Mangalia – politica locală

13 decembrie 2015

Discuții despre proiectele europene – articol de la un comentariu

Filed under: Lucian Vişa — lucian visa @ 10:17

Haideti sa lamurim niste aspecte ca observ ca se fac niste confuzii. Sa le luam pe rand:
1. parcul: valoarea totala a proiectului in jur de 3 milioane euro. finalizat pana acum in jur de 10-15%. finantare europeana 62%. Asta inseamna ca pentru a primi 62% din ce s-a lucrat pana acum ,adica maxim 300.000 euro mai trebuie sa cheltuim din bugetul primariei cca.2.700.000 euro. Sau putem stopa in acest moment, sa renuntam la banii europeni si sa continuam cu banii primariei sa facem un parc de 1.000.000 de euro si nu de 3. Economie la buget de 1.700.000 euro.
2. Faleza: situatia e similara. Daca tot s-a inceput, desi nu trebuia inceput un proiect care era clar ca nu poate fi finalizat pana la 31.dec. si putea astepta clar axa 2015-2020, adica inceput din primavara( nu dadea bine electoral ca nu era gata de alegeri)- puem continua, si e clar ca asta se va face , pe banii primariei dar cu un proiect mai modest nu atat de scump ca atunci cand e pe „bani europeni”. Economia care se face la buget e mai mare decat daca se continua proiectul european „scump” pe banii primariei- adica ai nostri.
3. Callatis,istorie la malul marii. Aici nu mai incape nici o discutie- proiectul este pur si simplu mort fara nici o sansa de a fi finalizat pana la 30.06.2016. In 2 ani nu s-a facut nici 10% valoric iar ca timp nici nu mai discutam. Faza de restaurare fiind cea mai mare consumatoare de timp si resurse este exclus sa fie gata in 6 luni. Orice ban cheltuit in plus pe acest proiect este pur si simplu aruncat. Nu vom primi nici un „euro” european iar banii cheltuiti de la buget ( peste 3 milioane de euro) vor fi ingropati inutil intr-un proiect neterminat si care nu e necesar orasului, Putem face lucruri importante cu acesti bani pentru oras daca ii avem: Strazi asfaltate, locuri de parcare, iluminat public eficient pe LED etc. Asa ca ,dragii mei , asta au votat sau n-au votat consilierii. Si parcul si faleza se vor face si tot cu bani de la buget. Daoar ca mult mai putini. Si asta nu-i convine deloc primarului.

economist

21 Comments

 1. Ce scriam acum câteva zile

  Proiectele trebuie făcute, cu asta sunt de acord. Trebuie făcute mâine și în forma propusă ? Mâine (adică până la 1 mai 2016) trebuie făcută doar faleza. E obligatoriu. Măcar să fie circulabilă. Restul elementelor cu cheltuieli mari, pot fi eliminate sau făcute într-un program multianual.
  Istoria la malul Mării Negre, mai poate aștepta. Când arheologii vor își vor termina treaba, atunci putem vorbi de termene clare. Până atunci nu e nicio grabă.
  Parcul trebuie și el făcut cât se poate de repede, dar cu un proiect mai modest și plasat pe mai muți ani. Azi trebuie plantați copacii. Apoi nu mai e grabă. Mâine trebuie trecut la pietruirea aleilor …
  Pentru cei care spun că pierdem 2 mil de euro, eu le spun că acești bani se pot recupera printr-o reproiectare a obiectivelor și o bună credință în cheltuirea banilor orașului. Evident că sunt lucruri incompatibile cu actuala administrație.
  Eu cred că nefinalizarea proiectelor a fost premeditată, cel puțin parțial.

  Comentariu by lucian visa — decembrie 11, 2015 @ 5:10 pm

  Comentariu by lucian visa — 13 decembrie 2015 @ 10:24

 2. Pai vad ca nu se pierd bani de fapt ci se economisesc de la buget vreo 5 milioane de euro. Adica exact aia 22 milioane de lei pe care ii vroia imprumut. De ce nu ati explicat domnilor consilieri exact cum sta situatia? Nu cred ca merita cheltuiti atatia bani numai ca sa ne umflam in campanie ca am facut proiecte europene.

  Comentariu by Anonim — 13 decembrie 2015 @ 10:52

 3. Pentru pitic se merita mai ales daca baga 50% in buzunar.

  Comentariu by yyy — 13 decembrie 2015 @ 10:54

 4. Din pacate lumea nu stie adevarul. A intoxicat orasul cu mesaje mincinoase ca nau vrut consilierii sa aprobe banii de caldura si ca din cauza lor nu se face parc. Spuneti la lume care e adevarul ca oamenii nu stiu si il cred pe el !!!

  Comentariu by Anonim — 13 decembrie 2015 @ 11:04

 5. Există câteva reţete aplicate de toţi cei care fură din fonduri europene. Supraevaluarea bunurilor achiziţionate este cea mai des întâlnită, uneori ajungându-se la valori de 20 de ori mai mari decât cele reale.Mai simplu e cand firmele constructoare ofera procente de parandarat ! Pentru ca nu ni se ofera documentaia nici de catre o parte nici de catre cealalta…totul pare ca un marait de haita infometata care se bate pe bucata cea mai mare…dar bineinteles imbracata in poleiala ipocrita,politica,prin care ni se plang pe umeri : Vai urbea noastra…si bla bla ! Campanie electorala cu tot farafastacul,inclusiv diversiuni pe acest blog ! Cei de la polonic isi varsa oala fierbinte in cap,iar cei de pe afara se plang…ca lor nu le mai ramane nimic ! Cine sunt pagubitii ?! Javre hulpave -ce sunteti! Am ajuns sa-mi doresc ca acest oras sa dea chix economic…si in felul acesta,oraselul sa revina la traiul linistit,curat,provincial…de dinainte de a-l fi umflat mafiotii la statutul de municipiu…cu buget umflat !……Cu toata stima pentru cei care,cauta solutii economice de „salvare”-pentru faptul ca nu se fac acolo unde trebuie si cu EXECUTIA BUGETARA pe masa…inseamna ca si asta de acum e tot diversiune ! Inchide ochii vecine ! Si dormi…ca au ei grija de gologanii tai !

  Comentariu by I.S — 13 decembrie 2015 @ 11:38

 6. Deci ca sa inteleg ,oricum am da-o tot pierdem bani. Dibaci tare primarul. Cu siguranta ca a fost premeditata manevra. Are dreptate autorul, daca tot e sa pierdem mai bine pierdem mai putin. Dar nu trebuie lasata asa. Din cauza cui se pierd sa-si asume si sa plateasca.

  Comentariu by San-du — 13 decembrie 2015 @ 12:18

 7. O sa plateasca p_lea. Tot noi platim. Pe vinovati o sa ii vezi in poze la inaugurare cum se lauda cu realizarile. Oras de tampiti suntem.

  Comentariu by Anonim — 13 decembrie 2015 @ 12:23

 8. Mangalia in pragul falimentului !

  Acum un an de zile, primarul Radu Cristian, a obtinut aprobarea Consiliului Local pentru realizarea a trei proiecte cu finantare 98% din fonduri europene si 2% cofinantare din bugetul local. Aceste proiecte puteau fi finantate cu fonduri europene numai daca erau finalizate pana la 31 decembrie 2015, conditie asumata de primarul Mangaliei.
  Acum, datorita managementului defectuos al primarului, echipei sale de navetisti si a intarzierii executiei lucrarilor de catre firmele lui de casa (din Constanta, Bucuresti si Eforie), proiectele Parc Evergreen si Aleea Teilor risca sa ramana fara o mare parte din finantarea cu fonduri europene.
  In aceasta situatie, primarul Radu Cristian, face presiuni asupra consilierilor locali ca aceste proiecte sa continue cu bani din bugetul local, circa 40 milioane lei (400 miliarde lei vechi), bani care astazi nu exista in visterie, urmand ca Primaria sa se indatoreze pe foarte multi ani de acum incolo.
  Timp de patru ani de zile, Radu Cristian, a cheltuit nu mai putin de 320 de milioane de lei (3.200 miliarde de lei) pe tot felul de lucrari inutile (peste 100 de miliarde de lei Casei de Avocatura Grimberg, monument in sensul giratoriu, sute de miliarde pe distrugerea spatiului verde si plantat gazon de doua ori in acelasi loc, doar ca sa aibe de lucru firma de casa Perfect Tree din Eforie) uitand ca in acest timp NU a construit nici macar o locuinta pentru tineri, NU a reparat si asfaltat nici o strada din Mangalia, NU a realizat nici macar un metru liniar de canalizare, scolile si spitalul au fost subfinantate, NU a finalizat iluminatul public in cartierele Dobrogea 1 si 2, o asistenta sociala de fatada, taxe si impozite mari pentru agentii economici din Mangalia etc., acestea fiind adevaratele prioritati pentru orasul nostru.
  Cerem public, primarului Radu Cristian sa economiseasca banii necesari pentru subventia la caldura din iarna aceasta.

  Comentariu by ANONIM — 13 decembrie 2015 @ 12:30

 9. Domnilor consilieri salvarea e tot la uscatu ala ca sa nu intram in datorii.

  Comentariu by Anonim — 13 decembrie 2015 @ 12:37

 10. LIKE ptr. 7 !
  Adevărat grăit-ai şi cred că prin extensie toată ţara e plină cu din ăia de-ii pomenişi.
  De ce s-o fi răsturnat caru tocmai aici, să fie din cauza gropilor ?

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 13 decembrie 2015 @ 12:38

 11. Bine zis 8!

  Comentariu by Anonim — 13 decembrie 2015 @ 12:53

 12. Cei care ar trebui sa munceasca si sa-si vada incompetenta prin esecul total de pana acum, sunt ocupati sa filozofeze pe facebook(vezi Romulus Dumitrana), blogg-uri si sms-uri(vezi Radu Cristian care da sms-uri electorale de pe mobilul platit din banii nostri).
  Dupa ce iesi public de nenumarate ori si te bati cu caramida-n piept ca o sa-ti finalizezi proiectele, vii acum si incerci sa ascunzi incompetenta prin aruncarea cu noroi in 7 consilieri de la PSD. Nu spune nimeni ca aia sunt cei mai frumosi si destepti, dar consiliul are 19 membri, nu 7. Unde au fost consilierii PNL cand s-a facut sedinta de la 21:30 ? In nici un caz in sala de sedinta, ceea ce ma face sa cred ca asta e un joc murdar, premeditat de primarul Radu Cristian cu scopul de a-si asigura material denigrator impotriva altora, ca realizari de prezentat are fix 0 !

  Comentariu by Anonymous — 14 decembrie 2015 @ 0:21

 13. http://www.replicaonline.ro/lucrarile-la-ambulatoriul-din-medgidia-au-fost-sistate-iordache-nu-am-luat-bani-de-la-uniunea-europeana-252839/

  Se mai inatmpla si in alte parti si nu e asa disperare sa arda bugetul local. Vor depune pe axa noua. Dar la Medgidia spera sa mai iasa primar. La noi vrea doar sa plece cu buzunarele pline.

  Comentariu by Anonim — 14 decembrie 2015 @ 1:36

 14. E posibil sa ai dreptate numarul 12. Se aude prin targ ca lucrarile au fost umflate si prost facute si n-ar fi fost decontate de Uniunea Europeana. Posibil sa caute tapi ispasitori consilierii pentru toate magariile lor.

  Comentariu by pentru 12 — 14 decembrie 2015 @ 1:40

 15. ptr. 8 ia duceti-va si munciti si nu mai stati cu mana la subventie si e valabil pentru toti … ca de intins mana ne-am saurat

  Comentariu by xxx — 14 decembrie 2015 @ 10:28

 16. http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/si-a-modernizat-satul-si-a-facut-scoli-doar-din-banii-primariei-degeaba-faci-drumuri-daca-merg-pe-ele-oameni-needucati.html

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 14 decembrie 2015 @ 11:05

 17. Hai să ne unim cu Peştera !
  Ar fi cazul să vină mintea la cap consilierilor şi să-i facă o propunere de nerefuzat lui Vrabie.

  Comentariu by cârcotaş apolitic — 14 decembrie 2015 @ 11:07

 18. Cum a reusit sa minta Primarul Mangaliei cetatenii acestui oras
  Avand calitatea de consilier local si fiind acuzat de catre Primarul Municipiului Mangalia de blocarea celor trei proiecte europene, ma simt nevoit sa raspund la prostia, incompetenta si dezinformarea de care da dovada actuala administratie locala.
  La momentul initierii celor 3 proiecte europene in cauza, Consiliul Local Mangalia a aprobat derularea acestor proiecte in urmatoarele conditii:
  – Infiintare parc Evergreen: valoare proiect: 17.064.496,00 lei in conditiile de finantare: 57% bugetul local si 43% finantare prin fonduri europene cu posibilitatea reducerii contributiei de la bugetul local la 2%;
  – Aleea Teilor: valoare proiect: 17.401.647,00 lei in conditiile de finantare: 2% bugetul local si 98% finantare prin fonduri europene;
  – Callatis istorie la malul marii: valoare proiect: 10.966.711,00 lei in conditiile de finantare: 2% bugetul local si 98% finantare prin fonduri europene;
  In aceste conditii contributia de la bugetul local ar fi fost 908.657,00 lei.
  Datorita incompetentei echipei Primarului, proiectele nu vor fi finalizate la data de 31.12.2015 cu finantare europeana si ele vor trebui continuate cu finantare de la bugetul local. Astfel, contributia de la bugetul local va fi majorata de la 2% la aproximativ 60% adica 27.259.712,00. De unde platim domnule Primar acesti bani pentru ca bugetul local nu suporta o astfel de cheltuiala? Din creditul de 9 milioane de euro pe care doriti sa-l contractati si sa indatorati acest oras?
  Spuneti cetatenilor ca situatia la care s-a ajuns sa nu finalizati aceste proiecte europene pana la data de 31.12.2015 se datoreaza exclusiv echipei dumneavoastra.
  Unde sunt stimabile raportarile departamentelor fonduri europene, financiar si achizitii publice din cadrul Primariei cu privire la stadiul executiei lucrarilor si la stadiul executiei bugetare? Ni le-ati prezentat si nu am vrut noi sa luam act de prezenta lor? Nu domnule Primar, nu ati vrut sa le prezentati niciodata, iar acum ne spuneti ca noi va blocam proiectele ca nu dorim sa transformam cheltuielile din fonduri europene in cheltuieli ale bugetului local.
  La data de 24.08.2015 aveam un buget URIAS estimat la 191.561.256,00 in conditiile in care cel mai optimist buget al Primariei Mangalia nu a atins pragul de 90.000.000,00 in niciun an.
  De ce domnule Primar nu luati bani din acest buget irealist pe care vi l-ati asumat? De ce la momentul cand va atentionam ca o sa ajungeti in situatia de astazi (SA NU AVETI BANI IN BUGET) radeati si imi spuneati ca eu sunt cel care nu stie despre ce este vorba. Demonstrati-mi acum contrariul si luati bani din bugetul estimat de dumneavoastra si nu mai veniti sa solicitati CREDITE, nu va mai plangeti ca blocam orasul, nu va mai plangeti ca nu aveti bani, pentru ca aveti bani in buget, dar FICTIV domnule Primar, iar banii pe care i-am avut i-ati cheltuit pe lucrari inutile la spatiile verzi, pe contracte uriase cu avocatii pe lucrari ca sensul giratoriu, etc.
  Spuneti-le ca dumneavoastra sunteti cel care gestionati prost banul public, pentru ca noi consilierii v-am votat aceste proiecte sa le duceti la indeplinire, dar in conditiile unei finantari europene, pentru ca altfel nu ne permitem, altfel indatoram acest oras.
  In momentul in care orasul va fi indatorat, solutia achitarii creditului de 9 milioane euro este una singura: majorarea taxelor si impozitelor pentru cetatenii acestui oras.
  De ce mintiti cetatenii orasului ca am fost impotriva primirii de fonduri guvernamentale pentru caldura? Nu ati avut NICIODATA posibilitatea de a primi bani de la Guvern.

  NOI AM BLOCAT INDATORAREA ACESTUI ORAS CU 9 MILIOANE EURO STIMATE DOMN PRIMAR, NU PROIECTELE CE TREBUIAU FINALIZATE PANA LA 31.12.2015, pentru ca ele au fost votate si trebuiau finalizate. Dumneavoastra le-ati blocat ca sa puteti cheltui banii bugetului local.

  Acesta este adevarul si nu atitudinea dumneavoastra miseleasca de a acuza ca noi consilierii PSD nu am votat continuarea lucrarilor. Lucrarile trebuiau terminate la 31.12.2015 si nu aveau nevoie de aprobare pentru a fi finalizate.

  ATI UITAT SA SPUNETI CA NICI CONSILIERII DUMNEAVOASTRA DIN PNL MANGALIA NU V-AU VOTAT ACESTE PROIECTE ABERANTE.

  Comentariu by anonim — 14 decembrie 2015 @ 11:17

 19. Articolul afisat mai sus este preluat de pe blogul Domnului consilier local PSD Bociog Dragos,

  Comentariu by anonim — 14 decembrie 2015 @ 11:27

 20. ptr 18 respectiv 19 patru ani ati luptat degeaba dragi consilieri. Ati votat toate matrapazlacurile si acum nu mai vreti ca vin alegerile. Daca nu ati fost in stare sa aduceti forumurile superioare si sa obtineti raspunsuri la lucrari sunteti degeaba. Au trecut patru ani pe langa voi si nu ati intreprins nimic

  Comentariu by sssss — 14 decembrie 2015 @ 15:12

 21. Pe contul personal de facebook e o postare a lui Dumitrana.
  „Cat de mult trebuie sa-ti urasti orasul si cetatenii lui, pentru a vota impotriva unor proiecte:parc, alee de promenada (simbol al orasului), amenajare culturala, istorica si turistica ?…, toate aceste trei proiecte realizandu-se pe banii altora (nu ai comunitatii), din bani Europeni. Oare nu se poate numi asta subminarea economiei nationale?
  Pentru realizarea, depunerea, obtinerea finantarii si licitarea acestor lucrari s-a muncit enorm, timp de 3 ani, de catre un grup de colegi, in frunte cu Primarul.”
  Domnule administrator public al municipiului Mangalia, dumneata citesti si analizezi ceea ce scrii inainte de a posta?
  Pai daca cele trei proiecte sunt aprobate, finantate si licitate pentru executie, si mai ales sunt realizate pe banii altora, cum afirmi in postare, cine si ce mai poate vota impotriva a trei proiecte care ar trebui sa fie finalizate in cateva zile.
  Dumneata chiar insulti oamenii acestui oras cu astfel de afirmatii. Iata ce este postat pe pe pagina de net a primarei pe 14 febbruarie:
  „Consiliul Local Mangalia a aprobat în şedinţa de îndată de joi, 12 februarie, realizarea proiectului Evergreen. Valoarea întregului proiect depăşeşte 4 milioane de euro, din care doar 2% contribuție din bugetul local, restul sumei provenind din fonduri europene.
  În luna decembrie a anului trecut, consilierii locali din Mangalia au adoptat proiectul de “Modernizare şi amenajare a zonei turistice centrale în Municipiul Mangalia”, respectiv sistematizarea Aleii Teilor, pe porţiunea dintre strada Vasile Pârvan şi Hotel President.
  În această perioadă, în sudul litoralului, vor demara alte două proiecte cu fonduri UE. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea falezelor Neptun-Olimp şi Mangalia-Saturn. Termenul stabilit pentru finalizarea tuturor acestor proiecte este 31 decembrie 2015.”

  Comentariu by Marian Vasile — 14 decembrie 2015 @ 20:05

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress