la buletine si pasapoarte!

  Comentariu by Anonymus Notarius — 15 decembrie 2015 @ 1:33

 12. Am inteles ! Deci o faceti…numai din prietenie ! Pai n-ati vazut la cel de la @7,ca si Banu o face…fara banu ! Pe cel de la @8, chiar a reusit sa-l convinga !…Ce trebuie sa fie neaparat angajat ! Poate fi intrun contract de colaborare…sau pur si simplu semneaza pentru primele …altora !

  Comentariu by I.S — 15 decembrie 2015 @ 1:52

 13. pt7, Sigur ca face o munca rusinoasa, il linge in dos pe jumatatel, pentru asta merita 3000ron platiti de GoldTherm societatea consiliului local
  Cum s-ar spune consilierii sunt de acord ca Banu sa primeasca acei bani fara ca vreodata sa fi trecut pe la locul de munca.
  Georgescule, iti dai tu demisia sau venim sa te luam pe sus?!
  Te manca in fundulet Banule sa intrii in cloaca, na ca ramai si fara banuti si cu linsul in fundulet si cu patalama pe frunte.
  O sa ajungi mai rau ca Stamate!!

  Comentariu by vex — 15 decembrie 2015 @ 9:50

 14. http://www.replicaonline.ro/cat-au-scos-din-buzunar-candidatii-pnl-la-primaria-constanta-253017/

  Comentariu by nabuco — 15 decembrie 2015 @ 11:50

 15. http://www.replicaonline.ro/talharul-selciuc-din-mangalia-a-tabarat-pe-o-persoana-i-a-sucit-mana-la-spate-si-i-a-furat-portofelul-253036/ legea nu este pentru toti egala

  Comentariu by sssss — 15 decembrie 2015 @ 12:03

 16. C

  Comentariu by primar2 — 15 decembrie 2015 @ 16:19

 17. Cititi pct 4 ,lasati-l pe banu,daca primaria facea un cartier tip henry coanda era un lucru care multumea pe toata lumea

  Comentariu by primar2 — 15 decembrie 2015 @ 16:22

 18. Astazi, 15 decembrie 2015, orele 15:01, toti consilierii au fost anuntati ca sunt convocati la o sedinta de indata ce are loc incepand cu orele 17:00.
  Intelegem ca domnul primar Radu Cristian isi doreste cu orice pret sa puna intr-o lumina nu tocmai buna consilierii PSD anuntand sedinte de indata cu 2 ore inainte de inceperea lor, dar ii facem cunoscut faptul ca unii dintre noi mai si muncesc, lucru ce nu ne permite sa stam cu ochii pe e-mail tot timpul.
  Observam ca domnul primar nu este interesat de REZOLVAREA problemelor orasului, ci mai degraba de EXPLOATAREA acestora in mod electoral, aruncand vina pe consilieri. Ramane sa-l mai vedem si pe la televizor aruncand vina pe altii, asumandu-si rolul de victima si continuand circul pe care-l porneste ori de cate ori trebuie sa explice unde sunt banii cetatenilor contribuabili.
  Va asteptam pe santiere cu solutii domnule primar, nu in sedinte la caldura !

  Comentariu by PSD — 15 decembrie 2015 @ 16:33

 19. Pt.9
  Nu este Banu G (maistru militar)singurul care ia bani de pe statul de plata a lui GoldTerm fara sa presteze o zi de munca.Banu munceste însa ,conduce microbuzul(le)lui tata lui Radu,face traseul Mangașlia -Olimp sau transporta(pe banii si motorina cui?) membrii de partid si simpantizantii PNl la diferite ,,cumetrii de partid,,mânastirii sau alte evenimente.
  Referitor la banii pe care îi încaseaza Banu si multi ca el ,aflati pe statele GoldTerm ar trebui sa dea socoteala Dan Georgescu.

  Comentariu by Anonim — 15 decembrie 2015 @ 21:26

 20. Domnu Remulus, povestea intr o seara vecinu Banu, ce prosti sunteti voi gasca constanteana, cum baga el mortu n casa lu Radu prin birou pe la Maganu cand inca mai era la pesedeu.Om de baza, pachetele cetatenilor cu umbrele albastre Radu Cristian il prinserati ca le le a furat?Prins.Itreba ti l pe Cornel fost taximetristu cum ciordea banii care erau pentru aia de puneau afise pe case.DA, e o vorba, musca trage la cacat

  Comentariu by 13,14 — 18 decembrie 2015 @ 7:31

 21. pai acest Banu nu e singurul pensionar militar la GoldTerm.
  – Raducanu M- prieten cu D.Georgescu (care or fi dedesubturile prieteniei???o fi vreo legatura prin nasa de cununie a lui Raducanu)
  -Stanciu C.membru pnl si prieten supus a lui Sorin Andrei.
  Asa ca locuri de munca ptr tineri….la anu si la multi ani…

  Comentariu by zek — 19 decembrie 2015 @ 21:32

 22. .

  Comentariu by relu — 20 decembrie 2015 @ 14:51

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress